Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر

ترفندهای معامله گری

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری
بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

در بازار کریپتوکارنسی نیز درست مانند سایر بازارهای مالی قیمت ها مدام در حال تغییر یا به اصطلاح در نوسان هستند. با بالا و پایین شدن قیمت ها معامله گران روزانه فرصتی دارند تا با خرید و فروش به موقع کوین ها از نوسانات موجود سود کسب کنند. یکی از استراتژی های رایج و محبوب کسب درآمد روزانه از بازار ارزهای دیجیتال، نوسان گیری است.

در واقع تریدرهای بازار با هدف کسب سودهای کوتاه مدت تا میان مدت در یک بازه زمانی چند روز تا چند هفته از این سبک معاملات استفاده می کنند. از آنجایی که استراتژی نوسان گیری به مهارت و دانش کافی نیاز دارد، معامله گران از تحلیل تکنیکال برای پیدا کردن بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری استفاده می کنند.

نوسان گیری در بازار ارز دیجیتال

معامله گران بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال با هدف کسب سود روزانه یا سرمایه گذاری بلند مدت، از استراتژی های معاملاتی متنوعی استفاده می کنند. به طور کلی در هر یک از این دو استراتژی، گروهی از تریدرها خرید و فروش کوین های باثبات تر را ترجیح دهند، در حالیکه گروه دیگر به دنبال معامله کوین های نوسانی هستند.

یکی از محبوب ترین سبک های معاملاتی که توسط معامله گران باتجربه تر و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرد، نوسان گیری است. نوسان گیری در هر دو استراتژی سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت کاربرد دارد. در واقع تریدرهای حرفه ای با شناسایی بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری پوزیشن خود را از چند روز تا چند ماه حفظ می کنند.

چرا لازم است بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری را بشناسیم؟

در حال حاضر بیش از 22.904 کوین مختلف در بازار وجود دارد. تنوع بسیار زیاد ارزهای دیجیتال سبب شده تا شناسایی کوین های معتبر به امری دشوار و چالش برانگیز تبدیل شود. از میان تمام کوین های موجود در بازار، تنها تعداد محدودی از آنها ارزش سرمایه گذاری بلند مدت و یا حتی معامله روزانه را دارند.

صرف نظر از استراتژی معاملاتی انتخاب شده توسط تریدر، انتخاب ارز دیجیتال مناسب فاکتور بسیار مهمی برای موفقیت در بازار است. چراکه برخی از کوین ها برای سرمایه گذاری بلند مدت یا به اصطلاح هولدینگ و برخی دیگر برای انجام معاملات روزانه و نوسان گیری استفاده می شوند. شناختن بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری کمک می کند تا معاملات سودآورتری داشته باشیم.

معرفی بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری

اکنون که با استراتژی نوسان گیری، مزایا و معایب این روش و معیارهای انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری آشنا شدیم، نوبت به معرفی بهترین کوین برای نوسان گیری می رسد.

اتریوم برای نوسان گیری

بعد از بیت کوین اتریوم یکی از محبوب ترین ارزهای دیجیتال بازار است. این کوین با نماد ETH خرید و فروش شده و در بسیاری از صرافی های معتبر در دسترس است. این پروژه با ارائه نقشه راه مشخص، کاربردهای متنوع و تیم توسعه فعال مورد توجه بسیاری از کاربران بوده و معامله گران زیادی را جذب کرده است. این کوین نه تنها برای نوسان گیری بلکه برای سرمایه گذاری بلند مدت نیز گزینه مناسبی است.

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

 

شیبا اینو برای نوسان گیری

ارز دیجیتال شیبا اینو یکی از معروف ترین میم کوین های موجود در بازار است که با نماد SHIN شناخته می شود. در یکی دو سال گذشته حجم معاملات شیبا اینو افزایش چشم گیری داشته و این امر شرایط مناسبی برای شیبا اینو رقم زده است. به هر حال مانند سایر شت کوین ها، خرید شیبا اینو نیز یک سرمایه گذاری پر ریسک است. با این حال این کوین یکی از گزینه های معامله گران برای نوسان گیری است.

دوج کوین برای نوسان گیری

دوج کوین یکی دیگر از شت کوین های محبوب در بازار است. این کوین با نماد DOGE در بسیاری از صرافی های معتبر بازار خرید و فروش می شود. در سال های اخیر و به دنبال توجه رسانه ها و شبکه های اجتماعی دوج کوین جایگاه مناسبی در بازار به دست آورد. با این حال، مانند سایر شت کوین ها بازار، دوج کوین نیز فاقد ارزش ذاتی و نقشه راه هدفمند و مشخصی است. با در نظر گرفتن تمام موارد می توان گفت دوج کوین گزینه مناسبی برای نوسان گیری است.

ترون برای نوسان گیری

یکی دیگر از کوین هایی که در لیست بهترین ارز برای نوسان گیری قرار می گیرد، ارز دیجیتال ترون (Tron) است. در ابتدای مسیر راه اندازی این پروژه، حجم زیادی ترون وارد گردش بازار شد، تعداد زیاد کوین های موجود در بازار سبب شده تا قیمت این کوین در طول زمان افزایش چشم گیری پیدا نکند. به طور کلی ترون یکی از معتبرترین ارزهای موجود در بازار است که معامله گران برای نوسان گیری از آن استفاده می کنند.

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

بایننس کوین برای نوسان گیری

بایننس کوین توسط صرافی معتبر بایننس راه اندازی شده و پشتیبانی می شود. این رمز ارز با هدف جایگزینی با پول های واقعی و ایجاد راهی برای پرداخت آنلاین طراحی شده است. وجود تیم توسعه فعال، نقدشوندگی و حجم معاملات مناسب بایننس کوین را به گزینه مناسبی برای نوسان گیری تبدیل کرده است.

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

ریپل برای نوسان گیری

ریپل یکی از قدیمی ترین کوین های بازار است که در صرافی های بازار با نماد XRP خرید و فروش می شود. با وجود سابقه طولانی، این کوین برای سرمایه گذاری بلند مدت توصیه نمی شود. به طور کلی با در نظر گرفتن حجم معاملات، ارزش و تعداد کوین های در حال گردش ریپل، می توان گفت این کوین برای نوسان گیری و معامله روزانه گزینه مناسبی است.

مونرو برای نوسان گیری

ارز دیجیتال مونرو (Monero)، در سال 2012 توسط یک تیم هفت نفره راه اندازی شد. از زمان تأسیس تاکنون، این کوین در تعداد زیادی از صرافی ها لیست شده و محبوبیت خوبی در میان معامله گران به دست آورده است. قیمت مونرو در طول روز دچار تغییرات شدیدی شده و با نوسان بالایی همراه است. با در نظر گرفتن موارد بالا می توان گفت مونرو یک کوین مناسب برای نوسان گیری است.

تتر برای نوسان گیری

تتر یکی از محبوب ترین استیبل کوین های موجود در بازار است. مانند سایر استیبل کوین های موجود، ارزش تتر بدون تاثیرپذیری از شرایط بازار همواره ثابت باقی می ماند. از آنجایی که ارزش تتر به دلار آمریکا گره خورده است، قیمت یک واحد تتر همواره برابر با یک دلار آمریکا است.

خرید تتر در کشورهایی که ارزش پولشان کمتر از دلار آمریکا باشد، گزینه مناسبی است. به عنوان مثال، معامله گران ایرانی می توانند بدون نگرانی از کاهش ارزش تتر و ریسک سرمایه گذاری در آن، به جای خرید مستقیم دلار، برای خرید تتر اقدام کنند.

مانا برای نوسان گیری

مانا یک ارز دیجیتال غیر قابل معاوضه یا به اصطلاح NFT است که در سال 2017، در شبکه اتریوم راه اندازی شد. مانا با نماد MANA وارد بازار شده و در صرافی های مختلف معامله می شود. این کوین کاربردی با ارائه ویژگی ها و قابلیت های متنوعی محبوبیت بالایی در میان فعالان بازار به دست آورده است. نوسانات زیاد قیمت مانا در طول روز، این کوین را به گزینه خوبی برای نوسان گیری تبدیل کرده است.

سولانا برای نوسان گیری

ارز دیجیتال سولانا با نماد اختصاری SOL از سال 2017 و به عنوان رقیب اتریوم، وارد بازار شد. توسعه دهندگان سولانا با هدف افزایش قابلیت های استفاده از شبکه از الگوریتم اجماع اثبات تاریخ PoH استفاده کرده اند.

ویژگی های فنی این پروژه توجهات بسیار زیادی را به خود جلب کرده و باعث افزایش سریع محبوبت سولانا شد. به طوری که قیمت این کوین در سال 2022 به بیشترین سطح خود یعنی 260 دلار رسید. با این حال قیمت سولانا در طول روز دچار نوسان شده و برای نوسان گیری توسط معامله گران استفاده می شود.

چین لینک برای نوسان گیری

ارز دیجیتال چین لینک در سال 2014 بر روی شبکه اتریوم راه اندازی شد. این پروژه رمزنگاری با هدف ایجاد راهی برای اتصال ایمن به منابع داده خارجی، APIها و سیستم های پرداخت طراحی شده است. بسیاری از صرافی های معتبر بازار از این کوین با نماد اختصاری LINK پشتیبانی می کنند. به دلیل نوسانات قیمت، ارز دیجیتال لینک نیز در لیست بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری قرار می گیرد.

ایپ کوین برای نوسان گیری

ارز دیجیتال ایپ کوین (ApeCoin) در سال 2022 توسط Yuga Labs، بنیان گذار  Bored Ape Yacht Club راه اندازی شده است. ایپ کوین با هدف تسهیل پرداخت های شبکه با استفاده از استاندارد ERC20 در شبکه اتریوم ایجاد شد.

با وجود اینکه زمان اندکی از راه اندازی این کوین می گذرد، با این حال در همین مدت کوتاه نیز ارزش بازار ایپ کوین به بیش از 6 میلیارد دلار رسیده است. با در نظر گرفتن تمام این موارد ایپ کوین گزینه مناسبی برای نوسان گیری در بازار ارزهای دیجیتال است.

مزایا و معایب نوسان گیری در ارز دیجیتال

استراتژی نوسان گیری نیز مانند هر استراتژی معاملاتی دیگر مزایا و معایبی دارد که باید به آنها آگاه باشیم. در ادامه مزایا و معایب نوسان گیری را مورد بررسی قرار می دهیم.

مزایای معاملات نوسانی

  • زمان: معامله گرانی که استراتژی معاملاتی روزانه را انتخاب می کنند باید ساعت ها وقت خود را صرف بررسی بازار کنند. اما در مقابل از آنجایی که در معاملات نوسانی پوزیشن ها بیش از چند روز باقی می مانند، نیازی نیست کاربر روزانه زمان زیادی را صرف بررسی بازار کند.
  • کاهش استرس: افرادی که به صورت روزانه در بازار ارزهای دیجیتال خرید و فروش انجام می دهند با فشار و استرس بازار آشنا هستند. استفاده از معاملات نوسانی به شما این امکان را می دهد تا با ایجاد یک پوزیشن و وارد کردن دستور توقف ضرر بتوانید بدون حضور در بازار در زمان مناسب خرید و فروش انجام داده و استرس معاملات را کاهش دهید.
  • راحتی و سادگی: در این روش به جای اینکه وقت خود را صرف تحلیل بنیادی و بررسی ارزش ذاتی یک رمز ارز کنید، از شاخص های تحلیل تکنیکال استفاده خواهید کرد. استفاده از این شاخص ها به شما کمک می کند تا تنها بر روی قیمت و حجم تمرکز داشته باشید.
  • پویایی معاملات: برخلاف پوزیشن های معاملاتی بلند مدت که به بازه زمانی طولانی تری متعهد هستند، در معاملات نوسانی معامله گران می توانند در زمان دلخواه خود با سود کوچک و بزرگ خرید و فروش انجام داده و از پوزیشن خارج شوند.
  • استفاده از لوریج: در هنگام استفاده از استراتژی نوسان گیری کاربر می تواند با استفاده از اهرم یا لوریج میزان سود معاملات را چند برابر افزایش دهد. به عنوان مثال، با لوریج 1:10 می توانید یک موقعیت 1000 دلاری را با 100 دلار باز کنید. البته باید توجه داشته باشید که استفاده از لوریج مانند یک شمشیر دو لبه بوده و می تواند ضرر معامله را هم، افزایش دهد.

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

معایب معاملات نوسانی

  • ریسک بالا: معاملات نوسانی معاملات ریسکی هستند؛ بنابراین در هنگام استفاده از این استراتژی معامله گران باید توانایی مقابله با ریسک معاملات را داشته باشند.
  • زیر نظر گرفتن بازار: با توجه به ماهیت نوسانی بازار ارزهای دیجیتال، باید مرتب وضعیت بازار را زیر نظر داشته باشید. بررسی بازار کمک می کند تا بتوانید در زمان مناسب خرید و فروش انجام داده و از زیان های احتمالی جلوگیری کنید.
  • از دست رفتن بعضی فرصت ها: انجام معاملات نوسانی به این معناست که افراد برخی فرصت های معاملاتی بلند مدت را از دست می دهند.
  • خطر کلاهبرداری: در مواقعی ممکن است افراد بدون در نظر گرفتن معیارهای انتخاب ارز مناسب برای نوسان گیری، گرفتار ارزهای دیجیتال جعلی و اسکم شوند.

انواع ارزهای مناسب برای نوسان گیری

قبل از معرفی بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری، بهتر است با انواع ارزهای مناسب برای نوسان گیری آشنا شویم. به طور کلی کوین هایی که در نوسان گیری استفاده می شوند، در سه گروه مختلف قرار دارند:

  • پرنوسان ترین ارزهای دیجیتال

معمولاً معامله گرانی که از استراتژی نوسان گیری استفاده می کنند، توجه ویژه ای به رمز ارزهای پرنوسان دارند. همانطور که مشخص است قیمت این گروه از کوین ها در طول روز با تغییرات بسیار زیادی همراه است. نوسانات زیاد قیمت نیز ریسک معامله این گروه از ارزهای دیجیتال را به شدت افزایش می دهد.

  • بهترین آلت کوین ها

معامله گران حرفه ای بازار بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری را از میان آلت کوین ها انتخاب می کنند.

  • بهترین شت کوین (میم کوین) برای نوسانات روزانه

شت کوین ها و میم کوین ها بدون مشخص بودن تیم توسعه، نقشه راه و هدف خاص وارد بازار می شوند. این گروه از کوین ها گزینه خوبی برای سرمایه گذاری بلند مدت نیستند. اما از آنجایی که در استراتژی نوسان گیری معاملات برای بازه های زمانی کوتاه مدت انجام می شوند می توان از تغییرات قیمت شت کوین ها و میم کوین ها جهت کسب سود استفاده کرد.

بهترین ارزهای دیجیتال برای نوسان گیری

ویژگی های ارزهای مناسب برای نوسان گیری

قبل از آنکه به معرفی بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری بپردازیم. بهتر است با ویژگی ها و معیارهای انتخاب ارزهای مناسب برای نوسان گیری و آشنا شویم.

تیم توسعه دهنده پروژه و جامعه آن

تیم توسعه دهنده پروژه و جامعه مخاطبین آن تأثیر زیادی بر روی قیمت کوین و نوسانات آن در بازار دارند. در واقع فعال بودن تیم توسعه دهنده و حرفه ای بودن جامعه حمایت کننده پروژه کمک می کند تا معاملات با قیمت متعادل تری به انجام شود. در واقع در رمز ارزهایی که این ویژگی وجود داشته باشد احتمال وجود کف های قیمتی معتبر بیشتر است. این موضوع سبب شده تا بررسی تیم توسعه دهنده و حامیان پروژه معیار مهمی در انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری باشد.

نقدشوندگی ارز دیجیتال

نقدشوندگی ارز دیجیتال شاخصی است که بر اساس آن مشخص می شود خرید و فروش کوین به چه اندازه سریع و راحت انجام خواهد شد. در واقع هر چه میزان نقدشوندگی یک رمز ارز بیشتر باشد معامله گر می تواند در شرایط مناسب ورود و خروج به موقعی در بازار داشته باشد. این موضوع سبب شده تا معامله گران در هنگام به کارگیری استراتژی نوسان گیری نیز به سمت ارزهایی بروند که نقدشوندگی بالایی دارند.

پشتیبانی توسط تعداد زیادی از صرافی ها

پشتیبانی صرافی های متعدد از یک رمز ارز کمک می کند تا این ارز در دسترس تعداد بیشتری از معامله گران قرار گرفته و به راحتی خرید و فروش شود. به این ترتیب احتمال نقدشوندگی ارزی که در صرافی های بیشتری لیست شده باشد، بالاتر خواهد بود.

به طور کلی در هنگام انتخاب بهترین ارز برای نوسان گیری، به دنبال رمز ارزهایی باشید که در صرافی های دیجیتالی متمرکز و غیر متمرکز معتبر از جمله باینس، یونی سواپ، کوکوین، کوین بیس و… لیست شده باشند.

تأثیر حجم معاملات در نوسان گیری

یکی از فاکتورهایی که برای شناسایی بهترین ارز برای نوسان گیری استفاده می شود، حجم معاملات کوین مورد نظر است. چراکه بررسی حجم معاملات یک ارز دیجیتال، کمک می کند تا علت یا علل تغییرات قیمت مشخص شود. به عنوان مثال، یک تریدر حرفه ای با بررسی حجم معاملات رمز ارز متوجه می شود که آیا تغییرات قیمت بر اثر روند طبیعی بازار اتفاق افتاده یا ناشی از حباب بازار بوده است.

نوسانات بازار در شناخت بهترین ارز برای نوسان گیری

اگر قیمت ارز دیجیتال مورد نظر در طول یک شبانه روز به شدت بالا و پایین شود، می توان گفت این ارز ناپایدار بوده و نوسانات زیادی را تجربه می کند. در مقایسه با سایر کلاس های مالی همچون طلا، سهام و اوراق قرضه، ارزهای دیجیتال بی ثبات ترین دارایی موجود هستند.

ماهیت نوسانی بازار ارزهای دیجیتال سبب شده تا سرمایه گذاری و معامله در این حوزه با ریسک بالاتری همراه باشد. با این حال، نوسانات موجود در بازار کمک می کند تا فرصت خوبی برای انجام معاملات سودده ایجاد شود. به این ترتیب معامله رمز ارزهایی که نوسانات بیشتری دارند در مقایسه با کوین های باثبات سود بیشتری خواهد داشت.

بررسی اخبار و انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای نوسان گیری روزانه در سال 2023

یکی از راه های اصلی شناسایی بهترین ارز برای نوسان گیری، بررسی اخبار اقتصادی و شبکه های اجتماعی است. چراکه بازار ارزهای دیجیتال به شدت تحت تأثیر اخبار سیاسی، اقتصادی و اظهارنظر افراد پرنفوذ و تأثیرگذار قرار می گیرد. این موضوع سبب شده تا معامله گران موفق قبل از انجام معاملات، اخبار و برنامه های خبری را دنبال کنند.

سخن پایانی

نوسان گیری و روش هایی مانند اسکالپ تریدینگ یا تریدهای روزانه روش هایی هستند که تنها برای کوتاه مدت می توانند برای شما مفید واقع شوند. همان طور که از اسامی آن ها پیداست، این روش ها تنها مخصوص تریدهای روزانه است و برای سرمایه گذاری های بلندمدت پیشنهاد نمی شوند.

در همه این روش ها تریدرها به دنبال حداکثر استفاده از حرکات قیمتی و نوساناتی هستند که بیشترین سوددهی را داشته باشند؛ برای مثال در روش تریدهای روزانه تمام سبک های معاملاتی در یک روز باز و در پایان همان روز بسته می شوند.

درنهایت تنها شما هستید که با نهایت تحقیق، بررسی، ممارست، مهارت و کسب تجربه وارد بازار می شوید و تشخیص می دهید نوسان گیری را توسط کدام ارز انجام دهید؛ از این رو باید با نهایت علم در این زمینه وارد بازار شده و پس از تریدهای روزانه وارد سرمایه گذاری های بلندمدت شوید.

ادامه مطلب
بهترین زمان روز، هفته و ماه برای معامله در بازارهای مالی
بهترین زمان روز، هفته و ماه...

بهترین زمان برای ترید، چه موقعی از روز، ماه و یا سال است؟!

ترید برخلاف سرمایه گذاری بلند مدت، اغلب تمرکز کوتاه مدت دارد. یک تریدر سهمی که از ارزش افزایی تدریجی آن بهره مند شود را خریداری نمی کند؛ بلکه به دنبال گردش سریع نسبی اغلب در یک بازۀ زمانی معین- چه چند روز، یک هفته، یک ماه یا حتی یک فصل- است.

ترید روزانه، همان گونه که از نامش پیداست، کوتاه ترین بازۀ زمانی را در بین همه دارد. تحلیل تریدر روزانه ممکن است به ساعت ها، دقایق و حتی ثانیه ها تقسیم شود. زمانی که در طول روز معامله صورت می گیرد، می تواند عامل مهمی برای درنظرگرفتن باشد.

آیا بهترین روز در هفته برای خرید سهام وجود دارد؟ یا بهترین روز در هفته برای فروش سهام؟ در ماه و سال چطور؟

در این مقاله، به شما نشان می دهیم که چگونه تصمیم گیری در معاملات را براساس گرایش و روند های روزانه، هفتگی و ماهیانه هماهنگ کنید.

بهترین زمان های روز برای خرید و فروش در بازارهای مالی

در ابتدای صبح، حجم بازار و قیمت ها ممکن است بسیار ناپایدار شوند. ساعات افتتاحی زمانی است که بازار تمامی رویدادها و اخبار منتشرشده از زمان بسته شدن بازار قبلی را در نظر می گیرد، که منجربه نوسان قیمت می شود. تریدر باتجربه ممکن است بتواند الگوهای مناسب را شناسایی کند و سود سریعی کسب کند، اما تریدر کم تجربه تر ممکن است زیان جدی ببیند. بنابراین، اگر شما تازه کار هستید، ممکن است بخواهید از معامله در این ساعات پرنوسان اول بازار خودداری کنید.

با این حال، برای تریدرهای با تجربه، ۱۵ دقیقۀ اول پس از زنگ افتتاح بازار، زمان طلایی است که معمولاً بزرگ ترین معاملات روز را در روندهای اولیه ارائه می دهد.

بازۀ زمانی 9:30 تا 10:30 صبح به وقت شرقی ایالات متحده (ET)  اغلب یکی از بهترین ساعات روز برای ترید روزانه است و بزرگ ترین بازده را در کم ترین مدت زمان ارائه می دهد. بسیاری از تریدرهای حرفه ای روزانه، حدود ساعت 11:30 صبح معاملات خود را متوقف می کنند؛ زیرا در این زمان نوسان و حجم معاملات معمولاً کاهش می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، معاملات طولانی تر می شوند و حرکات کوچک تری با حجم کم تری رخ می دهند.

بهترین زمان های روز برای خرید و فروش در بازارهای مالی

اگر ترید روزانۀ شما شامل شاخص معاملات فیوچرز مثل S&P 500 E-Minis یا یک صندوق قابل معامله براساس شاخص فعال مانند  SPDR S&P 500 (SPY)باشد، شما می توانید از ساعت 8:30 صبح (پیش بازار) شروع به ترید کنید و تقریباً در حدود 10:30 صبح کم کم کار را متوقف کنید. ترید هم همانند سهام، می تواند تا 11:30 صبح ادامه پیدا کند، اما فقط درصورتی که بازار همچنان فرصتی برای ارائه داشته باشد.

وسط روز معمولاً آرام ترین و پایدارترین بخش معامله است. در این مدت، افراد منتظر اطلاعیه های خبری بعدی هستند. از آنجا که بیش تر اخبار روز در قیمت های سهام در نظر گرفته شده است، خیلی ها مشغول مشاهدۀ جهت بازار برای باقی روز هستند.

از آنجا که قیمت ها در این بازه پایدارتر هستند، فرصت مناسبی برای تریدرهای مبتدی است؛ زیرا فعالیت ها کندتر و بازده پیش بینی شدۀ بهتری دارند.

حجم و نوسان در ساعات پایانی روز دوباره افزایش می یابد. در حقیقت، الگوهای معمول بازار در طول روز نشان می دهند که ساعت آخر به علت تغییرات ناگهانی و حرکات بزرگ، مخصوصاً در چند دقیقۀ آخر معاملات شبیه ساعت اول است. از ساعت 3 تا 4 بعدازظهر به وقت شرقی، تریدرهای روزانه معمولاً تلاش می کنند تا موقعیت های خود را ببندند یا شاید به رالی پایانی روز به امید اینکه این جریان به روز معاملاتی بعدی منتقل شود، بپیوندند.

بهترین روز هفته برای خرید در بازارهای مالی

برخی ها اعتقاد دارند که بعضی روزها بازدهی سیستماتیک بهتری نسبت به سایر روزها دارد، اما در بلند مدت، شواهد بسیار کمی برای چنین تأثیری در سطح بازار وجود دارد.

با این حال، هنوز هم مردم باور دارند که بهترین روز، اول هفتۀ کاری است که به آن، اثر دوشنبه یا اثر آخر هفته می گویند. تریدرها حکایت می کنند که بازار در دوشنبه ها تمایل به کاهش نشان می دهد. برخی ها معتقدند که این امر به دلیل این است که مقدار قابل توجهی از اخبار بد معمولاً در طول آخر هفته منتشر می شود. برخی ها هم به بی انگیزگی سرمایه گذاران برای بازگشت به کار اشاره می کنند که به ویژه در ساعات اولیۀ معاملات دوشنبه قابل مشاهده است.

