خطوط حمایت و مقاومت از اساسی ترین مفاهیمی هستند که هر فعال بازارهای مالی باید با آنها آشنا باشد. این خطوط در انواع مختلفی وجود دارند و قدرت و شدت تقاضا و یا عرضه را در نواحی حساس برای تریدر و تحلیلگر مشخص می کنند. با دانستن این نواحی می توانید نقاط ورود و خروج از معاملات را تشخیص دهید و معاملات پرسودی را داشته باشید اما فراموش نکنید که نحوه ترسیم درست این خطوط نیز از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه در غیر این صورت سیگنال های درستی را نمی توان از آنها دریافت کرد. در این مقاله نحوه رسم این خطوط در تریدینگ ویو شرح داده خواهد شد پس اگر شما هم از این پلتفرم تحلیلی استفاده می کنید، این مقاله را با دقت مطالعه کنید.

فهرست []

    خطوط حمایت و مقاومت چیست؟

    • خط حمایت

    خطوط حمایت با اتصال کف های قیمتی به هم ترسیم می شوند، همان طور که از نام آنها مشخص است، این خطوط و سطوح آن ها، معمولا از افت بیشتر قیمت جلوگیری می کنند و با رسیدن قیمت به این نواحی، معمولا موج نزولی به اتمام رسیده و موج صعودی آغاز می شود البته همیشه به این صورت نیست؛ بلکه گاهی با افزایش عرضه در نواحی حمایت شاهد آن خواهیم بود که خط حمایت قدرت کافی برای جلوگیری از افت بیشتر قیمت را نداشته و خط حمایت شکسته می شود. در چنین شرایطی معمولا خط حمایت به خط مقاومت تبدیل خواهد شد و از این پس نقش مقاومتی خواهد داشت و یا به طور کلی اعتبار خود را از دست خواهد داد؛ به این معنا که با رسیدن قیمت به آن محدوده نمی توان انتظار واکنش خاصی را داشت.

    • خط مقاومت

    مقاومت از اتصال سقف های قیمتی به هم ترسیم می شود، نقش این خطوط آن است که از صعود بیشتر قیمت جلوگیری کند. معمولا با رسیدن قیمت به خط مقاومت موج صعودی به اتمام رسیده و یک موج نزولی شروع می شود البته همان طور که در رابطه با خطوط حمایت گفته شد، ممکن است خط مقاومت نیز به دلیل برخوردهای زیاد به آن و تجمع فشار تقاضا دیگر توانایی جلوگیری از افزایش قیمت را نداشته باشد و با شکست مقاومت شاهد افزایش بیشتر قیمت باشیم، در این حالت گفته می شود که شکست رخ داده و از این پس مقاومت می تواند به حمایت تبدیل شود. تبدیل شدن مقاومت به حمایت نیز همیشه اتفاق نمی افتد بلکه گاهی تنها آن خط مقاومت اعتبار خود را از دست می دهد و قیمت به آن واکنش نشان نمی دهد.

    خط های حمایت و مقاومت داینامیک و استاتیک

    در صورتی که در زمان رسم خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو (و یا هر پلتفرم دیگری) شاهد تشکیل یک خط  با شیب های متفاوت صعودی و نزولی باشیم، گفته می شود که خط رسم شده از نوع داینامیک است اما اگر خط رسم شده از نوع استاتیک باشد به این معنا است که این خط افقی است و شیبی ندارد. برای رسم خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو با توجه به نوع خطوط می توان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد که در بخش های مربوطه نحوه ترسیم آنها را شرح داده ایم.

    اندیکاتور ترسیم Support & Resistance در تریدینگ ویو

    پیدا کردن نواحی حمایت و مقاومت به تریدرها کمک می کند که نقاط ورود و خروج را با دقت بالایی پیدا کنند. پیدا کردن این نواحی به صورت دستی همیشه برای تریدرها ساده نیست اما اندیکاتوری در تریدینگ ویو وجود دارد که این کار را برای شما انجام می دهد. برای استفاده از این اندیکاتور باید ابتدا وارد سایت تریدینگ ویو شوید و سپس بر روی تب “Indicator” از نوار بالای صفحه کلیک کنید. با این کار پنجره کوچکی برای شما باز خواهد شد که می توانید نام اندیکاتور موردنظر را در نوار جستجو تایپ کنید.

