خرج کردن پول لازم است. پول برای خرج کردن به وجود آمده تا ما با استفاده از آن کالاها یا خدماتی که لازم داریم را خریداری کنیم. کار از آنجایی خراب می شود که کنترل خرج کردن از دستانمان در می رود. آن زمان است که اشتباه می خریم و این خریدن های اشتباه، ما را به سمت درجا زدن مالی و حتی فقر، سوق می دهند. در ادامه سعی داریم به شیوه های خرج کردن پول بپردازیم. پس تا انتهای مطلب با خانه سرمایه همراه باشید.

فهرست []

    گول جنس های ارزان قیمت را نخورید

     یکی از دلایل بیهوده خرج کردن پول، گرفتار شدن در دام جنس هایی با قیمت پایین است. این در حالی است که ما به آن محصول واقعا نیاز نداریم. اما چون قیمت پایینش را مشاهده می کنیم، خیلی زود فریفته اش می شویم. زیرا فکر می کنیم با خرید یک کالای ارزان قیمت سود زیادی نصیب مان می شود. به عنوان مثال، تصور کنید که به بازار می روید. در حالی که از کنار ویترین یک مغازه رد می شوید، برچسب حراج پوشاک را می بینید. به داخل فروشگاه که می روید ناگهان چشمتان به یک لباس ارزان قیمت می خورد. در حالی که نمونه همان لباس را پیش تر تهیه کرده اید. اما چون این بار قیمت پایین تر است، سریع آن را می خرید. این کار کاملاً اشتباه است. بیل گیتس در این باره معتقد است که باید از خرید کالاهای غیرضروری خودداری کنید. حتی اگر آن کالا در بازار ۱۰ دلار است و اکنون با قیمت ۱ دلار آن را می فروشند، نباید آن را بخرید. خانه را به انبار وسایل غیرضروری تبدیل نکنید. شما با پس انداز هزارتومانی های خود بعد از یک سال می توانید پول زیادی به دست آورید. اما با انباری از وسایل ریز و درشت که کسی آن ها را از شما خریداری نمی کند، چه خواهید کرد؟

    برای پولتان، برنامه بریزید

    قبل از این که پول را به دست آورید، برای آن برنامه ریزی کنید. اگر از قبل برای حقوق خود برنامه ریزی کرده باشد، پول را در جایی مصرف می کنید که واقعاً به آن نیاز دارید. در زمان برنامه ریزی برای پول، بهتر است همه موارد را روی کاغذ بنویسید. همه چیز را اولویت بندی کنید. بهترین کار این است که مصارف و هزینه ها را به سه دسته تقسیم کنید:

    هزینه های ضروری ( برای مثال مواد غذایی، ترمیم دندان، اجاره خانه و ….)

    هزینه های غیرضروری (برای مثال خرید لوازم آرایش جدید، خرید یک گوشی مدل بالاتر و ….)

    پس انداز

    با برنامه ریزی و بودجه بندی قادر خواهید بود تا میزان پس انداز پول خود را مشخص کنید. می توانید پس انداز را به صورت سپرده در بانک، خرید ارز، سکه و طلا، خرید ملک و … انجام دهید. اما به هر حال باید به آینده خود نیز فکر کنید. شما همیشه جوان نیستید که کار کنید و پول داشته باشید. پس باید به فکر روزهایی که قادر به کارکردن نیستید، باشید.

    بندبازی، بهتر از برند بازی است!

    این روزها مصرف گرایی و برندبازی باعث شده اند تا افراد زیادی پول گران بهای خود را که با زحمت به دست آورده اند، صرف خرید کالاهای لوکس و گران قیمت کنند. چشم و هم چشمی یکی از دلیل های پررنگ برای کشیده شدن به سمت مصرف گرایی است. برخی از کالاهای خریداری شده، فقط جنبه تجملاتی دارند و سود بلند مدتی را عایدتان نمی کنند. مثلا شما می توانید یک کیف پول لوکس با قیمت ۵۰۰ هزارتومان خریداری کنید. بعد باقی مانده پول خود را که ممکن است ناچیز هم باشد، داخل کیف قرار دهید. به جای این کار می توانید یک کیف پول با قیمت ۵۰ هزارتومان خریداری کنید و ۵۰۰ هزارتومان در آن نگه دارید. مثال دیگر در این مورد که این روزها به وفور دیده می شود، رغبت بیش از حد به لوگوی کالاهای لوکس است. اکنون که لوگوی گوشی های اپل محبوبیت زیادی بین کاربران پیدا کرده، برخی از پس انداز و دستمزد ناچیز خود می گذرند تا یک گوشی با لوگوی اپل داشته باشند. پس اگر می خواهید راه درست خرج کردن پول را یاد بگیرید، باید از همین حالا به کالاهایی فکر کنید که با میزان درآمد شما متناسب باشند.

