خرید اتوماتیک عرضه اولیه همیشه یکی از دغدغه ها و درعین حال جذابیت های سرمایه گذاری در بورس بوده است. عرضه اولیه به زبان ساده یعنی فروش سهام یک شرکت که به تازگی وارد بازار بورس یا فرابورس شده است. سال هاست که بسیاری از کارگزاری ها در روزهای عرضه اولیه با مشکلات زیادی روبرو می شوند، که علت این مشکلات ترافیک بسیار بالای مراجعه کنندگان به سایت های کارگزاری و برخی اوقات هسته مرکزی بورس بوده است که گاهی اوقات این مشکلات موجب می شد مشتریان نتوانند سهام عرضه اولیه مورد نظرشان را بخرند.

فهرست []

    خرید عرضه اولیه به صورت اتوماتیک چیست؟

    خرید اتوماتیک عرضه اولیه به صورت اتوماتیک امکانی است که سهولت خرید برای عرضه اولیه ها را فراهم می آورد و در حال حاضر برخی از کارگزاری ها این امکان را برای مشتریان خود فراهم کرده اند. حتما تا به حال برایتان پیش آمده که در روز و زمان عرضه اولیه (که معمولا ۲ ساعت است) کاری برایتان پیش آمده باشد و نتوانید برای عرضه اولیه سفارش بگذارید. ممکن است هم چندین کد بورسی برای خرید عرضه اولیه داشته باشید و ورود و خروج (لاگین و لاگ اوت) به حساب های بورسی مختلف برای شما زمانبر باشد.

    چه زمانی به خرید اتوماتیک عرضه اولیه نیاز داریم؟

    عموماً در زمان عرضه اولیه به دلیل تعداد زیاد درخواست کنندگان خرید ممکن است سامانه های معاملات آنلاین، درگاه های بانکی متصل به نرم افزارهای معاملاتی و یا حتی هسته بورس با شلوغی و کندی مواجه شوند. این کندی ممکن است مانع از ارسال سفارش خرید عرضه اولیه در مهلت تعیین شده، شود و یا این فرایند را با سختی و کندی بسیار به انجام رساند. همچنین ممکن است به دلیل مشغله کاری یا فراموشی مشتری برای ارسال سفارش، امکان سفارش گذاری به منظور خرید عرضه اولیه وجود نداشته باشد.

    چرا ثبت سفارش دو روز جلوتر نیز در تخصیص عرضه اولیه قابل قبول است؟

    روش فعلی برای ارسال سفارش خرید عرضه اولیه در بازار بورس و فرابورس، روش بوک بیلدینگ است. در روش ارسال سفارش به شیوه بوک بیلدینگ، سفارشات بر روی یک نماد در بازه زمانی مشخصی که توسط سازمان بورس از پیش اطلاع رسانی شده است، دریافت می شود؛ یعنی مشتریان فرصت دارند تا طی چند ساعت و بدون هیچ گونه اولویت زمانی سفارش خود را ثبت کنند. در روش بوک بیلدینگ به جای تعیین یک قیمت مشخص، یک بازه قیمتی دارای بالاترین و پایین ترین آستانه قیمتی اعلام می شود. همچنین در این روش حجم یا حداکثر تعداد سهامی که هر فرد می تواند دریافت کند نیز از طریق اطلاع رسانی های سازمان بورس اعلام می شود. پس از اتمام مهلت سفارش گیری نیز تعداد سهم هر کد بورسی مشخص می شود که این تعداد بر اساس کل افرادی است که در مهلت مقرر سفارش خود را ثبت کرده اند. لذا با در نظر گرفتن این روش، فرقی نمی کند شما اولین نفری هستید که در روز عرضه سفارش خرید ثبت می کند یا آخرین نفر، زیرا به همه افراد که پیش از اتمام مهلت سفارش گیری، درخواست خود را ارسال کرده اند، عرضه تخصیص داده خواهد شد.

    امکان خرید اتوماتیک در کارگزاری ها

    امکان خرید اتوماتیک عرضه اولیه در کارگزاری های مختلف به صورت های مختلفی فراهم شده است، در برخی از آن ها امکان ثبت سفارش دو روز جلوتر از عرضه فراهم شده و در روز سفارش بدون مراجعه به اکانت خود به صورت اتوماتیک سهم عرضه اولیه برای شما خرید می شود و در برخی دیگر، عرضه اولیه حتی بدوت ثبت سفارش در صورت داشتن موجودی کافی برای شما خریداری شده و تخصیص داده می شود. این امر در صورتی امکان پذیر است که پیش از این توافق نامه مربوط به رسال سفارش عرضه اولیه را قبول کرده باشید.