    عبارت Swing high low support & resistance را در نوار جستجو تایپ کنید و سپس اندیکاتور موردنظر را انتخاب کنید تا بتوانید حمایت ها و مقاومت های نمودار قیمتی را مشاهده کنید.

    همان طور که می بینید خطوطی افقی بر روی نمودار پدیدار شده اند، خطوط آبی نشان گر حمایت و خطوط قرمز نشان گر مقاومت ها هستند که برای دقت کار می توانید تنظیمات این اندیکاتور را به دلخواه خود تغییر داده و سپس بر روی گزینه “OK” در پایین پنجره کلیک کنید.

    اندیکاتورهای مختلفی برای ترسیم خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو طراحی شده اند که شما می توانید با وارد کردن کلمه Support and Resistance انواع مختلف آنها را در لیست ببینید و امتحان کنید. توجه داشته باشید بهتر است که پس از اضافه کردن یک اندیکاتور بر روی چارت قیمتی، با توجه به استراتژی شخصی خود، داده های اندیکاتور را شخصی سازی کنید تا خطوط مقاومت و حمایت با دقت بالاتری برای شما ترسیم شوند.

    رسم دستی خطوط Support & Resistance در تریدینگ ویو

    علاوه بر کمک گرفتن از اندیکاتورهایی که ترسیم خطوط حمایت و مقاومت را به صورت خودکار انجام می دهند، شما می توانید از ابزار ترسیم خطوط به صورت دستی نیز کمک بگیرید و نواحی حمایت و مقاومت را ترسیم کنید. همان طور که پیش از این گفته شد نواحی مقاومت و حمایت ممکن است استاتیک و یا داینامیک باشند که در ادامه ابزار مخصوص به هر نوع را بیان خواهیم کرد.

    یکی از ساده ترین روش ها برای ترسیم خطوط (Support and Resistance) داینامیک در تریدینگ ویو استفاده از ابزار خط روند است که می توانید از بخش ابزارهای ترسیم خطوط گزینه مربوطه که با نام “Trend Line” مشخص شده را انتخاب کنید. در بخش بعد نحوه استفاده از این ابزار را برای شما شرح خواهیم داد.

    برای ترسیم این خط مقاومتی باید ابتدا ابزار ترسیم خط روند را انتخاب کنید و سپس بر روی یکی از سقف های قیمتی موردنظر خود خود کلیک کرده و با نگه داشتن و درگ کردن ماوس، دکمه ماوس را بر روی سقف قیمتی دوم رها کنید. با انجام این کار خط مقاومتی از نوع داینامیک برای شما ترسیم می شود و انتظار می رود تا زمانی که این خط مقاومتی معتبر باشد، با هر بار رسیدن قیمت به آن، شاهد افت قیمت باشیم هرچند که همان طور که توضیح دادیم امکان شکست روند نیز وجود دارد.

    خط حمایت نیز همانند خط مقاومت ترسیم می شود با این تفاوت که بعد از انتخاب ابزار ترسیم باید کف ها قیمتی به هم متصل شوند. در حقیقت ابزار را انتخاب کرده و بر روی کف قیمتی موردنظر کلیک کرده و سپس درگ کرده و ماوس را بر روی کف قیمتی دیگر رها می کنید. همان طور که در تصویر هم قابل مشاهده است، این خط حمایت داینامیک پس از چند بار برخورد قیمت به آن دیگر قدرتی برای حمایت از قیمت ندارد بنابراین خط حمایت شکسته شده است و سرنوشتی که خواهد داشت یا این خواهد بود که خط حمایت به خط مقاومت تبدیل شود و با هر بار رسیدن قیمت به آن شاهد افت قیمت باشیم و با آنکه به طور کلی اعتبار خود را از دست بدهد.

