کتاب منبع بسیار ارزشمندی برای آموختن و درس گرفتن از تجربیات دیگران است. مطالعه در هر کاری افق فکری شما را وسعت می بخشد. کمترین فایدۀ کتاب خوانی، کسب آرامش و پر کردن وقت با چیزی مفید است. هر کس به تناسب وقت آزادش می تواند مطالعه کند؛ بعضی ها بیشتر و بعضی ها کمتر. در این میان برخی از حوزه ها به مطالعۀ بیشتری نیاز دارند که حوزۀ کسب و کار و استارت آپ نیز یکی از آن هاست. شاید هیچ کس به اندازۀ بنیان گذاران کسب و کارهای نوپا (فاندرها یا Founder) از مطالعه سود نبرند؛ چراکه مطالعه در این حوزه بیشترین نمودهای عملی را در زندگی خواهد داشت. در این حوزه کتاب های زیادی نوشته شده ولی تعدادی از آن ها محبوب تر از بقیه است. در نوشتۀ حاضر می خواهیم تعدادی از بهترین کتاب های استارتاپی را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم کتابِ خوبی سراغ داشتید که جایش در این لیست خالی بود حتماً معرفی کنید تا ان شاءالله به یک مرجع کامل تبدیل شود.

فهرست []

    تقسیم بندی کتاب ها

    تقسیم بندی کلی

    استارتاپ ها معمولاً از سه فاز تشکیل شده اند:

    1. ایده پردازی؛
    2. توسعۀ محصول؛
    3. اجرا (Launch) و رشد پروژه.

    ما نیز کتاب ها را در سه دسته بندی فوق تقسیم کرده ایم و البته کتاب های هر دسته را بر اساس اولویت معرفی کرده ایم. بنابراین اگر فرصت کافی برای مطالعۀ همۀ آن ها نداشتید با خواندن چند کتاب اولِ هر دسته مفاهیم اساسی آن فاز را خواهید آموخت.

    دسته بندی موضوعی

    موضوع هر کتاب یکی از موارد ذیل است:

    • کسب و کار، مدیریت و رهبری (توسعۀ فردی هم جزء همین دسته است)؛
    • توسعۀ محصول؛
    • سرمایه گذاری و فاینانس؛
    • بازاریابی و رشد؛
    • کارگزینی و جذب نیرو.

    شیوۀ امتیاز دهی

    تمام کتاب های معرفی شده ارزش خواندن دارند؛ اما زمان هم چالش مهمی است که اکثر فاندرها با آن مواجه اند. به همین سبب کتاب ها را بر اساس میزان اهمیتشان امتیازدهی کرده ایم تا در صورت کمبود وقت مهم ترین عناوین هر دسته را مطالعه کنید. اولویت بندی انجام شده برحسب میزان عملی بودن تکنیک ها و اطلاعات بیان شده در کتاب است؛ یعنی تا چه حد مطالب بیان شده جنبۀ عملی داشته و به پیشرفتِ کسب و کار شما کمک می کند یا جلوی ارتکاب اشتباهات بزرگ را می گیرد.

    بر این اساس هر کتاب را با برچسبی مشخص کرده ایم:

    واجب است بخوانید: این کتاب ها به شدت ضروری و حیاتی هستند و هر بنیان گذاری باید مطالعه کند؛ چراکه مفاهیمی بیان می کنند که مستقیماً روی بینش و تفکر استارتاپی شما تأثیرگذار است. کتاب هایی با برچسب «ضروری» حاوی مطالبی هستند که به راحتی در استارتاپتان قابل اجراست. با نخواندن این کتاب ها قطعاً چیزهای زیادی از دست خواهید داد؛

    بهتر است بخوانید: کتاب های این دسته حاوی مفاهیم است که به صورت غیرمستقیم به بهبود کسب و کار شما کمک می کند. به عنوان مثال کتاب هایی که دربارۀ توسعۀ فردی نوشته شده اند یا کتاب هایی در حوزۀ مدیریت زمان و مباحث روانشناسی. مطالعۀ این کتاب ها قطعاً مزایای فراوانی برای فاندرها به همراه خواهد داشت؛

    می توانید بخوانید: این کتاب ها مفیدند ولی اطلاعات بیان شده در آن ها ارتباط مستقیمی با حوزۀ استارت آپ ندارد یا به اندازۀ دو برچسب دیگر دربردارندۀ اطلاعات مفید نیست. درواقع این کتاب ها را فقط زمانی بخوانید که فرصت اضافه دارید. با خواندن این کتاب ها چیزهایی دستگیرتان می شود ولی نه به اندازه ای که اگر نخوانید متضرر شوید.

    ایده پردازی

    حیطۀ موضوعی: قابلیت اجرایی، تیم سازی، توسعۀ محصول

    نوپای ناب (The Lean Startup)

    نویسنده: اریک ریس
    موضوع: توسعۀ محصول
    واجب است بخوانید

    نوپای ناب کتاب بسیار ارزشمندی است که خواندن آن برای هر فاندری ضروری است. این کتاب برای توسعۀ محصول رویکردی ارائه کرده که با پیروی از آن میزان هدر رفت منابع به حداقل خواهد رسید.

