Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر

سوالات ورود به بورس

buffet
حداقل سرمایه برای ورود به بورس...

ما در خانه سرمایه تقریبا همه روزه با افرادی مواجه می شویم که وقتی متوجه می شوند حیطه فعالیت ما بورس است، اغلب آنها این سوالها را از می پرسند که حداقل سرمایه گذاری در بورس چقدر است؟ و یا اینکه حداقل سرمایه برای ورود به بورس چقدر است؟ اگر بخواهم در بورس سرمایه گذاری کنم چه مقدار از سرمایه ام را باید وارد بورس بکنم و …. سوالاتی از این قبیل.

بنابراین تصمیم گرفتیم که مطلبی درباره این موضوع در سایت قرار دهیم و برای افرادی که قصد ورود به بورس و یا بدست آوردن اطلاعات درباره آن را دارند، توضیح مختصری حداقل سرمایه گذاری در بورس بورس بدهیم.

حداقل سرمایه گذاری در بورس

اگر بخواهیم بدون مقدمه و توضیح اضافی پاسخ بدهیم، بهتر است که از همین ابتدا بدانید که سرمایه اولیه شما برای وارد شدن به بازار بورس اهمیتی ندارد و هیچ محدودیتی هم برای آن وجود ندارد، یعنی شما با هر میزان سرمایه ای می توانید وارد بورس شده و اقدام به خرید و فروش سهام بکنید.

سرمایه اولیه شما می تواند ۵۰۰ هزار تومان و یا چند میلیون و حتی چند میلیارد تومان باشد.در واقع یکی از مزایای بورس همین است که شما با خرید سهام یک شرکت می توانید به اندازه سرمایه تان، در مالکیت یک شرکت چندهزار میلیارد تومانی که در حالت عادی مالک شدن آن بسیار دور از ذهن به نظر می رسد، سهیم شوید.

به صورت خلاصه و ساده مفهوم سهام به این شکل است که اگر شما کل سرمایه یک شرکت را مانند یک کیک فرض کنید هرکدام از تکه های این کیک نقش یک سهم آن شرکت را خواهند داشت.

ورود به بورس با ۶۸۰ هزار تومان!

سهام شرکت همانطور که توضیح داده شد به این معنی است که کل سرمایه شرکت به اجزای کوچکتری تقسیم می شود که به هرکدام از آن ها یک سهم گفته می شود و شما می توانید به اندازه سرمایه تان هرتعداد از این سهام را که دوست دارید خریداری کنید. قیمت این سهم ها بسیار کمتر از قیمت کل شرکت است و در واقع بخشی از آن است.

مثلا در روز نگارش این مقاله ارزش هر سهم ایران خودرو حدود ۳۴۰ تومان است که از تقسیم ارزش کل ایران خودرو بر تعداد سهام این شرکت در بازار به دست می آید.

در نتیجه شما با سرمایه ای که دارید هر تعداد از این سهم های ۳۴۰ تومانی را می توانید بخرید و سهامدار ایران خودرو شوید. به عنوان مثال با ۶۸۰ هزار تومان شما می توانید ۲۰۰۰ سهم ایران خودرو را برای خود بخرید و در واقع سرمایه گذاری در بورس را با ۶۸۰ هزار تومان شروع کرده اید.

شما در شکل زیر وضعیت معاملاتی و قیمت هر سهم شرکت ایران خودرو را از سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران مشاهده می کنید.
حداقل سرمایه گذاری در بورس

نکته دیگری مه باید مد نظر داشته باشید این است که خرید و فروش سهام شما در بورس نمی تواند به صورت مستقیم توسط خود شما انجام بگیرد بلکه توسط یک واسط بین شما و بورس انجام می شود که این واسط کارگزار نام دارد و شما برای خرید و فروش خودتان مبلغی را به عنوان کارمزد به کارگزار خود پرداخت می کنید که درصدی از مبلغ خرید و فروشتان است، پس اگر پولی که به خرید سهام اختصاص می دهید خیلی کم باشد.

ممکن است بعد از کسر کارمزد توسط کارگزاری شما سود زیادی نکنید، چون این کارمزد یک مبلغ حداقلی دارد و کارگزار برای پول های کم بدون توجه به مبلغ اولیه آن حداقل را ار حساب شما کسر می کند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از دوره ورود به دنیای بورس در ۳ روز نیز کمک بگیرید.

