از نظر شما چه چیزی زندگی را ارزشمند می کند؟ آیا کار کردن هم در میان لیست ارزش های شما جایی دارد؟ شاید عده ای از ما دل خوشی از واژه «کار» نداشته باشیم. چون یا در طول زندگی مان به دنبالش بودیم یا مجبور به انجام کارهایی شدیم که اصلا از آن ها خوشمان نمی آمده است؛ کارهایی که با روحیه و حال و هوای شخصیتمان هیچ سازگاری نداشتند. دنیای ما وقتی تغییر می کند که ما هم در کارها و افکارمان دست به تغییراتی واقعی بزنیم. کار کردن، اگر برای رسیدن به یک هدف باشد یا اینکه تلاشمان را برای انجام کار مورد علاقه مان به کار بگیریم، نه تنها موضوعی ناراحت کننده نیست بلکه دلیلی بزرگ برای زندگی و ادامه دادن به شمار می رود. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ «فایده های کار کردن در زندگی» می رویم و چند مورد از آن ها را با هم پیدا می کنیم. تا انتهای این ماجرا با ما همراه باشید، شاید شما هم بتوانید با پیدا کردن نقطه هایی نورانی در کارتان، روزهایی با نشاط تر را تجربه کنید.

فهرست []

    تئودور روزولت:

    بدون شک، بهترین پاداشی که زندگی برای ارائه دادن دارد، فرصت سخت کار کردن در کاری است که ارزش انجام دادن دارد.

    ۲۱ فایده کار کردن

    ۱- کار کردن، اعتماد به نفس شما را زیاد می کند

    فاکتورهای زیادی میزان اعتماد به نفس ما را نشانه می گیرند. کار کردن، یکی از همان فاکتورهای اثرگذار به شمار می رود. وقتی کار می کنیم، مسئولیتی را با موفقیت به انتها می رسانیم، تشویق می شویم یا دست کم می دانیم که کار خود را به درستی انجام داده ایم، یک بار دیگر به توانایی هایمان اعتماد پیدا می کنیم. این اعتماد به نفس که نتیجه مستقیم کار کردن است به ما شجاعت پذیرفتن یک مسئولیت دیگر و به چالش کشیدن حد و مرز توانایی هایمان را می دهد.

    ۲- هویت شغلی شما در طول زمان کاری تان ساخته می شود

    هویت یا چیزی که آن را «من» می نامیم در بخش های گوناگونی از زندگی مان به دنبال یافتن خود و جایگاهش است. کار کردن، باعث ساخت بخشی از هویتمان در محیط کاری می شود. اینکه چقدر در کارمان حرفه ای هستیم، چقدر می توانیم خوب عمل کنیم و با چه مهارت هایی تعریف می شویم، علامت های سوالی هستند که تنها با کار کردن پاسخ خود را می یابند. ما که هستیم؟ یک آهنگساز؟ یک نقاش؟ یک نویسنده؟ یک مدیر؟ یک بازاریاب؟ یک متخصص؟ بخش بزرگی از تعریفی که از خودمان داریم در قالب شغل هایی که با آن خوانده می شویم ساخته می شوند. اینجا است که اهمیت انتخاب یک شغل خوب و متناسب با روح و روان افراد، خودش را نشان می دهد.

    ۳- کار کردن، احساس عزت نفس را در شما بیدار می کند

    عزت نفس، همان احساس «ارزشمندی درونی» است. این احساس، همان ارزشی است که برای خودمان و توانایی هایمان قائل هستیم. اگر وجودمان خالی از احساس عزت نفس باشد، یعنی توانایی هایمان را باور نداریم و تنها اسمشان را یدک می کشیم. چنین احساسی باعث می شود که با وجود داشتن مهارت در چیزهای مختلف، کم کم به پوچی برسیم. چون چراغ ارزشمندی درون، آن درخت اصلی وجودمان خشک شده است. کار کردن، همچون آبی جاری و زلال، این درخت را آبیاری می کند. وقتی کار می کنیم و از انجام آن لذت می بریم، لبریز از احساس «ارزشمندی» می شویم. به دنبال این احساس قدرتمند درونی، اعتماد به نفس ما نیز افزایش پیدا می کند. در حقیقت، اعتماد به نفس، میوه درخت عزت نفس است.