به هر دلیلی، اثر دوشنبه تا حد زیادی از بین رفته است. نمودار زیر بااینکه نشان می دهد به طور میانگین دوشنبه ها در سال ۲۰۱۸ برای S&P 500 بازده منفی داشته اند، اما تأثیر آن بسیار جزئی است.

با این وجود، اگر قصد خرید سهامی را دارید، شاید بهتر باشد که آن را در روز دوشنبه انجام دهید تا سایر روزهای هفته و در همین راه، احتمالاً مواردی با ارزش را به قیمت مناسب تهیه کنید.

بهترین روز هفته برای خرید در بازارهای مالی

بهترین روزهای هفته برای فروش در بازارهای مالی

اگر دوشنبه بهترین روز هفته برای خرید باشد، پس جمعه، قبل از اینکه قیمت ها در دوشنبه کاهش یابند، بهترین روز برای فروش است. اگر به فروش کوتاه مدت علاقه مند هستید، پس جمعه ممکن است بهترین روز برای ایجاد یک موقعیت کوتاه باشد و دوشنبه بهترین روز برای پوشش موقعیت کوتاه شماست.

بهترین ماه برای خرید (معامله در بازارهای مالی)

بازارها معمولاً در آغاز سال میلادی و همچنین در ماه های تابستان بازده قوی تری دارند. نمودار زیر میانگین بازده ماهانه برای S&P 500 را در دوره ای از 1950 تا 2017 نشان می دهد:

بر اساس «سهام برای مدت طولانی: راهنمای قطعی برای بازگشت بازار مالی و استراتژی های سرمایه گذاری بلند مدت» نوشتۀ جرمی جی. سیگل، یک اثر به نام «اثر ژانویه» وجود دارد. در آغاز سال جدید، سرمایه گذاران با انتقام به بازارها برمی گردند و قیمت ها را بالا می برند؛ به خصوص قیمت سهام شرکت های کوچک و ارزشمند.

اما باز هم، هنگامی که اطلاعات دربارۀ این ناهنجاری های بالقوه در بازار منتشر می شود، اثرات معمولاً از بین می رود.

پس، از لحاظ فصلی، پایان دسامبر نشان داده است که زمان مناسبی برای خرید سهام شرکت های کوچک یا ارزشمند است تا برای افزایش در ابتدای ماه بعدی آماده باشید. یکی از مزیت های دیگر، تعداد فروش گستردۀ سهام در پایان سال توسط سرمایه گذاران است؛ به ویژه آن سهام هایی را که ارزششان کاهش یافته تا بتوانند از طریق مالیات برگشتی خود، زیان های سرمایه ای را ادعا کنند.

به این ترتیب می توان گفت که روزهای پایانی معاملات سال می تواند فرصت هایی با قیمت مناسب ارائه دهد؛ حتی اگر فروش های عمده در ماه دسامبر انجام شود، همراه با کاهش بالقوه ای در ارزش سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران جدید، این موضوعی است که باید پس از اثر بزرگ ژانویه در نظر داشته باشید.

بهترین ماه برای خرید (معامله در بازارهای مالی)

بهترین ماه برای فروش در بازارهای مالی

سپتامبر معمولاً به عنوان یک ماه کاهشی شناخته می شود.  اکتبر نیز در سال های 1907، 1929 و 1987 افت های قابل توجهی به ترتیب 19.7درصد و 21.5درصد را شاهد بوده است.

این افت ها نشان دهندۀ شروع بحران اقتصادی 1907، رکود بزرگ و روز دوشنبۀ سیاه هستند. بنابراین، برخی از تریدرها معتقدند که سپتامبر و اکتبر بهترین ماه ها برای فروش سهام هستند.

اثر سپتامبر، نشان دهندۀ بازدهی ضعیف تاریخی در ماه نهم سال است که می تواند ناشی از کار سرمایه گذاران نهادی در تسویۀ موقعیت های سه ماهۀ سوم خود باشد. در واقع با نگاهی به نمودار فوق، از میانگین بازده ماهانه، سپتامبر به عنوان بدترین ماه تقویمی شناخته می شود.

برای برخی از سرمایه گذاران، اثر اکتبر نیز قابل توجه است. علیرغم اینکه اکتبر در تاریخ، به طور میانگین، ماه مثبتی بوده، بسیاری از بحران های سنگین بازار در این ماه رخ داده است. بنابراین، با وجود اینکه سپتامبر ممکن است به طور میانگین ماه ضعیف تری نسبت به اکتبر باشد، شاید بخواهید در این ماه به فروش بپردازید تا از مواجهه با نوسان بیش از حد اکتبر که امکان پذیر است، پرهیز کنید.

بهترین ماه برای فروش در بازارهای مالی

بهترین تاریخ در ماه برای معامله در بازارهای مالی

هیچ روز مشخصی در هر ماه وجود ندارد که همیشه برای خرید یا فروش ایده آل باشد. با این حال، گرایشی وجود دارد که سهام ها در آغاز ماه افزایش یابند. این گرایش عمدتاً به جریانات مالی جدید و دوره ای مرتبط است که در ابتدای هر ماه به سمت صندوق های سرمایه گذاری مشترک سوق داده می شود.

همچنین، مدیران صندوق سعی می کنند تا با خرید سهام هایی که در یک سه ماهۀ خاص عملکرد خوبی داشته اند، صورت های مالی خود را در انتهای هر فصل مالی زیباتر به نظر برسانند. قیمت سهام معمولاً در اواسط ماه کاهش می یابد.

پس، یک تریدر می تواند از تعیین زمان خرید سهام در حدود وسط هر ماه –به عنوان مثال بین روزهای 10 تا 15- بهره ببرد. احتمالاً بهترین روز برای فروش سهام، در طی پنج روز تغییر ماه خواهد بود.

بهترین تاریخ در ماه برای معامله در بازارهای مالی

نتیجه گیری

این پیشنهادات که دربارۀ بهترین زمان روز برای معامله و بهترین روز هفته و ماه برای خرید و فروش ارائه شده اند، کاملاً تعمیمی هستند. استثناها و ناهنجاری ها بسته به رویدادهای خبری و تغییر شرایط بازار، فراوان است.

اما مدارک علمی نشان می دهند که الگوهایی که در زمان بندی بازار قادر به ایجاد بازده «فراتر از حد معمول به طور مداوم» در آن هستید، معمولاً کوتاه مدت هستند؛ زیرا این فرصت ها سریعاً از بین می روند و بازارها در پی یادگیری فزایندۀ تریدرها و سرمایه گذاران دربارۀ این الگوها، کارآمدتر می شوند.

سوالات متداول

در تاریخچۀ بازار سرمایه، برخی از روزها یا ماه ها معمولاً برای معامله بهتر یا بدتر بوده اند. این ناهنجاری های بازاری نظریات بازارهای کارآمد را به چالش کشیده اند، اما تحقیقات نشان می دهد که همزمان با افزایش شناخت این ناهنجاری ها و خودکار شدن معاملات، این پدیده ها در بیش تر موارد به طورکلی از بین رفته اند.

خیر. بازارها عمدتاً در بعد از ظهرهای جمعه بسته می شوند و ممکن است فرصت معاملات پس از ساعات کاری را تا شب جمعه ارائه دهند. اما، شنبه و یکشنبه اغلب برای اکثر تریدرها قابل دسترس نیستند.

نزدیک ترین چیز به یک قاعدۀ قاطع و دقیق این است که ساعت اول و آخر روز معاملاتی، پرترافیک ترین زمان ها هستند و بیش ترین فرصت ها را ارائه می دهند. اما حتی با این حال هم، بسیاری از تریدرها در زمان های خارج از اوج نیز سودآور هستند.

ادامه مطلب
راهنمای جامع معاملات روزانه برای معامله‌گران مبتدی
راهنمای جامع معاملات روزانه برای معامله...

معاملات روزانه (Day Trading) یا کوتاه مدت به یک یا چند بار خرید یا فروش یک دارایی مالی در طول روز گفته می شود. کسب منعفت از نوسانات کوچک، می تواند بازی پرسودی باشد؛ اگر به درستی ایفای نقش نمایید! اما در عین حال، برای افراد کم تجربه یا کسانی که از یک استراتژی معاملاتی دقیق و قدرتمند پیروی نمی کنند، معامله گری روزانه بسیار خطرناک است. یکی از موارد مهم در معاملات روزانه، انتخاب کارگزار مناسب می باشد. در واقع همه شرکت های کارگزاری شرایط مساعدی برای انجام تعداد زیادی معامله در طول روز نداشته و شما باید پیش از ورود به بازار، بر اساس منابع اطلاعاتی موجود، بهترین کارگزاری مطابق با نیازهای معاملاتی خودتان را برگزینید. برخی از معیارهایی که باید در انتخاب کارگزار باید به آن ها توجه کنید عبارتند از:

نسخه های به روز و بر مبنای سیستم عامل های مختلف از پلتفرم معاملاتی، ارائه قیمت سهام به صورت لحظه ای و منطبق بر تابلوی بازار بورس، ابزار تحلیلی پیشرفته شامل تکنیکال و اطلاعات بنیادی، سیستم سفارش گذاری حرفه ای، دقیق و پرسرعت. در ادامه مقاله می خواهیم به بررسی اصول انجام معاملات روزانه، زمان مناسب خرید و فروش، استراتژی های معاملاتی مرسوم، الگوهای نموداری قدرتمند و نحوه مدیریت ریسک معاملات بپردازیم.

چه چیزی معامله گری روزانه را سخت می کند؟

انجام معاملات روزانه، تمرین و مهارت عملی زیادی می طلبد و عوامل مختلفی وجود دارند، که ممکن است این فرآیند را به چالش بکشانند. اول این که شما باید بدانید، در مقابل معامله گران (حقوقی و حقیقی) حرفه ای قرار دارید؛ که شغل اصلیشان تجارت در بازار سهام است. آن ها به بهترین فناوری ها دسترسی داشته و با پرنفوذترین افراد فعال در تجارت و اقتصاد، ارتباطات گسترده ای دارند. در نتیجه حتی اگر موقتاً شکست بخورند؛ در بلندمدت موفق خواهند شد! اگر شما از رفتار توده جمعیت پیروی کنید؛ بدان معنی است که در راستای موفقیت آن ها گام برداشته اید! هر چقدر هم که درآمد کم و ناچیزی داشته باشید؛ در صورت نداشتن استراتژی معاملاتی مشخص، ممکن است سرمایه شما توسط این معامله گران تصاحب شود. حین انجام معاملات روزانه به یاد داشته باشید، که بابت معاملات در بازار سهام باید مبلغی مالیات بپردازید. در نتیجه باید بهترین موقعیت های معاملاتی را برگزینید.

نکته هشدار برانگیز این است، که ضررها و هزینه های معاملاتی به راحتی می توانند، سود معاملات شما را از بین ببرند. به عنوان یک سرمایه گذار حقیقی ممکن است، در معرض تعصبات روانی و عاطفی فراوانی باشید. معامله گران حرفه ای معمولاً احساسات خود را از معاملاتشان جدا می کنند؛ اما زمانی که سرمایه واقعی درگیر معامله باشد، انسان ها معمولاً تحت تأثیر احساسات قرار می گیرند!

هنگام انجام معاملات روزانه به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

معامله گران روزانه سعی دارند، از نوسانات کوتاه مدت قیمت در دارایی هایی نظیر سهام، ارز، قرارداد اختیار معامله و قراردادهای آتی بهره ببرند و معمولاً برای انجام این کار، از بخش عمده ای از سرمایه خود با ضریب اهرمی بالا استفاده می کنند. به طور کلی معامله گران روزانه، سه مؤلفه اساسی را در مورد سهام ارزیابی می کنند:

قابلیت نقدشوندگی

سرعت و سهولت در انجام سفارشات معاملاتی یک سهم این امکان را به شما می دهد؛ تا در بهترین قیمت ها به خرید و فروش سهام بپردازید. وجود اختلاف ناچیز میان قیمت های پیشنهادی خرید و فروش و … از نمونه مزایای وجود نقدشوندگی بالا است!

نوسانات قیمت

این معیار صرفاً میزان تغییرات قیمت روزانه سهام را نشان می دهد. در واقع این محدوده قیمتی است، که معامله گران در آن به خرید و فروش می پردازند. بازه نوسان بزرگ تر، می تواند پتانسیل کسب سود یا زیان را به همان نسبت بالاتر ببرد. البته توجه داشته باشید، که محدوده نوسان مجاز روزانه در بورس تهران، از منفی تا مثبت ۵ درصد متغیر است.

حجم معاملات

حجم تراکنشات نشان دهنده این است، که در طول یک جلسه معاملاتی (یک روز کاری بازار سهام تهران) چه تعداد برگه سهم در کل بازار و در هر نماد، میان معامله گران دادوستد شده است. حجم معاملات سنگین، می تواند بیان گر تمایل بالای سرمایه گذاران نسبت به یک سهم یا فعالیت در کل بازار باشد. در واقع افزایش این مقدار اغلب، نشانه ای از وقوع یک اتفاق خاص در سهم، نظیر کاهش یا افزایش قیمت است.

هنگامی که متوجه شدید به دنبال چه سهامی برای سرمایه گذاری هستید؛ باید زمان ورود به معامله را مشخص کنید. در اینجا می خواهیم، سه مورد از ابزار تأثیرگذار در این زمینه را به طور خلاصه مرور کنیم:

سرویس های خبری زنده

مسلماً اخبار می توانند، موجب ایجاد نوسان در قیمت سهام شوند. بنابراین بسیار با اهمیت است، که به سرویس های خبری پوشش لحظه ای و مستقیم آخرین وقایع اقتصادی مرتبط با بورس، دسترسی داشته و این اخبار را به دقت دنبال کنید.

کارگزار مناسب

همان طور که در ابتدای متن ذکر شد، انتخاب یک شرکت کارگزاری معتبر، که توانایی ارائه سرویس های معاملاتی برخط با سرعت بالا و قیمت دقیق را داشته باشد؛ یکی از ملزومات معامله گری موفق در بازار سهام است.

نمودارهای شمعی ژاپنی

تحلیل تکنیکال بر اساس نمودارهای شمعی، یک خروجی واضح بر اساس فعل و انفعالات قیمت به شما ارائه می کند، که استفاده از این ابزار تحلیلی، در میان معامله گران روزانه بسیار مرسوم بوده و در ادامه توضیحات بیشتری در مورد آن ها ارائه خواهیم نمود.

قوانین ورود به معامله روانه چیست؟

پس از بررسی موارد فوق زمان آن فرا می رسد، که شرایط ورود به معامله را مشخص و مکتوب نمایید. به طور مثال، عبارت “خرید در طول روند صعودی” به اندازه کافی واضح نیست. قوانین معاملاتی ما باید دقیق و قابل آزمایش باشند؛ چیزی شبیه به توضیحات زیر:

«هنگامی که قیمت خط روند بالای مثلث را شکست، وارد موقعیت معاملاتی خرید می شویم، که این مثلث باید در نمودار دو دقیقه ای طی دو ساعت ابتدایی شروع معاملات بازار و پیش از وقوع روند صعودی تشکیل شده باشد (حداقل قبل از تشکیل یک قله و دره بالاتر در نمودار، مثلث شکل گرفته است).» زمانی که شما قواعد خاصی برای ورود به معاملات تعیین کنید، توانایی بررسی تعداد بیشتری سهم را در طول روز خواهید داشت (البته با فرض اینکه هر روز بخواهید معامله کنید). در چنین شرایطی، شما یک نقطه ورود بالقوه در استراتژی خود دارید. حال باید نحوه خروج از معاملات را تعیین نمایید.

روش های زیادی برای خروج از یک موقعیت معاملاتی برنده وجود دارد. حد ضرر متحرک و اهداف (حد) سود، مهم ترین روش های خروج از معاملات هستند، که استفاده از روش حد سود، در میان معامله گران رواج بیشتری دارد. تعیین هدف سود، به معنی خروج از معامله در نقطه ای از پیش تعیین شده می باشد. در ادامه برخی از استراتژی های تعیین هدف معاملات را به صورت مختصر معرفی خواهیم نمود.

انواع استراتژی معاملات روزانه چیست؟

نوسان گیری یا اسکالپ در معاملات روزانه

اسکالپ یا نوسان گیری یکی از محبوب ترین استراتژی های معاملاتی است. نوسان گیران پس از گذشت مدت کوتاهی از ورود به معامله، سهام خود را به فروش می رسانند. هدف قیمتی می تواند هر نقطه ای از نمودار باشد، که صرفاً به شما نشان دهد در آن معامله سود کرده اید! نوع دیگری از این استراتژی، معامله برخلاف روند است؛ که معمولاً پس از نوسانات شدید قیمتی، معامله گر بالعکس روند بازار وارد معامله می شود. این روش بر سه اصل استوار است:

  • قیمت در منطقه اشباع خرید قرار دارد.
  • خریداران اولیه آماده برداشت سود و خروج از معامله هستند.
  • سهام داران فعلی ممکن است ترسیده باشند.

اگرچه این روش ریسک بسیار بالایی دارد، اما می تواند سود قابل توجهی را نصیب معامله گران کند! هدف قیمتی این استراتژی معاملاتی، نقطه ورود به بازار معامله گران دنبال کننده روند است. مثلاً طی یک روند صعودی، در ناحیه احتمالی پایان روند اصلاحی که خریداران جدید اقدام به ورود می کنند؛ معامله گران خلاف روند اقدام به شناسایی سود و خروج از بازار می نمایند.

پیوت (نقاط چرخش) روزانه

نقاط پیوت در نمودار، یکی از پرکاربردترین روش های نوسان گیری در بازار سهام است. معامله گران روزانه همواره در تلاشند، تا در کمترین قیمت روز وارد معامله شده و در سقف قیمت روز معاملاتی، سهام خود را به فروش برسانند. تعیین اهداف معاملاتی با استفاده از نقاط پیوت بسیار ساده است. در واقع بهترین حد سود برای معاملات شما، نقطه چرخش احتمالی پیش رو است!

مومنتوم (تمایلات حرکتی) بازار

معامله گران مومنتوم معمولاً در زمان انتشار اخبار یا در خلال روندهای قوی با حجم معاملات سنگین، وارد معامله می شوند. افرادی که بر اساس اخبار دادوستد می کنند، پس از انتشار خبر اقدام به ورود نموده و تا زمانی که نشانه های بازگشت قیمت در بازار مشاهده نشود، با روند همراهی می کنند. اما ناحیه خروج سرمایه گذارانی که در بورس موج سواری می کنند؛ زمانی است که شیب روند و حجم معاملات کاهش می یابند. در واقع کاهش حجم معاملات شاید، نشانه ای از دیدگاه منفی فعالان بازار نسبت به یک سهم باشد. در پایان این بخش لازم به ذکر است، که همیشه نسبت پاداش به ریسک معاملات خود را به گونه ای تنظیم کنید؛ که سود معاملات برنده بیش از زیان معاملات بازنده باشد، یعنی حد سود نسبت به حد زیان فاصله بیشتری از نقطه ورود داشته باشد. هم چنین اگر به سودهایتان اجازه پیش روی دهید، قطعاً بازدهی معاملاتی بسیار عالی خواهید داشت. به عنوان نکته پایانی این بخش مجدداً تاکید می کنیم، که مؤلفه های ورود و خروج از معاملات باید دقیق، تکرارپذیر و قابل آزمایش باشند.

نمودارها و الگوهای قیمتی مناسب نوسان گیری

معامله گران روزانه به منظور تعیین نقاط ورود و خروج از بازار، معمولاً از ابزار تکنیکالی نظیر الگوهای شمعی شامل پوشش دهنده، دوجی و…، خطوط روند، انواع الگوهای قیمتی و… استفاده می کنند. تحلیل نموداری بدون توجه به حجم معاملات، از اعتبار چندانی برخوردار نخواهد بود! همان طور که ذکر شد، الگوهای شمعی بسیاری وجود دارند؛ که معامله گر روزانه بر اساس آن ها می تواند به دنبال نقطه ورود باشد. به طور مثال شمع دوجی که در تصویر زیر مشخص شده است، یکی از قدرتمندترین نشانه های بازگشت قریب الوقوع بازار در تحلیل تکنیکال به شمار می رود.

راهنمای جامع معاملات روزانه

در تحلیل فنی، معمولاً باید به دنبال چنین الگوهای ساده ای به همراه چندین تأیید دیگر نظیر موارد ذیل باشید:

  • به دنبال جهش های بزرگ در حجم معاملات باشید، که بیان گر تمایل معامله گران به خرید و حمایت از سهم در این سطوح قیمتی است.

توجه: این رشد حجم دادوستد می تواند، در خود شمع دوجی یا چند شمع بعدی باشد؛ که بلافاصله پس از آن شکل می گیرند.

  • در نقاط تشکیل این الگوها به دنبال سطوح حمایتی یا مقاومتی مربوط به گذشته در نمودار باشید. به طور مثال کمترین یا بیشترین قیمت روز قبلی نیز می توانند، نمونه ای از این موارد محسوب شوند.
  • به منابع اطلاعاتی نظیر شبکه های اجتماعی تخصصی و یا وبسایت های ارائه کننده آمار و داده های بازار سرمایه مراجعه کنید؛ تا جو حاکم بر بازار سهام را به درستی ارزیابی کنید.

اگر سه مرحله فوق را به دقت انجام دهید، تا حد زیادی قادر به تشخیص این هستید، که آیا این الگو توانایی ایجاد یک چرخش قیمتی در سهم را دارد یا خیر! در چنین مواردی اگر مجموع شرایط ورود مناسب بود، طبق استراتژی معاملاتی می توان اقدام به خرید نمود. تحلیل تکنیکال کلاسیک بر اساس الگوهای نموداری، اغلب اوقات نواحی خروج از معامله را به دقت مشخص می کند. به طور مثال نقطه حاصل از اضافه شدن ارتفاع الگوی مثلث در قسمت عریض الگو به نقطه شکست آن، هدف قیمتی مثلث و نقطه خروج از معامله است.

کنترل ضررها در معاملات روزانه

حد ضرر به منظور محدود کردن زیان در یک موقعیت معاملاتی تعیین می شود. در یک موقعیت خرید، حد ضرر می تواند پایین تر از آخرین کف قیمت و در یک معامله فروش (اخیراً در بورس تهران فروش تعهدی راه اندازی شده) در بالای آخرین سقف بازار قرار بگیرد. هم چنین می توان بر مبنای متوسط نوسانات یک سهم در زمان مشخص، اقدام به تعیین حد ضرر نمود. مثلاً اگر سهم «الف» به طور متوسط در هر دقیقه ۵۰ تومان نوسان قیمتی داشته باشد، شما می توانید از نقطه ورود یک فاصله ۱۵۰ تومانی را به عنوان حد ضرر در نظر بگیرید؛ تا قبل از حرکت در جهت پیش بینی شده، این سهم به اندازه کافی فضای حرکتی داشته باشد. در واقع شما باید دقیقاً مشخص کنید، که چگونه ریسک معاملات خود را کنترل خواهید نمود. به عنوان مثال در مورد الگوی مثلث و شکست صعودی آن، به نظر می رسد یک فاصله ۲۰ تومانی (مقدار فاصله بر اساس نوسانات ذاتی سهم) نسبت به آخرین دره قیمتی یا کف الگو، جایگاه مناسبی برای حد زیان باشد (توجه داشته باشید که اعداد صرفاً مثال بوده و هدف از بیان این موارد، تأکید بر مدیریت صحیح معاملات است).

روشی برای تعیین دو نوع حد زیان!

حد ضرر فیزیکی، در ناحیه قیمتی خاصی قرار داده شده و نقطه حداکثر ریسک معاملاتی شما است. در واقع این بیشترین پولی است، که تحمل از دست رفتن آن در یک معامله را دارید. نوع دیگری از دستورات توقف زیان، حد ضرر ذهنی است و عموماً زمانی اعمال می شود، که پس از ورود به معامله، شرایط ایده آل شما نقض شده است. به بیان ساده، در صورتی که تغییر غیرمنتظره ای در وضعیت بازار یا موقعیت معاملاتی ایجاد شود، بلافاصله از معامله خارج می شوید. همین شرایط در مورد نحوه خروج از معامله نیز صادق است. همچنین حد زیان ذهنی شامل تعیین حداکثر ضرر قابل تحمل در یک روز معاملاتی نیز می شود. در واقع شما برای تعیین این محدوده باید شرایط مالی و شخصیت سرمایه گذاری خود را در نظر بگیرید. هر زمان که مجموع ضررهای شما به این مقدار برسد؛ باید از ادامه کار در آن روز منصرف شوید! بنابراین شما باید در هر صورت به استراتژی و شرایط کاری خود پایبند باشید. مطمئناً فردا هم یک روز معاملاتی با فرصت های نامحدودی خواهد بود! پس از تعیین قوانین ورود و خروج از معاملات نوبت آن است، که پتانسیل استراتژی معاملاتی تدوین شده را با محدوده ریسک پذیری خود تطبیق دهید. اگر این روش معاملاتی، ریسک بالایی را به شما تحمیل می کند؛ باید برخی از جزئیات آن را تغییر دهید. پس از اتمام مراحل تدوین یک استراتژی معاملاتی روزانه، باید عملکرد آن را بسنجید. به همین منظور به اطلاعات قیمتی بازار در گذشته نه چندان دور مراجعه نموده و بدون توجه به نتیجه معامله، صرفاً به دنبال موقعیت های ورودی باشید؛ که مطابق استراتژی شما بوده اند. انجام ۵۰ الی ۱۰۰ معامله کاغذی (فرضی) میزان کارایی استراتژی معاملاتی شما را تا حد زیادی مشخص می کند. اگر نتایج این آزمون، حاکی از سودآوری روش معاملاتی بود؛ می توانید در یک حساب تمرینی شروع به کار کنید و در صورتی که بازدهی معاملات تمرینی شما طی مدت دو ماه یا بیشتر در سطح قابل قبولی قرار داشت، معامله گری روزانه در حساب واقعی اما با سرمایه کم را آغاز نمایید. اگر به هر دلیلی روش معاملاتی عملکرد مناسبی نداشت، مراحل بالا را دوباره انجام دهید!