آیا با سرمایه کم هم می توان در بورس سود کرد؟

شما با هر میزان پولی که اقدام به سرمایه گذاری در بورس بکنید سود و زیان شما درصدی از این سرمایه شما خواهد بود و برای هر مبلغی از سرمایه این درصد سود یا زیان یکسان است.

پس این که شما فکر کنید اگر پول کمتری دارید نسبت به فردی که پول بیشتری دارد سود کمتری در بورس می کنید، یک ذهنیت اشتباه است. چرا که درصد سود یا زیان هردو به یک اندازه است و تفاوت آنها فقط به دلیل تفاوت در میزان سرمایه اولیه است

مثلا شما ۱ میلیون تومان سهام می خرید و فرد دیگری ۱۰میلیون تومان. بعد از ۲ روز می بینید که شما ۱۰۰هزار تومان و فرد دیگر ۱میلیون تومان سود کرده اید. هر دوی شما در واقع ۱۰% سود کرده اید و این تفاوت فقط به خاطر متفاوت بودن سرمایه اولیه شماست.

نکته آخر اینکه فردی که سرمایه بیشتری دارد لزوما سود بیشتری نمی کند و سود کردن در بورس یک مقوله کاملا متفاوت است.

فردی که سرمایه بیشتری دارد لزوما سود بیشتری نمی کند و سود کردن در بورس یک مقوله کاملا متفاوت است که نیاز به داشتن مهارت و تخصص دارد.

برای سود کردن در بورس شما نیاز دارید که از مهارتهای خاصی برخوردار باشید. اگر کسی پول داشته باشد ولی آشنایی با این مهارتها نداشته باشد به راحتی ضرر زیادی را متحمل می شود.

پس داشتن پول به تنهایی نمی تواند موفقیت شما را در بورس تضمین کند. بلکه داشتن توانایی تحلیل و مهارتهای سرمایه گذاری است که باعث می شود شما بتوانید در خرید و فروش سهام به سود برسید، با داشتن این مهارتها حتی اگر در ابتدا هم پول زیادی نداشته باشید در بلند مدت موفقیت شما در بورس تضمین خواهد شد و به مرور می توانید سرمایه خود را زیاد کرده و به حد مناسب و معقولی برسانید.

حداقل سرمایه گذاری در بورس و خرید سهامآیا با سرمایه کم در بورس معامله کنم؟

طبق قانون بازار بورس برای خرید یک سهم به صورت حضوری و از طریق حساب آنلاین ۵۰۰ هزار تومان نیاز دارید. اما اینکه شما چه میزان سرمایه را برای سرمایه گذاری در بورس وارد نمایید به دو موضوع بستگی دارد:

✔ اول سطح دانش و مهارت شما در بازار بورس است. سرمایه گذاری در بورس علی رغم راحتی معاملات در آن مانند هر رشته دیگری نیاز به کسب دانش و مهارت ویژه ای دارد. در واقع شما بایستی تحلیل تکنیکال و بنیادی به عنوان ابزار اصلی معاملات موفق در بازار را در کنار مهارت هایی هم چون تابلو خوانی، فیلترنویسی و روانشناسی بازار فرابگیرید تا درصد موفقیت خود را در معاملات افزایش دهید.

اگر به فراگیری این مهارت ها نپردازید مجبور خواهید بود تا به تحلیل های سایر تحلیلگران بسنده کرده و بدون اینکه از درستی این تحلیل ها آگاه باشید اقدام به معامله نمایید. در حالی که وقتی آن مهارت ها را آموزش ببینید با اطمینان و قاطعیت بیشتری اقدام به سرمایه گذاری خواهید کرد.

✔ دوم میزان آورده ایده آل شما نسبت به سرمایه شخصی شما می باشد. ممکن است ثروت شما چندین میلیارد تومان باشد و در نتیجه تخصیص ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان به بازار بورس برای شما مساله ای نباشد و در نقطه مقابل ممکن است کل ثروت شما چند میلیون تومان باشد، قطعا در این حالت تخصیص مبلغ ۱۰ میلیون تومان برای شما بسیار حساس باشد.