    برای خرید کالاهای لوکس وام نگیرید

    برخی از افراد برای خرید یک خودرو یا گوشی لوکس، زیر بار وام با بهره سنگین می روند. اگرچه خودرو یک وسیله مهم است، اما اگر آن را نداشته باشید هیچ اتفاقی نمی افتد و می توانید از وسایل حمل ونقل عمومی استفاده کنید. اگر خودرویی که برای خریدش وامی بسیار سنگین گرفته اید، تنها یک خش بردارد یا در یک حادثه از بین برود، خسارت زیادی به شما وارد می شود. البته منظور ما این نیست که وام و قرض را رد کنیم. اما این کار نباید برای کالاهای غیرضروری و لوکس انجام شود. شما می توانید برای رونق کسب و کار خود وام دریافت کنید که مطمئناً باعث افزایش سرمایه تان می شود.

    از روی هیجان، خرید نکنید

    هیجان، عنصری تاثیرگذار روی بسیاری از خریدهای ما است. مثلا به هایپرمارکت می رویم تا یک بسته چای خریداری کنیم. اما در آن جا محصولات دیگری از جمله انواع شکلات و بیسکویت با بسته بندی زرق و برق دار، جلوی چشممان رژه می روند. در حالی که نیازی به بیسکوییت نداریم، اما چون پاکت آن بسیار جذاب است، آن را می خریم. شاید قیمت این بیسکوییت چندان زیاد نباشد. اما آنچه در اینجا مهم است، ناتوانی ما در کنترل هیجان ها به هنگام خرید است. برای خرج کردن درست پول باید بتوانید در زمان خرید هیجانات خود را کنترل کنید. به جای این که احساستان برای خرید لوازم و کالاها تصمیم بگیرد، با عقل تصمیم بگیرید.

    کارت اعتباریتان را در خانه جا بگذارید

    همه ما می دانیم که وجود کارت های اعتباری خرید کردن را بسیار آسان کرده اند. اینکه همیشه پولمان همراه ما است، باعث می شود هیچ دغدغه ای برای خرید نداشته باشیم. اگر فرد ولخرجی هستید و پول خود را برای خرید کالاهای غیرضروری هدر می دهید، وقتی قرار است به بازار بروید، به اندازه نیازتان پول نقد دریافت کنید و کارت را در منزل بگذارید. با این کار تنها برای کار واجبتان پول خرج می کنید.

    فریب بازاریاب ها را نخورید

    یکی دیگر از دلایلی که باعث شده تا بسیاری از افراد راهکارهای صحیح خرج کردن پول را فراموش کنند، وجود بازاریاب ها است. این گروه برای متقاعد کردن افراد از تکنیک های زیادی استفاده می کنند. از جمله می توان به تکنیک خطاهای شناختی اشاره کرد که روی مغز مشتریان تاثیر می گذارد. مثلاً یک شرکت برای محصولاتش امتیازهای زیادی از جمله جوایز با قرعه کشی، ارسال رایگان یا اشانتیون در نظر می گیرد. اما همین شرکت محصول خود را با قیمت بالا عرضه می کند. این شرکت قصد دارد تا با دادن امتیازهای رنگارنگ، قیمت بالا را از نظر دور نگه دارد. بسیاری از ما ممکن است به یک کالا نیاز زیادی نداشته باشیم. اما همین که متوجه می شویم قرار است در ازای خرید، یک جایزه دریافت کنیم، فوراً دست به کار می شویم. این کار به معنای خرج کردن پول به شکل نادرست است. تا زمانی که به کالایی نیاز پیدا نکردید، آن را نخرید و اگر باید آن را بخرید، فریفته امتیازها نشوید.

    عادت های نادرست خود را کشف کنید

    برای این که راه درست خرج کردن پول را پیدا کنید، باید به دنبال عادت های نادرست خود بگردید. مثلا هزینه زیاد برای لباس، خرید بیش از حد مواد غذایی و دور ریختن برخی از آن ها، پول خرج کردن بیش از حد برای تفریح و غیره از جمله عادت هایی هستند که باعث به هدر رفتن سرمایه می شوند. اگر می خواهید عادت های نادرست خود را پیدا کنید برای دو ماه تمامی مخارج را بر روی کاغذ بنویسید. در پایان بررسی کنید که در دو ماه گذشته کدام کار غیرضروری را تکرار کرده اید؟ مثلاً اگر در هر دو ماه چند دست لباس خریده اید، می توانید نتیجه بگیرید که خیلی بی سروصدا، به خریدن لباس اضافی، عادت پیدا کرده اید. پس باید برای افزایش مقدار پس انداز هر ماه خود، خرید لباس را کمتر کرده یا حداقل برای چند ماه آن را به صفر برسانید.