هشدار: معاملات اهرمی که اعتبار مربوط به آن را از کارگزار خود وام می گیرید؛ شما را در برابر نوسانات قیمتی شدید، بسیار آسیب پذیر می کنند. ضریب اهرمی در عین حال که سودها را چند برابر می کند، در مواقع حرکات مخالف بازار، منجر به زیان چند برابری نیز خواهد شد! بنابراین استفاده از دستورات توقف زیان حین انجام معاملات اهرمی یا اعتباری اهمیت بیشتری دارد.

۱۰ نکته کلیدی معاملات روزانه

معاملات روزانه زمانی سودده خواهند بود، که معامله گران آن را جدی گرفته و بر اساس تحلیل خرید و فروش کنند. در واقع این یک شغل است؛ نه تفریح و نه راهی برای وقت گذرانی! باید سخت کوشانه، متمرکز، هدفمند و با کنترل احساسات معامله کنید. در اینجا  نکاتی را مطرح می کنیم، تا بدانیم چگونه می توان یک معامله گر روزانه موفق بود!

۱- دانش قدرت است

علاوه بر آگاهی از اصول انجام معاملات در بازار مالی، معامله گران روزانه باید آخرین اخبار و وقایع تأثیرگذار بر بازار سهام نظیر تصمیمات بودجه ای، قوانین تجارت و… را به دقت دنبال نمایند. برای انجام این کار و به عنوان یک فعالیت عملی، یک لیست دلخواه از سهام مورد نظر خود تهیه نموده و تمام توان خود را برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرکت های موجود در این فهرست و همچنین کلیت بازار، متمرکز کنید. ساده ترین راه برای انجام این کار، مراجعه به وبسایت های اقتصادی معتبر و پیگیری اخبار مربوط به دنیای سرمایه گذاری است.

۲- محدوده ریسک پذیری خود را معین کنید

باید بدانید که حداکثر توان پذیرش ریسک شما در هر معامله چقدر است! بسیاری از معامله گران موفق، در هر موقعیت معاملاتی حدوداً ۱ تا ۲ درصد ریسک نسبت به کل سرمایه را رعایت می کنند. به طور مثال فردی که ۱۰ میلیون تومان سرمایه دارد؛ با توان ریسک پذیری ۱ درصد، در بدترین حالت حداکثر متقبل ۱۰۰ هزار تومان زیان در هر معامله خواهد شد.

۱۰۰٫۰۰۰ = ۰٫۰۱ × ۱۰٫۰۰۰٫۰۰۰

در واقع شما باید بخشی از سرمایه خود را که حاضر به از دست دادن آن هستید؛ مشخص نموده و همیشه به یاد داشته باشید، که ممکن است اتفاق بیفتد!

۳- زمان مشخصی برای تحلیل و معامله گری در نظر بگیرید!

انجام معاملات روزانه نیازمند این است، که بخش زیادی از زمان خود در طول روز را به این کار اختصاص دهید. به همین دلیل این سبک سرمایه گذاری در بازار مالی، معامله گری روزانه نامیده می شود. در واقع اگر زمان محدودی دارید، بهتر است از انجام آن منصرف شوید! در این فرآیند، معامله گر باید بتواند بازار و فرصت های موجود در طول جلسه معاملاتی را با دقت بررسی نموده، تا در بهترین زمان ممکن اقدام به انجام معامله نماید. تصمیمات و اقدامات سریع در معاملات روزانه، یک نکته کلیدی است.

۴- کوچک شروع کنید

به عنوان یک معامله گر مبتدی، نهایتاً یک یا دو سهم را در زمان بازار رصد کنید. پیدا کردن فرصت های معاملاتی با تعداد کمتری سهام در فهرست مد نظر (واچ لیست)، به مراتب آسان تر است. هم چنین اگر سرمایه محدودی دارید، می توانید تعداد کمی سهم خریداری نموده و بعدها پس از کسب سود مستمر، سرمایه معاملاتی خود را افزایش دهید.

۵- از خرید سهام کوچک و پرنوسان پرهیز کنید!

احتمالاً برایتان پیش آمده است، که به دنبال سهام ارزان و انجام معاملاتی با سرمایه کم بوده باشید؛ اما شرکت های کوچک به دلیل وجود سفته بازی، نوسانات قیمتی کاذب زیادی دارند و بهتر است، در بدو ورود به بازار از معاملات چنین سهامی اجتناب کنید. اغلب اوقات این معاملات پولساز نبوده و شانس بدست آوردن سود در چنین مواردی، بسیار پایین است. به منظور ارزیابی اعتبار سهام و یافتن نمادهای مناسب انجام معاملات روزانه، به نوع بازار (بورس یا فرابورس و زیر مجموعه ها) و شرایط پذیرش در آن ها دقت نمایید. هیچ وقت بر اساس تحلیل اجمالی و فرصت های معاملاتی غیرمطمئن، اقدام به خرید سهام نکنید!

۶- معاملات خود را در بهترین زمان ممکن انجام دهید

بسیاری از سرمایه گذاران در ابتدای صبح و باز شدن بازار، سفارشات خود را در سامانه های معاملاتی ثبت می کنند؛ که همین کار به نوسانات قیمتی دامن می زند. شاید یک معامله گر حرفه ای بتواند، در همین زمان شروع بازار با شناسایی یک الگوی قیمتی خاص اقدام به معامله نموده و سود مناسبی نیز کسب نماید؛ اما تازه کاران ابتدا باید به دقت بازار را بررسی کنند و بهتر است، در ۱۵ الی ۲۰ دقیقه آغازین هیچ فعالیت معاملاتی نداشته باشند! در ساعات میانی بازار، معمولاً نوسانات کمتری وجود دارد و هرچه به سمت دقایق پایانی بازار پیش می رویم، تحرکات قیمت افزایش می یابند. هرچند طی ساعات پرنوسان بازار سهام، فرصت های معاملاتی بسیاری وجود دارند، اما چنین موقعیت هایی مناسب معامله گران مبتدی نیست!

۷- با استفاده از سفارشات معاملاتی مختلف، از سرمایه خود محافظت کنید!

نحوه ورود و خروج از معاملات را مشخص نمایید. در بازار بورس تهران، شما می توانید بر اساس دو روش قیمت بازار یا سفارشات قیمت محدود، خرید و فروش کنید. قیمت بازار، بهترین پیشنهادات قیمتی در لحظه فعلی است، اما تضمینی در مورد وضعیت قیمت در چند دقیقه بعد وجود ندارد! در سفارشات قیمت محدود، ورود در یک ناحیه قیمتی از پیش تعیین شده قطعی است، ولی در مورد اجرا شدن این سفارش ضمانتی نیست؛ زیرا ممکن است، در قیمت مذکور حجم فروش پیشنهادی به اندازه درخواست خرید شما نباشد! به هر حال سفارشات شرطی کمک می کنند، تا معاملات خود را با دقت بیشتر و بهتری انجام دهید. هم چنین معامله گران روزانه حرفه ای و باتجربه ممکن است، به منظور پوشش ریسک معاملات خود از سایر ابزار مالی نظیر اختیار معامله استفاده کنند؛ زیرا شرایط معاملاتی در این ابزار متفاوت است.

۸- نسبت به سودها واقع بین باشید

برای اثبات سودآوری یک استراتژی، لزومی بر صحیح بودن تمام معاملات نیست! طبق آمار بسیاری از معامله گران موفق، ۵۰ تا ۶۰ درصد از معاملاتشان برنده است و به دلیل نسبت پاداش به ریسک مناسب، در معاملات برنده سود بیشتری نسبت به زیان معاملات بازنده کسب می کنند. در واقع شما باید اطمینان حاصل کنید، که زیان احتمالی هر معامله به درصد معین و کوچکی از کل سرمایه محدود شده و بازده مورد انتظار نیز، از ریسک معاملات بیشتر باشد.

۹- خونسرد باشید

برخی مواقع بازار سهام اعصاب شما را امتحان می کند! به عنوان یک معامله گر روزانه باید بتوانید، احساساتی نظیر امید، طمع و ترس را در وجود خودتان کنترل نموده و اجازه ندهید تأثیرگذاری آن ها از محدوده مشخصی فراتر برود. در واقع تصمیمات معاملاتی شما، باید بر اساس منطق باشند و نه از روی احساسات!

۱۰- از استراتژی معاملاتی خود پیروی کنید

معامله گران موفق تصمیمات خود را به موقع اجرا می کنند، اما غالباً لازم نیست سریع فکر کنند؛ چرا؟ زیرا آن ها از قبل یک استراتژی معاملاتی دقیق تدوین نموده و نظم پیروی از آن را در وجود خود نهادینه کرده اند. در عوض تمرکز صرف بر سوددهی معاملات، به دنبال اجرای بی عیب و نقص استراتژی خود باشید. هیچ گاه اجازه ندهید، که احساسات بر شما غالب شده و پیروی از روش معاملاتی خود را رها کنید! یک مانترا (این واژه ریشه سانسکریت داشته و به معنی رها شدن است. از مانترا در مدیتیشن استفاده می شود و بر روی جسم و روح تأثیر مثبت می گذارد) در میان معامله گران بازار مالی وجود دارد:

استراتژی معاملاتی خود را تدوین نموده و سپس آن را در بازار پیاده کنید. پیش از آن که بخواهیم سایر جزئیات معامله گری روزانه را بررسی کنیم؛ بیاید برخی دلایل مهمی که موجب می شوند، انجام معاملات روزانه بسیار دشوار باشد را نیز بررسی کنیم.

خلاصه مطلب

همانطور که به تفصیل توضیح داده شد، جزئیات و روش های متفاوتی برای تدوین یک استراتژی معاملات روزانه وجود دارد. این سبک معاملات سهام و سایر دارایی های مالی، به چهار شیوه کلی انجام می شوند؛ که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم نمود. ممکن است برخی از این توضیحات تکراری باشند، اما این اصول به قدری مهم و ارزشمند هستند؛ که لازم است در تمام مراحل تدوین یک استراتژی معاملاتی روزانه به آن ها توجه کنید.

  • پیروی از روند: سرمایه گذارانی که از روند جاری تبعیت می کنند؛ هنگام افزایش قیمت ها اقدام به خرید نموده و با مشاهده روند نزولی در صف فروشندگان قرار خواهند گرفت. اساس استراتژی تعقیب روند این است، که قیمت هم چنان به روند خود ادامه خواهد داد و اصولاً این معامله گران به هیچ نقطه چرخشی برای روند فعلی حداقل در آینده نزدیک، معتقد نیستند!
  • سرمایه گذاری خلاف روند: معامله گران معکوس این گونه می پندارند، که روند افزایشی قیمت ها پایدار نبوده و به زودی شاهد بازگشت بازار خواهیم بود. این افراد در بازار نزولی اقدام به خرید و در مواقع رشد بازار موقعیت های فروش اتخاذ می کنند. در واقع آن ها اکثر اوقات، امکان تغییر روند بازار را قریب‎ الوقوع می دانند.
  • نوسان گیری: در این روش معاملاتی که معمولاً توسط سفته بازان استفاده می شود؛ افراد سعی می کنند از نوسانات کوچک در قیمت سهم بهره ببرند. در حالت عادی، نوسان گیری شامل ورود و خروج سریع از یک موقعیت معاملاتی است، که شاید چند دقیقه یا حتی لحظاتی به طول بینجامد و به جز اصول معاملاتی خود شخص، از قوانین سرمایه گذاری خاصی پیروی نمی کند!
  • معاملات اخباری: برخی معامله گران کوتاه مدتی در مواقع انتشار اخبار، بر اساس این روش به دادوستد سهام می پردازند.استراتژی معاملات اخباری، به معنی اقدام برای خرید سهام حین انتشار اخبار مثبت و فروش دارایی ها، پس از انتشار اخبار بد پیرامون بازار یا یک سهم خاص می باشد. بعضی از این وقایع ، منجر به نوسانات بزرگی در بازار می شوند؛ که همین موضوع در پتانسیل کسب سود یا زیان سرمایه گذاران تأثیرگذار است.

رسیدن به مرحله استادی در معامله گری روزانه، امر دشواری است! این کار نیازمند صرف زمان، نظم و بدست آوردن مهارت می باشد. بسیاری از افراد در این مسیر شکست می خورند؛ اما مطالب مذکور در این مقاله به شما کمک می کنند؛ تا استراتژی معاملاتی سودآوری تدوین نمایید. با تمرین کافی و ارزیابی پیوسته عملکرد معاملاتی می توانید، شانس خود را برای موفقیت در این مسیر افزایش دهید.

ادامه مطلب
buffet-(4)
نحوه میانگین کم کردن در بورس

در ابتدا باید این نکته را خاطر نشان کنم که میانگین کم کردن با خرید پله ای بسیار متفاوت است. زیرا میانگین کم کردن زمانی اتفاق می افتد که قیمت سهم در حال افت و حد ضرر شما فعال شده باشد. فعال شدن حد ضرر به این معنا است که تحلیل انجام شده نادرست بوده و قیمت سهم نه تنها رشد نکرده بلکه کاهش هم داشته است. متاسفانه بسیاری از سرمایه گذاران به امید اینکه روزی قیمت سهم دوباره رشد می کند و آنها از زیان خارج می شوند سهم شان را همچنان نگه می دارند. پس می توان این طور نتیجه گرفت که با فعال شدن حد ضرر باید از سهم بیرون بیایید و در قیمت های پایین تر – آن هم در صورت داشتن شرایط بنیادی خوب – وارد سهم شوید. در این مقاله به سراغ پاسخ این پرسش می رویم که چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟ با خانه سرمایه، همراه باشید.

میانگین کم کردن در بورس چیست؟

معامله گران حرفه ای بازار قبل از ثبت سفارش خرید، ابتدا سهام موردنظر را بر اساس تجزیه و تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار می دهند. در صورتیکه این سهم از نظر ارزش ذاتی ارزشمند باشد، خرید خود را نهایی می کنند. اما در برخی مواقع به دلایل مختلفی همچون شرایط بازار و اخبار سیاسی و اقتصادی کشور، سهام مذکور با وجود ارزشمند بودن دچار افت قیمت شده و روند نزولی پیدا می کند.

در این شرایط برخی معامله گران از استراتژی میانگین کم کردن در بورس (Averaging Down) استفاده کرده و با وجود کاهش قیمت به خرید سهام ادامه می دهند، که در نتیجه آن، متوسط قیمت خرید هر سهم نیز کاهش پیدا می کند. با وجود اینکه ممکن است در این شرایط معامله گر متحمل ضرر و زیان شود، اما از طرف دیگر، هم زمان با شروع مجدد روند صعودی بازار، سهام این گروه از معامله گران زودتر از سایرین وارد سود خواهد شد. به این ترتیب، به این روش معامله، میانگین کم کردن در بورس گفته می شود.

روش میانگین کم کردن در بورس

استراتژی میانگین کم کردن در بورس به شما کمک می کند تا در فاز نزولی بازار، سهمی را که از نظر بنیادی ارزشمند است را با قیمت پایین خریداری کنید تا با خروج بازار از فاز اصلاحی، سود کسب کنید. معامله گران حرفه ای در هنگام بکارگیری استراتژی میانگین کم کردن در بورس، از فرمول ها و روش های مختلفی استفاده می کنند. یکی از روش های محبوب میانگین کم کردن در بورس روش مارتینگل است.

مارتینگل به عنوان یک روش میانگین کم کردن در بورس، در ابتدا توسط یک فرد آمریکایی معرفی شد. در روش مارتینگل، ابتدا سرمایه ای را که در برای خرید یک سهم کنار گذاشته اید را به بخش های نامساوی که توان عدد 2 هستند تقسیم کنید. سپس هم زمان با نزولی شدن روند قیمت سهم مدنظر، بر اساس این ضرایب، در قیمت های مختلف، اقدام به خرید سهم کنید. برای درک بهتر این روش به مثال زیر توجه کنید.

سناریویی را در نظر بگیرید که در آن شما یک عدد سهم را با قیمت 100 تومان خریداری می کنید. اما هم زمان با شروع روند نزولی بازار سهم خریداری شده دچار 5 درصد افت قیمت شده و ارزش آن به 95 تومان می رسد. بر اساس این فرمول میانگین گیری در بورس، در این شرایط اگر سهام خریداری شده از نظر ارزش ذاتی ارزشمند باشد، می توانید به جای توقف خرید سهم جدید، دو برابر مقدار اولیه خرید انجام دهید. در نتیجه از آنجاییکه در مرحله اول یک سهم خرید کرده اید، اکنون باید دو برابر آن یعنی دو سهم دیگر خریداری کنید. به این ترتیب با بگارگیری این استراتژی، می توانید میانگین قیمت سهم های خریداری شده را کاهش دهید.

چه زمانی از اقدام به میانگین کم کردن در بورس می کنیم؟

استراتژی میانگین کم کردن در بورس همان اندازه گه می تواند در آینده باعث کسب سود معامله گر شود، ممکن است در شرایطی باعث ضرر بیشتر وی شود. در واقع در وهله اول باید سهم مدنظر از نظر ارزش ذاتی و معیارهای تجزیه و تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار دهید. چراکه ممکن است بازار در یک بازه زمانی کوتاه در مورد ارزش یک سهم دچار اشتباه شده و قیمت روند نزولی پیدا کند. اگر این سهم از نظر فنی ارزشمند باشد پس از مدتی روند معکوس شده و مجدداً قیمت به جایگاه اصلی خود بازمی گردد.

در نتیجه بکار گیری روش میانگین کم کردن در بورس، تنها برای سهم هایی که بر اساس تجزیه و تجلیل فنی و بنیادی آنها را خریداری کرده باشید مجاز است. چراکه این گروه از سهم ها به طور ذاتی ارزشمند بوده و به احتمال زیاد در آینده نزدیک مجدد رشد خواهند کرد. در غیر این صورت، اگر بدون توجه به تحلیل بنیادی سهمی را خریداری کرده و در زمان افت قیمت این سهم، از استراتژی کم کردن میانگین استفاده کنید؛ نه تنها در آینده سودی به دست نمی آید؛ بلکه متحمل ضرر و زیان سنگین تری نیز خواهید شد.

چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟

در مورد زمان و قیمت مناسب برای کم کردن میانگین باید نکته های زیر را در نظر گرفت:

۱- ارزش ذاتی سهم چقدر است؟

۲ – حمایت معتبر سهم چه قیمتی است؟

۳ – آیا صنعتی که سهم در آن قرار گرفته، مورد توجه بازار است یا خیر؟

۴ – کف بنیادی سهم کجا است؟

برای فهم بهتر، مطلب را با یک مثال ادامه می دهیم. تصور کنید ما سهمی خریدیم که به نظرمان در گزارش ۱۲ ماهه می تواند تعدیل مثبت بدهد. همچنین، ثبات نرخ های فعلی منجر به تعدیل مثبت در گزارش ۳ ماهه نیز می شود. قیمت فعلی سهم ۲۹۰ تومان است و برای خرید، معقول به نظر می رسد. بعد از گذشت دو هفته از ورود به سهم، قیمت آن به ۲۶۵ تومان افت می کند. حالا سوال این است که آیا باید میانگین را کم کنیم؟

باید توجه کنید که اگر کف بنیادی دقیق و مطمئنی برای سهم ندارید نیمی از خرید را انجام دهید و الباقی را برای میانگین گیری احتمالی نگهداری کنید. اگر قیمت بالا رفت که سود کردید. اما اگر افت کرد، هم استرس کمتری دارید و هم امکان میانگین گیری وجود دارد. میانگین گیری حتما باید با در نظر گرفتن نسبت قیمت به درآمد و همچنین کف بنیادی سهم انجام شود. با فرض خرید در ۲۹۰ و اینکه کف بنیادی سهم ۲۲۰ تومان است، خرید در ۲۶۵ تومان کار درستی نیست. چون اگر قیمت ۲ روز مثبت باشد به محدوده خرید شما برمی گردد، اما اگر بخواهد تا کف بنیادی حرکت کند خرید در ۲۶۵ تومان زیان دیگری به شما وارد خواهد کرد.

فرض کنیم این سهم در یک گروه با نسبت قیمت به درآمد ۴٫۵ قرار گرفته و ۶۰ تومان هم سود دارد. بنابراین، نسبت ۴ یعنی قیمت ۲۴۰ تومان از جهتی به کف بنیادی ۲۲۰ نزدیک است و از نسبت قیمت به درآمد گروه هم کمتر است. در نتیجه، خرید در ۲۴۰ به این دو دلیل توجیه خواهد داشت. اما خرید در ۲۶۵ به دلیل دور بودن از کف بنیادی و برابری با نسبت قیمت به درآمد گروه، منطقی نخواهد بود.

نتیجه بحث بالا این است که پس از تعیین مولفه های درست برای خرید سهم و طی کردن دقیق فرآیند انتخاب، بررسی و تصمیم گیری در مورد سهم ، اگر قیمت از کف بنیادی دور است نیمی از خرید را انجام دهید. بعد اگر افت کرد، در جایی که سهم، نسبت قیمت به درآمد کمتری از گروه داشت و به کف بنیادی نزدیک شده بود، میانگین بگیرید. اما اگر قیمت به کف بنیادی نزدیک است می توانید کل خرید را هم انجام دهید.

امیدوارم به طور کامل با فرایند میانگین کم کردن اشنا شده باشید. در شرایط امروز بازار سرمایه، بسیاری از سهم ها نزدیک به ارزش ذاتی و کف بنیادی خود معامله می شوند و دارای p/eهای معقولی هستند. بنابراین با بررسی سهم مورد نظر خودتان از نظر بنیادی و تکنیکالی می توانید با دید میان مدت، میانگین خریدتان را کم کنید. همیشه به یاد داشته باشید که معامله گر خوب، معامله گری با نظم و انضباط است.

مقایسه میانگین کم کردن با خرید پله ای

در نگاه اول دو روش میانگین کم کردن و خرید پله ای با یکدیگر شباهت بسیار بالایی دارند، اما این دو روش در زمان خرید با یکدیگر تفاوت اساسی پیدا می کنند. در واقع خرید پله ای که به عنوان خرید مرحله به مرحله نیز شناخته می شود، روشی است که معامله گر از آن به منظور جبران ضرر استفاده می کند. در واقع در این روش بخشی از سرمایه را برای خرید سهم در یک روز استفاده شده و مابقی سرمایه برای مقاطع زمانی بعدی  کنار گذاشته شود.

از آنجاییکه ممکن است در فاصله زمانی خرید اول و دوم، سهام مدنظر دچار رشد یا افت قیمت شود؛ خرید پله ای  در هر دو روند صعودی و نزولی قیمت سهام انجام می شود. از خرید پله ای به عنوان روشی برای جبران ضرر استفاده می شود. توجه داشته باشید که جبران ضرر با کاهش ریسک متفاوت بوده و در صورت به کارگیری اشتباه استراتژی خرید پله ای، ریسک سرمایه گذاری شما افزایش پیدا خواهد کرد.

اما در مقابل همان طور که اشاره شد روش میانگین کم کردن در بورس تنها برای سهم های ارزشمند کاربرد دارد. در نتیجه معامله گر از ارزشمند بودن سهام خود اطمینان دارد؛ بنابراین با خرید سهم در زمان افت قیمت می تواند تعداد سهم های خود را افزایش و میانگین قیمت سهام خود را کاهش داده و به دنبال آن نسبت به رشد مجدد قیمت ها و کسب سود در آینده نزدیک اطمینان داشته باشد.

نکات کلیدی در به کارگیری روش میانگین کم کردن در بورس

روش میانگین کم کردن در بورس نیز درست مانند سایر استراتژی های مالی و سرمایه گذاری باید در شرایط درست استفاده شود، چراکه در غیر این صورت نه تنها کارایی ندارد؛ بلکه ممکن است باعث افزایش ضرر و زیان نیز می شود. قبل از به کارگیری روش میانگین کم کردن در بورس شرایط زیر را در نظر داشته باشید.

  • سهام مدنظر از نظر فنی و بنیادی ارزشمند باشد.
  • سهام مدنظر در آینده پتانسیل رشد داشته باشد.
  • بر اساس تجزیه و تحلیل تکنیکال، نقاط حمایتی سهام مدنظر را بررسی کنید.
  • قبل از به کارگیری این روش، از نقاط حمایتی و ارزش سهام مطمئن شوید.
  • تنها در روند تعادلی بازار به کم کردن میانگین اقدام کنید.
  • میانگین کم کردن قیمت خرید سهام مدنظر را تنها در سه مرحله انجام دهید.

 

ادامه مطلب
ترید چیست؟
ترید چیست و تریدر کیست؟ +...