    ترسیم حمایت و مقاومت استاتیک

    برای آنکه خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو از نوع استاتیک را رسم کنید، می توانید به راحتی از ابزار ترسیم خط افقی استفاده کنید. برای این کار ابتدا بر روی گزینه ترسیم خط کلیک کنید و سپس از زیرمنویی که برای شما باز می شود، گزینه “Horizontal Line” و یا “Horozontal Ray” را انتخاب کنید. با انتخاب گزینه Horizontal Line از نطقه ای که بر روی نمودار کلیک می کنید، خطی در امتداد چپ و راست آن ترسیم می شوند در حالی که اگر گزینه Horizontal Ray را انتخاب کنید، خط تنها در سمت راست امتداد خواهد یافت.

    البته بد نیست بدانید که امکان رسم خطوط استاتیک به وسیله خط روند نیز وجود دارد با این حال این ابزار تنها با یک کلیک کار ترسیم خط را انجام می دهد.

    همان طور که در تصویر پایین می بینید، خطوط حمایت و مقاومت ترسیم شده اند، خطوط قرمزرنگ با کمک ابزار Horizontal Line و خط آبی به وسیله ابزار Horizontal Ray ترسیم شده است. برای رسم این خطوط کافی است که نقطه قیمتی موردنظر خود را انتخاب کنید و بر روی نمودار کلیک کنید.

    اما بد نیست بدانید که خطوط حمایت و مقاومت تنها یک نقطه قیمتی را به عنوان حمایت و یا مقاومت در نظر می گیرند در حالی که همان طور که در اکثر نمودارهای قیمتی در جریان است می بینیم که محدوده ای از قیمت ها (و نه تنها یک قیمت) به عنوان حمایت و مقاومت عمل می کنند. در صورتی که تنها از این خطوط استفاده کنید ممکن است در انتخاب نقطه ورود و یا خروج از معامله و حتی تنظیم حد ضرر دچار مشکل شوید و سرمایه خود را از دست دهید. در بخش بعد، نحوه ترسیم محدوده در تریدینگ ویو را شرح خواهیم داد.

    ترسیم محدوده حمایت و مقاومت

    بسیاری از تحلیلگران خبره در بازارهای مالی معتقدند که بهتر است به جای خطوط حمایتی، محدوده های حمایتی را ترسیم کنید، با این کار نه تنها یک قیمت بلکه یک محدوده قیمتی به عنوان حمایت و یا مقاومت در نظر گرفته می شود. برای ترسیم محدوده های حمایت و مقاومت باید از ابزار Rectangle که در تصویر هم مشخص شده است استفاده کنید و نواحی که سایه (Shadow) هایی به آن برخورد داشته اند را پیدا کرده و در مستطیل قرار دهید. این نواحی قدرت و اعتبار بیشتری را نسبت به خطوط حمایت و مقاومت دارند که می توانید به راحتی آنها را رسم کرده و در تحلیل خود از آنها استفاده کنید.