    از پس انداز کردن لذت ببرید

    اگر گزاف نگوییم، اغلب مردم عادی، ثروتمندان را افرادی خسیس می دانند که برای نیازهایشان پول خرج نمی کنند. بد نیست در این مورد به سراغ فردی مثل بیل گیتس برویم. آیا او فرد خسیسی است؟ اگر از او بپرسیم آیا تو فرد خسیسی هستی؟ قطعاً پاسخ می دهد خیر؛ من فقط فرد صرفه جویی هستم. افراد ثروتمند از پس انداز کردن پول لذت می برند. آن ها عاشق این هستند که مثلاً بگویند: «من چند صد میلیون در بانک پس انداز کرده ام». اما اغلب افراد عادی عاشق این هستند که بگویند: «من هفته گذشته یک گوشی همراه گران قیمت خریدم». سطح دغدغه افراد ثروتمند با افراد عادی تفاوت زیادی دارد. آن ها به فکر این نیستند که مدام اثاثیه منزل خود را عوض کنند تا مهمان ها از دیدن مبلمان لوکس شان لذت ببرند. بلکه یک فرد ثروتمند بیشتر به آینده خود فکر می کند. او از داشتن پس انداز بیشتر لذت می برد و آن را پشتوانه خود می داند. اما افراد عادی اغلب دید کوتاهی به زندگی دارند. فکر می کنند زندگی در همین امروز خلاصه شده است و شاید فردایی نباشد که بخواهند از پس اندازشان استفاده کنند. پس باید تمام آنچه را که دارند، خرج کنند و از آن لذت ببرند. یکی از قوانین مهم درست خرج کردن پول این است که از پس انداز، به همان اندازه خرج کردن لذت ببرید. این باور را در خود ایجاد کنید که داشتن پس انداز و سرمایه مثل داشتن یک خودروی لوکس یا لوازم خانگی زیبا نشاط آور است. بیاموزید که پس انداز، بیشتر از محصولات و کالاهای مصرفی ارزش دارد.

    یک حساب بلندمدت باز کنید

    اگر قصد شما برای پس انداز جدی است، باید یک حساب بلندمدت باز کنید و به جای خرید کالاها و وسایل غیرضروری پول های خود را در این حساب بگذارید. شاید در ابتدا پول زیادی نداشته باشید، اما ضرب المثل معروف «قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود» را برای همین موقع ها گفته اند. به این فکر نکنید که پول شما این ماه برای پس انداز ناچیز است. به این فکر کنید که در سال آینده و بعد از گذشت ۱۲ ماه چقدر خواهید داشت.

    خریدهای گران قیمت را به موقع انجام دهید

    اگر فردی هستید که خیلی زود از وسایل خود دلزده می شود، بهتر است از خرید کالاهای لوکس و گران قیمت خودداری کنید. شاید شما بعد از چند بار پوشیدن یک لباس، دیگر علاقه ای به آن نداشته باشید. پس به هنگام خرید به سراغ لباس هایی که جنس بهتری دارند و گران هستند، نروید. زیرا یک لباس گران قیمت با جنس عالی برای کسانی دوخته می شود که می خواهند از آن برای مدت طولانی استفاده کنند. وقتی قرار است لباستان را بعد از سه ماه کنار بگذارید، چه دلیلی دارد به سراغ بهترین و گران ترین جنس بروید؟ در عوض برای برخی از محصولات که به سلامت شما آسیب وارد می کنند، بهتر است پول بیش تری خرج کنید. در غیر این صورت مجبور می شوید چند برابر همان پول را برای بهبود سلامت خود مصرف کنید. توصیه ما این است که زمان خرید اجناس گران و ارزان به طور نسبی تصمیم بگیرید. برخی از لوازم که برای مدت کوتاه استفاده می شوند و هیچ آسیبی به سلامت شما وارد نمی کنند – مثل لباس – بهتر است نوع ارزان قیمت آن تهیه شود. اما اگر لوازم و کالاها با سلامت شما در ارتباط هستند، بهتر است به سراغ بهترین ها بروید.