ترید یا معامله، یکی از مفاهیم اصلی اقتصادی است که شامل خرید و فروش کالا و خدمات با پرداخت هزینه آن از خریدار به فروشنده یا مبادله کالا یا خدمات بین طرفین معامله است. ترید (Trade) می تواند در یک اقتصاد بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نیز صورت بگیرد. شبکه ای که ترید را تسهیل می کند، بازار نامیده می شود. در بازارهای مالی، ترید یا معامله به خرید و فروش اوراق بهادار، مانند خرید سهام از بورس اوراق بهادار اشاره دارد و می تواند به صورت مستقیم یا از طریق یک کارگزار انجام شود. ترید کردن به شکل حضوری، تلفنی یا از طریق یک پلتفرم معامله آنلاین امکان پذیر است. در معامله، هدف کلی تریدر یا معامله گر این است که با خرید در قیمتی پایین تر و فروش با قیمتی بالاتر، معمولا در یک بازه زمانی کوتاه، سود حاصل شود.

ترید چیست؟ (Trade)

ترید یا تریدر چیست؟
همان طور که مشخص است، تریدینگ تاریخچه ای به قدمت انسان های اولیه دارد. اولین شکل ترید، داد و ستد کالا یا انجام معاملات بدون استفاده از پول بود که شامل مبادله مستقیم کالاها و خدمات می شد. پس از آن با اختراع پول و پیشرفت اقتصاد، معاملات و دارایی ها شکل دیگری به خود گرفتند و تریدرها دیگر از طریق مبادله پول و ارز به ترید می پرداختند. به ترید بین دو معامله گر «ترید دوجانبه» و به ترید بین بیش از دو معامله گر «ترید چند جانبه» گفته می شود. در حالت کلی، ترید می تواند به دو شکل انجام شود:

  • ترید دارایی های فیزیکی (مانند معاملات طلا، نقره و سکه)
  • ترید دارایی های مجازی (مانند سهام یا ارزهای دیجیتال)

بورس اوراق بهادار یکی از پیشگامان معامله سهام در ایران است که به صورت الکترونیکی کار خود را انجام می دهد. در دنیا نیز NASDAQ (نزدک) و NYSE (بورس اوراق بهادار نیویورک) از بنیان گذاران این حوزه هستند. تریددارایی های دیجیتال، مبادله یا خرید و فروش ارزهای دیجیتال – مانند بیت کوین، اتریوم، ریپل و … – یا تبدیل ارز دیجیتالی به ارز دیگر است. در حال حاضر مفهوم معامله در دنیای ارزهای دیجیتال بسیار به کار گرفته می شود. ارز دیجیتال، نوع دیگری از ارز است که فقط به صورت دیجیتالی یا الکترونیکی و نه به صورت فیزیکی در دسترس است. این نوع از ارزها به دلیل اینکه نیازی به واسطه ندارند، اغلب ارزان ترین روش برای ترید ارز هستند. اما معاملات در زمینه ارزهای دیجیتال، نیازمند مهارت تحلیل قیمت این ارزها در بازه های زمانی مختلف است که قبل از شروع باید نسبت به آن آگاهی داشت. معامله در دنیای ارزهای دیجیتال نیز معمولا با همان دو نوع رویکردی که در ابتدای مقاله توضیح دادیم انجام می شود؛ یکی به صورت سرمایه گذاری کوتاه مدت یا خرید و فروش لحظه ای و دیگری سرمایه گذاری بلند مدت.

معامله گر یا تریدر کیست؟ (Trader)

ترید یا تریدر چیست؟

تریدر یا معامله گر، فردی است که در بازار مالی برای خود یا به نمایندگی از شخص یا موسسه دیگری به خرید و فروش دارایی های مالی می پردازد که هدفش کسب سود از معاملات است. تفاوت اصلی بین یک تریدر (معامله گر) و یک سرمایه گذار، مدت زمانی است که شخص آن دارایی مالی را در اختیار دارد. سرمایه گذاران معمولا تمایل دارند افق زمانی بلند مدت را برای معاملات خود در نظر بگیرند. در حالی که تریدرها (معامله گران) تمایل دارند برای مدت زمان کوتاه تری دارایی های خود را سرمایه گذاری کنند و معمولا روندهای کوتاه مدت را زیر نظر دارند. تریدر، اوضاع موجود در بازار مالی را تجزیه و تحلیل می کند و با اتکا به داده های حاصل از تحلیل خود، معاملات را انجام می دهد و از نوسانات قیمت در بازار سود کسب می کند. یک تریدر می تواند هر شخصی باشد از یک سرمایه گذار فردی گرفته تا یک موسسه جهانی.

تفاوت سرمایه گذاری با تریدینگ چیست؟

فعالین بازارهای مالی به سه دسته ی هودلر، سرمایه گذار و تریدر تقسیم می شوند، هودلرها افق سرمایه گذاری بلندمدت دارند و حتی با افت ارزش یک دارایی آن را به فروش نمی رسانند چراکه افق سرمایه گذاری بسیار بلندمدتی را دارند. سرمایه گذاران بسیار شبیه به هودلرها هستند با این تفاوت که یک سرمایه گذار سعی می کند که یک دارایی را که فکر می کند در آینده باارزش شود را پیدا کند، آن را در قیمت مناسب خریداری کند و سپس پس از کسب سود (که ممکن است مثلا 2 سال طول بکشد) اقدام به فروش آن دارایی می کند. درواقع تفاوت هودلر و سرمایه گذار همین است که هودلر به فروش فکر نمی کند مگر در بازه ی بسیار طولانی (مثلا 10 سال یا بیشتر) در حالی که سرمایه گذار یک دارایی که در حال حاضر قیمت مناسبی دارد را پیدا می کند و زمانی که سود لازم را کسب کرد به دنبال دارایی مناسب دیگری برای سرمایه گذاری می گردد.

اما در طرف دیگر تریدرها را داریم که معاملات معمولا کوتاه مدتی را انجام می دهند و با کسب سود از معامله خارج خواهند شد. در ادامه تفاوت سرمایه گذاری و با Trading را به صورت موردی بررسی خواهیم کرد.

  • تحلیل تکنیکال در Trading مهم تر است در حالی که تحلیل بنیادی برای سرمایه گذار از اهمیت بیشتری برخوردار است.
  • در سرمایه گذاری افراد به نوسانات توجه نمی کنند و فقط روند بلندمدت را موردبررسی قرار می دهند در حالی در در تریدینگ افراد سعی می کنند از نوسانات به سود برسند.
  • در تریدینگ افراد به دنبال یک بستر (بروکر، صرافی و…) با حجم معاملات بالا هستند که بتوانند معاملات سریع تری را با قیمت دلخواه خود انجام دهند در حالی که حجم معاملات در صرافی، بروکر و… برای یک سرمایه گذار اهمیت چندانی ندارد چراکه سرمایه گذار یک بار برای یک بازه ی طولانی خرید را انجام می دهد اما در تردینگ، فعالین بازار به دفعات موقعیت هایی (Position) را خواهند داشت.
  • سرمایه گذاران یک دارایی را با قیمت پایین خریداری می کنند و پس از افزایش قیمت دارایی (سهام شرکت، جفت ارز، ارز دیجیتال و…) و با کسب سود آن را به فروش می رسانند در حالی که در تریدینگ، افراد می توانند هم از بالا رفتن قیمت (با انجام معاملات خرید) سود کسب کنند و هم از افت قیمت (با انجام معاملات فروش) به سود برسند.
  • معامله گران امکان استفاده از امکاناتی همچون اهرم و مارجین را دارند که در عین بالا بردن ریسک معاملات می تواند سود و ضرر را چند برابر کند در حالی که در سرمایه گذاری از روش خرید نقدی (Spot) استفاده می شود.
  • معمولا در تردینگ افراد شغل دیگری ندارند و ساعات طولانی در مقابل مانیتور هستند تا بتوانند سود لازم را از نوسانات کسب کنند در حالی اگر اگر روش سرمایه گذاری را انتخاب کنید احتمالا شغل دیگری دارید و تنها قصد سرمایه گذاری و کسب سود از دارایی های خود را دارید.
  • بازه ی زمانی یکی دیگر از تفاوت های موجود است، در سرمایه گذاری خرید در لحظه انجام می شود و دارایی برای مدت طولانی نگه داری می شود، در حالی که در روش Trading ممکن است چندین موقعیت در طول یک روز باز و بسته شود.

با وجود تفاوت هایی که بین تریدینگ و سرمایه گذاری وجود دارد، برخی اصول در زمان فعالیت در یک بازار مالی بسیار مهم هستند که در صورت رعایت نکردن آنها فارغ از اینکه شما به کدام روش فعالیت می کنید متضرر خواهید شد، به عنوان مثال مدیریت سرمایه یکی از مهم ترین اصول اولیه است که یک فرد زمانی که وارد بازار مالی می شود باید حتما آن را آموزش ببینید و البته مهم تر آنکه، به آن پایبند باشد. موضوع دیگر احساسات افراد و فعالین بازارهای مالی است. زمانی که شما اقدام به فعالیت در بازارهای مالی کنید باید بتوانید احساسات خود را کنترل کنید در غیر این صورت در بازار مالی متضرر خواهید شد چراکه به دلیل فشار روانی تصمیمات غلط بیشتری را خواهید گرفت و از طرف دیگر سلامتی خود را از دست خواهید داد که به مراتب مهم تر از سود کردن در بازار است.

ترید یا تریدر چیست؟

انواع تریدر (انواع استراتژی ترید کردن چیست؟)

معامله گران بازارهای مالی مثل بازار فارکس، بازار ارزهای دیجیتال و یا حتی بازار بورس ایران با توجه به استراتژی که دارند ممکن است در دسته های مختلفی قرار بگیرند، اینکه کدام روش برای شما مناسب است کاملا شخصی است و شما می توانید با توجه به شرایط و شخصیت خودتان بهترین روش را انتخاب کنید. در ادامه انواع Trade بر اساس استراتژی در بازارهای مالی را بررسی خواهیم کرد.

تریدر اسکالپر (Scalper)

یکی از انواع روش های خرید و فروش در بازارهای مالی Scalping است که در آن فرد می تواند از هر صعود، (حتی صعودهای بسیار کوتاه) به واسطه ی موقعیت خرید به سود برسد  و با هر افت قیمت نیز با باز کردن یک موقعیت فروش سود کند. همان طور که در تصویر زیر می بینید در این روش، شخص روند را دنبال کرده و از افت و خیزهای آن به سود می رسد. در ادامه ویژگی های این روش را برای شما بیان خواهیم کرد.

ترید یا تریدر چیست؟

در اسکلپینگ معاملاتی در بازه های زمانی بسیار کوتاه مدت انجام خواهند شد.

  • شما در این روش بازه های زمانی یا تایم فریم های بسیار کوتاه مدت (معمولا 1، 2، 5 یا 15 دقیقه) را انتخاب کرده، تحلیل را انجام داده و فارغ از وضعیت بازار معاملاتی را انجام خواهید داد.
  • یکی از مزایای Scalp Trading این است که حتی در بدترین شرایط بازارهای مالی، پیدا کردن نوسانات کوچک ممکن خواهد بود.
  • نکته ی مهمی که در رابطه با اسکلپینگ وجود دارد این است که این روش ریسک بسیار بالایی دارد.
  • سود حاصل از هر خرید یا فروش در این روش بسیار کم است که به واسطه ی تعدد معاملات سود به دست آمده مقدار قابل توجهی خواهد شد. (البته امکان استفاده از اهرم نیز وجود دارد که باید به ریسک آن توجه کرد)
  • لازم به ذکر است که شخصی که روش اسکلپینگ را انتخاب کرده باشد معملاتی را در مدت زمان چند ثانیه تا چند دقیقه انجام خواهد داد.
  • یک اسکلپر زمانی که معاملات باز دارد باید کاملا بر روی صفحه ی مانیتور متمرکز شود و روند و نمودار قیمتی را لحظه به لحظه دنبال کند به عبارت دیگر زمانی که یک موقعیت باز داشته باشد نمی تواند به کار دیگری رسیدگی کند که این مورد را می توان به عنوان یکی از معایب روش اسکلپ دانست.

تریدر روزانه (Day Trader)

اگر معاملات شما از چند دقیقه تا یک روز طول بکشند اصطلاحا گفته می شود که شما یک Day trader هستید. در این روش، ریسک نسبت به روش قبل یعنی اسکلپینگ کمتر است. (در بسیاری از مواقع Scalp trading و Day trading در یک دسته قرار می گیرند) در ادامه به بیان ویژگی های این روش خواهیم پرداخت.

  • سود حاصل از معاملات یک Day Trader معمولا از یک اسکلپر بیشتر است.
  • تعداد معاملات یک معامله گر روزانه کمتر از یک اسکلپر است.
  • در صورتی که به تحلیل ها مسلط باشید و مدیریت سرمایه را نیز رعایت کنید معمولا برآیند سود شما در طول یک ماه نسبت به دیگر روش ها بیشتر است. (بر اساس تحقیقات انجام شده)
  • موقعیت انجام مبادله در روش Day Trading نسبت به اسکلپینگ کمتر است.
  • در Day Trading تام فریم های 15 و 30 دقیقه، یک و چهارساعته برای تحلیل نمودار قیمتی و سپس انجام خرید یا فروش، مورد استفاده قرار می گیرند.

تریدر نوسانی (Swing)

در روش Swing Trading حمایت ها و مقاومت ها را مشخص می کنیم و سپس معاملات خرید را در کف و معاملات فروش را در سقف ها انجام می دهیم. (البته باید توجه داشته باشید که ما برای درک مفهوم سوئینگ یک نمودار رنج (Range) را آورده ایم اما در واقعیت ممکن است با دیگر شرایط نیز برخورد کنید) در ادامه جزئیات بیشتری از این روش را برای شما شرح خواهیم داد.

ترید یا تریدر چیست؟

  • معاملاتی که به روش سوئینگ انجام شوند می توانند بین یک روز تا چند هفته به طول انجامند. درواقع می توان گفت که Swing Trading یک روش معامله گری میان مدت است.
  • برای انجام تحلیل می توان تایم فریم را یک ساعته، یک روزه و تایم های مابین این دو تنظیم کرد.
  • سوئینگ را می توان به عنوان روش نوسان گیری معرفی کرد، درواقع معامله گران در این روش از نوسان های پیش آمده به سود می رسند و همان طور که می دانید یک نوسان حتی اگر صعودی باشد چند بار اصلاح قیمت را نیز تجربه می کند که در روش های پیشین با رسیدن به اصلاحات در یک روند صعودی، فرد اقدام به بستن موقعیت (Position) خود می کرد اما در روش سوینگ توجهی به این اصلاحات جزئی نخواهد شد.
  • همان طور که پیش از این نیز گفته شد در صورتی که شما یک سوئینگ تریدر باشید در حمایت ها اقدام به باز کردن موقعیت خرید و در مقاومت ها اقدام به باز کردن موقعیت فروش خواهید کرد. در چنین وضعیتی گاهی یک ارز دیجیتال یا جفت ارز و… به مقاومت رسیده و از آن عبور می کند، در چنین شرایطی شما از کسب سود بیشتر جا خواهید ماند چراکه به دلیل آنکه شما یک Swing Trader هستید باید به اصول آن متعهد باشید.

ترید Position

در روش Position Trading مقیاس بزرگ تری نسبت به روش های پیشین در نظر گرفته می شود، در این روش نه به نوسانات کوتاه توجه خواهد شد و نه صرفا سقف ها و کف های قیمتی. درواقع یک معامله گر در این روش به دنبال روند است و سعی می کند که در طول روند موقعیت (Position) خود را باز بگذارد و از این طریق به سود برسد. در ادامه ویژگی های این روش را خواهیم آورد.

  • مدت زمان باز بودن یک موقعیت (Position) در روش پوزیشن بین چند روز تا چند ماه متغیر است.
  • تحلیلگری که قصد فعالیت به روش Position Trading را داشته باشد در هنگام تحلیل، تایم فریم نمودار را بر اساس زمان روزانه و هفتگی تنظیم می کند.
  • معامله گر همواره به دنبال یک روند صعودی یا نزولی است و به این ترتیب با پیدا کردن یک روند و اطمینان از آن وارد معامله شده و تا انتهای روند معامله را باز نگه می دارد تا به سود برسد.
  • معامله گران در این روش استرس کمتری را تجربه خواهند کرد.
  • از دیگر ویژگی های روش Position که می توان آن را یک مزیت نیز به حساب آورد عدم نیاز به صرف زمان در مقابل مانیتور است، درواقع زمانی که شما به عنوان یک پوزیشن تریدر، موقعیتی را باز می کنید با توجه به اینکه موقعیت میان مدت یا بلندمدت به حساب می آید نیازی نیست که شما ساعت ها حرکت جفت ارز، رمزارز یا سهم را زیرنظر داشته باشید.
  • روش Position Trading برای کسانی مناسب است که صبر کافی برای به ثمر نشستن معاملات خود را دارند و این روش برای هر شخصی مناسب نیست. یک تریدر معمولا باید چند هفته تا چند ماه در انتظار سود باشد.

انواع روش های ترید کردن از نظر بازه زمانی (انواع دوره زمانی برای ترید)

از منظر افق زمانی و اهداف، معامله را می توان به دو صورت کوتاه مدت و بلند مدت در نظر گرفت:

ترید کوتاه مدت

در ترید کوتاه مدت که همان خرید و فروش روزانه به شمار می رود در کسری از ثانیه یا دقیقه معاملات انجام می شوند. در این روش از نوسانات کوتاه مدت در قیمت دارایی برای کسب سود استفاده می شود. در استراتژی ترید روزانه، لحظه دقیق ورود یا بسته شدن یک موقعیت معاملاتی بسیار مهم است. به همین دلیل گاهی تریدرها موقعیت خود را تنها برای یک یا چند روز باز نگه می دارند. این نوع از معاملات می توانند بسیار پرسود باشند، اما به طور طبیعی دارای ریسک زیادی نیز هستند. معامله گران با تجربه، شاخص های فنی سهام را ارزیابی کرده و پیش بینی می کنند که آیا سهام مورد نظر، سود یا ضرر فوری خواهد داشت یا خیر.

روش بلند مدت

تریدرهای بلند مدت در معاملات صبر بیشتری نسبت به تریدرهای کوتاه مدت دارند. موقعیت های معاملاتی این نوع استراتژی، اغلب ماه ها و سال ها باز می ماند. این نوع از تریدرها برای مدت زمان طولانی وارد یک موقعیت معاملاتی می شوند و خود را گرفتار نوسانات کوتاه مدت بازار نمی کنند. از طرف دیگر به خاطر باز ماندن موقعیت معاملاتی شان هزینه های معاملاتی کمتری را متحمل می شوند. تریدرهای بلند مدت باید به دنبال شرکت هایی باشند که سابقه ثبات و رشد قابل قبولی دارند. با اینکه شرکت های جدید نیز می توانند گزینه خوبی برای کسب سود در بلند مدت باشند، اما وقتی شرکتی سابقه اثبات شده ای دارد، ممکن است سرمایه گذاری در آن ریسک کمتری به همراه داشته باشد.

گزینه مناسب دیگر، سهام شرکتی است که سابقه پرداخت سود سهام دارد؛ به ویژه شرکتی که به طور منظم میزان سود سهامش را افزایش می دهد. یک ترید موفق، نیاز به یک برنامه استراتژیک دارد که شامل مشخص کردن اهداف کوتاه مدت، بلند مدت و میزان سرمایه در دسترس برای انجام معاملات است. به عنوان یک تریدر، یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید برای افزایش شانس موفقیت خود در این بازارها انجام دهید این است که به معامله کردن به عنوان یک کسب و کار نگاه کنید.

اهمیت ترید بین المللی چیست و چه مزایایی دارد؟

ترید بین المللی به کشورها این امکان را می دهد تا بازارهای خود را برای کالاها و خدماتی که ممکن است در کشورشان به آن ها در دسترسی نداشته باشند، گسترش دهند. به همین دلیل است که مثلا یک مصرف کننده ایرانی می تواند حق انتخاب خرید اتومبیلی چینی، ایتالیایی یا آلمانی را داشته باشد. درنتیجه معامله بین المللی، بازارها وارد رقابت بزرگ تری می شوند و محصولات با کیفیت بالاتری به دست مصرف کنندگان می رسند. تقریبا هر نوع محصولی را می توان در بازار بین المللی پیدا کرد، مواد غذایی، پوشاک، قطعات یدکی، روغن، جواهرات، سهام، ارز و غیره. در این بازارها خدمات نیز معامله می شوند مانند توریسم، بانکداری، مشاوره، حمل و نقل و غیره. اگر محصولی به بازار جهانی فروخته شود، صادرات صورت می گیرد و محصولی که از بازار جهانی خریداری می شود، واردات محصول به آن کشور به حساب می آید. ترید بین المللی نه تنها منجر به افزایش کارایی می شود بلکه به کشورها این امکان را می دهد تا در یک اقتصاد جهانی مشارکت داشته باشند و فرصت سرمایه گذاری مستقیم خارجی را نیز پیدا کنند.

ترید یا تریدر چیست؟

انواع بازارهای مالی برای ترید در ایران

علی رغم وجود محدودیت های موجود به دلیل تحریم ها، فعالین بازارهای مالی در ایران می توانند از چند بازار مختلف در کنار بازارهای مالی داخلی سودهایی را کسب کنند. یکی از مزایای آشنایی با بازارهای مالی مختلف این است که معمولا در هر زمانی یکی از بازارهای مالی در شرایط خوبی به سر می برد در حالی که باقی بازارهای مالی ممکن است در شرایط خنثی یا منفی باشند در نتیجه با آگاهی از انواع بازارهای مالی در ایران و آشنایی با ویژگی هایی که خاص هر بازار مالی است می توانید در تمام مواقع سود قابل قبولی را به دست آورید.

بازارهای داخلی ایران شامل بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا و بورس انرژی هستند. اما همان طور که گفتیم شما علاوه بر بازارهای داخلی می توانید در بازارهای مالی خارجی نیز فعالیت کنید. به عنوان مثال بازار فارکس که یک بازار مالی برای خرید و فروش جفت ارزهایی همچون EUR/USD است و یا بازار ارزهای دیجیتال که بستری برای تبادل ارزهای دیجیتال همچون بیت کوین و اتریوم را برای فعالین مهیا کرده است. اما بازارهای مالی دیگری نیز وجود دارند که به کاربران امکان سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام شرکت های مطرح همچون اپل را فراهم می کنند. بازار نزدک (NASDAQ) همان جایی است که می توانید سهام شرکت های مطرح را در آن معامله کنید. بازار بورس نیویورک (NYSE) دیگر بازار مالی آمریکایی است که سهام شرکت هایی از جمله علی بابا در آن معامله می شود.

مزایای ترید چیست؟

  • پتانسیل بالای سود این گونه معاملات
  • نداشتن محدودیت زمانی، امکانی و تحصیلی جهت ترید
  • برای انجام معامله به امکانات و ابزارهای خاصی نیاز نیست
  • با هر میزان سرمایه ای می توان شروع کرد
  • یکی از بهترین راه های کسب بازده در فضای تورم است
  • تنوع زیادی برای انتخاب ترید وجود دارد

معایب ترید چیست؟

  • ریسک بالای ترید
  • غیرقابل پیش بینی بودن نتیجه معاملات
  • ترید موفق، نیازمند مهارت و اطلاعات بالایی است که این کار بسیار زمان بر است
  • ترید کردن لحظات پرفراز و نشیبی را در پیش دارد که ممکن است کاری استرس زا باشد
  • این امکان وجود دارد که شما بخشی از سرمایه خود یا کل آن را از دست بدهید

سخن پایانی

امروزه فعالیت در بازارهای مالی بسیار رایج است و بسیاری از افراد حتی اگر اطلاعات تخصصی از این بازارها نداشته باشند آن را بسیار شنیده اند. فعالیت در بازارهای مالی به دلیل در دسترس بودن ابزارهای موردنیاز بسیار راحت تر شده است برای این کار کافی است که شما سرمایه ی اولیه و یک اینترنت پرسرعت برای شروع فعالیت داشته باشید تا بتوانید به درآمد برسید. البته در کنار ابزار مورد نیاز برای ترید کردن شما باید مهارت کافی در انواع تحلیل داشته باشید، با گذراندن دوره آموزش ارز دیجیتال علاوه بر تسلط به انواع تحلیل می توانید فرصت های پنهان موجود در بازارارزهای دیجیتال را نیز به خوبی شناسایی کنید و به این ترتیب به سود برسید. توصیه می شود که پیش و بیش از سرمایه گذاری مالی، سرمایه گذاری بر روی خودتان یعنی آموزش را جدی بگیرید و برای آن زمان بگذارید. کسب مهارت با توجه به بازاری که قصد فعالیت در آن را دارید یکی از ضروری ترین پیش نیازهای فعالیت در یک بازار است.

سعی ما بر این بود تا در این مقاله انواع ترید را بررسی کنیم، شما با مطالعه ی این مقاله و با توجه به شرایط، شخصیت و روحیات خودتان می توانید بهترین نوع را انتخاب کنید.

سوالات متداول

کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت

بازارهای مالی داخلی از جمله بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا و بورس انرژی و بازارهای مالی خارجی شامل بازار فارکس، بازار ارزهای دیجیتال، بازار نزدک NASDAQ و بازار نیویورک (NYSE)

در سرمایه گذاری افراد به دنبال دارایی با قیمت پایین هستند تا در آینده آن را با قیمت بالاتر به فروش برسانند در حالی که یک تریدر ممکن است حتی با باز کردن موقعیت فروش از افت قیمت هم به سود برسد. علاوه بر این مدت زمان باز نگه داشتن یک موقعیت دیگر تفاوت عمده ی در میان معامله گران و سرمایه گذاران است، تریدرها معمولا به دنبال کسب سود در بازه ی زمانی کوتاه تری هستند.