بنابراین اگر اشتیاق زیادی برای ورود به عرصه سرمایه گذاری در بازار بورس دارید، حتما در ابتدا به ثروت شخصی خود توجه فرمایید و متناسب با آن بخشی از آن را که نگران کاهش و یا از دست دادن آن نیستید به بازار بورس وارد نمایید. در واقع آن بخش از سرمایه خود را در ابتدای کار به سرمایه گذاری در بازار بورس تخصیص دهید که اگر صفر شود زندگی شما با تهدید مواجه نگردد، حال این مبلغ برای عده ای در حد چند صد هزار تومان خواهد بود و برای برخی چندین میلیون تومان.

با این وجود توصیه عمومی فارغ از توجه به مسائل فوق تخصیص سرمایه بین ۵۰۰ هزار تا ۲ میلیون تومان در اول راه می باشد تا از این دریچه شما با بازار و شیوه معاملات و جو حاکم بر آن (در واقع همان روانشناسی بازار است) َآشنا بشوید و به مرور با کسب دانش و مهارت های لازم سرمایه خود را افزایش بدهید.

سخن آخر در مورد حداقل سرمایه برای ورود به بورس

همانطور که در ابتدای این مطلب نیز گفتیم شما از نظر مالی هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاری در بورس ندارید و حداقل سرمایه برای ورود به بازار بورس بسیار کم می باشد و سرمایه ای که شما در بورس با آن فعالیت خود را شروع می کنید می تواند ۵۰۰ هزارتومان و یا چندین میلیون تومان باشد.

اما توصیه می کنیم که تا زمانی که تخصص و مهارت های لازم برای این کار را ندارید این کار را انجام ندهید و ابتدا اقدام به یادگیری اصول صحیح سرمایه گذاری در بورس بکنید و بعد از آن در ابتدا میزان اندکی از سرمایه خود را وارد بازار بکنید و با گذشت زمان که آموزش خود را ادامه می دهید و همچنین تجربه بیشتری پیدا می کنید، به مرور این میزان سرمایه را افزایش دهید چرا که در صورتی که اقدام به یادگیری اصولی و صحیح فعالیت در بورس نکنید بعد از مدتی متوجه خواهید شد که مبلغی که به عنوان ضرر و زیان متوجه آن شده اید بسیار کمتر از مبلغی خواهد بود که در ابتدا می توانستید بر روی آموزش خود سرمایه گذاری کنید.

ادامه مطلب
revenue
سود سهام چیست؟ فرآیند پرداخت و...

سهام یکی از عباراتی است که در دنیای اقتصاد به دفعات با آن مواجه می شوید. از عمده سوالاتی که کاربران عموما با آن مواجه می شوند، در مورد سود سهام است. در این مقاله قصد داریم تا به تمام سوالاتی که ممکن است در این زمینه با آن ها مواجه شوید، پاسخ داده و ابهامات شما را به طور کامل برطرف کنیم. با ما همراه باشید.

سود سهام چیست؟

منظور از سود در دنیای حسابداری، مقداری است که از کسر هزینه از درآمد حاصل می شود. یکی از مهم ترین فعالیت ها در این زمینه، محاسبه میزان سود و زیان است که به صورت دوره ای ارائه شده و سود سهام را مشخص می کند.

اگر سهام یک شرکت، سود داشته باشد، در نهایت آن را به صورت نقدی به سرمایه گذاران پرداخت می کنند. همچنین شرکت می تواند، سود دریافتی را برای تامین بودجه پروژه های توسعه داخلی با تملک ها حفظ کند.

در زمان انتخاب سهام، به اندازه و قدرت شرکت توجه داشته باشید؛ شرکت بزرگ و قدرتمندی که به منابع نقدی برای تامین سرمایه اضافه تر نیاز ندارد، بیشترین سود را برای سرمایه گذاران خود صادر می کند.  در مقابل اما شرکت ها در حال رشد و توسعه، به تمامی ذخایر نقدی خود نیاز دارند تا بتوانند عملیات های خود را تامین کنند. به همین دلیل، بسیار بعید به نظر می رسد که بتوانند سود را پرداخت کنند.