    از فروشگاه های معمولی خرید کنید

    همان طور که می دانید برخی از فروشگاه ها در قسمت های بهتر شهرها، اجناس خود را با قیمت بالاتر عرضه می کنند. خرید از این فروشگاه ها اعتبار و پرستیژ زیادی دارد. برخی برای چشم و هم چشمی حاضرند پول زیادی را در این فروشگاه ها خرج کنند. اگر می خواهید روش درست پول خرج کردن را یاد بگیرید، بهتر است از رفتن به فروشگاه های خاص و گران قیمت صرف نظر کنید. به سراغ فروشگاه های معمولی تر بروید. معمولاً کالاهای هر دو فروشگاه – لوکس و معمولی – از نظر کیفیت در یک سطح قرار می گیرند. برخی از فروشگاه ها به دلیل لوکس بودن دکوراسیون یا ارائه خدمات خاص، اجناس خود را گران تر از حد معمول عرضه می کنند. مثلا در برخی از فروشگاه های زنجیره ای کالاها گران تر از فروشگاه های معمولی هستند. پس اگر به پس انداز خود اهمیت می دهید، بهتر است خرید از این فروشگاه ها را فراموش کنید.

    صرفه جویی را فراموش نکنید

    بسیاری صرفه جویی را با خسیس بودن یکی می دانند. در حالی که بین این دو عبارت، تفاوت زیادی وجود دارد. خسیس به کسی گفته می شود که از خرج کردن پول در موارد ضروری خودداری می کند. مثلاً فردی که به شدت بیمار است، اما از رفتن به کلینیک خودداری می کند تا پول خرج نکند. اما فرد صرفه جو کسی است که موارد غیرضروری را حذف می کند و هنگامی که به پول نیاز شدید داشته باشد، از خرج کردن آن ابایی ندارد. پس سعی کنید یک فرد صرفه جو باشید. برای این کار از لامپ های اضافه منزل شروع کنید. میزان مصرف انرژی را به حداقل برسانید. همچنین از دور ریختن موادغذایی خودداری کنید. براساس مطالعاتی که در آمریکا صورت گرفته، مشخص شده است که در هر خانواده چهارنفره آمریکایی به طور میانگین تقریباً ۵۰ % از موادغذایی دور ریخته می شود. قیمت این مقدار موادغذایی برای هر خانواده در هر سال ۲۲۷۵ دلار تخمین زده شده است. در ایران نیز دورریختن موادغذایی به خصوص در مهمانی ها یک امر معمول است. برای صرفه جویی باید به اندازه غذا درست کنید. قبل از خرید مواد غذایی یک لیست بنویسید و به اندازه نیاز خود خرید کنید. خرید بیش از حد مواد غذایی، به خصوص در مورد میوه و سبزی باعث فاسد شدن آن ها می شود. پس پول خود را با خرید بیش از حد دور نیندازید. یخچال را به انبار موادغذایی تبدیل نکنید. تمام فضای منزل را با وسایل گرمایشی و سرمایشی سرد و گرم نکنید. وقتی شما فقط از قسمت خاصی از منزل استفاده می کنید، دلیلی ندارد که کل فضای منزل را گرم یا خنک نگه دارید.

    از خرید محصولات آماده خودداری کنید

    یکی دیگر از نکاتی که برای خرج کردن پول باید مد نظر داشته باشید، درست کردن موادغذایی به صورت دستی است. اگر وقت کافی برای درست کردن ترشی ها، مربا، انواع سبزی و غیره دارید، چرا آن را از بیرون و به صورت آماده تهیه می کنید؟ به جای این که وقت خود را در شبکه های اجتماعی یا برای انجام کارهای غیرضروری صرف کنید، مواد غذایی و برخی از محصولات مورد نیاز خودتان را تهیه کنید. تنها زمانی به محصولات آماده روی بیاورید که فرصتی برای تهیه آن ها ندارید یا نمی توانید برخی از محصولات را خودتان درست کنید.

    درست خرج کنید تا ثروتمند شوید

    اگرچه خرج کردن پول کار ساده ای به نظر می رسد، اما اینکه چگونه خرج کنیم تا ثروتمند باشیم کار چندان ساده ای نیست. برای ثروتمند شدن لازم است که در خرج کردن پول با وسواس قدم برداریم و از خرید کالاهای مصرفی که نیاز مبرم به آن ها نداریم پرهیز کنیم. مهمترین نکته در خرج کردن پول این است که از قبل برای خریدهای خود برنامه ریزی داشته باشیم و خارج از برنامه چیزی نخریم. همواره به یاد داشته باشید که:

    “جیب خالی هرگز کسی را عقب نگه نداشته است. فقط سر خالی و قلب خالی می تواند اینکار را بکند (وینسنت پیل)”.