ادامه مطلب
چگونه با استفاده از حجم معاملات ارز دیجیتال سود خود را افزایش دهیم؟
چگونه با استفاده از حجم معاملات...

ابزارهای مختلفی مانند میانگین متحرک، RSI و… برای تجزیه و تحلیل بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که برای تشخیص بهترین پوزیشن های معاملاتی و کسب سود حداکثری به سرمایه گذاران کمک می کنند؛ با این حال ترکیب این اندیکاتورها با حجم معاملات همه چیز را جالب تر می کند. در این مطلب قصد داریم نحوه استفاده از حجم معاملات (trading volume) برای سود کردن که شاخصی برای خرید یا فروش ارز دیجیتال است، بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

حجم معاملات یا trading volume چیست؟

شاخص حجم معاملات نشان می دهد که یک دارایی خاص در یک بازه زمانی مشخص، چقدر معامله شده است؛ برای مثال در زمان نگارش این مقاله، CoinMarketCap حجم معاملاتی بیش از 24 میلیارد دلار در جفت BTC/USDT در 24 ساعت گذشته گزارش کرده است.

وقتی درباره خواندن نمودارها صحبت می شود، حجم معاملات معمولاً برحسب تعداد کوین، سهام یا قراردادهای آتی نشان داده می شود. تجزیه و تحلیل این حجم می تواند تصویر روشنی از چرایی تغییر قیمت یک دارایی یا نقدینگی در موقعیت های خاص را مشخص کند.

برای مثال اگر بیت کوین در محدوده نسبتاً کوچکی معامله می شود، اما trading volume آن بالاست، نشان می دهد خریداران و فروشندگان هر دو موافق هستند که قیمت فعلی منصفانه است.

حجم معاملات یا trading volume چیست؟

نمودار بالا عملکرد اتریوم را در یک سال و نیم گذشته نشان می دهد و حجم هر کندل در پایین نمودار مشخص شده است. تعداد کمی از مناطق با حجم بالا به کمک جهش بزرگ روی نمودار حجم مشاهده می شود. هرچه تعداد spike ها بیشتر باشد، به این معناست که این روزها بسیاری از افراد در حال خرید و فروش اتریوم در مقادیر زیادی هستند.

علاوه بر این، شاخص میانگین متحرک حجم می تواند به سرمایه گذاران کمک کند تا تشخیص دهند آیا افزایش حجم بالاتر از حد متوسط است یا نه؛ همان طور که در تصویر زیر مشاهده می شود.

نحوه استفاده از حجم معاملات برای سود کردن

نحوه استفاده از حجم معاملات برای سود کردن

برای استفاده از شاخص حجم در معاملات، پیش از هر چیز باید مشابه با تصویر قبل، به حجم هر کندل توجه کنید. این حجم مشخص می کند میزان خرید و فروش دارایی در چه حدی است. نمودار زیر سقوط اخیر اتریوم را نشان می دهد که قیمت آن تا 897 دلار کاهش یافته است؛ به همین دلیل جهشی بزرگ در قسمت پایینی نمودار مشاهده می شود.

نحوه استفاده از حجم معاملات برای سود کردن

به طور معمول، از این نوع آنالیز trading volume، برای بررسی سطوح مقاومت و حمایت استفاده می شود. در تصویر زیر، در اولین تلاش، قیمت برای مدت کوتاهی سطح حمایتی را می شکند، اما به سرعت به سطح حمایتی بازمی گردد. چند ساعت بعد، تلاش دوم انجام می شود. حجم معاملات در هر دو کندل در طول شکست کاملاً متفاوت است. شکست در حجم بالا و به دنبال آن بازپس گیری در حجم بسیار کم، ممکن است نشان دهد که فروشندگان در شرایط تصمیم گیری هستند.

نحوه استفاده از حجم معاملات برای سود کردن

درنهایت، نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید، واگرایی بین روند و حجم است؛ برای مثال زمانی که قیمت بیشتر می شود، اما trading volume کاهش می یابد، باید کمی محتاطانه تر عمل کنید؛ چراکه احتمالاً این روند نشان می دهد که تعداد کمی از سرمایه گذاران در آن مشارکت دارند.

نحوه استفاده از شاخص نمایه حجم معاملات (Volume Profile)

همان طور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، پروفایل حجم به جای آنکه افقی باشد، به صورت عمودی است. این نحوه نمایش مشخص می کند چه مقدار حجم معاملات در سطوح مختلف قیمت انجام شده است. از این نمودار می توان برای شناسایی مناطق حمایت و مقاومت استفاده کرد.

. این POC ها اغلب سطوح پشتیبانی محسوب می شوند. خطوط آبی نیز ناحیه ارزش گذاری را مشخص می کنند؛ جایی که 70 درصد کل معاملات برای ناحیه انتخاب شده در آن انجام شده است.

در تصویر، VAH & VAL مخفف value area high و value area low است. در این تصویر، علاوه بر نودهای با حجم بالا، نواحی با حجم کم یا بدون حجم را نیز خواهید یافت. در این نواحی، قیمت به سرعت کاهش می یابد؛ زیرا هیچ کس علاقه ای به خرید یا فروش در این نواحی ندارد.

گزینه Fixed Range Volume Profile در نوار ابزار سمت چپ صفحه مشاهده می شود.

نحوه استفاده از شاخص نمایه حجم معاملات (Volume Profile)

از این بخش می توانید ناحیه ای که قصد تجزیه و تحلیل آن را دارید، مشخص کنید تا ابزار فرایند آنالیز را آغاز کند. برای انجام این کار، روی گزینه جست وجوی سریع در منوی کشویی بالا سمت چپ کلیک کنید.

نحوه استفاده از شاخص نمایه حجم معاملات (Volume Profile)

با جست وجوی «Profile Fixed Range Volume» شاخص مورد نظر نمایش داده خواهد شد.

نحوه استفاده از شاخص نمایه حجم معاملات (Volume Profile)

خلاصه مطلب

در این مطلب نحوه استفاده از trading volume که شاخصی برای خرید یا فروش ارز دیجیتال است، بررسی شد. نکته کلیدی این است که حجم ابزار مفیدی برای تأیید درستی تصمیم شما در بازار است. اگر قبلاً تجزیه و تحلیل خود را با استفاده از سایر اندیکاتورهای معاملاتی انجام داده اید، trading volume می تواند اطلاعات اضافی در اختیار شما قرار دهد تا با اطمینان بیشتری عمل کنید.

گفتنی است استفاده از شاخص حجم به تنهایی شما را به یک سرمایه گذار موفق تبدیل نمی کند؛ بنابراین اگر قصد سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال را دارید، سعی کنید از تمام شاخص ها به شکل درستی برای تصمیم گیری صحیح استفاده کنید.

پرسش های متداول

  1. منظور از حجم معاملات چیست؟

این ابزار نشان دهنده این است که یک دارایی خاص در یک بازه زمانی مشخص، چقدر معامله شده است.

  1. استفاده از شاخص حجم معاملات چه مزیتی دارد؟

تجزیه و تحلیل این شاخص می تواند تصویر روشنی از چرایی تغییر قیمت یک دارایی یا نقدینگی در موقعیت های خاص را مشخص کند.

ادامه مطلب
سود سیو چیست؟
سیو سود چیست؟

سیو، نگه داری و حفظ سود در مسیر سرمایه گذاری معنا پیدا می کند، پیش از آن که به معنی کردن دقیق و عملیاتی این واژه بپردازیم لازم به ذکر است که سرمایه گذاری یک فرآیند و مسیر میان مدت یا بلندمدت و مبتنی بر استراتژی است و سیو سود نیز یکی از این استراتژی هاست. استراتژی نیز به معنی چگونگی حرکت در این مسیر است.

سیو سود

فرض کنید شما یک نقشه سرمایه گذاری برای خود فرض می کنید و برای یک سهم اهداف قیمتی تعیین می کنید، برای مثال سهام شرکتی که شما در قیمت ۳۰۰۰ تومان آن را خریداری کرده اید و اهداف قیمتی ۵۰۰۰ و ۸۰۰۰ تومان را برای آینده آن متصور هستید، درواقع بررسی های بنیادی و تکنیکال شما این مسیر را مشخص کرده است.

استراتژی سیو سود به شما کمک می کند، در عین این که ریسک کمتری می کنید، ضرر کم تری متحمل می شوید و هزینه فرصت کمتری میدهید، بازدهی بیشتری کسب کنید. فرض کنید شما پیش بینی می کنید نماد در قیمت ۵۰۰۰ تومان مقاومتی دارد که تحت شرایط می تواند از آن عبور کند و سپس به سمت اهداف قیمتی بعدی قدم بردارد، این استراتژی می گوید، بخشی از سرمایه خود (که این موضوع را دقیق تر توضیح خواهیم داد) در این سرمایه گذاری را خارج کنید و مجددا اگر مفروضات شما برای ادامه مسیر تایید شد وارد شوید.

در این حالت شما ریسک کاهش قیمت و عدم تایید مفروضات خود برای ادامه مسیر را کاهش داده اید، ضمن این که ممکن است در این بین بتوانید از سرمایه خود در فرصت سرمایه دیگری کسب بازدهی نیز داشته باشید.

اما، بخشی از سرمایه دقیقا چقدر است؟

سه حالت کلی (تعداد بسیاری حالت جزئی) می توان برای این موضوع متصور شد:

  1. کل سرمایه تان را خارج کنید.
  2. بخشی که سود کردید را خارج کنید و اصل پول را نگه دارید. (درصدهای مختلفی را با توجه به شرایط پرتفوی و استراتژی معاملاتی و سرمایه گذاری شما می توان تعریف کرد)
  3. اصل پول را خارج کنید و سود خود را در سهام نگه دارید.

نکته مهم دیگر بعد زمان است، در واقع فارغ از این که چه میزان از پول را خارج و چه میزان را در سهام نگهداری می کنید، نکته مهم دیگر آن است که در چه بازه زمانی اقدام به سیو سود می کنید، لازم به ذکر است که ابزار تحلیل تکنیکال ابزار موثری در هردو بخش است. اگر بازه زمانی کوتاه مدت را مد نظر دارید ساده ترین ابزار حمایت ها و مقاومت ها هستند که راهنمای خوبی برای آن هستند که دقیقا رو چه نقاطی می توانید سیو سود داشته باشید. افرادی که به صورت کوتاه مدتی سرمایه گذاری می کنند مدام در نقاط حمایت و مقاومت اقدام به خرید و فروش می کنند. ضمنا، این که میزان ریسک پذیری شما (ریسک گریزی شما) چقدر است نیز در اتخاذ این استراتژی اثر دارد، برای مثال افراد ریسک گریز بیشتر ترجیح می دهند اصل سرمایه را حفظ کنند و با سود سهامداری را ادامه دهند.

به طور کلی نمی توان استراتژی معاملاتی هیچ دو نفری را در بازار سهام شبیه هم دانست، چراکه هیچ دو نفری تمایلات سرمایه گذاری یکسانی ندارند، اما مهم این است که استراتژی سیو سود را به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای “چگونه قدم برداشتن در فرآیند سرمایه گذاری” در نظر داشته باشید.

استراتژی های سیو سود

  • اگر سهامی دارید که رشد قیمتی بالایی داشته، طمع نداشته باشید! و سیو سود کنید، بسیاری از سرمایه گذاران دقیقا در همین نقطه با طمع روبرو می شوند، برای مثال سهام زودتر از انتظار آن ها رشد قیمتی داشته و هنوز هم در حال افزایش قیمت است و تارگت های قیمتی مد نظر سرمایه گذار را رد کرده و سرمایه گذار گویی از قبل هیچ مسیری برای رشد سهم فرض نکرده بوده مبهوت رشد سهم شده و به سهامداری ادامه می دهد، دریغ از اینکه بخش هایی از همین مسیری که سهام در حال طی کردن آن است، نقاط خوبی برای سیو سود و یا حتی خروج هستند و دریغ از آن که هر صعودی، اصلاحی را در ادامه خواهد داشت و شاید فرصت های خوب سیو سود از دست برود.
  • نشانه های معاملاتی تابلو را دست کم نگیرید! تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال دو رکن مهم سرمایه گذاری در بورس هستند، اما نتیجه آن روی تابلو مشخص می شود، خرید حقیقی، حقوقی، حجم معاملات، نسبت های معاملاتی، قدرت خریدار و فروشنده و… را در نظر داشته باشید و دقیق پیگیری کنید و ببینید چقدر سهام، مسیر را مطابق مفروضات شما طی می کند و اگر طی نمی کند چرا؟ و چقدر مسیر مفروض شما ممکن است دستخوش تغییر شود و یا غلط باشد.
  • استراتژی سیو سود پله ای یعنی شما می توانید به صورت تکه تکه و در قیمت های مختلف اقدام به سیو سود کنید و درواقع مجددا برای خود مسیری را طراحی کنید به این شکل که اگر اتفاق x (منظور مسیر قیمتی سهام است) افتاد y درصد سیو سود خواهم داشت. همیشه سناریوهای مختلفی برای اینده حرکتی سهام طراحی کنید و خود را برای مواجهه با آن سناریوها اماده کنید.
ادامه مطلب
سفته بازی چیست؟
سفته بازی چیست و به چه...

سفته بازی اصطلاح رایجی در بازارهای مالی و سرمایه گذاری است و غالباً از به عنوان عملی فرصت طلبانه و منفی یاد می شود. سفته بازها افرادی هستند که به مطالعه و بررسی دقیق نوسانات قیمت کالا و خدمات پرداخته و برای دست یابی به سودهای بالا، اقدام به معاملات پر ریسک می کنند.

سفته بازی چیست؟

سفته بازی یعنی انجام معامله ای مالی که در آن ریسک بالایی برای از دست دادن بخش یا تمام مبلغ سرمایه گذاری شده ی اولیه وجود دارد و در مقابل، انتظار می رود که سود قابل توجهی به دست آورده شود. در سفته بازی، ریسک ضرر و زیان، بیشتر از احتمال دستیابی به سودی بالاست و به همین دلیل به آن سفته بازی و معامله ی پرریسک گفته می شود. گاهی تشخیص سفته بازی از سرمایه گذاری مشکل می شود. تمایز این دو مفهوم به عوامل مختلفی مانند ماهیت دارایی، طول دوره ی نگهداریِ مورد انتظار و میزان اهرم افزایش سرمایه بستگی دارد.

خرید مسکن نیز می تواند با توجه به نوع خرید، سرمایه گذاری ساده و یا سفته بازی در نظر گرفته شود. به طور مثال زمانی که فردی یک خانه باهدف اجاره آن خریداری می کند، سرمایه گذاری کرده است اما زمانی که فردی چند خانه را با قیمت هایی از قیمت فروش و با هدف کسب سود در کوتاه مدت می خرد، سفته بازی انجام داده است. سفته بازان، نقدینگی بازار را فراهم می کنند و طیف وسیعی از تقاضاهای باز را پاسخ می دهند، همچنین به تولیدکنندگان در پوشش ریسک کمک می کنند. فروش استقراضی توسط سفته بازان به جلوگیری از ایجاد حباب قیمتی کمک می کند. صندوق سرمایه گذاری مشترک و صندوق های پوشش ریسک نیز گاهی در سفته بازی شرکت می کنند. می توان درمجموع گفت: سفته بازی یک معامله مالی با ریسک بالا و درعین حال بازده بسیار بالا است. اگر سود قابل توجهی در پیش نباشد، انگیزه ای برای شروع سفته بازی وجود ندارد.

سفته باز کیست؟

سفته بازان به دودسته تقسیم می شوند:

  • گروهی از تحلیلگران و معامله گران هستند که روی یک سهم تمرکز می نمایند.
  • افرادی هستند که با استفاده از پول از تحلیلگران، اقدام به فعالیت در سهمی خاص می کنند تا زیرکانه به سود دست یابند.

سفته باز، به دنبال ارزش کالا یا اوراق نیست و صرفاً به بازده های قیمتی توجه می کند. سفته بازها ریسک های بالایی را به ویژه در ارتباط با پیش بینی تغییرات قیمت در آینده می پذیرند و امیدوارند که با انجام این ریسک ها، سریعاً به سودهای بالایی دست یابند. معمولاً این افراد، سرمایه گذارانی ریسک پذیر و پیچیده هستند که در بازارهای مربوطه، تخصص دارند. آن ها معمولاً سرمایه گذاری های اهرمی مانند قراردادهای آتی و اختیار معامله را انجام می دهند. ازاین رو به این سرمایه گذاران، سفته باز گفته می شود که آن ها سعی می کنند تا تغییرات قیمت را در بخش های بی ثبات تر بازار پیش بینی کنند و باور دارند یا فکر می کنند که سود بالایی به دست خواهند آورد، حتی اگر شاخص های بازار، خلاف آن را نشان دهد. همچنین فعالیت این افراد، در چارچوب زمانی کوتاه تری نسبت به سرمایه گذاران دیگر، صورت می گیرد. درست است که هر باوری را که استراتژی سرمایه گذاری را هدایت می کند، می توان سفته بازان دانست، ولی اگر بازار از آن ایده حمایت کند، نمی توان آن را چندان سفته بازان به شمار آورد. به طورکلی، فعالیت های سفته بازان دارای ریسک بالاتری هستند که اغلب، به دلیل این است که شاخص های بازار، احتمال بالا رفتنِ ارزش پولی دارایی را نشان نمی دهند. به علاوه سفته بازان، معمولاً قراردادهای آتی یا اختیار معامله را بیش از سهام مرسوم و رایج خریداری می کنند.

سفته بازی چیست؟

چه سهامی مستعد سفته بازی است؟

سفته بازان، سهام های بنیادی که بنا به دلایل نامشخصی از توجه بازار دور ماندند و حجم مبنای پایینی دارند را انتخاب می کنند تا بتوانند سهم موردنظرشان را در اصطلاح، باد کنند و یا به عبارت دیگر، اقدام به نوسان گیری از سهم مورد نظر نمایند. نقدینگی بالا که توسط سفته بازان به بازار تزریق می شود، منجر به افزایش تقاضا و در نهایت افزایش قیمت سهم به میزانی بیش از ارزش واقعی آن سهم می گردد. و این شرایط ممکن است سبب ایجاد حباب سفته بازی در سهم را فراهم کند. گاهی برعکس حالت بالا نیز ممکن است رخ دهد. برای نمونه، اگر سفته باز عقیده داشته باشد که روند رو به پایینی در بازار وجود دارد یا قیمت دارایی خاصی، بیش از ارزش واقعی آن است، تا جای ممکن و در حالی که قیمت ها بالاتر هستند، آن دارایی را می فروشد و این عمل، موجب پایین رفتن قیمت فروش آن دارایی خواهد شد. اگر سایر سرمایه گذاران نیز مانند او عمل کنند، قیمت آن دارایی باز هم پایین تر می رود و در نهایت منجر به ترکیدن هر گونه حباب سفته بازی موجود می شود، تا زمانی که فعالیت در بازار، به حالت ثبات و تعادل برسد.

چگونه بین سفته باز و سرمایه گذار تمایز قائل شویم؟

سفته بازی چیست؟

نکته ای که سفته باز را از سرمایه گذار متمایز می کند، ماهیت دارایی مورد معامله، دوره نگهداری دارایی و میزان اهرم اعمال شده است. به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید که آقای غفاری، منزل مسکونی را با هدف اجاره دادن، خریداری کند. در این صورت عنوان می شود که او سرمایه گذاری کرده است. اما اگر آقای غفاری چند دستگاه منزل مسکونی را با قیمتی پایین تر از قیمت بازار و با هدف کسب سود در کوتاه مدت خریداری کند. در این صورت یک معامله مالی با ریسک و احتمالأ بازده بالا انجام داده است، پس آقای غفاری در این شرایط سفته بازی کرده است. به طور کلی می توان گفت که، هر سرمایه گذار، زمانی سفته باز محسوب می شود که باور داشته باشد شرکتی که به تازگی دچار شکست چشم گیری (مانند بازتاب بسیار منفی آن شرکت در مطبوعات یا حتی ورشکستگی) شده است، به سرعت به روزهای پر رونق و سودده خود بازخواهد گشت. اگر این سرمایه گذار در چنین شرکتی سرمایه گذاری کند، سفته باز در نظر گرفته می شود.

چه زمانی سفته بازی در بازار شیوع پیدا می کند؟

معمولا این روش در بازارهایی که ثبات اقتصادی و یا سیاسی کمتری دارند بیشتر به چشم می خورد، البته این بدان معنی نیست که در بازارهای دارای عمق کافی و ثبات سیاسی و اقتصادی، این گروه فعال نخواهند بود. بلکه در تمام بازارهای مالی با شدت و ضعف می توان آنان را یافت و اساسا بازار بدون این گروه بی معنی خواهد شد. اما در حد افسار گسیخته آن موجبات به وجود آمدن حباب های قیمتی شدید (و حتی عکس آن) را فراهم خواهند نمود که باعث بالا رفتن ریسک در بازار سرمایه خواهد گردید. در بازارهای کارا، قیمت بازار اوراق بهادار به قیمت ذاتی (قیمت واقعی) آن ها نزدیک تر و به شکل عادلانه تعیین می شود. بازار غیرکارا باعث دلسردی سهامداران عادی می شود. این افراد فقط به اطلاعات رسمی دسترسی دارند که تمام واقعیت بازار را برایشان منعکس نمی کند و باعث ظهور تعدادی از سهامداران با نقدینگی سنگین در قالب سفته باز می شود. این افراد بر اساس اطلاعات پنهانی بازار، بی دلیل یک سهام را بالا و پایین نوسان می دهند و خسارت زیادی به فعالان بورس وارد می کنند. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که سهم ها با شرایط بنیادی مناسب، حبابی نشده و در زمان ریزش بازار، سقوط سنگین تجربه نمی کنند؛ اما سهم شرکت های کوچک که اگر دچار سفته بازی باشند به همان سرعتی که رشد کردند سقوط می کنند.

فرآیند سفته بازی چگونه است؟

هر دو گروه سفته باز سهم را طی روزهای متمادی زیر نظر می گیرند. پس از آن با کدهای معاملاتی مختلف در جای مناسب اقدام به خرید سهام در پله های مختلف می کنند. تفاوت خریدشان با خریدهای معمولی در این است که با حجم های بالا و از طریق کدهای مختلف معاملاتی این کار را انجام می دهند که جزو سهامداران درصدی سهم قرار نگیرند. اگر در رده سهامداران درصدی قرار گیرند، معاملات آن ها رصد شده و اهداف آن ها نقش بر آب خواهد شد. این افراد، پس ازاینکه سهام مدنظرشان را در قیمت های مناسب خریدند اقدام به جلب توجه و نظر عموم تحلیل گران و معامله گران در بازار می کنند و البته اخیراً در این کار بسیار حرفه ای شده اند؛ یعنی در حمایت های تکنیکی اقدام به بالا بردن حجم معاملات می کنند. روال کار آن ها، به این صورت است که چند روز حدود ۲ الی ۳ روز معاملاتی با کدهایی که دارند اقدام به صف خرید کردن سهم می کنند. در روزهای آینده، همین سفته بازها با کدهای معاملاتی متفاوت، صف خرید صوری ساخته و قیمت پایانی سهم را تا مثبت کامل بالا می برند.

در همین حال سایر معامله گران وقتی می بینند یک سهم چند روز صف خرید بوده و اکنون نیز صف است، توجهشان به این سهم جلب شده و اقدام به رفتن در صف های خرید می کنند. در روزهای بعدی، سفته بازان سفارش خود را در از صف کم کم حذف می کنند. در روزهای آخر که سهم به اهداف خود نزدیک شده، این افراد اقدام به تبلیغ سهم در شبکه های اجتماعی کرده و سایر سهامداران را با خود همراه می کنند. به این افراد موج سوار گفته می شود. این گروه که خطرناک ترین فعالان بورس می باشند، با استفاده از سرمایه های کلان و قابلیت های ترویج اطلاعات و اخبار کذب سعی در دست کاری و انحراف بازار دارند. این گروه از فعالان هیچ تمایلی به رعایت قوانین بازی نداشته و در عملکرد ایشان هیچ اثری از قوانین بازی برنده-برنده به چشم نمی خورد. غالب افرادی که در روزهای پایانی به جمع سهامداران پیوستند، با ضرر از سهم خارج می شوند.

سفته بازی چیست؟

آیا هر شخصی می تواند به راحتی سفته بازی کند؟

سفته بازی خیلی هم راحت نیست. وقتی چند روز سفته بازان سهام را مثبت می کنند احتمالاً عده دیگری نیز با آن ها سهام را بخرند و طبیعی است که سایر افراد نیز همانند سفته بازان وقتی ببینند بعد چند روز در سود هستند اقدام به فروختن سهامشان کنند و این فروش زودتر از فروش سهام توسط سفته بازان اتفاق بیفتد و آن ها با کاهش سود مواجه شوند. همچنین با توجه به غیرقانونی بودن این فعالیت درصورتی که توافق سفته بازان با طرفین معامله و تحلیلگران به نتیجه نرسد، سهم به هدف نخواهد رسید.