    ۴- با کار کردن به جنگ افسردگی بروید

    بیکاری، زمینه بسیاری از مشکلات روانی و اجتماعی را فراهم می کند. فردی که کاری برای انجام دادن ندارد، تمام نیرو و انرژی زندگی کردن را از دست می دهد. به همین دلیل، افرادی که بسیار ثروتمند هستند هم مثل زمانی که آهی در بساط نداشتند کار می کنند.

    رابرت کیوساکی در این مورد می گوید:

    «بعد از تلاش های فراوان به نقطه ای رسیدم که دیگر برای داشتن یک زندگی راحت، نیازی به کار کردن ندارم. اما همچنان هر روز با شوق برای رفتن به سر کار آماده می شوم. چون کار کردن به من دلیلی برای نفس کشیدن و لذت بردن از زندگی می دهد.»

    ۵- کار و تجربه حضور در خط پایان

    افرادی زیادی در تمام طول عمرشان، خود را مشغول به کار نشان می دهند. اما وقتی میزان زحماتشان را با نتیجه کارشان مقایسه می کنیم، چیز زیادی دستگیرمان نمی شود. علت چنین پدیده ای، تمام نکردن کارها است. در حقیقت، آن ها کارهای زیادی را نیمه کاره رها می کنند و به سراغ کار دیگری می روند. به همین علت، همیشه زحمت می کشند اما حاصلی به دست نمی آورند. کارهای نیمه تمام، بسیار بیشتر از آنچه که تصور می کنید روی روح و روان شما اثر منفی می گذارند. تمام کردن کاری که به ما سپرده شده است – حتی اگر کاری کوچک باشد – نشاط و شادی بی مانند را در وجودمان زنده می کند. یادمان باشد که درست کار کردن با نتیجه آن سنجیده می شود نه با میزان تلاشی که برایش صرف می کنیم.

    جی کنراد لوینسون:

    لذتی در این دنیا وجود دارد که تنها افراد معدودی آن را تجربه می کنند و آن، لذت انجام دادن کارها تا انتها است.

    ۶- با کار کردن به رفتار و طرز فکرتان جهت می دهید

    هر کدام از ما روحیه خاص خودمان را داریم. برخی از ما می توانند پای درد و دل دیگران بنشینند و برخی دیگر، توان یک لحظه ناراحت شدن را هم ندارد. عده ای عاشق انجام کارهای بدنی هستند و عده ای دیگر دوست دارند تمام مسئولیت های کاری شان را پشت یک میز تمیز و مرتب انجام دهند. در واقع، اگر شغلی که انتخاب می کنیم با روحیه ما سازگار باشد، نه تنها از کار کردن لذت می بریم بلکه در میان لحظه های کار کردن، به شناخت بهتری از خودمان و توانایی هایمان دست پیدا می کنیم. از طرفی، همان قدر که ما روی کارمان تاثیر می گذاریم، محتوای کارمان نیز روی نگاه ما به دنیا و شیوه تفکرمان تاثیر مستقیم می گذارد. به همین علت، عده ای در اثر انجام کارشان صبور می شوند و عده ای کم طاقت؛ برخی مسیر آرامش و پختگی را پیدا می کنند و برخی دیگر در حصار استرس های بی پایان اسیر می شوند.

    ۷- استقلال مالی، تجربه ای ناب و شیرین

    یکی از مهم ترین دلایل کار کردن، رسیدن به استقلال مالی است. احساسی که بعد از به دست آوردن اولین پول توسط خودمان در ما ایجاد می شود هرگز از یادمان نمی رود. در آن لحظه به خودمان افتخار می کنیم که توانستیم بدون کمک گرفتن از پدر و مادر یا افراد دیگر، روی پاهای خودمان بایستیم و از پس مخارج زندگی مان بربیاییم. این احساس، ترکیبی از امنیت، اعتماد به نفس، عزت نفس و شادمانی عمیق درونی است.