    در کتاب حاضر ۵ اصل مهم معرفی شده است:

    1. کارآفرینان همه جا هستند؛
    2. کارآفرینی یعنی مدیریت؛
    3. یادگیری معتبر؛
    4. بساز، بسنج، بیاموز؛
    5. حسابداری نوآورانه.

    که از میانشان «یادگیری معتبر (validated learning)» از همه برجسته تر است. موفقیت هر شرکت به میزان کارآمدی آن در یادگیری و توانایی اش در به ثبات رساندن کسب و کار گره خورده است.

    نوپای ناب به شما یاد می دهد که چگونه با مصرف حداقل منابع، ضرورت یک ایده را در بازار بسنجید؛ یعنی مثلاً این ایده ای که می خوام پیاده کنم در ایران جواب می دهد؟ مردم از آن استقبال می کنند؟ ارزش سرمایه گذاری دارد؟ کاربرد این رویکرد فقط برای توسعۀ محصول نیست بلکه برای هر جنبۀ دیگری از استارت آپ نیز می توان استفاده کرد.اریک ریس در مقدمۀ کتاب از تجربیات جوانی خود می گوید. اینکه چطور قصد پیاده سازی ایده ای پرسود در حوزۀ فناوری اطلاعات داشته و بعد از شکست پروژه چه درس هایی گرفت. چرا دچار این اشتباهات شد. چطور ممکن بود آن همه پیش فرض ذهنی که او و همکارانش داشتند در عمل چیزی دیگری از آب دربیاید. اریک ریس با مطالعۀ فراوان و بررسی متدهای مختلف، روش جدیدی برای تحلیل کسب وکارهای نوپا یافته و ماحصل نتایج خود را در این کتاب بیان کرده است. تئوری های مطرح شده در این کتاب از اولین مرحلۀ پروش ایده تا توسعۀ محصول و بازار سنجی کاربرد دارند. به بیان دیگر با خواندن نوپای ناب بینش عمیقی از ایده ای که در ذهن دارید به دست خواهید آورد. اینکه آیا ایدۀ من در بازار خواهانی دارد؟ آیا کسب و کار من می تواند مشتری کافی جذب کند؟ آیا توان زنده ماندن در بازار را خواهم داشت؟

    نویسنده به شما آموزش می دهد که چطور منابعتان را مدیریت کنید تا برای پیاده سازی ایده ای که هنوز در موفقیتش مردد هستید مجبور به صرف بودجۀ زیادی نشوید. از ویژگی های مثبت این کتاب استفاده از مثال های واقعی برای تشریح تئوری های بیان شده است. اریک ریس تمام تلاشش را معطوف کرده تا چارچوبی فکری برای تحلیل استارتاپ ها در ذهن شما به وجود آورد؛ چرا که اگر این بینش ذهنی را داشته باشید برای فازهای مختلف رشد و توسعۀ محصول دقیقاً می دانید چه باید بکنید. خواهید فهمید چه زمانی وقت تغییر است و چه زمانی برای جلوگیری از ضرر توقف کنید. هیچ فاندری دست خالی از خواندن این کتاب برنمی گردد.

    اسپرینت: چگونه فقط در پنج روز مشکلات بزرگ را حل و ایده های جدید را آزمایش کنیم (Sprint: how to solve big problems and test new ideas in just five days)

    نویسنده: جیک نپ، جان زراتسکی، بریدن کووینز
    موضوع: توسعۀ محصول
    واجب است بخوانید

    از اشتباهات رایج استارت آپ ها می توان به مواردی چون: پیروی از حس ششم، توسعۀ محصول بدون ساخت نمونۀ اولیه (MVP) یا حتی نداشتن اهداف بلندمدت اشاره کرد. کتاب اسپرینت با رویکردی عملی سعی دارد بروز این مشکلات را به حداقل برساند. در متدولوژی اسکرام اسپرینت تقسیم بندی کوچک تری از Release است که زمانی بین دو تا هشت هفته در بر می گیرد. در این بازۀ زمانی تعدادی از فیچرها پیاده سازی شده و برای تست به مشتری نهایی عرضه می شود. این کتاب راهنمای عملی اجرای اسپرینت ها است و نکات ارزشمندی برای بهره برداری حداکثری از این تکنیک بیان کرده است. کتاب حاضر هم برای شرکت های بزرگ و هم برای شرکت های کوچک و تازه تأسیس مناسب است.