چگونه در دام سفته بازان نیفتیم؟

وقتی سفته بازی در حال کار روی یک سهم است، حجم معاملات سهم چندین برابر حجم میانگین ماهانه اش شده و چند روزی ادامه می یابد. پس از طریق حجم معاملات می توانید متوجه ورود پول هوشمند و سفته بازی روی سهام شوید. درصورتی که اگر سهمی ارزشمند باشد کم کم حجم معاملاتش افزایش می یابد و حقوقی سهم طی زمان کوتاه مدت یا میان مدت اقدام به جمع آوری سهم می کند و ممکن است سهم حتی در چند ماه به صورت خنثی باشد. سعی کنید فقط در حمایت های معتبر اقدام به خرید کنید نه هر حمایتی که پیش روی سهم بود. حد ضرر خود را نیز همیشه رعایت کنید و متناسب با رشد هر سهم حد ضررتان را بالا بیاورید. افزایش دانش و اطلاعات بورسی، شناخت شرکت ها نیز به ما کمک می کند، سهم های مطلوب را شناسایی کنیم و در تله سفته بازان نیفتیم.

سفته بازی چیست؟

ادامه مطلب
بازیگر بورس
بازیگر بورس کیست و چه نقشی...

در ابتدای مقاله بازیگر بورس بهتر است قبل از شروع مبحث اصلی کمی در مورد افراد حقیقی و حقوقی و تفاوت آن ها حرف بزنیم.

سهامدار حقیقی کیست؟

بازیگر بورس

سهامدار حقیقی در واقع همان شخص معمولی با داشتن یک نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، شماره تلفن و غیره است. من و شما به عنوان افرادی حقیقی شناخته می شویم و با ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی، به عنوان سهامدار حقیقی، هویت پیدا خواهیم کرد.

سهامدار حقوقی کیست؟

بازیگر بورس

سهامدار حقوقی دیگر یک شخص یا فرد معمولی نیست، در واقع یک شرکت و سازمان است که یک مسیر قانونی را طی کرده تا توانسته به این شخصیت برسد. شخصیت حقوقی دارای شماره ثبت، نام تجاری، کد شناسایی، تاریخ ثبت، کد اقتصادی، موضوع کسب و کار یا فعالیت و… است. با این حساب سهامدار حقوقی یک سازمان است که احتمالا متشکل از هیئت مدیره، مدیر عامل و غیره خواهد بود.

تفاوت سهامدار حقوقی و حقیقی در خرید و فروش سهام

جالب است بدانید علی رغم آن که سهامداران حقوقی وزنه سنگین تری به لحاظ تعداد در بازار سرمایه را در دست دارند، اما در واقع سهامداران حقیقی تاثیرگذاری بیشتری روی وضعیت سهام شرکت ها می گذارند. به این دلیل مهم که خرید و فروش های سهامداران حقوقی با معاملات سنگین تری همراه بوده و در زمان های استراتژیک نیز اتفاق می افتد، از سویی دیگر سهامداران حقیقی، در لحظه تصمیمات بعضا احساسی گرفته و بدون ذره ای ریزبینی به خرید و فروش دست می زنند. سهامدار حقیقی می تواند با ۵ میلیون ریال سرمایه اولیه، به بازار بورس وارد شود و به نوع خود تاثیرگذار باشد.

اکنون بهتر است بدانیم بازیگر بورس یک سهم کیست؟

بازیگر بورس

معمولا هر سهم در بورس ایران بازیگر بورس یا بازیگرای خاص خود را دارد که این بازیگران می توانند افراد حقیقی یا حقوقی باشند. این افراد دارای سرمایه زیادی هستند و می توانند تعیین کننده میزان عرضه و تقاضا و به طبع اون قیمت سهم باشند. بعضی مواقع با توجه به شرایط بازار تصمیم به ورود یک سهم می گیرند و در همان موقع تقاضا در سهم افزایش پیدا می کند و قیمت سهم بالا می رود، در نهایت پس از مدتی با سود از سهم خارج می شوند. حال ما می توانیم برای کسب سود از تحرکات بازیگر بورس پیروی کنیم و همراه آن ها وارد یک سهم بشویم و در هنگام خروج آن ها از سهم، ما هم خارج بشویم. ورود پول به سهم معمولا به صورت یک روزه اتفاق نمیوفتد و ممکن است هفته ها طول بکشد باید در نظر داشته باشیم که بازیگرای سهم برخلاف سهامداران معمولی، افرادی کاملا صبور هستند.

سهامداران حقوقی اغلب الگوهای خرید و فروش دراز مدتی را دنبال می کنند، به این معنا که یک سهامدار حقوقی، معمولا به شکل دراز مدت تری به مالکیت یک نوع سهم، می پردازد و همین دلیل است که بیشتر اوقات، سودآوری نصیب سهامداران حقوقی می گردد. حال که با سهامداران حقیقی و حقوقی و تفاوت آن ها با هم آشنا شدیم می توانیم سراغ مبحث اصلی یعنی سهاداران حقوقی یا بازیگران سهام بپردازیم. شاید این جملات را از زبان سهاداران حقیقی بارها شنیده باشید که «فلان سهم را بالا می برند» یا «سهامداران یک شرکت را خسته می کنند تا سهام آن را جمع کنند» و…. اشاره «حقیقی ها» در این جملات به بازیگران حقوقی (شرکتی) بازار است که بیش از ۸۰ درصد ارزش روز بازار سرمایه را در اختیار دارند و با منابع هنگفت مالی خود نقش اساسی در تعیین روند سهام ایفا می کنند.

می دانیم که بازیگران سهام های مختلف یا همان سهامدارن حقوقی به صورت بلندمدت و بنیادی خرید می کنند و به طور عمومی دید کوتاه مدت ندارند. این گروه با کلیت بازار پیش می روند مگر شرایطی که به مقاصد خاص نظیر حمایت از یک سهم یا عرضه بلوکی، روشی غیر از این انتخاب کنند. اما در سمت مقابل حقیقی ها در معاملات بیشتر با تکیه بر شایعه های بازار و جو کوتاه مدت تصمیم گیری می کنند و سهام خود را خریداری می کنند. اما در مورد این که گاهی اوقات می گوییم حقوقی ها قیمت یک سهم را نگه داشته اند یا جلوی سهم را گرفته اند بله این فرایند در برخی سهام اتفاق می افتد در واقع وقتی ۱۵درصد سهمی شناور بوده و عمده آن دست یک یا دو شخص حقوقی باشد آنها با کنترل هایی که روی سهم دارند به صورت عمده دخالت می کنند؛ اما این به معنی دستکاری یا تغییر منفی در بازار نیست.

حقوقی ها به دلیل سرمایه گذاری بیشتر و توان مالی بالاتر تاثیر بیشتری بر نوسانات قیمت دارند که این خود ناشی از کم عمقی بازار بورس تهران است سازمان بورس در تلاش است با بیشتر کردن عرضه های اولیه و ورود شرکت های جدید به بورس این نقص را برطرف کند. یک نکته جالب این است که شناسایی و ثبت سود در راستای پوشش بودجه برای اشخاص حقوقی اهمیت بسیاری دارد، بنابراین سرمایه گذاری در سهامی که سود تقسیم شده خوبی (DPS) دارند، یکی از اولویت های آن ها است. اشخاص حقوقی سود ناشی از رشد ارزش سهام خود (تفاوت بهای تمام شده و نرخ تابلوی بورس در پایان سال مالی) را نمی توانند شناسایی کنند. این درحالی است که اشخاص حقیقی سودشان را هر لحظه می توانند محاسبه کنند و آن را جزو بازده سهام خود نشان دهند.

نگرش سهامداران حقوقی

سهامداران حقوقی اغلب نگرشی بلند مدت دارند و به همین دلیل اسیر جریانات زودگذر بازار نمی شوند به همین دلیل، حقوقی ها بیشتر در مواقع کاهش قیمت خریدار بوده و در مواقعی که افزایش قیمت بیش از انتظار آنان است فروشنده می شوند و همین نشان می دهد که حقوقی ها نیز تحت تاثیر جریانات بازار البته غالبا در خلاف جهت عمل می کنند. اما از این نکته مهم غافل نشوید که زمانی که حقوقی ها مانند حقیقی ها در روزهای منفی فروشنده یا در روزهای مثبت خریدار می شوند مضرات زیادی برای بازار رقم می زنند.

استراتژی حقوقی ها

یک شرکت حقوقی باید در ابتدای هر سال استراتژی سرمایه گذاری خود را تدوین و براساس آن سقف ریسک پذیری در سرمایه گذاری را تعیین کند. حال زمانی که بحث سطح ریسک پذیری سرمایه گذار در بازار مشخص شد، باید به این موضوع توجه کند که باید بالاتر از بازده بازار برای پرتفوی خود سود کسب کند. اولویت حقوقی ها، حمایت و به تعادل رساندن سهام زیرمجموعه ها است. حال به این سوال مهم می رسیم که چه زمانی حقوقی ها سهم را عرضه می کنند:

هنگامی که سهم دچار نوسانات غیر عادی می شود سهامدار عمده وارد عرضه سهام می شود، همچنین در مواقعی که شرکت نیاز به نقدینگی داشته باشد نیز فروش اتفاق می افتد. البته اکنون بسیار کم پیش می آید که حقوقی ها جریان نقدی خود را از طریق عرضه سهام تامین کنند، زیرا در مواقع لزوم نیز با معاملات بلوکی از طریق بازاریابی وارد بازار می شوند. یکی از موارد دیگر زمانی است که وقتی قیمت سهم افزایش یا کاهش می یابد یا صف های خرید و فروش برای آن تشکیل می شود سهامداران عمده وارد می شوند و تلاش می کنند سهم به شرایط تعادل نزدیک شود.

ادامه مطلب
نوسانگیری
آموزش نوسان گیری و بررسی عوامل...

سرمایه گذاری در بازار سرمایه به روش های گوناگونی انجام می شود. همین موضوع به یکی از نقطه های قوت این بازار تبدیل شده است. چون می تواند برای سرمایه گذاران مختلف با دیدگاه ها، طرز تفکر و حتی میزان حرفه ای بودن در انجام معامله ها فرصت های معاملاتی متنوعی را ایجاد کند. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ روش «نوسان گیری» می رویم و با آن بیشتر آشنا می شویم.

نوسان گیری چیست؟

بازار سرمایه فرصتی است که در آن سرمایه گذاران با هدف به دست آوردن «سود» وارد این میدان می شوند. در این میان سود به دو بخش تقسیم می شود: «سود سرمایه ای» و «سود نقدی». سود سرمایه ای در اثر تغییر قیمت سهام به دست می آید. اما سود نقدی همان مبلغی است که شرکت در مجمع سالانه خود میان سهامداران تقسیم می کند.

 شرکتی که جریان درآمدی مشخص و پایداری داشته باشد، می تواند در طول یک سال مالی، سود خوبی را شناسایی کرده و بخشی از آن را میان سهامداران تقسیم کند. در اصطلاح به این شرکت ها، شرکت های «بنیاد محور» یا «DPS محور» می گویند.

برخی دیگر از شرکت ها، جریان درآمد پایداری ندارند. در نتیجه تنها راه سودآوری از آنها نوسانات قیمتی خواهد بود. سهامدار موفق، سهامداری است که با توجه به محدودیت هایش استراتژی مشخصی برای به دست آوردن سود در نظر بگیرد و بر اساس آن قدم بردارد.

گزینه های زیر می توانند روی استراتژی نوسان گیری تاثیر بگذارند:

  • روحیه و شخصیت معامله گر
  • میزان سرمایه معامله گر
  • محدودیت های زمانی که معامله گر با آنها دست و پنجه نرم می کند

معمولا سهام دارانی که ریسک پذیری کمتری دارند به دنبال معامله های میان مدت، بلندمدت و خرید سهم های بنیاد محور هستند. معامله های میان مدت در بازه زمانی ۶ تا ۹ ماه و معامله های بلندمدت در بازه زمانی بیش از ۹ ماه انجام می شوند.

در نقطه مقابل، سهام دارانی که ریسک پذیرتر هستند و محدودیت سرمایه ندارند، معمولا به معامله های کوتاه مدت و نوسان گیری علاقه نشان می دهند. البته معامله کوتاه مدت و نوسان گیری نیز با هم تفاوت دارند.

معامله کوتاه مدت می تواند در بازه زمانی یک تا سه ماه انجام شود. ولی نوسان گیری ممکن است در نهایت دو هفته تا یک ماه سرمایه شخص را درگیر کند.

از طرفی، انتخاب سهم هایی که می خواهید استراتژی نوسان گیری را روی آنها پیاده کنید به مواردی مانند خرید و فروش روی تابلو معاملات، حجم معاملات و بازی های قیمتی که بازیگران سهم روی آن انجام می دهند بستگی پیدا می کند.

سهامداری که به این موارد آگاه باشد و بتواند روند و جریان سهم را تشخیص دهد، می تواند از نوسان گیری سود به دست بیاورد.

تعریف نوسان گیری در بورس

می توان نوسان را تغییرات قیمت سهام در کوتاه مدت تعریف کرد. به افرادی که در بازه زمانی کوتاه مدت کار می کنند و سود خود را از نوسان قیمت ها می گیرند «نوسان گیر» گفته می شود.

نوسان گیری به دانش و مهارت بالایی در زمینه «تابلو خوانی» و «بازار خوانی» نیاز دارد. در حقیقت، هر سرمایه گذاری قادر به انجام این کار نیست. بسیاری از سرمایه گذاران با ورود به بازار سرمایه و طمع سودهای کوتاه مدت به دنبال نوسان گیری هستند اما طولی نمی کشد که ضرر می کنند و بخشی از سرمایه خود را از دست می دهند.

نوسان گیران به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. افرادی که موج صعودی سهم را آغاز می کنند
  2. افرادی که بر موج ایجاد شده سوار شده و روند را پیش می برند

دسته اول، ابتدا خریدهای پله ای را در سهم آغاز می کنند و وقتی اخبار مثبت سهم منتشر شد دسته دوم وارد سهم شده و بر موج ایجاد شده سوار می شوند.

به دنبال معاملات این دو دسته، قیمت سهم افزایش پیدا می کند و صف خرید روی سهم تشکیل می شود. حالا نوبت خروج دسته اول از سهم فرا می رسد و عرضه روی سهم افزایش می یابد.

اگر بخت با دسته دوم نوسان گیر یار باشد و شرکت در آستینش دلیل های بیشتری برای رشد قیمتی داشته باشد، روند صعودی، مدتی دیگر دوام می یابد. در نتیجه، دسته دوم هم می توانند از نوسانات قیمت سود به دست بیاورند. در غیر این صورت، صعود سهم، پس از خروج دسته اول تمام می شود و دسته دوم زیان می کنند. در حقیقت، دسته اول که از شرایط نوسان گیری آگاهی داشتند از این معامله ها سود بردند.

مسائلی که باید قبل از نوسان گیری بدانیم

نوسان گیری

نوسان گیری یک نوع استراتژی معاملاتی محسوب می شود که به دنبال استفاده از تغییرات سریع قیمت ها است. کسب سود از این نوع معاملات، دشوار است عواملی چون شناسایی سهام جهت نوسان گیری و تعیین نقطه مناسب جهت خرید و فروش در این نوع معامله دخیل هستند.

در این استراتژی، بایستی معامله گر آماده نوسان گیری از اصلاح و بازگشت روند براساس روانشناسی رفتار معامله گران، نمودار سهم، حجم معاملات و سفارش ها و نهایتا روند چرخش نقدینگی باشد، لذا بسیار مهم است که در جریان شرایط بازار باشید. همچنین مسئله سرعت و دقت عمل از اهمیت بالایی برخوردار است.

شما باید بدانید در چه شرایطی از بازار بیشتر امکان نوسان گیری فراهم است و در چه شرایطی بیشتر باید افق زمانی خود را بلندمدت تر کنید، همچنین با تابلوی معاملاتی نمادها نیز آشنا باشید و بدانید هر نمادی شرایط مناسبی برای نوسان گیری و ایجاد بازدهی در کوتاه مدت را برای نوسان گیران فراهم نمی کند و این چیزی نیست که بیرون از تابلوی معاملاتی بتوانید به آن برسید.

اگر تابلوی معاملاتی نمادی را همچون یک بازی فوتبال فرض کنید که از ساعت 8 و چهل و پنج دقیقه صبح کار خود را آغاز کرده و تا دوازده و نیم ادامه می دهد و رفتار معامله گران را به مثابه بازیکنان این بازی، شما باید از قوانین این بازی روی تابلو آگاه باشید، رفتار حقیقی ها، حقوقی ها، تعداد و حجم معاملات و… همگی از مواردی هستند که اگر قصد نوسان گیری دارید، باید از آن ها اگاه باشید.

لذا مهارت تابلوخوانی در این استراتژی معاملاتی ضروری است. در این رابطه به این مورد دقت داشته باشید که نوع سفارش گذاری با در نظر گرفتن حجم و قیمت به صورت همزمان در سهم می تواند یکی از نشانه های نوسان گیری باشد. به سفارش هایی که جنبه حمایتی دارند یا از رشد قیمتی جلوگیری می کنند دقت کنید.

فرآیند ارزش یابی سهم به چه شکل انجام می شود؟

نکته دیگر آن است که ما با دو رویکرد در شناسایی سهام مستعد رشد روبرو هستیم، رویکرد بنیادی و تکنیکال، هدف تحلیل بنیادی در واقع یافتن ارزش ذاتی یک سهم است. این فرایند را ارزشیابی سهم نیز می نامند. ارزش ذاتی که ارزش واقعی نیز نامیده می شود با ارزش بازاری سهم متفاوت است.

در تحلیل بنیادی به منظور تحلیل گزینه های سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار قاعدتاً بایستی به سه مرحله اساسی که ارکان اصلی تحلیل بنیادین است توجه نمود.، بررسی اقتصاد کلان داخلی، صنعت و شرکت، در تحلیل بنیادی ابتداً بایستی تغییر و تحولات اوضاع اقتصادی حال و جهت گیری های آتی به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

این تجزیه و تحلیل شامل بررسی شاخص های کلان اقتصادی از قبیل نرخ تورم، تولیدات ملی، نرخ بهره، نرخ ارز، میزان بیکاری، نرخ های رشد اقتصادی، واردات و صادرات، سیاست های پولی و مالی دولت و سایر نهادهای تاثیر گذار است که تحلیل گر با بررسی آن ها پیش بینی های دقیق تری از وضعیت بازار سهام و صنعت خاص به عمل می آورد و از دورنمای آتی سهام موجود در بازار و مخصوصا سهام شرکت مورد نظر مطلع می شود.

بعد از انتخاب صنعت مناسب بایستی شرکتی را از میان شرکت های موجود در آن صنعت با توجه به معیار هایی که در ادامه اشاره می کنیم، انتخاب نمود. بررسی موقعیت رقابتی شامل میزان فروش و نرخ رشد آن، سهم بازار شرکت از صنعت، کیفیت محصولات یا خدمات و تمایز آن ها و سایر عوامل خاص رقابتی، مدیران آن شرکت همانند تجربه، تحصیلات، موفقیت های قبلی، نوآوری، ابتکارات و جدیت و تلاش آن ها، کارایی مدیریت در اداره دارائی ها، تولید و عملیات، فروش محصولات، به خدمت گرفتن فناوری جدید و عرضه محصولات جدید، نسبت های سود آوری، بدهی، کارایی و نقدینگی و مقایسه آن با گذشته شرکت و رقباء موجود در صنعت و… از جمله موارد مهمی است که در بررسی شرکت باید در نظر گرفته شود.

نکته مهم آن است که مطابق با توضیحاتی که تا اینجا داده شد، تحلیل بنیادی نیازمند زمان و تعمق زیادی است و با ماهیت افق کوتاه مدت نوسان گیری هماهنگ نیست، مزیت اصلی تحلیل بنیادی کاربرد فراوان آن در سرمایه گذاری های میان مدت و بلند مدت است. به بیان دقیق تر، حتی شاید باید عوامل فاندامنتال را عوامل خیلی موثری بر نوسانات کوتاه مدت قیمتی ندانست.

 

چه اطلاعاتی می توانند به نوسان گیری کمک کنند؟ (عوامل تاثیرگذار)

1- تحلیل تکنیکال

نوسان گیری در بورس

نوسان گیران با کمک نمودارهای قیمتی سهم می توانند نقاط حمایتی را شناسایی کرده و وارد سهم شوند. البته استفاده از برخی نسبت ها و اندیکاتورها مانند «ATR» یا اندیکاتور «AVERAGE TRUE RANGE» نیز سودمند است.

2-اخبار و رویدادهای مهم

یکی از موثرترین عوامل بر نوسانات قیمتی موضوع اخبار و جریان اطلاعات است، برای مثال انتشار یک خبر یا یک گزارش مالی از سوی شرکت می تواند منجر به تحرکات قیمتی چند روزه شود و سپس سهم مجدد در ریل حرکتی بلندمدت خود قرارگیرد.

برای موفقیت در نوسان گیری، لازم است در جریان اخبار مهم و رویدادهای جاری قرار داشته باشید. بیشتر افرادی که در نوسان گیری موفق هستند، قبل از هرگونه اقدام یا تغییر استراتژی، نگاهی به آخرین اخبار سیاسی و اقتصادی داخل و خارج از کشور می اندازند. در این بین توجه به اخبار رسانه های معتبر برای خرید یا فروش سهم و انتخاب سهام شرکت ها بسیار مهم است؛ اما در عین حال نباید حین توجه به اخبار رسانه ها در دام شایعات و پیام های غیر واقعی بیفتید.

گاهی مشاهده می شود برخی افراد تأثیرگذار در بازار، پس از خرید سهام یک شرکت خاص، اقدام به خبرسازی و شایعه پراکنی برای آن می کنند تا اصطلاحاً بازار را مطابق میل خود حرکت دهند، در چنین مواقعی تیزبینی و تکیه بر اخبار رسانه های معتبر اهمیت و سایر ابزارهای تحلیل بازار سرمایه اهمیت دو چندانی می یابد.

3- اطلاعات نهانی شرکت

نوسان گیران حرفه ای بیشتر از سایر معامله گران از اطلاعات نهانی شرکت و برنامه هایی که برای آینده دارد خبر دارند. ارتباط با بازیگران سهم و اخبار مهم شرکت به نوسان گیران کمک می کند تا در شمار اولین دسته های وارد شده به سهم باشند و بتوانند از نوسانات قیمتی بهره بگیرند. وقتی اطلاعات شرکت به صورت عمومی منتشر شوند، نوسان گیران حرفه ای از آن سهم ها خارج می شوند.

4- شرایط حاکم بر بازار

نوسان گیری در بورس

شرایط مساعد بازار می تواند در دامن زدن به شایعات و رشد قیمتی یک سهم تاثیر زیادی داشته باشد.

برخی تصور می کنند آنچه در بازارهای جهانی اتفاق می افتد، تاثیر چندانی بر رویدادهای اقتصادی داخل کشور ندارد، در حالی که باید گفت این برداشت چندان درست نیست. اگر بر فرض به دلیل یک حادثه طبیعی تولید یک صنعت خاص دچار مشکل شود، قطعاً بر بازار داخلی آن صنعت در کشورمان هم تأثیر مثبت یا منفی خواهد داشت؛ بنابراین در هنگام تشکیل سبد سهام، حواستان به اخبار و رویدادهای جهانی باشد.

درصد بالایی از شرکت های مورد معامله در بورس ایران به صورت مستقیم و غیرمستقیم با نرخ های جهانی در ارتباط اند، گرچه این موضوع در دسته عوامل بنیادی می گنجد، اما اخبار مربوط به آن می تواند منجر به نوسانات کوتاه مدت گردد، لذا بررسی پیوسته اقتصاد جهانی، بورس ها و روند معاملات کالایی از اهمیت بالایی برخوردار است، مهم ترین شکل این تاثیر را می توان مربوط به نرخ نفت جهانی دانست.

۴- مهارت و تجربه

برای نوسان گیری در بورس، روش خاصی وجود ندارد. نوسان گیران حرفه ای، به مهارت تابلوخوانی تسلط دارند و می دانند در چه قیمتی، وارد و در چه قیمتی از سهم، خارج شوند. این نوع معاملات ریسک بالایی دارد و رعایت حد ضرر، یکی از نکته های مهم برای موفقیت در آن است.

نوسان گیری در بورس

برخی فیلترها مانند «حجم معاملات» و «کف قیمتی ماهانه» می تواند به شناسایی سهم های مناسب برای نوسان گیری کمک کنند. در بیشتر موارد، این کار در سهم های کوچک بازار انجام می شود و نوسان گیران، دشواری نوسان از سهم های بزرگ و بنیاد محور را به جان نمی خرند.

سهامداران شرکت های بنیادی با توجه به اهداف بلند مدتی که دارند این سهم ها را خریداری می کنند و به راحتی آن را از دست نمی دهند. نوسان گیران در بیشتر موارد، سهم های فرابورسی را برای نوسان گیری انتخاب می کنند. زیرا این سهم ها برای رشد حداکثری در یک روز، نیاز به پر شدن حجم مبنا ندارند و زودتر از سهم هایی با حجم مبنای بالا تحت تاثیر جو بازار قرار می گیرند.

شناوری سهم نیز نکته مهمی است که نوسان گیران آن را در نظر قرار می دهند. در واقع، هرچه شناوری سهم کمتر باشد، میزان عرضه توسط سهامداران آن کمتر است. بنابراین نوسان گیران سهمی را انتخاب می کنند که به هنگام ورود و خروج کمترین دردسر را برایشان داشته باشد.

نوسان گیران مبالغ کم را برای نوسان وارد بازار نمی کنند. به دست آوردن سود ۵ الی ۱۰ درصدی در صورتی برای نوسان گیر به صرفه است که هزینه کارمزد معاملات برای آنها چندان بالا نباشد.