    ۸- باقی گذاشتن نام نیک

    تنها راهی که می توان با استفاده از آن، نام نیکی از خود بر جای گذاشت، کار کردن است. تصور کنید اگر افراد نامدار تاریخ، دست روی دست می گذاشتند و در تمام طول زندگی شان هیچ کاری انجام نمی دادند چه بر سر زمین و مردمانش می آمد؟ اگر دانشمندان دست به اختراع نمی زدند، اگر پزشکان به دنبال درمان بیماری ها نمی گشتند، اگر مهندسان پل و خانه نمی ساختند، اگر فرماندهان از مردمانشان جانانه دفاع نمی کردند، اگر شعرا شعر نمی سرودند و اگر نویسندگان دست به قلم نمی شدند چیزی که اکنون از زمین، تمدن و انسانیت در ذهنمان داریم، از همان ابتدا به نابودی کشیده می شد. پس اگر می خواهید قرن ها بعد از ترک زمین، هنوز هم از شما یاد کنند و در قلب ها زنده بمانید باید کار کردن را نه یک اجبار بلکه یک عشق، خطاب کنید.

    ۹- کار کردن، خلاقیت شما را شکوفا می کند

    اگر آدم ها کار نمی کردند، چگونه می توانستند خلاقیت هایشان را بروز دهند؟ اصلا از کجا می خواستند بفهمند که در کاری خلاق هستند یا نه؟ وقتی دست به تلاش می زنیم، نیروهای خفته درونمان بیدار می شوند و ما فرصتی برای بروز استعدادها و تقویت مهارت هایمان پیدا می کنیم.

    ۱۰- پاسخ به نیاز پنهان خدمت به دیگران

    انسان، کلکسیونی از نیازهای عجیب و غریب است. یکی از این نیازها که باعث رشد تمدن و بقای بشر روی زمین شده است، نیاز درونی انسان ها به خدمت به دیگران است. جالب اینجا است که واژه «دیگران» معنای بسیار گسترده ای پیدا می کند. بیایید به چند مورد از آن ها نگاهی بیندازیم:

    • انسان های دیگر

    مثلا خانواده، همشهری، هم وطن، همنوع

    • گونه های دیگر

    مثل تمام حیوانات و جاندارانی که روی کره زمین زندگی می کنند.

    • محیط زیست

    که ترکیبی از جانداران، تمام گونه های گیاهی، اقیانوس ها، کوه ها، جنگل ها و بیابان ها می شود.

    • انسان های آینده

    مثل تلاش هایی که برای حفظ منابع و ذخیره های طبیعی برای نسل های بعدی بشر می شود. کار کردن به ما این فرصت را می دهد که با تلاشی آگاهانه، به این نیاز درونی پاسخ بدهیم.

    ۱۱- رابطه میان کار و کسب احترام

    احترام، یک وضعیت روانی پیچیده است. این حالت روانی از دو بخش درونی و بیرونی تشکیل شده است. کار کردن، هر دو بخش این حالت مثبت روانی را تقویت می کند. وقتی کار می کنیم به خودمان به عنوان کسی که استقلال مالی دارد و مسئولیت انجام یک کار بر عهده او است، افتخار می کنیم. از طرفی، کار کردن ما احساس احترام دیگران را هم برمی انگیزد.

    ۱۲- با کار و تلاش، احساس مفید بودن خواهید کرد

    همه ما دوست داریم فرد مفیدی باشیم؛ چه برای خودمان، چه برای خانواده مان، چه کشورمان و چه تمام دنیا. ابعاد این مفید بودن به بزرگی افکارمان و شیوه ای که با آن دست به کار می شویم بستگی پیدا می کند. کار کردن می تواند به شکلی شگفت انگیز، قلبمان را سرشار از احساس شیرین مفید بودن کند. وقتی بدانیم که حضورمان تغییری مفید و ماندگار در این دنیا ایجاد می کند، بدون خستگی، شکایت و لبریز از امید و شادی، کار خواهیم کرد.

    ۱۳- رسیدن به آرزوی کسب شهرت

    انسان ها هدف ها و خواسته های بسیار متفاوتی دارند. در حقیقت، وجود این تفاوت ها یکی از زیبایی های زندگی کردن در این جهان به شمار می رود. به همان اندازه که عده ای عاشق زندگی در گمنامی و سکوت هستند، برخی دیگر دوست دارند که آوازه شان گوش جهان را پُر کند. کار کردن به هر دو گروه کمک می کند تا طبق خواسته قلبی شان زندگی کنند.