    چه کسی؟ (Who)

    نویسنده: جف اسمارت و رندی استریت
    موضوع: کارگزینی و جذب نیرو
    واجب است بخوانید

    یکی از مشکلات رایج در راه اندازی استارت آپ ها تمرکز روی محصول و اهمیت ندادن به نیروی کار است. کتاب حاضر دقیقاً به اهمیت نیروی کاری پرداخته است. اینکه چطور اشتباه کوچکی در جذب نیرو خسارات فراوانی به بار می آورد و با چه روش هایی می توان افراد بااستعداد و کارآمد را شناسایی و استخدام کرد. در این کتاب فرایند استخدام به صورت گام به گام و با روشی هدفمند توضیح داده شده و در هر یک مرحله نکاتی که باید در نظر بگیرید بیان شده است. یاد می گیرید چطور رزومه ها را بررسی کنید و افراد لایق را برای مصاحبه دعوت کنید. کتاب حاضر برای بنیان گذارانی است که دنبال فاندر جدید هستند یا تجربۀ کمی در جذب نیرو دارند. با رهنمودهای بیان شده به راحتی خواهید توانست بهترین و توانمندترین کارمندان از نیروهای ساده تا مدیران را برای کسب و کارتان به کار بگیرید. به عنوان مثال یکی از نکات بیان شده این است که اگر در استخدام شخصی تردید داشتید، بگویید نه.

    ۴ ساعت کار در هفته (The 4-hour work week)

    نویسنده: تیم فریس
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    امور شخصی و تجاری تنها با ۴ ساعت کار در هفته به شدت بهبود می یابند. تیم فریس به شما خواهد گفت چه مشکلاتی با تایم اداری ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر به وجود می آید. وی شخصیتی است که آموزه های کتابش را ابتدا خود در میدان عمل آزموده و توانست برخلاف شیوۀ رایج و تنها با ۴ ساعت کار در هفته به کارایی بالایی دست یابد. تیم فریس در این کتاب راهکارهایی بسیار ارزنده و قابل اجرا برای رسیدن به اهدافتان بیان کرده است. او در شروع کتابش جملۀ جالبی بیان کرده: بعید است با هفته ای ۴۰ ساعت کار پیشرفت بزرگی در زندگی تان حاصل شود. کمتر کتابی در حوزۀ مدیریت زمان این چنین موشکافانه و دقیق به مسئلۀ زمان نگریسته است. او معتقد است برای بهبود عملکرد به جای فعالیت بیشتر و ناکارآمد کمتر کار کنیم ولی هوشمندانه و درست! به اعتقاد فریس مبنای پیشرفت کمیت نیست بلکه کیفیت استفاده از زمان اهمیت بالاتری دارد. شاید با دو ساعت کارِ باکیفیت بتوان همان نتیجه ای را گرفت که با ۸ ساعت هم نتوان به دست آورد. کارِ زیاد شاید در کوتاه مدت جواب بدهد ولی روش خوبی برای درازمدت نیست؛ چرا که نتیجه اش فرسودگی و افت کیفیت زندگی است. کتاب ۴ ساعت کار در هفته را به همۀ کارآفرینان، بنیان گذاران، مدیران و همۀ افرادی که می خواهند زندگی بهتری در کنار کارشان تجربه کنند توصیه می کنیم.

    چگونه می توان دوست یافت و در مردم نفوذ کرد؟ (How to win friends and influence people)

    نویسنده: دیل کارنگی
    موضوع: کسب وکار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    این کتاب که به «آیین دوست یابی» هم ترجمه شده دربردارندۀ ۳۰ اصل مفید است که به شما یاد می دهد چگونه با مردم برخورد کنید، چطور افکار خود را عرضه کنید و چگونه بدون دلخوری و عصبانیت، افکار سایرین را تغییر دهید. هر یک از این اصول با داستانی جذاب و کوتاه همراه شده که به راحتی قابل درک بوده و در سناریوهای واقعی می توان از آن استفاده کرد. کارنگی با در نظر گرفتن این موضوع که همۀ مردم در زندگی روزمره در ارتباطات سادۀ خود دچار مشکل می شوند اصول بیان شده را وضع کرده است. درواقع مفاهیم کتاب برگرفته از متنِ زندگی مردم است و صرفاً تئوری و حرف نیست. بدون تردید با فهم درست اصول این کتاب و کاربستِ آن در تعاملات اجتماعی تغییری که در خودمان و دیگران ایجاد شده را احساس خواهیم کرد. این کتاب به شما یاد می دهد چطور در هر شرایطی با دیگران به درستی برخورد کنید و زندگی بهتری داشته باشید. آیین دوست یابی مسلماً برای فاندرها که مدام با مردم سروکار دارند کتاب ارزنده و مفیدی است.