بنابراین نوسان گیر، محدودیت سرمایه ندارد. او سرمایه سنگینی را وارد سهم می کند و پس از به دست آوردن نوسان مد نظر از آن سهم خارج می شود. البته با توجه به زمان کوتاه بازگشت سرمایه در استراتژی نوسان گیری، عده ای به صورت اعتباری خرید می کنند.

5-اقدامات سرمایه گذاران

موضوع دیگر آن است که هنگامی که سرمایه گذاران قصد سفته بازی در سهمی را دارند، ابتدا به خرید سهم در طی روزهای مختلف و با کدهای مختلف اقدام می کنند تا به اصطلاح شناوری موجود در سهم را جمع کنند و سپس با انتشار اخبار مثبت در سایت ها و کانال ها دیگران را ترغیب به خریدن سهم می کنند.

سپس بعد از رشد قیمتی سهم در طی چند روز اقدام به فروش سهم و شناسایی سود می کنند و خریداران در قیمت های بالاتر نیز متضرر می شوند و یا در حالت عکس قضیه برخی از سرمایه گذاران با انتشار اخبار منفی در سهم با هدف کاهش قیمت سهم و خرید بیشتر اقدام به انتشار خبرهای منفی در خصوص سهام شرکت می کنند تا سهم مورد نیاز خود را در بازار جمع آوری کنند و بعد از آن قیمت سهام شرکت را افزایش دهند.

لذا شما باید بتوانید از نحوه سفارش گذاری ها و ارتباط آن به اخبار موجود بازار به درک صحیحی از شرایط فعلی نماد برسید.

6-عرضه و تقاضا

نوسان گیری

قیمت سهام تابعی از عرضه و تقاضاست، وقتی تقاضا برای یک سهم به اندازه ای قوی باشد که بتواند بر عرضه (فروشندگان) غلبه کند، قیمت سهم رشد می کند و برعکس، زمانی که قدرت فروشندگان بیشتر و عرضه زیادتر از تقاضا است، قیمت سهم افت می کند. بنابراین اگر بتوان میزان عرضه و تقاضا در بازار را دانست و آنرا تا حدودی پیش بینی کرد، شانس موفقیت و یافتن بهترین سهام برای خرید افزایش می یابد.

پیش بینی عرضه و تقاضا و جهت حرکت بازار با تحلیل تکنیکال انجام می شود.یک تحلیلگر تکنیکال، به هیچ عنوان به دنبال دلیل افزایش یا کاهش قیمت نیست، بلکه فقط به دنبال یافتن روندها، شکست های قیمت، نقاط حمایت و مقاومت است تا بتواند براساس آن، استراتژی معاملاتی خود را بچیند.

یار و یاور معامله گری که با روش تحلیل تکنیکال سهام را برای خرید انتخاب می کند، فقط نمودار قیمت و حجم معاملات است تا ابزارهایی مانند اندیکاتورها و اسیلاتورها را روی آن پیاده کند و تصمیم بگیرد که اکنون چه موقعیتی را باید اتخاذ کند: بخرد، بفروشد، سهم دیگری را بررسی کند یا اینکه به طور کلی باید منتظر بماند.

برای تحلیل تکنیکال نیاز به نرم افزار تحلیل تکنیکال است تا اطلاعات شرکت ها را به عنوان ورودی پذیرفته و خروجی آن نموداری از روند قیمت ها باشد و تحلیلگر بتواند انواع اندیکاتورها و اسیلاتورها را روی آن پیاده کند.

در این رویکرد ابزارهایی چون استفاده از ابزار استوکاستیک (Stochastic) و الگوهای کندل استیک (Candlestick Pattern)، بررسی کراس مووینگ اوریج ها (Moving Average) و خرید از صف فروش در سطوح فیبوناچی بسیار مفید واقع می شود.

همچنین با توجه به ماهیت کوتاه مدت این معاملات، یکی دیگر از مواردی که براى شناسایى سهام براى نوسان گیرى به شما کمک مى کند کندل شناسى است.

کدام حالت بازار برای نوسان گیری مناسب است؟

بازار سه حالت دارد: صعودی، نزولی و خنثی. در بازار صعودی مناسب ترین استراتژی، خرید و نگهداری است. در بازار نزولی بهترین اقدام، نظاره گر بودن و ورود در پایان روند نزولی. بهترین حالت برای نوسان گیری، بازار خنثی است. به این ترتیب که در کف قیمتی سهم خریداری و در سقف فروخته شود.

نکته های مهم در نوسان گیری

یکی از مهم ترین اشتباه هایی که نوسان گیران تازه کار با آن درگیر می شوند ضعف در مدیریت درست سرمایه و کم کردن میانگین خرید به هنگام نزول قیمتی است. در این حالت، نوسان گیر، حد ضرری برای خود تعیین نکرده و وقتی قیمت سهم پایین می آید، دوباره خرید می کند.

این کار به معنای فرو رفتن در باتلاق نزول قیمتی است. معمولا این وضعیت وقتی پیش می آید که عرضه ها در سهم افزایش یافته و دسته اول نوسان گیر از سهم خارج می شوند.

دسته دوم با تکرار خرید در سهم باقی مانده و مدام به زیان آن ها افزوده می شود. نکته دیگری که به فرآیند نوسان گیری لطمه وارد می کند، عدم کنترل هیجان سهامدار است. یک نوسان گیر حرفه ای می تواند هیجان خود را کنترل کند، از معامله های احساسی بپرهیزد و اگر سود مورد نظرش به وجود نیامد در بهترین نقطه از سهم خارج شود. همچنین او باید بتواند در معامله ها متمرکز عمل کند و در هر قیمتی وارد سهم نشود.

از آنجایی که درصد سود در این استراتژی محدود است، بنابراین، نوسان های صدم درصد نیز برای نوسان گیر اهمیت دارد. گاهی وقت ها برای به دست آوردن بیشترین سود، نوسان گیر باید در تمام زمان معاملاتی، سهم را رصد کند تا بتواند در نقطه مناسب وارد یا خارج شود. بنابراین، محدودیت زمانی هم گاهی دست و پای نوسان گیر را می بندد.

نوسان گیری چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

مهم ترین موضوعی که در اثر نوسان گیری مورد توجه کلیه سهامداران قرار می گیرد، ایجاد حباب قیمتی است. چه بسا شرکتی از نظر عملیاتی، فعالیت قابل قبولی نداشته و حتی زیان ده باشد، ولی فقط با شایعه ای از سوی نوسان گیران یا بازیگران سهم، مورد اقبال قرار بگیرد و حباب قیمتی روی سهم تشکیل شود.

پس از خروج نوسان گیران، قیمت سهم دچار ریزش شدید شده و سهم موردنظر به گوشه ای رانده می شود. در واقع، شرکت ارزشی غیر واقعی به خود می گیرد. از آنجایی که فرآیند نوسان گیری، بازه زمانی کوتاهی دارد معمولا برای سهامداران جذاب است و عده ای به طمع به دست آوردن سود وارد این فرآیند می شوند که اگر مهارت و تجربه کافی نداشته باشند، نتیجه ای جز ضرر برای آن ها به دنبال نخواهد داشت.

با توجه به محدودیت نوسان قیمتی برای هر نماد و یک طرفه بودن بازار بورس تهران، نوسان گیری پی درپی در بلندمدت سود خوبی برای سهامدار به همراه نمی آورد. در عوض، خرید سهم های بنیاد محور و نگهداری آن ها می تواند سودهایی به مراتب بالا برای سهامدار داشته باشد.

نتیجه گیری

انتخاب یک روش معاملاتی، موضوعی شخصی است که به محدودیت های فردی بستگی پیدا می کند. هر روشی می تواند نکته های مثبت و منفی خاص خودش را داشته باشد. از طرفی، نوسان گیری با توجه به ایجاد سود در مدت زمان کم، جذابیت بیشتری دارد.

در نقطه مقابل، نوسان گیری حساسیت های معاملاتی پیچیده تری دارد و ریسک و اضطراب بیشتری به سهام دار تحمیل می کند. توسعه این روش معامله گری، توجه بازار را به سهم های کوچک و حتی زیان ده جلب می کند و باعث ایجاد حباب قیمتی می گردد.

در نهایت توصیه می کنیم که معامله ها در این روش با رعایت حد ضرر دنبال شوند و اگر مهارت و تجربه کافی در این زمینه ندارید، ریسک این استراتژی را متحمل نشوید.

ادامه مطلب
buffet-(4)
آموزش نکات کلیدی معاملات آنلاین در...

از سال ۱۳۴۶ معاملات بازار بورس آغاز به کار کرد و در سال ۱۳۵۷ با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و پس از آن جنگ تحمیلی ۸ ساله علیه ایران بازار بورس تعطیل شد و هیچ معامله ای در این دوره ۱۱ ساله انجام نمی شد. با پایان یافتن جنگ و آغاز دوران بازسازی در ایران به تدریج زمینه معاملات در بازار بورس فراهم گشت و از سال ۱۳۶۹ معاملات این بازار از سر گرفته شد. در سال ۱۳۸۴ با تصویب قانون بازار اوراق بهادار در مجلس شورای اسلامی به تدریج زمینه ورود اینترنت و انجام معاملات بازار بورس در بستر آن فراهم شد. تقریبا از سال ۱۳۸۶ به بعد تمامی کارگزاران مورد تائید سازمان بورس، سامانه معاملاتی اینترنتی را به راه انداختند. شرایط لازم برای استفاده از سامانه، انجام آزمون معاملات آنلاین در بورس و داشتن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم بود. یکی از امکانات سامانه معاملات آنلاین بورس، بهره مندی از قسمت پیشرفته ارسال سفارش در سامانه معاملات آنلاین سهام در کارگزاری است. در این مقاله به سراغ روش معامله آنلاین و نکته های پیرامونی آن می رویم. بد نیست بدانید که برای توضیح قسمت پیشرفته معاملات، از سامانه معاملات تدبیر استفاده کردیم. ولی تمام توضیحات ارائه شده در سایر سامانه های معاملاتی یکسان است.

★ خرید و فروش سهام در سامانه معاملات آنلاین چگونه انجام می شود؟

فرض کنید که شما می خواهید ۱۰۰۰ سهم شرکت ایران خودرو را در قیمت ۴۰۰۰ ریال بخرید. برای انجام این کار باید پس از ورود به حساب کاربری خود روی قسمت ارسال سفارش در سمت چپ تصویر کلیک کنید.

معاملات آنلاین در بورس سهام

پس از آن، پنجره زیر برای شما به نمایش در می آید که در واقع همان پنجره ارسال سفارش است. در قسمت نماد باید نماد شرکت ایران خودرو یعنی خودرو را بنویسید. در قسمت حجم عدد ۱۰۰۰ را نوشته و در قسمت قیمت عدد ۴۰۰۰ را درج کنید. به این ترتیب، ۱۰۰۰ سهم خودرو در قیمت ۴۰۰۰ ریال برای شما در سامانه معاملات ثبت خواهد شد. البته تعلق گرفتن این سهم به شما با شرایطی که در آن قرار گرفته بستگی به شرایط عرضه و تقاضا دارد. شما برای ثبت درخواست بالا نیازمند مبلغی بیش از ۴ میلیون ریال هستید. زیرا بابت انجام این معامله، مبلغی به عنوان کارمزد معاملات از حسابتان کسر می شود. همچنین اگر بخواهید تعداد ۱۲۰ هزار سهم ایران خودرو را خریداری کنید با توجه به اینکه طبق نظر سازمان بورس آستانه حجم سفارش برای نماد خودرو بین یک سهم تا ۱۰۰ هزار سهم است باید در یک نوبت ۱۰۰ هزار سهم و در نوبت دوم ۲۰ هزار سهم را ثبت کنید.

معاملات آنلاین در بورس ایران

حالا که به صورت کلی با شیوه ثبت سفارش آشنا شدید می خواهیم در رابطه با قسمت پیشرفته سامانه معاملات آنلاین در بورس که با زدن تیک پیشرفته برای شما به نمایش در می آید توضیحاتی را ارائه کنیم.

★ ورود به قسمت پیشرفته سامانه ارسال سفارش معاملات آنلاین در بورس

در قسمت ارسال سفارش با زدن تیک پیشرفته، محیط زیر برایتان به نمایش در می آید.

آموزش معاملات آنلاین در بورس

همان طور که مشاهده می کنید چهار گزینه به نمایش در آمدند که به ترتیب نوع سفارش، حداقل حجم، حجم نمایشی و اعتبار سفارش هستند. به جز گزینه اول، هر کدام از آن ها می توانند متناسب با سلیقه و استراتژی شما از اهمیت زیادی برخوردار باشند. نوع سفارش در حال حاضر تنها به صورت سفارش محدود است و با توجه به اینکه گزینه های دیگری در حال حاضر برای آن فعال نیست در نتیجه به تشریح بیشتر آن نمی پردازیم.

گزینه حداقل حجم به این معنا است که برای اجرای سفارشتان در یک نوبت معاملاتی باید چه تعداد سهام عرضه یا تقاضا شود تا درخواست شما ثبت گردد. مثلا فرض کنید که تعداد ۳۰۰۰ سهم ایران خودرو را در قیمت ۳۹۰۰ ریال درخواست خرید داده اید. از طرفی حداقل حجم را نیز معادل ۱۰۰۰ تعریف کرده اید. در نتیجه دو حالت اتفاق خواهد افتاد؛ اگر در یک نوبت برابر ۱۰۰۰ یا بیش تر از آن از سهم خودرو عرضه شود برای شما خرید انجام خواهد شد. در حالی که اگر در سمت عرضه، فقط ۹۰۰ سهم به قیمت ۳۹۰۰ ریال وجود داشته باشد معامله برایتان انجام نخواهد پذیرفت. اما اگر حداقل حجم را خالی بگذارید و عددی برای آن ننویسید آنگاه بدون توجه به حجم ارائه شده، هر تعداد از سهام ایران خودرو که در قیمت ۳۹۰۰ ریال عرضه گردد – از یک سهم تا ۳۰۰۰ سهم که سقف درخواستتان است – خرید برای شما انجام خواهد شد.

★ قانون حجم نمایشی معاملات آنلاین در بورس

طبق قانون بازار بورس، در زمان ارسال سفارش معاملاتی می توانید تا حداکثر ۷۰ درصد از حجم خود را در تابلوی معاملات مخفی کنید تا سایر معامله گران آن را نبینند. مثلا فرض کنید که شما می خواهید ۳۰ هزار سهم ایران خودرو را بخرید. با توجه به اهداف مختلفی که ممکن است داشته باشید، نمی خواهید تمام ۳۰ هزار سهم سفارش شما در تابلوی معاملات نمایش داده شود. بنابراین طبق قانون، حداکثر تا ۲۱ هزار سهم خود، یعنی معادل ۷۰ درصد سفارشتان را می توانید مخفی کنید. به این ترتیب، در تابلوی معاملات تنها ۹۰۰۰ سهم در قیمت مورد نظر شما نمایش داده خواهند شد. طبق قانون و در مثال ما نمی توانید بیش از ۲۱ هزار سهم را مخفی کنید. بنابراین در صورتی که می خواهید از تمام ۷۰ درصد استفاده کنید باید در قسمت حجم نمایشی عدد ۹۰۰۰ را وارد کنید.

یادتان باشد، زمانی که صف خرید و صف فروش در سهمی وجود دارد از حجم نمایشی استفاده نکنید. زیرا آن قسمت از سفارش شما که مخفی می شود در آخر صف قرار می گیرد. بنابراین اگر به دنبال فروش سهام یا خرید سهام در اولویت اول هستید، انجام این کار به هدف و برنامه شما آسیب می رساند. اما اگر در قیمتی خاص و معمولا به صورت سنگین خواهان خرید یا فروش یک سهم هستید و نمی خواهید این قیمت در تابلوی معاملات عیان شود و افراد مختلف در آن قیمت سفارش های سنگین نگذارند استفاده از حجم نمایشی می تواند گزینه ایدئال و جذابی به شمار رود.

★ سازوکار اعتبار سفارش در معاملات آنلاین به چه صورت است؟

اعتبار سفارش به معنی مدت زمانی است که سفارش ثبت شده در سامانه معاملات آنلاین در بورس باقی بماند مشروط بر آنکه معامله ای انجام نشود. اعتبار سفارش پنج گزینه دارد که شامل روز، اعتبار تا تاریخ، اعتبار تا لغو، انجام و حذف و جلسه معاملاتی می شوند. در ادامه، هر کدام از آنها را برایتان توضیح می دهیم.

اعتبار سفارش روز: در این حالت چنانچه سفارش ثبت شده شما تا پایان روز معاملاتی جاری یعنی ساعت ۱۲:۳۰ – در تاریخ نگارش این مقاله، ساعت معاملات در بازار بورس از ۹ الی ۱۲:۳۰ است – انجام نشود آنگاه آن سفارش از سامانه معاملات حذف خواهد شد و در روزهای معاملاتی بعدی نیز نمایش داده نمی شود. اگر از قسمت پیشرفته سامانه معاملات استفاده نکنید تمام سفارش های ارسالی توسط شما در قالب سفارش روز تعریف می شوند. بنابراین اگر برنامه خاصی در رابطه با تعیین نوع اعتبار سفارش ندارید نیازی به تعریف آن نیست.

اعتبار تا تاریخ: اگر شما بخواهید سفارش خرید یا فروش خود را تا تاریخ مشخصی نگه دارید، باید از اعتبار سفارش تا تاریخ مورد نظر خودتان استفاده کنید. با انتخاب گزینه اعتبار تا تاریخ در پایین قسمت نوع اعتبار، پنجره انتخاب تاریخ فعال می شود و تا زمانی که تاریخ توسط شما تعیین نشود درخواستتان ثبت نخواهد شد.

معتبر تا لغو: اگر زمانی طبق تحلیل خود معتقد بودید که سهم باید فقط در یک قیمت خاص، خریداری یا فروخته شود – حتی حاضر نیستید تا یک ریال هم جابه جا کنید – در این صورت می توانید از گزینه اعتبار تا لغو استفاده کنید. این گزینه بدان معنا است که سفارش ثبت شده شما تنها در دو حالت از صفحه نمایش حذف خواهد شد؛ یا معامله انجام بپذیرد یا سفارش ثبت شده به طور مستقیم توسط شما حذف شود. در خارج از این دو حالت، سفارش شما همه روزه در سامانه معاملاتی خودتان قابل دیدن است. توجه فرمایید که قیمت ثبت شده توسط شما تنها باید در بازه قیمتی مجاز آن روز تعریف شود. مثلا تحلیل شما بر این است که یک سهم باید در قیمت ۱۰۰۰ ریال خریداری شود در حالی که محدوده مجاز ارسال سفارش در روز جاری بین ۱۰۴۵ تا ۱۱۵۵ است. بنابراین طبق تحلیل شما در روز جاری نمی توانید سفارش خود را ثبت کنید. در ضمن، اگر از این گزینه جهت ثبت سفارش استفاده می کنید باید توجه داشته باشید در ایامی که نماد بسته می شود امکان حذف سفارش را نخواهید داشت.

انجام و حذف: در این حالت سیستم بررسی می کند که در قیمت مدنظر شما عرضه یا تقاضایی وجود دارد یا خیر. اگر موجود بود دقیقا به اندازه حجم عرضه یا تقاضا شده سفارش انجام شده و باقی سفارش از سامانه معاملات حذف می گردد. برای مثال فرض کنید که شما خواهان خرید ۱۰ هزار سهم سایپا در قیمت ۱۲۵۰ ریال هستید و نوع سفارش خود را انجام و حذف انتخاب کرده اید. در زمان ثبت سفارش توسط شما تنها ۵ هزار سهم سایپا در قیمت ۱۲۵۰ ریال عرضه شده است. در نتیجه ۵ هزار سهم برای شما خریداری می شود و ۵ هزار سهم باقیمانده از سامانه حذف می گردد. لازم به ذکر است که در مثال اخیر اگر اعتبار سفارش روز بود سفارش شما در سامانه باقی می ماند و حجم انجام شده را ۵۰۰۰ و حجم باقیمانده را ۵۰۰۰ سهم نمایش می داد.

⓹ جلسه معاملاتی: از آنجایی که جلسه معاملاتی در بازار بورس ایران معادل یک روز کاری در بورس یعنی از ۹ تا ۱۲:۳۰ است در نتیجه با انتخاب گزینه جلسه معاملاتی عملاً مشابه اعتبار سفارش به صورت روز رفتار خواهد شد.

این گزینه ها فقط مختص معاملات آنلاین در بورس نیستند. بلکه در ارسال سفارش به روش های دیگر از جمله حضوری، تلفنی و … نیز این گزینه ها وجود دارند.

مؤلف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
برتری معاملاتی چیست | چگونه در...

برتری معاملاتی چیست

به عنوان معامله­ گری تازه­ کار باید بدانیم که با داشتن برتری معاملاتی در بازار می­ توانیم شرایط را از همان ابتدا به نفع خود تمام کنیم. اما سوالی که مطرح می­ شود این است که برتری معاملاتی چیست؟ Edge در لغت به معنای لبه است و در بازارهای مالی به مجموعه شرایطی اطلاق می­ شود که با رخ دادن آنها احتمال موفقیت یک معامله بیشتر از شکست آن است. در واقع برتری معاملاتی یک تکنیک، یک نظریه یا نگرش است که باعث برتری معامله­ گر نسبت به دیگر معامله­ گران بازار در به دست آوردن پول می­ شود و با استفاده از آن معامله­ گر متوجه می ­شود که آیا استراتژی معاملاتی­ اش در بلندمدت سودآور است یا خیر.

★ موفقیت در معامله­ گری

برای موفقیت در معامله­ گری باید بدانید که معامله­ گری با داشتن برتری نسبت به بازار آغاز می­ شود. در بازار اغلب شانس به نفع فعالان آن نیست، اما راه­هایی وجود دارد که می­ توانید شانس را با خود همراه کنید. از سوی دیگر، بازار سهام می­ تواند بسیار خطرناک باشد، زیرا می­ تواند همه پول شما را ببلعد و بدتر از آن، اگر از اهرم بالا استفاده کنید شما را به ورشکستگی برساند. مگر اینکه همواره محتاطانه عمل کنید. به همین دلیل است که باید در معاملات خود برتری داشته و یک سیستم قابل اطمینان داشته باشید. اگر بدون برتری وارد معامله شوید در نهایت ضرر خواهید کرد. نیازی نیست که حتماً تکنیک­ های استادانه­ و ماهرانه­ ای داشته باشید، همین که اوضاع اندکی به نفع شما تمام شود کافی است و می­ توانید برای همه عمر از آن بهره ببرید.

برای مثال، در بازارهای دارای روند، اگر شما در جهت روند وارد معامله شوید از یک برتری معاملاتی بهره برده­ اید، زیرا در این حالت احتمال موفقیت­ تان بیشتر از شکست­تان است. اما این نکته را به خاطر بسپارید که صرف­ نظر از داشتن یک برتری معاملاتی، همیشه در کنار معاملات سودآور، معاملات ضررده نیز وجود دارند. معامله ­گری در جهت روند، سودآور بودن معاملات را تضمین نمی ­کند، فقط احتمال سودآوری معامله را بیشتر می­ کند. ممکن است اولین معامله­ ای که در جهت روند گرفته­ اید ضررده شود، اما با انجام مجموعه­ ای از معاملات در جهت روند با احتمال بیشتری نتیجه کلی مثبت خواهد بود.

بازار برای یک معامله­ گر متوسط موانع بسیار زیادی ایجاد می­ کند که این موانع شانس موفقیت را کاهش می­ دهند. از جمله موانعی که یک معامله­ گر مبتدی ممکن است با آنها مواجه ­شود عبارتند از:

احساسات انسانی

کمیسیون کارگزاری

اسپرد(حاشیه) خرید و فروش

نبود آموزش مناسب

نبود ابزارهای مناسب

اطلاعات غلط از منابع مختلف

اگر به پولی که به سختی درآورده ­اید اهمیت می ­دهید پس بدون برتری وارد معامله نشوید. استراتژی­ های معاملاتی در اختیار همگان قرار دارند، اما برای به دست آوردن برتری معاملاتی لازم است قوانین ویژه ­ای به آن استراتژی­ ها اضافه شود و هر فرد با توجه به اطلاعاتی که در اختیار دارد، آموخته­ های خود، میزان پول موجود در حساب و قدرت ریسک­ پذیری می­ تواند این قوانین را مشخص کند. راه­ های مختلفی برای ایجاد برتری معاملاتی وجود دارد، اما بهتر آن است که بر نگرش مبتنی بر مهارت­ هایی که تاکنون یاد گرفته ­اید تمرکز کنید.

★ چگونه می­ توان برتری معاملاتی به دست آورد

بزرگ­ترین اشتباه معامله­ گران مبتدی این است که تصور می­ کنند فقط استفاده از ابزارها (مانند اندیکاتورها) آنها را به موفقیت می­ رساند. اما ماجرا بزرگ­تر از این حرف ­ها است. معامله­ گری با تشخیص یک برتری معاملاتی در بازار آغاز می­ شود. پس از آن، باید به سراغ ابزارهایی از جمله اندیکاتورها بروید تا در تصمیمات معاملاتی به شما کمک کنند.

به طور کلی به دو شیوه می ­توان برتری معاملاتی به دست آورد:

با بررسی و اعتبارسنجی ایده ها، سیستم­ تان را توسعه دهید. هدف این است که کارهایی که در گذشته ثمربخش بوده ­اند را بررسی کرده و با استفاده از ایده­ های آنها استراتژی معاملاتی خود را بسازید. معمولاً این سیستم­ ها بر ریاضیات استوارند، اما می­ توانند براساس الگوهای نموداری، اتفاقات کلان اقتصادی، علایق سرمایه­ گذار یا داده­ های اقتصادی برپا شوند.

