صندوق ETF دولتی به یکی از انواع صندوق های سرمایه گذاری گفته می شود که امکان خرید و فروش آن به عنوان دارایی وجود دارد. در واقع این نوع از صندوق ها، همانند سهام عادی در بورس قابل خرید و فروش هستند. ETF مخفف کلمه Exchange-traded fund است و فرآیند آن به گونه ای است که با خرید هر واحد در این صندوق ها، دارایی شما سرمایه گذاری و برای کسب سود پس انداز می شود. در سال ۱۳۹۹، دولت به منظور اجرای عدالت اجتماعی در کشور، عرضه بخش قابل توجهی از سهام شرکت های معتبر و ارزشمند را در برنامه خود قرار داد تا این نوع از سهام ها در اختیار مردم قرار گیرد و مردم مدیریت آن ها را بر عهده بگیرند. در همین راستا، ETF دولتی ارائه شده در بورس تهران، ترکیبی از سهام دولت در سهم مربوط به سه بانک صادرات، تجارت و ملت و همچنین شرکت های بیمه البرز و بیمه اتکایی امین است که با نام “صندوق واسطه گری مالی یکم” به افراد حقیقی واگذار گردید. این واگذاری با همکاری معاونت اموربانکی، بیمه، شرکت های دولتی، وزارت امور اقتصاد و دارایی، سازمان بورس اوراق بهادار و سازمان خصوصی سازی  صورت پذیرفته است.

فهرست []

    صندوق های سرمایه گذاری ETF دولتی چه فوایدی دارند؟

    صندوق های سرمایه گذاری واسطه های مالی هستند که منابع مالی اشخاص و شرکت ها را جمع آوری کرده و در سبد متنوعی از اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند. افرادی که سهام صندوق های سرمایه گذاری را خریداری می کنند، همان مالکان یا سهامداران هستند. مبلغ حاصل از سرمایه گذاری این افراد امکان خرید اوراق بهاداری از قبیل سهام یا اوراق بدهی را برای صندوق ها فراهم می آورد. یک صندوق سرمایه گذاری از دو روش، سرمایه گذار را به سود می رساند:

    1. دریافت سود تقسیمی
    2. افزایش ارزش خود اوراق

    از طرف دیگر واحدهای این صندوق ها در طول روز همانند سهام در بازار معامله می شود و در طول ساعات و روزهایی که بازار باز است می توان اقدام به خرید و فروش یک یا چند واحد از سهام مربوط به صندوق کرد. همچنین مزیت معافیت مالیاتی بالقوه سرمایه گذاری در این صندوق ها و به نوعی کم هزینه تر بودن از دیگر ویژگی های این مدل سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. علاوه بر آن این صندوق ها می توانند ابزاری باشند که دولت را از بنگاهداری شرکت ها خارج کند.

    مزایای طرح ETF دولتی

    این طرح برای دولت، مردم و بازار سرمایه مزایایی دارد. منابع حاصل از فروش این سهام در طرح ها و پروژه های عمرانی، توسعه، بازسازی و بهسازی در حوزه بهداشت و درمان، کمک به بخش مولد و محرک اقتصاد و… استفاده می شود که خود می تواند منجر به رونق و حتی جهش تولید ملی گردد. این عرضه بزرگ منجر به تعمیق بازار سرمایه و افزایش نقدشوندگی آن می گردد که درنهایت موجب افزایش کارایی بازار سرمایه خواهد شد. در نهایت اجرایی شدن این طرح برای مردم نیز مزایایی دارد و آن ها می توانند نقدینگی خود را به مسیر درست و بازاری مولد هدایت کنند و از مزایای این تخفیف نیز استفاده نمایند.

    شرایط خرید واحدهای صندوق ETF  “دارایکم”

    1. هر ایرانی می تواند تا سقف ۲ میلیون تومان از واحدهای این صندوق خریداری کند
    2. حداقل تعداد واحدهای قابل خریداری توسط هر نفر ۱ واحد و معادل ۱۰ هزار تومان
    3. حداکثر تعداد واحدهای قابل خریداری توسط هر نفر ۲۰۰ واحد معادل ۲ میلیون تومان
    4. واگذاری اولیه با سازوکار پذیره نویسی برای هر فرد دارای کد ملی امکان پذیر است
    5. محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد
    6. پذیره نویسی صرفاً شامل اشخاص حقیقی ایرانی بوده و اشخاص حقوقی نمی توانند در پذیره نویسی شرکت نمایند

    نحوه خرید واحدهای صندوق ETF چگونه است؟

    برای خرید واحدهای این صندوق دو راه کار وجود دارد:

    • راه اول: با استفاده از کد بورسی

    به طور معمول برای سرمایه گذاری در بورس لازم است در سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) به نشانی”www.sejam.ir”  ثبت نام نموده و با کد رهگیری که از سامانه دریافت می کنید به یکی از دفاتر پیشخوان مورد تأیید سامانه سجام مراجعه و احراز هویت نمایید. سپس در یکی از کارگزاری ها عضو شوید و نام کاربری و کلمه عبور برای دسترسی اختصاصی شما به سامانه آنلاین همان کارگزاری را دریافت نمایید. اگر قبلاً این مراحل را انجام داده اید یا قبلاً در بورس به خرید و فروش سهام پرداخته اید، نیازی به مراجعه مجدد ندارید و با همان سامانه می توانید در پذیره نویسی این صندوق شرکت کرده یا درآینده واحدهای این صندوق را معامله نمایید.

    • راه دوم: با استفاده از کد ملی

    برای این که امکان استفاده همگان در این سرمایه گذاری تسهیل شود طبق مصوبه سازمان خصوصی سازی افرادی که کد بورسی ندارند می توانند با کد ملی و از طریق مراجعه به  درگاه های غیرحضوری و یا مراجعه حضوری به یکی از بانک های مسکن، سپه، صادرات، تجارت، ملی، کشاورزی، رفاه کارگران و شعب قرض الحسنه مهر ایران نسبت به پذیره نویسی اقدام نمایند. (اطلاعات مورد نیاز برای پذیره نویسی عبارتند از نام و نام خانوادگی، شماره ملی، تاریخ تولد، نام پدر، کدپستی، شماره تلفن همراه و شماره شبای بانکی است) افرادی که از طریق راه دوم اقدام به ثبت نام می نمایند جهت امکان پذیر بودن معاملات باید در فرصت مناسب نسبت به ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی اقدام نمایند.