    ۱۴- اثبات کردن توانایی هایتان به دیگران و البته خودتان

    گاهی در برهه ای از زندگی، تنها چیزی که ما را خوشحال می کند اثبات توانایی هایمان به دیگران و البته خودمان است. رسیدن به این احساس که «من می توانم» مثل یک رنگ بر بوم هویت ما پخش می شود، شکل می گیرد و نقش آفرینی می کند. وقتی به خودمان و دیگران ثابت کنیم که می توانیم از پس انجام کارها و مسئولیت هایی که به ما سپرده شده بربیاییم، سرشار از اعتماد به نفس و امید می شویم. آن زمان است که جسارت بیشتر خواستن در ما پدیدار می شود. از طرفی، دیگران هم با مشاهده ظرفیت های درونیمان، اعتمادشان به ما و کارهایمان افزایش پیدا می کند.

    ۱۵- پذیرفتن مسئولیت و ایستادن پای عواقب کارهایمان

    مسئولیت پذیری، یک ویژگی بسیار ارزشمند انسانی است که عده زیادی از زیر آن شانه خالی می کنند. چون همیشه انداختن کارها و مسئولیت ها بر گردن دیگران بسیار راحت تر از این است که خودمان را درگیر مسائل ریز و درشتی بکنیم که پذیرش مسئولیت ها بر عهده مان می گذارد. کار کردن با دیگران به ما می آموزد که در زندگی چاره ای به جز پذیرفتن مسئولیت هایمان نداریم و باید پای عواقب خوب و بد کارهایی که انجام می دهیم بایستیم. چون تنها در این صورت است که می توانیم تغییری اثربخش در زندگی مان ایجاد کنیم.

    ۱۶- تقویت روحیه همکاری و کار تیمی

    ما در کنار دیگران رشد می کنیم. درست مثل تکه سنگی که پر از بخش های تیز است، به هنگام کار و تلاش با دیگران، صیقل می خوریم و جلا پیدا می کنیم. هر چقدر که بخش های تیز و ناهماهنگ وجودمان، بزرگ تر باشند، این صیقل کاری دردناک تر خواهد بود. اما اثر نهایی این تلاش به فردی تبدیل می شود که مهارت کار با دیگران را آموخته است.

    هنری فورد:

    به کنار هم آمدن، شروع است؛ کنار هم باقی ماندن پیشرفت است و کنار هم کار کردن موفقیت است.

    ۱۷- کار و تلاش، زمینه پیشرفت شخصی شما را فراهم می کند

    کار کردن چه به صورت فردی و چه در قالب یک تیم، به ما کمک می کند که روی بخش های ضعیف مهارت هایمان کار کنیم. از طرفی، با کسب تجربه می توانیم برای قوی تر شدن بخش های قدرتمند وجودمان هم زمان بگذاریم. در کنار هم قرار گرفتن این دو بخش، باعث می شود که هر روز در زندگی مان رو به جلو حرکت کنیم، درجا نزنیم و به سمت پیشرفت حرفه ای و شخصی خود گام برداریم.

    ۱۸- داستان کار و لذت بردن از زندگی کاری

    بخش زیادی از روزهای زندگی ما در کارمان سپری می شود. اگر کارمان را دوست داشته باشیم، لحظه به لحظه کار کردن برایمان سرشار از شادمانی می شود. به همین علت، افراد موفق در طول تاریخ، همیشه به دنبال کارهای مورد علاقه خود بودند. چون از این طریق می توانستند از زندگی خود نهایت لذت را ببرند. یادتان باشد، هر شخصی نیازی عمیق به معنا و مقصود دارد. در حقیقت، یکی از بزرگ ترین دلیل های نارضایتی در دنیای امروز این است که مردم احساس می کنند کاری که انجام می دهند معنا و هدفی به زندگی شان نمی بخشد. به همین دلیل باید به دنبال کاری باشید که واقعا آن را دوست دارید نه کاری که مجبور به انجام آن هستید.