    نکات تکمیلی در ترسیم خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو

    • نواحی Support and Resistance باید در هر تایم فریم به صورت مجزا ترسیم شوند.
    • شیب این خطوط داینامیک می تواند یکی از فاکتورهای تعیین کننده میزان اعتبار خطوط باشد، اگر شیب یک خط حمایت و یا مقاومت زیاد باشد اعتبار آن کمتر از خطوط حمایت و مقاومتی است که شیب کمی دارند.
    • اگر در تایم فریم های بالا همچون هفتگی خطوط را ترسیم کنید، اعتبار این خطوط بیشتر خواهد بود.
    • خطوط Support and Resistance تا ابد معتبر نیستند، گاهی با رسیدن قیمت به خط حمایت و مقاومت به دلیل بالا بودن میزان عرضه و یا تقاضا، خط، ماهیت خود را از دست می دهد. به زبان ساده ممکن است یک خط حمایتی به دلیل بالا بودن عرضه در آن محدوده به یک خط مقاومت تبدیل شود و برعکس.
    • با اینکه اندیکاتورهای زیادی در کنار ابزارهای ترسیم خط در تریدینگ ویو وجود دارند که می توانید در ترسیم خطوط از آنها استفاده کنید، باید بدانید که ابزارهایی همچون فیبوناچی، کانال ها، میانگین های متحرک (MA) و… نیز به صورت ضمنی از ماهیت این خطوط برای تحلیل استفاده می کنند.
    • این خطوط به تنهایی برای تحلیل تکنیکال به شما کمک نمی کنند، پس از رسیدن قیمت به نواحی Support and Resistance باید با کمک ابزارهای مختلف تحلیلی بتوانید آینده قیمتی دارایی را پیش بینی کنید. استفاده از ابزارها و اندیکاتورهای مختلف، بررسی کندل ها در نواحی حمایت و مقاومت و… دانشی است که شما باید به خوبی بر آن مسلط شوید تا بتوانید سیگنال های صادر شده در نواحی حمایت و مقاومت را دریافت کرده و معاملات پرسودی را داشته باشید.

    کلام آخر

    رسم خطوط حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو به دلیل جامع بودن این پلتفرم تحلیلی بسیار ساده است و با کمک ابزار و اندیکاتورهای مختلف به کمک تحلیلگران آمده است. برخی از تریدرها و تحلیلگران تازه کار نمی توانند نواحی Support and Resistance  را به خوبی تشخیص دهند به همین علت از اندیکاتورها کمک می گیرند اما هیچ وقت فراموش نکنید که دقت کار یک تحلیلگر حرفه ای، خیلی بالاتر از یک اندیکاتور است پس بهتر است که دانش و اطلاعات خود را در زمینه تحلیل تکنیکال بالا ببرید تا خود بتوانید خطوط حمایت و مقاومت را ترسیم کنید. اهمیت این خطوط و نواحی در تحلیل تکنیکال بر کسی پوشیده نیست بنابراین بهتر است که ابتدا با مفهوم این خطوط آشنا شوید و دلیل تشکیل شدن آنها را بدانید و سپس نحوه رسم را در بهترین پلتفرم تحلیلی یاد بگیرید. ما در این مقاله پس از معرفی خط مقاومت و خط حمایت، نحوه ترسیم این خطوط را در پلتفرم تریدینگ ویو تشریح کردیم.

    سوالات متداول

    حمایت و مقاومت خطوطی هستند که از اتصال کف ها و سقف های قیمتی به هم تشکیل می شوند. با رسیدن قیمت به خط حمایت (Support)، این خط از قیمت حمایت کرده و از افت بیشتر قیمت جلوگیری می کند و با رسیدن قیمت به خط مقاومت (Resistance)، این خط از صعود بیشتر قیمت جلوگیری کرده و باعث برگشت روند و آغاز روند نزولی می شود.

    ابزار ترسیم خط روند (Trend Line)، ابزار ترسیم خط افقی (Horizontal Line / Horizontal Ray) برای رسم این خطوط استفاده می شوند هرچند استفاده از اندیکاتورهای مختلف به تریدر اجازه می دهد که به صورت خودکار این خطوط را البته با دقت پایین تر به نمودار قیمتی خود اضافه کند.

    محدوده های قیمتی، کمک گرفتن از سایه ها (Shadow) در ترسیم خطوط مقاومت و حمایت به تریدر کمک می کند که معاملاتی با دقت بالاتری داشته باشد که نقطه ورود، خروج و حد ضرر آن به دلیل برخورداری از چندین قیمت بهتر انتخاب شده باشند.

    خط مقاومت و حمایت داینامیک با شیب های مختلف ترسیم می شود در حالی که خط مقاومت و حمایت استاتیک به صورت خط افقی بدون شیب رسم می شود.