    هنر شاد زیستن (The art of happiness)

    نویسنده: دالایی لاما و هوارد سی. کاتلر
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    زندگی فاندرها یک زندگی پرفراز و فرود است. گاهی مواجهه با یک مشکل کوچک نبض زندگی روزمرۀ آن ها را به مخاطره می اندازد. گاهی از نیافتن راهکار برای حل مسائل به ستوه آمده و درمانده و غمگین می شوند. خویشتن داری در چنین موقعیت های حساسی کار آسانی نیست. دالایی ماما در سراسرِ این کتاب حکایات و داستان هایی مثال می زند که نشان دهد افراد بی خانمان و ندار به مراتب زندگی شادتری از ثروتمندان دارند. آن ها شادی و خوشبختی را در چیزی جستجو نمی کنند که خارج از کنترل آن هاست. افرادی که زندگی شاد دارند لزوماً ثروتمند نیستند و اساساً ثروت عاملی برای شاد بودن نیست. جملۀ مشهوری وجود دارد که خوشبختی در ذهن ماست؛ تا زمانی که خوشبختی مان را به عوامل بیرونی گره بزنیم به آن نخواهیم رسید و حتی اگر برسیم دوامی نخواهد داشت. مطالب این کتاب به شما کمک می کند تا در هر مقطعی از زندگی بتوانید کنترل احساس داشته باشید، روی کارهایتان تمرکز کنید و مهارت شنیدنتان را تقویت کنید.

    از صفر به یک (Zero to one)

    نویسنده: پیتر تیل
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    لبِ کلام این کتاب این است که «به جای کپی کردن ایده ها، نوآوری جدیدی خلق کنید.» حرف اصلی Zero to One اهمیتِ نوآوری است. پیتر تیل شرکت ها را به دو دسته تقسیم کرده: آن ها که صرفاً ایده های همدیگر را کپی می کنند و آن ها که دست به نوآوری و انحصار می زنند. بیل گیتس، استیو جابز، لری پیج هیچ یک ایدۀ کسی را کپی نکردند؛ این افراد مثل بقیه با کپی ایده ها از صفر به بی نهایت حرکت نکردند بلکه از صفر یه یک رفتند؛ یعنی ایده ای که اصلاً وجود نداشته یا کسی فکرش را نمی کرده خلق کرده اند.

    آن ها که راه آسان را انتخاب می کنند ( کپی ایده) مدام باید در رقابتی نفس گیر بر سر بقاء باهم بجنگند ولی کسانی که دست به نوآوری می زنند بدون نگرانی و خارج از هیاهوی رقبا به مسیر خود ادامه می دهند. پیتر تیل در این کتاب بیان کرده استارتاپ های خوب از زیر بته به عمل نمی آیند، بلکه برای موفقیت یا دوام موفقیت به نوآوری و خلاقیت نیاز است. کتاب از صفر به یک به صاحبان استارتاپ ها کمک می کند تا برای آینده کسب و کارشان از هم اکنون که بازار رقابت گرم نیست چاره اندیشی کنند.

    انقلاب کارآفرینی (Entrepreneur revolution)

    نویسنده: دنیل پریستلی
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    می توانید بخوانید

    تکنولوژی در طول قرن اخیر تغییرات زیادی داشته است و فرصت های گوناگون و جدیدی برای کسب و کارها پدید آورده است. دنیل پریستلی با اشاره به این تغییرات متذکر شده که چرا نباید کارآفرینان از اجرای کسب و کار های کوچک دست بردارند. این کتاب انگیزه و محرک بسیار خوبی برای بنیان گذاران است؛ افرادی که دنبال فرصتی برای راه اندازی کسب و کارشان هستند ولی تاکنون به موفقیت نرسیده اند. دنیل پریستلی با دیدی واقع بینانه پیشنهاداتی در این کتاب مطرح کرده که به بنیان گذارها کمک می کند تا استارت آپ خودشان را داشته باشند.

    بازنگری (Rework)

    نویسنده: جیسون فرید، دیوید هانسن
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    می توانید بخوانید

    این کتاب برخلاف سایر کتاب هایی که معرفی کردیم صرفاً به پیشنهاد و توصیه های معمول اکتفا نکرده بلکه به دیدگاه هایی پرداخته که اغلبشان مخالفِ باور عموم است. کتاب بازنگری که با عناوین «بازانجام» و «کار دوباره» نیز به فارسی ترجمه شده دربردارندۀ تجربیات جیسون فرید و دیوید هانسن در ساخت و راهبری نرم افزار Basecamp است. این نرم افزار یک برنامۀ مدیریت پروژه ساخته شده با زبان روبی است که در جریان پیاده سازی آن فریم ورکی تحت عنوان روبی آن ریلز خلق شد. فریم ورک یادشده بعدها به صورت متن باز در اختیار جامعۀ برنامه نویسان قرار گرفت. محتویات این کتاب فاصلۀ زیادی با تئوری و درس های دانشگاه دارد. آنچه بیان شده ماحصل تجربیاتی است که به مرور و با سروکله زدن با مشکلات فراوان به دست آمده است. در طول کتاب مباحث زیادی از پیشرفت، رقابت، پروموشن، استخدام و حتی فرهنگ سازمانی بیان شده که برای کارآفرینی مفید است.