    ۱۹- افزایش انگیزه برای زندگی کردن

    انگیزه، همان نیرویی است که صبح ها ما را از رختخواب بیدار می کند و شب ها خواب را از چشمانمان می رباید. اگر کاری برای انجام دادن داشته باشیم، عمیق تر از همیشه زندگی می کنیم، شادتر نفس می کشیم و زنده تر از هر زمانی روی زمین قدم می گذاریم. این موضوع، وقتی به بالاترین حد خود می رسد که ما بین علاقه و کاری که دوست داریم پُلی قدرتمند می زنیم. در آن صورت، هر روز برایمان سرشار از تازگی و هیجان خواهد بود.

    برایان تریسی:

    باید از خودتان بپرسید که هدف من از انجام کاری که مشغول آن هستم چیست؟ چرا هر روز از خواب بیدار می شوم؟ چرا شغلی که اکنون دارم را انجام می دهم؟ به چه دلیل زندگی می کنم؟

    ۲۰- کار و افزایش تمرکز

    کار کردن به ذهن ما یک جهت مشخص می دهد. همین موضوع باعث می شود که ذهنمان تمام تمرکزش را به خدمت بگیرد تا یک کار را به سرانجام برساند. البته اگر می خواهیم دوز تمرکزمان همیشه بالا بماند باید علاوه بر غیرفعال کردن تمام محرک های بیرونی – مثل موبایل – برای کارمان یک تاریخ انقضای جایزه دار هم تعیین کنیم تا شور و شوق آغاز کار در انتهای کار هم ادامه پیدا کند. مثلا با خودمان قرار بگذاریم که اگر فلان کار را در طول دو ساعت تمام کردم، به سراغ کار مورد علاقه ام می روم یا یک خوراکی خوشمزه می خورم. لازم نیست به چیزهای پیچیده فکر کنید، تنها کافی است هدفی ساده و روشن برای خودتان داشته باشید. ذهنتان بقیه کارها را روبه راه خواهد کرد.

    ۲۱- زنده کردن ایده ها

    هر روز، ایده های زیادی متولد می شوند. آن ها همچون یک جرقه کوچک در ذهن افراد پدیدار می گردند. تنها چیزی که می تواند این جرقه های کوچک را به یک آتش پایدار تبدیل کند، کار کردن است. تمام افراد موفق، کسانی که ثروت های فراوانی دارند یا نامشان در صفحه های تاریخ حک شده است، ایده ها، اهداف و آرزوهایشان را به وسیله کار کردن به چیزی واقعی و ملموس تبدیل کردند.

    خلاصه ای از آنچه با هم گفتیم:

    • کار کردن با ایجاد ایمان و باور به توانایی هایمان باعث افزایش اعتمادبه نفس در ما می شود.
    • هویت شغلی و حرفه ای ما تنها به وسیله کار و تلاش رشد پیدا می کند.
    • احساس ارزشمندی و مقابله با افسردگی از دیگر مزیت های کار کردن به شمار می روند.
    • لذت انجام دادن کارها تا انتها فقط در صورتی که کاری برای انجام دادن داشته باشیم تجربه می شود.
    • کار کردن باعث جهت دهی به زندگی و استقلال مالی می شود.
    • تنها راه برای باقی گذاشتن نام نیک، کار کردن روی موضوعی است که به آن علاقه داریم.
    • کار و تلاش نیازهای فطری پنهان ما مثل نیاز به شکوفایی خلاقیت، خدمت به دیگران، کسب احترام و احساس مفید بودن را پاسخ می دهد.
    • با کار کردن می توانیم توانایی هایمان را در یک صحنه واقعی به اثبات برسانیم و مسئولیت پذیر شویم.
    • کار با تقویت روحیه تیمی، زمینه های پیشرفت شخصی و اجتماعی ما را فراهم می کند.
    • داشتن انگیزه، لذت بردن از زندگی کاری، افزایش تمرکز و دنبال کردن ایده ها از دیگر مزایای پنهان کار کردن به شمار می روند.

    نظر شما چیست؟

    فکر می کنید به جز این ۲۱ مورد، کار کردن چه فایده دیگری برای انسان دارد؟ آیا شما به دنبال کار مورد علاقه تان رفته اید؟ چقدر از شغل کنونی خود احساس رضایت می کنید؟