راه دیگر به دست آوردن برتری معاملاتی، یادگیری و توسعه مهارت­ ها است. با انجام تعداد بسیار زیادی معامله و تحلیل نتایج و مشخص کردن ایده­ های سودآور می­ توانید رفتار بازار را درک کنید. متأسفانه، این روش می­ تواند بسیار پر هزینه، وقت­ گیر و خسته ­کننده باشد.

می­ توان گفت که هر دو این روش ­ها زمان­بر هستند. خوشبختانه، روش سوم و بهتری نیز وجود دارد. یعنی می ­توان از ترکیبی از این دو روش استفاده کرد. همین حالا با یک سیستم قابل اطمینان شروع کنید و هرچه جلوتر رفتید مهارت­ های لازم را توسعه دهید. به عبارتی می­ توانید با یک استراتژی مشخص معامله­ گری را شروع کنید، پس از مدتی قوانین دقیقی را برای فیلتر کردن بخش اعظمی از موقعیت­ های معاملاتی به آن اضافه ­کنید و تمرکز خود را به طور کامل بر روی امیدوارکننده ­ترین فرصت ­ها قرار ­دهید.

معامله با برتری، یک روش سریع برای پولدار شدن محسوب نمی­شود. بلکه یک سیستم معاملاتی قابل اطمینان با تعریفی دقیق و تست­ شده است که برتری آن نسبت به بازار سهام قابل اندازه­ گیری است و می­ تواند سال­ها و در شرایط مختلف بازار به خوبی کار کند.

در ویدیو زیر در خصوص در خصوص برتری معاملاتی توضیح می دهیم:

★ برتری معاملاتی خود را ایجاد کنید

برخی از معامله ­گران تا به حال درباره مفهوم برتری معاملاتی چیزی نشنیده­ اند، برخی دیگر نیز هرگز از خودشان نپرسیده ­اند که آیا برتری معاملاتی دارند یا اصلاً نیازی به داشتن برتری معاملاتی هست.

اساساً توزیع معاملات سودآور و ضررده تصادفی است و معامله­ گر باید معاملات زیادی انجام دهد تا مطمئن شود معاملات سودآور نیز نصیبش می­ شوند. اگر معاملات خود را بر مبنای یک برتری معاملاتی انجام دهید احتمال داشتن معاملات سودآور در طول زمان بیشتر می­ شود.

★ گام­ هایی برای ایجاد برتری معاملاتی

  1. ابتدا معامله ­گری را یاد بگیرید. اگر مهارت­ های لازم معامله­ گری را نداشته باشید حتی اگر یک استراتژی با برتری معاملاتی در اختیار داشته باشید، باز هم با معاملات ضررده مواجه خواهید شد. لازم است انتخاب بهترین سهام، نحوه بررسی اطلاعات سهام، تحلیل تکنیکال، خبرهایی که ممکن است سهام را حرکت دهند، مدیریت ریسک، حجم معاملات و غیره را بدانید.

کسب سود = برتری معاملاتی + مهارت در معامله­ گری

مواجه با ضرر = نداشتن مهارت در معامله ­گری برتری معاملاتی

  1. استراتژی­ ها و روش ­های معاملاتی مختلف را یاد بگیرید. استراتژی­ های مؤثر برای معامله­ گران کوتاه­ مدت شامل اسکالپ کردن، معامله ­گری مومنتوم، معامله با استفاده از اخبار، معامله­ گری با استفاده از تحلیل تکنیکال، سهام با شناوری کم، سهام پر بازدید و غیره است. سپس تشخیص دهید که کدام روش معاملاتی برای شما مناسب­تر است.
  2. اکنون آن استراتژی­ هایی که به نظرتان برای شما مناسب­ تر هستند را بر روی یک حساب تمرینی بررسی کنید. ببینید آیا می­ توانید در حالت تمرینی با این استراتژی­ ها برتری به دست آورید.
  3. ابزارهایی را پیدا کنید که مناسب با خواسته­ های شما سیگنال­ های معاملاتی ارائه کنند.
  4. سابقه تمام اطلاعات معاملات خود را با دقت یادداشت کنید. آیا نقطه ورود را صحیح انتخاب کرده ­اید؟ آیا تحلیل تکنیکال درستی داشته­ اید؟ آیا به بهترین شکل از بازگشت بازار استفاده کرده ­اید؟ آیا نقطه خروج مناسبی داشته ­اید؟
  5. برای پیدا کردن برتری معاملاتی، استراتژی­ های جدیدی را به استراتژی خود اضافه کنید. ممکن است معاملاتی که قبلاً سودآور بودند اکنون ضررده شوند. دلیل آن می ­تواند این باشد که احتمالاً بازار مانند گذشته رفتار نمی­ کند. آماده باشید که روزی ممکن است بازار بخشی یا همه برتری معاملاتی شما را از بین ببرد. به همین دلیل است که باید به آرامی استراتژی خود را بهبود ببخشید.
  6. صبور باشید. بین معامله ­ای که می­ تواند موجب برتری شما شود و معامله ­ای که برتری برایتان به همراه ندارد خط باریکی وجود دارد. دست یافتن به معاملاتی که نتایج مثبتی به همراه داشته باشند زمان­بر است. حتی معامله­ گران حرفه ­ای نیز در دو یا سه سال اول کار خود سودی به دست نمی­ آورند.

در ادامه با ذکر یک مثال ایجاد برتری معاملاتی برای استراتژی­ های معاملاتی را بررسی می­کنیم. نمودار زیر مربوط به سهام وتوشه است که نشان می­ دهد بازار در یک محدوده مشخص در نوسان است.

برتری معاملاتی چیست | چگونه در معاملات خود موفق شویم؟

برتری معاملاتی سناریو بالا این است که قیمت در یک محدوده در نوسان است، یعنی قیمت با احتمال بیشتری از محدوده بالا نزول کرده و از محدوده پایین صعود می ­کند. براساس این برتری معاملاتی، می­ توانید از یک اندیکاتور مانند استوکستیک استفاده کنید تا زمانی که قیمت به محدوده بالا یا پایین رسید سیگنال دهد.

✔ در حالت ۱ استوکستیک نشان می­ دهد که قیمت به محدوده بالا رسیده که به منزله سیگنال فروش است.

✔ در حالت ۲ استوکستیک نشان می ­دهد که قیمت به محدوده پایین رسیده که به منزله سیگنال خرید است.

به یاد داشته باشید که همه این سیگنال­ ها بر مبنای احتمالات هستند. به عبارت دیگر، وقتی اندیکاتور سیگنال خرید می­ دهد به این معنا نیست که قیمت حتماً رشد می­ کند، بلکه بدین معنی است که با توجه به شرایط کنونی بازار، احتمال رشد قیمت بیشتر از نزول آن است. حقیقت این است که وقتی با استراتژی دارای برتری معاملاتی، معامله انجام می­ دهید سودآور شدن یا ضررده شدن یک معامله مهم نیست، زیرا در نهایت معاملات سودآور ضررها را جبران می­کنند. البته این همه ماجرا نیست، زیرا باید میزان سود به ضرر و مدیریت سرمایه را نیز در نظر بگیرید و با داشتن یک برتری معاملاتی شما نقطه آغاز کار خود را دارید که می­ توانید از آن برای ساخت سیستم خود استفاده کنید.

★ استراتژی­ های معاملاتی بدون برتری معاملاتی

با یک بررسی سریع می ­توانید متوجه شوید که استراتژی معاملاتی شما برتری قابل قبولی دارد یا نه. معمول­ ترین روش ­هایی که برای پیدا کردن فرصت­ های جدید معاملاتی، ورود به معامله و خروج از آن و مدیریت ریسک استفاده می­ کنید را لیست کنید. سپس سعی کنید به یاد بیاورید که این مفاهیم را از کجا یاد گرفته ­اید؛ از یک کتاب، از اینترنت یا از معامله­ گران دیگر. در نهایت در نظر بگیرید که چه تعداد از دیگر فعالان بازار دقیقاً از همین استراتژی­ ها استفاده می ­کنند. آنها حتی اغلب دقیقاً در یک زمان از این استراتژی ­ها استفاده می­ کنند. با کمی اندیشیدن، به سرعت متوجه می­ شوید که شما نیز از در حال پیروی از دیگر معامله­ گران هستید، یعنی مانند بخش اعظمی از فعالان بازار از یک استراتژی یکسان برای ورود به معاملات و مدیریت ریسک استفاده می­ کنید.

زمانی که از جمع معامله ­گران پیروی کنید، به دو دلیل تقریباً غیرممکن است که سودهای خوبی کسب نمایید. اول اینکه، شما با بقیه افراد دقیقاً بر سر یک چیز مشخص وارد مبارزه شده ­اید. دوم اینکه، جمعیت به صورت ناخواسته توجه معامله­ گرانی را جلب می­ کند که از نقدینگی و استراتژی­ه ای غارتگر برای حذف ضعیف­ ترها استفاده می­ کنند. تعداد قابل توجهی از معامله گران به شکلی عمل می­ کنند که برتری معاملاتی از استراتژی­ هایشان حذف می شود. اما این موضوع بدین معنی نیست که باید معامله­ گری و مهارت­ های تحلیل تکنیکالی که تاکنون یاد گرفته ­اید را نادیده بگیرید. در حقیقت استراتژی­ های بدون برتری که در کتاب­ ها و وب­سایت­ ها وجود دارند می­ توانند به خوبی به عنوان بلوک ­های ساختاری برای ایجاد تکنیک­ های قوی­تر استفاده شوند. بازارها به طور مداوم در حال تغییر هستند و چرخه ­های پیچیده آنها برتری­ های معاملاتی زیادی را ایجاد یا حذف می ­کند. نکته اساسی استفاده از برتری­ های معاملاتی این است که تا زمانی که عموم معامله ­گران با آن آشنا نشده ­اند می­ توانید به صورت تهاجمی از آنها استفاده کنید و سپس خود را کنار بکشید و فقط زمانی از آنها استفاده کنید که دیگران به صورت اشتباه از آن استفاده می­ کنند. هیچ برتری معاملاتی تا ابد پایدار نیست و با تغییر بازار ممکن است برتری ­های قبلی از بین رفته و برتری­ های جدیدی ایجاد شوند.

نویسنده: زینب آذریان

ادامه مطلب
buffet-(4)
استراتژی مهم خرید و فروش پله...

امروز به یک مبحث بسیار مهم مدیریت سرمایه و پرتفو میپردازیم. موضوعی که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و هر فعال بازار بورس باید از آن آگاه باشد. “خرید و فروش پله ای”؛ بی شک بسیاری از شما این عبارت را در فضای اینترنت، کتاب ها یا از دیگر فعالین بازار بورس شنیده اید. ولی کمتر کسی به اهمیت واقعی این موضوع پی برده و آن را به طور صحیح در معاملات خود به کار میگیرد.

خرید و فروش پله ای همانطور که از نام آن پیداست، فرآیند خرید و فروش معامله گر را به چند مرحله تقسیم می کند، این امر در وهله اول ریسک معاملات شما را کاهش می دهد و منجر به مدیریت سرمایه صحیح تر می گردد. اینکه این چند مرحله شدن به چه اشکالی اتفاق می افتد را حتی خود شما نیز می توانید مبتنی بر استراتژی ­های معاملاتی خود تعریف کنید، اما در این مقاله سعی می شود برخی از مهم ترین تکنیک های این موضوع معرفی شود. درواقع اینکه در خرید و فروش پله ­ای استراتژی منحصر به فرد شما به چه صورت پیاده شود تا حد زیادی به ریسک پذیری شما وابسته است.

اما چرا باید از استراتژی خرید و فروش پله ای استفاده کرد؟

فرض کنید می خواهید مبلغ ۱۰ میلیون تومان را به خرید سهام x در قیمت ۲۰۰ تومان اختصاص دهید، مبتنی بر تحلیل هایی که انجام داده اید، این قیمت را قیمت مناسبی برای ورود ارزیابی می کنید و انتظار دارید سهم تا قیمت ۵۰۰ تومان رشد کند. نکته اول آن است که خرید و فروش پله ای این امکان را به شما می دهد تا تحلیل خود را ارزیابی کنید که چه میزان درست است، شما ۲۰۰ تومان را کف قیمتی تشخیص داده بودید اما اگر سهم تا ۱۵۰ تومان اصلاح کند، عملا مدتی را با بهای تمام شده هر سهم ۲۰۰ تومان باقی خواهید ماند و این در حالی است که اگر تمام پول خود را در ۲۰۰ تومان وارد سهم نشده باشید، می توانید مابقی آن را اقدام به خرید سهام در قیمت­ های پایین تر کنید.

نکته بعدی هنگام بالاتر رفتن قیمت سهم است، شما نقطه فروش خود را ۵۰۰ تومان تعیین کرده بودید، فرض کنید سهم در ۴۰۰ تومان با معاملات بدی روبروست و شما را نگران کرده، در اینجا می توانید بخشی از سهام خود را بفروشید و با مابقی سهام خود منتظر بمانید و ادامه مسیر را بروید، یک حالت این است که سهام پایین تر بیاید که در این حالت خیال شما راحت خواهد بود چراکه سود خود را در نقاط بالاتر حفظ کرده اید و یک حال دیگر آن است که سهام بالاتر برود که در این حالت هرچقدر به ۵۰۰ تومان شما نزدیک می شویم، بیشتر آماده فروش می شوید و پله پله سهام خود را می فروشید، حتی یک حالت می تواند آن باشد که سهم با معاملات خوبی به بالای ۵۰۰ تومان برود، در این حالت مجددا تحلیل خود را چک کنید، اگر هم چنان پایبند همان تحلیل هستید، دو حالت پیش رو خواهید داشت، ریسک باقی ماندن در سهام را بپذیرید (البته با توجه به اینکه تا به اینجا با استراتژی خرید و فروش پله ای پیش آمده اید، ریسک بسیار پایینی را در معامله خود اجرا کرده اید) و با مابقی مانده سهام خود تا بالاتر از ۵۰۰ تومان نیز با سهم همراه باشید، یا اینکه پله های اخر را نیز در همین حوالی ۵۰۰ تومان بفروشید.

همانطور که می بینید خرید و فروش پله ای نظم بسیار منطقی ایی در معاملات شما ایجاد می کند، البته نکته مهم آن است که باید بر طمع خود چیره شوید و پیش از از دست دادن سودهای خود اقدام به فروش کنید، در معاملات بازار سهام همواره با احتمالات روبرو هستیم، لذا از آن جائی که حتی با تحلیل های تخصصی نیز نمی توان به صورت ۱۰۰% یک مسیری را برای سهام پیش بینی کرد، رعایت احتیاط در معاملات ضروری است؛ و ضمنا همانطور که در متن اشاره شد، در این استراتژی بررسی سقف ها و کف های قیمتی از اهمیت زیادی برخوردار است که بدون شک در این زمینه، ابزار تحلیل تکنیکال کمک کننده خواهد بود.

متد های مختلفی از “ترید” به روش پله ای وجود دارند ولی ما در این مبحث دو نوع معقول و کم ریسک از این روش را برای شما تشریح می کنیم. خرید و فروش پله ای روشی است که شما باید آن را به عنوان بخشی از استراتژی معاملاتی خود به کار گیرید. این مبحث هرچند بسیار مفید و کاربردی می باشد ولی به تنهایی تمام نیازهای معاملاتی شما را برآورده نخواهد کرد و باید آن را با دیگر اصول مدیریت سرمایه و ریسک ترکیب کنید.

۱- خرید در یک پله با رعایت حد ضرر و فروش پله ای:

در این روش دوستان با روش های متعدد حمایت معتبر سهم را در فاز اصلاحی تحت نظر بگیرند (حداقل به میزان بازگشت ۳۸ درصد از موج صعودی) و در صورت مشاهد ی علایم برگشتی اقدام به خرید نمایند و حد ضرر سهم را یا در کف جدید ایجاد شده و یا کفی نزدیک قیمت خرید که قبلا ایجاد شده و معتبر است قرار بدهند. (این حد ضرر نباید زیاد از سهم فاصله داشته باشد و معمولا بهتر است از ۶ درصد بیشتر نباشد). در صورتی که خرید موفقیت آمیز بود و سهم شروع به رشد نمود در فواصل معینی که سهم به آن سطوح مقاومت دارد و یا سطوح معتبر فیبوناتچی که انتظار واکنش به آنها می رود اقدام به فروش و سیو سود بنمایند. فروش در دو یا حد اکثر سه پله مطلوب است به این صورت که پله اول در محدوده ۵ الی ۱۵ درصد رشد (با توجه به مدل و جو معاملاتی سهم گروه و شاخص کل)، پله ی دوم یک مقاومت معتبر یا یک هدف فیبوناتچی که از همگرایی سطوح مختلف فیبوناتچی به دست می آید یا اهداف امواج الیوت سهم (روش های متنوع دیگری نیز وجود دارند که از حوصله بحث خارج است) و پله ی سوم با یک حد ضرر متحرک دنبال می شود (مثلا میانگین متحرک ۸ یا ۱۳ روزه یا خطوط ابر ایچیموکو و یا شکست یک کف جزیی ایجاد شده و …) و هنگامی که کراس نزولی اسیلاتورهای “استوک” یا “دی تی” این شکست را تایید کند اقدام به فروش باقی سهام نمایید.

در اجراسازی این استراتژی دقیقا چگونه عمل کنیم؟

درواقع در این روش شما در یک نقطه تمام پول خود را وارد سهم می کنید که نکته منفی آن این است که پول مازادی برای خود باقی نمی گذارید که اگر قیمت ها پایین تر آمد، در قیمت های پایین تر سهام بخرید و میانگین کم کنید و فروش را به صورت پله ای قرار می دهد، عموم سرمایه گذاران در مرحله فروش دچار مشکل بیشتری تا خرید هستند، فاکتور طمع باعث می شود نتوانند سودهای خود را حفظ کنند و تا سقف های قیمتی همراه سهم باشند و از آن جا به بعد وارد نزول شوند، حتی در این مراحل نیز مداما به امید برگشت می مانند و سهام خود را نمی فروشند. یکی از مهم ترین مهارت های بقا در بازارهای مالی مهارت مهم فروش در قیمت های مناسب است که تکیه این استراتژی بر این بخش است. اگر بتوانید در قیمت های مناسبی سهام خود را بفروشید و طمع خود راکنترل کنید، احتمال دارد از برخی سودهای بالاتر از حد تحلیل شما جا بمانید اما به صورت صدردصد از زیان نیز به دور خواهید بود و برقراری تعادل در سود کردن و ضرر نکردن دقیقا هنر یک معامله گر است.

در این استراتژی شما در قیمت ۲۰۰ تومان سهم x را می­خرید، با توجه به این که پول مازادی ندارید حتی اگر سهم به قیمت ۱۵۰ تومان برسد نمی توانید مجدد اقدام به خرید کنید و باید صبر کنید تا سهام به سطوح بالاتر از ۲۰۰ تومان برسد، نکته ای که همینجا مشخص است آن است که زمانی از این استراتژی استفاده می کنیم که اطمینان بیشتری از کف های قیمتی داشته باشیم، بدین معنی که تحلیل ما این باشد که کف پایین تری دیگر وجود نخواهد داشت و با احتمال بالا حرکت سهم از این محدوده آغاز خواهد شد. سپس مطابق تحلیل خود اقدام به فروش سهام خود در حدود سه پله قیمتی آتی کنید، اینکه شما چند پله تعریف کنید و اینکه در چه قیمت هایی باشید و اینکه در هر مرحله چند درصد از سهام خود را اقدام به فروش کنید، دقیقا به تحلیل شما به صورت تکنیکال و از سویی دیگر ارزش ذاتی سهام ارتباط دارد، فرض کنید سهمی به محدوده مقاومتی تاریخی مهمی برسد، بالاتر از آن محدوده نیز از ارزش ذاتی خود بالاتر برود، ابزارهای تکنیکال نیز احتمال بالائی از پایان رشد سهام در آن محدوده و انتظار اصلاح را نشان دهند، در اینجا وزن بالایی به فروش این پله از سهام خود اختصاص دهید، نکته مهم آن است که بسیار از سهم ها تحت شرایط معاملاتی خاص، محدوده های مقاومتی خود را رو به بالا می شکنند، رفتار سهم در این محدوده را نیز پیگیری کنید، اگر با قدرت قصد عبور از این محدوه را نشان داد، در پله های باقی مانده سهامداری کنید و اگر نشان از برگشت و اصلاح دیدید، اقدام به فروش کنید.

۲- خرید پله ی و فروش پله ای:

در این روش سطوح حمایتی سهم را در ۳ یا ۴ محدوده از قبل تعیین و نشانه گذاری می کنیم. این پله ها باید با حساسیت خاصی تعیین شوند، مثلا یک حمایت خوب سهم در گذشته باشند و یا اهداف الیوتی و فیبوناتچی معتبر سهم باشند. پله های اول و دوم برای کوتاه مدت و تا کف اخیر ایجاد شده (موج های جنبشی کوتاه مدت که موفق به شکست سقف جزیی نموده اند و یا اینکه رشدی مطلوب را پشت سر گذاشته اند) و پله های سوم و چهارم ترجیحا در تایم فریم هفتگی و برای میان مدت و بلند مدت تعیین گردند. پله های سوم و چهارم باید فواصل زیادی با هم و پله ای قبل داشته باشند به نحوی که در صورتی که سهم تا آخرین پله (هرچند به نظر ناممکن باشد) افت نماید میانگین قیمت خریداری شده پایین باشد تا در صورت برگشت قیمت سهم در مدت زمان کوتاه سهامدار از زیان خارج شده و معامله وارد سود شود. در هر پله ای که خرید انجام شد و سهم شروع به رشد قیمتی نمود طبق توضیحاتی که در قسمت اول داده شد اقدام به فروش نمایید.

در اجراسازی این استراتژی دقیقا چگونه عمل کنیم؟

این استراتژی برخلاف مورد قبل این امکان را به شما می­دهد که در سطوح پایین تر قیمتی نیز اقدام به خرید کنید، لذا بهای تمام شده کل شما پایین تر خواهد بود اما لازم است در اینجا به نکته مهمی اشاره شود، اگر به صورت ساده بخواهیم بیان کنیم، گاهی شما به این پی می برید که تحلیتان غلط بوده است، در این حالت خرید در قیمت های پایین تر فایده ای ندارد، چراکه ممکن است سهم آن قدر اصلاح کند که شما تا مدت ها در ضرر باشید، گاهی خروج از معامله حرکت صحیح تری است، یکی دیگر از اشتباهات معامله گران نیز باقی ماندن در معاملات اشتباه است، فراموش نکنید، استراتژی خرید و فروش پله ای برای پوشش اشتباهات تحلیل شما نیست، برای اجراسازی تحلیل ها در یک فضای احتمالاتی و کاهش ریسک است. در اینجا شما سطوح حمایتی و مقاومتی سهم را مشخص می کنید و در سطوح پایین تر اقدام به خرید و در برگشت سهم به سمت سطوح بالاتر اقدام به فروش می کنید. همان طور که مشخص است مجهز بودن به دانش تحلیل تکنیکال لازمه استفاده از این استراتژی است.

در اینجا شما می توانید به چند شکل اقدام کنید، خرید های بخش اول را وزن بالاتری بدهید، خرید ها را صورت مساوی انجام دهید و… حقیقت آن است که این امر دقیقا به تحلیل شما بستگی دارد، وزن بیشتری از خرید را جائی انجام دهید که احتمال می دهید سهم کف پایین تری از ان در افق سرمایه گذاری شما نداشته باشید و متعاقبا وزن بالاتری از فروش را جائی انجام دهید که تحلیل شما می گوید سقف بالاتری وجود نخواهد داشت. استفاده از استراتژی های معاملاتی ابزارهای جانبی تحلیل هستند، در بسیاری از سایت ها روش های متفاوتی از خرید و فروش پله ای معرفی می شود ولی گفته نمی شود که کجا از آن ها استفاده شود و افرادی که دانش کافی ندارند، اقدام به استفاده از یکی از آن ها می کنند حال آن که این که از کدام یک از این استراتژی ها کجا استفاده شود موضوع مهمی است که ما در اینجا سعی کردیم اصل موضوع خرید و فروش پله ای را توضیح دهیم تا چگونگی استفاده صحیح ازآن برای مخاطب روشن باشد و توانایی تعریف استراتژی متناسب با معاملات خود را داشته باشد.

جمع بندی:

خرید و فروش پله ای را حتما به عنوان بخشی از استراتژی شخصی معاملاتی خود مورد استفاده قرار دهید. حتی همین روش را نیز میتوانید با توجه به روحیات و سبک معامله و تحلیل خود شخصی سازی نمایید. تمامی سهامی که رشد زیادی داشته اند و با ریسک بالایی خرید می کنید و سهامی که از شرایط بنیادی ضعیفی برخوردارند از روش حد ضرر (روش اول) استفاده کنید (مگر اینکه سهام با بنیاد ضعیف افت های وحشتناکی پشت سر گذاشته باشند). سهامی که دارای شرایط بنیادی قوی بوده و افت کافی داشته اند مناسب برای خرید پله ای می باشند و معمولا در بلند مدت با این روش زیانی اصل سرمایه را تهدید نخواهد کرد. ترس و طمع همیشه عامل از دست رفتن سرمایه فعالین بازار سرمایه می باشد.

شما با خرید پله ای بر ترس غلبه می کنید و با فروش پله ای بر طمع خود پیروز شده و سودهای خود را سیو می نمایید!

 

ادامه مطلب