    توسعۀ محصول

    حیطۀ موضوعی: حداقل محصول پذیرفتنی (MVP)، بازاریابی، برنامه ریزی برای رشد

    کشش، چگونه هر استارتاپی می تواند به رشد انفجاری دست یابد؟ (Traction)

    نویسنده: گابریل وینبرگ و جاستین مارس
    موضوع: بازاریابی و رشد
    واجب است بخوانید

    ترکشن به زبان ساده همان کتاب Lean Startup در شاخۀ بازاریابی و رشد است. نویسنده پیش از آنکه ۱۹ کانال افزایش کشش را (جذب مشتری یا توسعۀ بازارِ مصرف) معرفی کند ابتدا به تشریح متد منحصر به فردِ مورد استفاده برای این کار پرداخته است؛ یعنی چارچوب Bullseys. این روش از دل مصاحبه با ۴۰ استارتاپ بزرگ بیرون آمده است. گابریل وینبرگ، خود موسس جستجوگر DuckDuckGo است که تاکنون بیش از ۲۵ میلیارد جستجو در آن انجام شده و بخش عمده ای از ترافیک اینترنت را به خود اختصاص داده است.

    در این روش کانال های مختلف بازاریابی به سه حلقه تقسیم شده است:

    1. حلقۀ بیرونی (آنچه امکان پذیر است)؛
    2. حلقۀ میانی (آنچه محتمل است)؛
    3. حلقۀ داخلی (آنچه جواب می دهد).

    استارت آپ ها به صورت پیوسته باید کانال های جذب مشتری را به حلقه های مرتبط متصل کرده و تلاش کنند که جریانِ کشش را به حلقۀ درونی هدایت کنند؛ چرا که ارزش بیشتری دارد و باید روی آن تمرکز شود. هر فاندری که به دنبال توسعۀ بازار است باید این کتاب را همراه خود داشته باشد و با آزمایش ۱۹ روش بیان شده بهترین روش را برای ایجاد کشش یا جذب مشتریان انتخاب کند.

    مُسری (Contagious)

    نویسنده: جونا برگر
    موضوع: بازاریابی و رشد
    بهتر است بخوانید

    تبلیغ دهان به دهان یا بازاریابی ویروسی یکی از موثرترین روش های بازاریابی است؛ اما دستیابی به این روش برای استارتاپ ها کارِ ساده ای نیست! چرا یک محتوا به صورت ویروسی در شبکه های اجتماعی پخش می شود ولی تعداد زیادی دیگر نه؟ چرا بعضی از ویدیوها در یوتیوب یک شبه به بازدید میلیونی می رسند و به سرعت برق در اینترنت دست به دست می شوند و تعداد بیشتری نه؟ مسری نوشتۀ جونا برگر – استاد کسب و کار و متخصص بازاریابی ویروسی- کتابی است که ضمن پاسخ به این سوال، ۶ اصل مهم برای دستیابی به این شیوۀ بازاریابی را بیان می کند. این اصول برای هر کسب و کار نوپایی حیاتی هستند و عبارتند از:

    1. اعتبار اجتماعی؛
    2. محرکها؛
    3. احساسات؛
    4. عمومیت؛
    5. ارزش عملی؛
    6. داستانسرایی.

    به عنوان مثال جونا متذکر شده که عوامل احساسی چون هیجان، خشم، تعجب و تحسین تأثیر بسیار زیادی روی ویروسی شدن پیام دارند ولی احساساتی مثل غم و ناراحتی تأثیر عکس روی این موضوع خواهند داشت یا در رابطه با اصلِ داستانسرایی اینطور بیان شده که قصه گفتن راه بهتری برای انتقال پیام و ماندگاری آن در ذهن افراد است. روایت داستان ساده تر است و عموم مردم این شیوۀ روایت را می پسندند. فاندرهایی که روی مباحث بازاریابی و رشد کار می کنند می توانند از محتویات این کتاب برای بازاریابی دهان به دهان استفاده کنند. از ویژگی های مثبت این کتاب روایت داستانی و جذاب و مثال های متعدد و شفافِ آن است.

    قلاب (Hooked)

    نویسنده: نیر ایال
    موضوع: توسعۀ محصول
    بهتر است بخوانید

    شاید باورتان نشود ولی بسیاری از کارهای روزمره مثل درست کردن یک قهوه، بازدید از فیسبوک یا حتی خرید از مغازه بدون اندیشه و صرفاً از روی عادت انجام می شود؛ ما با عاداتمان زندگی می کنیم و در واقع این عادات ماست که زندگی ما را ساخته است. تبدیل محصول به چیزی که مردم به آن عادت کنند و نتوانند دست بکشند هدفی است که این کتاب به دنبال آن است. چایی و قهوه بیشتر از آنکه یک نیاز باشد یک عادت است که به جزئی از زندگی روزمرۀ ما تبدیل شده است. محصولی در بازار به موفقیت می رسد که مردم نه به خاطر نیاز بلکه به خاطر عادت به آن خریداری اش کنند.

    نیر ایال در کتابش از از چارچوبی صحبت می کند که کاربران را وادار به حرکت در زنجیره ای از محرک ها، اقدامات، سرمایه گذاری و پاداش های متغیر می کند و نهایتاً او را به مرحله ای می رساند که عادتی در او به وجود آید. این چارچوب Hook Model نام دارد و هرچه محصول شما سریع تر و پیوسته تر از آن استفاده کند عادات بیشتری برای کاربران درست می کند.

    اطلاعات این کتاب برای همۀ فاندرها خواندنی است؛ به خصوص آن هایی که محصولاتشان ماهیت استفادۀ روزمره دارند مثل اپلیکیشن های فیتنس، کالری شمار، شبکه های اجتماعی یا سایت های خبری. اگر به موضوع عادات علاقه داشتید حتماً کتاب «قدرت عادت» از چارلز داهیگ را هم مطالعه بفرمایید. این دو کتاب مکمل بسیار خوبی برای هم هستند.

    رسیدن به فروش بیش از حد (Oversubscribed)

    نویسنده: دنیل پریستلی
    موضوع: بازاریابی و رشد
    می توانید بخوانید

    هر استارتاپ آرزو دارد مشتریان زیادی داشته باشد و این آرزو چیزی است که در کتاب Oversubscribed دست یافتنی است. در نیمۀ اول کتاب با تأکید روی بازار، تفکیک محصول و توسعۀ مشتری، اصولی که باعث جذب مشتریان بیشتر می شود به تفصیل بیان شده است. در نیمۀ بعدی کتاب پیشنهادهای خوبی برای بازاریابی مبتنی بر کمپین داده شده است.

    دنیل پریستلی در این کتاب برخلاف تصور بسیاری از بازاریاب ها که موفقیت محصول را در گرو رشد کمی تعداد مشتریان می دانند به وفاداری مشتریان اهمیت داده است. وی معتقد است چند مشتری وفادار که حاضر به ترک محصول شما نبوده و حتی حاضر به پرداخت بهای بیشتر برای خدماتتان هستند از صدها مشتری که با هر بهانه ای ترکتان می کنند بهتر هستند.

    پریستلی معتقد است میزان عرضه و تقاضا عامل نهایی برای موفقیت یک کسب و کار نیست. موضوع مهمتر وفاداری مشتریان است. مطالب بیان شده در این کتاب با بررسی کسب و کارهای برترِ جهان استخراج شده و همگی از بوتۀ آزمایش گذر کرده اند.

    چه برای افزایش اطلاع رسانیِ برگزاری یک رویداد و چه برای معرفی فیچر جدیدِ محصول، تکنیک های بیان شده در این کتاب بهترین کارایی ممکن از یک کمپین تبلیغاتی را برای شما به ارمغان می آورد. با برنامه ریزی پیش از اجرای کمپین و انجام تحلیل بعد از آن، می توان عملکرد کمپین را تا حد زیادی بهبود بخشید. هر بنیان گذاری که روی توسعۀ مشتری و شناخت بازار کار می کند از محتویات این کتاب بهره مند خواهد شد. مدیران، بازاریاب ها و کارآفرینان با خواندن این کتاب متوجه می شوند که چه باید بکنند تا مشتریان شما برای استفاده از محصولتان لحظه شماری کنند.

    راه اندازی و رشد

    حیطۀ موضوعی: تناسب محصول با بازار، آنالیتیکز (قیف تبدیل، تست دو بخشی A/B)، جستجوی سرمایه گذار، کارگزینی

    تخفیف جسورانه، باهوش تر از وکلا و سرمایه گذاران خطر پذیر باشید (Venture Deals: Be Smarter Than Your Lawyer and Venture Capitalist)

    نویسنده: براد فلد و جیسون مندلسون
    موضوع: سرمایه گذاری و فاینانس
    واجب است بخوانید

    کتاب ونچر دیلز پیشنهادات و حقایقی دربارۀ سرمایه گذاری خطرپذیر بیان می کند که آگاهی از آن برای هر فاندر بی تجربه ای ضروری است. دو فصلِ این کتاب یعنی اقتصاد و کنترل، بیشترین فاکتورها را برای سرمایه گذاری خطر پذیر توضیح می دهد. در این دو فصل اصطلاحات مهمی چون اولویت نقد شوندگی، تعهد و ضمانت، شرط ضدِ رقیق شوندگی، مقررات حفاظتی و شرایط مربوط به موافقت نامه به طور دقیق بحث شده است.

    برای درک بهترِ اصطلاحات، هر یک از آن ها با مثالی همراه شده است؛ بنابراین در موقعیت مشابه به خوبی متوجه می شوید که الان باید منتظر چه چیزی باشید. این کتاب همچنین به توضیح مباحث دیگری نیز پرداخته است؛ از جمله اینکه: در فرایند سرمایه گذاری چه افرادی درگیر هستند، در این فرایند بودجه به چه نحوی افزایش پیدا می کند، چه اصطلاحاتی برای فاندرها مهم نیست و سرمایه گذاران چطور استارت آپ ها را حمایت می کنند و شما با چه تاکتیک هایی می توانید تعداد این سرمایه گذارها و میزان سرمایه گذاری شان را افزایش دهید. براد فلد برای هر پیشنهادی از مثال های واقعی استفاده کرده و همین موضوع کتاب را بسیار خواندنی کرده است. با خواندن این کتاب راحت تر در مذاکرات ظاهر شوید.

    مدیریت با بازده بالا (High output management)

    نویسنده: اندرو گروو
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    واجب است بخوانید

    تغییر کاربری اینتل به یک سازندۀ پردازنده کار ساده ای نبوده و وقتی بدانیم اندرو گروو خود در تغییر این سازمان نقش داشته خواندن کتاب جذاب تر هم می شود. بیل گیتس خواندن این کتاب را به همۀ مدیران توصیه می کند. زمانی که بیل گیتس با مشکلات مدیریتی برخورد کرد با مدیرعامل سابق اینتل یعنی اندرو گروو مشورت کرد. وی یکی از برترین مدیران تجاری قرن بیستم است و حتی پس از مرگش شیوۀ مدیریتی او همچنان سرلوحۀ شرکت های بزرگی چون گوگل و آمازون است.

    در این کتاب شیوۀ برخورد با مسائل در موقعیت های مختلف بیان شده است. اندرو در بیان پیچیده ترین بحث های مدیریتی به زبان ساده تخصص بالایی دارد و به راحتی دربارۀ چگونگی افزایش اهرم های مالی برای به حداکثر رساندن خروجی سازمان، اهمیت انواع مختلف جلسات و نحوۀ اجرای آن ها، تصمیم گیری در مورد مسائل و اینکه چطور از تصمیمات گروهی دوری کنیم و … صحبت کرده است.

    کتاب حاضر به فاندرها کمک می کند تا تصمیمات مدیریتی بهتری اتخاذ کنند. اگر می خواهید استارت آپ شما رشد کند حتماً این کتاب را بخوانید.

    مذاکره برای سود (Bargaining for advantage)

    نویسنده: ریچارد شِل
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    مذاکره و چانه زنی یکی از سخت ترین کارهایی است که فاندرها با آن مواجهند. در تجارت نمی شود یک پسرِ خوب بود و سود کرد! شما بالاخره برای سودِ بیشتر نیازمند مذاکره هستید. این کتاب با بیانی ساده و شیوا مذاکره را به فرایندی مدون برای فاندرها تبدیل کرده است تا هر زمان به راحتی بتوانید از آن استفاده کنید.

    کتاب شامل دو قسمت است. قسمت اول شامل ۶ بخش است:

    1. سبک چانه زنی شما؛
    2. اهداف و انتظارات شما؛
    3. استانداردها و هنجارها؛
    4. روابط؛
    5. منافع طرف مقابل؛
    6. اهرم های قدرت.

    همۀ این ها در کنار هم یک چارچوب قوی برای مذاکره به وجود می آورد. قسمت دوم به ساخت یک استراتژی از اصول بیان شده پرداخته است. به کمک این استراتژی می توانید مذاکره را به جهتِ مورد نظر هدایت کرده و به هدف نهایی برسید.

    از ویژگی های مثبت این کتاب جمع آوری اطلاعات از طرف مقابل و اقدام بر اساس این اطلاعات است. به عبارت دیگر از صحبت های طرف مقابل استفاده کنیم تا مزۀ دهانش را بفهمیم و بر اساس آن پیشنهادمان را مطرح کنیم. ریچارد شل اهمیت زیادی برای این موضوع قائل شده و معتقد است هر لحظه از مذاکره فرصتی برای کسب اطلاعات از طرف مقابل است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت.

    نکتۀ مثبت دیگر که این کتاب را از سایر کتاب های مذاکره متمایز می کند پرداختن به جزئیات چانه زنی است. شاید در هیچ کتابی تا این حد در مورد ظرائف چانه زنی صحبت نشده است. تعداد زیادی از نکات بیان شده در کتاب ساده و بدیهی به نظر می رسند ولی وقتی به تجربیات قبلی خود مراجعه می کنیم متوجه می شویم که رعایت نکردن همین نکات ساده باعث شکست در مذاکرات یا عدم دستیابی به نتیجۀ دلخواه است.

    فرایند بیان شده ساده و قابل فهم بوده و در هر مذاکره ای می توان از آن استفاده کرد. بعد از خواندن این کتاب متوجه خواهید شد که چه نکات ساده و کوچکی را بلد نبودید. با پیروی از آموخته های این کتاب فاندرها می توانند راحت تر از قبل مذاکره کنند و با پیروی از یک سِری تکنیک دیگران را متقاعد به سرمایه گذاری یا مشارکت در کسب و کار خود کنند.

    چیزهای سخت دربارۀ چیزهای سخت (The hard thing about hard things)

    نویسنده: بن هورویتس
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    بهتر است بخوانید

    بن هورویتس شخصیتی است که از نزدیک بحرآن های اقتصادی استارتاپها را تجربه کرده است. وی در جریان حباب اقتصادی که در خلال سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ میلادی به وقع پیوست جان سالم به در برد و توانست شرکت Opsware را به قیمت ۱٫۶ میلیارد دلار به کمپانی HP بفروشد. عنوان کتاب هم دقیقاً به تجربیات سختی که او پشت سرگذاشته مربوط است. بن هورویتس ترجیح داده که به جای صحبت از جذابیت های کسب و کار، دربارۀ مشکلاتی که ممکن است در عمل به وجود آید صحبت کند.

    در این کتاب مطالبی بیان شده که به ندرت جای دیگری خواهید یافت. به عنوان مثال: چگونگی سیاستهای تجاری را به حداقلِ ممکن برسانیم؟ چه زمانی مدیر جذب کنیم؟ خودتان را چگونه در جایگاه یک مدیر ارزیابی کنید؟ چگونه افراد باهوش را مدیریت کنیم.

    روایت کتاب داستانی است ولی ماهیتش به گونه ای است که برای هر فاندری در هر کسب و کاری قابل استفاده است. در سراشیبی رشد استارتاپ ها مفاهیم این کتاب به کارتان می آید. یاد می گیرید چگونه با مسائلِ اجتناب ناپذیرِ آینده روبرو شوید و آن ها را به بهترین نحو حل و فصل کنید.

    تسلط بر سرمایه گذاری خطرپذیر (Mastering the VC game)

    نویسنده: جفری بوسگنگ
    موضوع: سرمایه گذاری و فاینانس
    می توانید بخوانید

    با گسترش تعداد استارتاپ ها، سرمایه گذاری خطر پذیر هم رونق گرفته است. کتاب حاضر بر آن است تا شما را با هر دو طرف میز مذاکره یعنی خودتان به عنوان سرمایه گذار و دیگران به عنوان سرمایه گذار آشنا کند. مباحث مهمی که در این کتاب مطرح شده عبارتند از: چگونه شرکت های سرمایه گذاری فعالیت های خود را مدیریت می کنند؟ به عنوان یک استارت آپ چطور باید مذاکره کنید که بهترین سرمایه گذار را جذب کنید؟ کتابی که بالاتر توضیح دادیم (ونچر دیل) فقط به موضوع سرمایه گذاری پرداخته است ولی این کتاب نیازهای دو طرف را در نظر گرفته است. پیشنهاد می کنیم حتی اگر در حوزۀ سرمایه گذاری می خواهید فعالیت کنید مطالب بیان شده در این کتاب را هم مطالعه کنید. به نوعی مکمل کتاب ونچر دیل است.

    ۴۸ قانون قدرت (The 48 laws of power)

    نویسنده: رابرت گرین
    موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
    می توانید بخوانید

    کتاب حاضر شما را با تاریخچۀ افرادی که به قدرت دست یافته اند و چگونگی کاربستِ قدرتشان آشنا می کند. قوانین مطرح شده در کتاب حاضر هنوز هم به قوت خود باقی است. رابرت گرین از ناپلئون گرفته تا گالیله و حتی کلئوپاترا داستان قدرت گرفتن رهبران، پادشاهان و اینفلوئنسرها را با بیانی ساده و داستان وار بیان کرده و شما را از قوانینی که در پسِ این قدرت ها وجود دارد مطلع می کند.

    رابرت گرین با بررسی تاریخ سه هزار سالۀ قدرت های بزرگ به دنبال این بوده که بفهمد آن هایی که به قدرت رسیده اند چه تفاوتی با دیگران داشته اند. چطور به جایگاهی بالاتر از دیگران دست یافته اند؟ آن ها چگونه از قدرتشان استفاده کرده اند؟ ۴۸ قانونِ قدرت تا حدودی تمِ روان شناسانه و اجتماعی دارد؛ چرا که اساساً انسان موجودی اجتماعی است و بحثِ قدرت هم چیزی جز یک مهارت اکتسابی نیست.

    اطلاعات بیان شده در این کتاب جالب بوده ولی راستش را بخواهید چندان برای فاندرها حیاتی نیست. با این همه بنیان گذاران می توانند از مفاهیم بیان شده برای آشنایی با اعمال قدرت یا تجهیز در برابر قدرت دیگران استفاده کنند؛ بنابراین اگر فرصت اضافه داشتید حتماً این کتاب را هم بخوانید.

    لطفاً تجربیاتتان از خواندن بهترین کتاب های استارتاپی را بیان کرده و اگر کتاب مناسبِ دیگری در همین حوزه سراغ داشتید معرفی کنید. دیدگاه شما به عنوان یک خواننده برای ما و سایر بازدیدکنندگان ارزشمند خواهد بود.