تمامی شرکت هایی که در بازار سرمایه پذیرفته شده اند، به صورت دوره ای، صورت های مالی خود را منتشر می کنند و در نهایت پس از مشخص شدن میزان سود و زیان کلی، سود و زیان هر سهم را نیز تعیین می کنند.

در چنین شرایطی، اگر مشخص شود که فعالیت های شرکت، روند صعودی داشته و موجب سوددهی شده اند، با توجه به قوانین و مقررات موجود و همچنین تصمیم مجمع عمومی عادی سالیانه، ممکن است بخشی از سود هر سهم و یا حتی تمامی آن، به صورت نقدی به سهامداران پرداخت شود.

سود سهام چیست

روش های کسب سود در سهام ها

به طور کلی، پرداخت سود سهام به دو روش اصلی انجام می شود که در ادامه هر دوی آن ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • از افزایش قیمت سهام خریداری شده (Capital Gain)

برای مثال اگر در زمان خرید، سهام شرکت الف، 100 تومان باشد و سرمایه گذار، در زمان خرید، این سهم را بیش از این میزان بفروشد، از این معامله و سرمایه گذاری، سود کسب شده است. این روش با نام کسب عایدی سرمایه شناخته می شود.

  • از سود قابل تقسیم شرکت (کسب سود سالانه به عنوان فرآیند پرداخت سود سهام)

منظور از این سود، پرداختی نقدی است که میزان دریافتی آن وابسته به سیاست های کلی تقسیم سود شرکت است. البته باید این نکته را نیز درنظر داشته باشید که تمامی شرکت ها سودده نبوده و نمی توانند این پرداخت نقدی را انجام دهند.

تعدادی از شرکت ها نیز سود خود را به منظور پیشرفت طرح های توسعه نگه می دارند و به همین دلیل، تقسیم سود محدودی دارند.

انواع سود سهام

در ادامه، دو نوع سود سهام را که بیشترین استفاده را در بازارها دارند، مورد بررسی قرار داده و موارد مهم در مورد آن ها را نیز بررسی می کنیم:

سود خالص

بر اساس ماده ۲۳۷ قانون تجارت، منظور از سود خالص شرکت در هرسالی مالی، عبارت است از درآمد همان سال مالی شرکت منهای کلیه هزینه ها، استهلاک ها و ذخیره ها.

سود خالص

سود قابل تقسیم

بر اساس ماده ۲۳۹ قانون تجارت، منظور از سود قابل تقسیم، سود خالص سال مالی شرکت است منهای زیان های سال های مالی قبل و اندوخته قانونی مذکور و سایر اندوخته های اختیاری به علاوه سود قابل تقسیم سال های قبل که تقسیم نشده است.

«لازم به ذکر است در مبلغ نهایی سود، مالیات نیز باید کسر شود.»

در نهایت، پس از کسر مواردی که قانون برآن ها تاکید دارد، باقیمانده به عنوان سود قابل تقسیم شناخته می شود. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که یک شرکت سودده، باید حتما 10٪ از سود قابل تقسیم خود را نیز تقسیم کند. همچنین اگر زیان انباشته در شرکت وجود داشته باشد، بر اساس قانون، امکان تقسیم هیچ مقداری از سود ممکن نخواهد بود.

در نهایت این امر، سود حاصل شده باید در شرایط زیر قرار بگیرد تا در نهایت ، مانده بتواند تحت عنوان سود قابل تقسیم نام بگیرد:

  • زیان انباشته احتمالی سال های قبل از آن کسر شود.
  • اندوخته قانونی و اختیاری از آن کسر شود

به عبارت دیگر، شرکت در صورتی می تواند سود تقسیم کند که در پایان سال مالی، سود انباشته داشته باشد. در مقابل اما اگر شرکتی طی یک سال مالی، زیان داشته باشد، ولی در پایان سال مالی با در نظر گرفتن زیان آن سال، بازهم سود انباشته داشته باشد، می تواند سود تقسیم کند.

حال که با مفهوم سود نقدی یا همان DPS آشنا شدیم بهتر است به نحوه تصویب مبلغ این سود و پرداخت آن بپردازیم.

سود قابل تقسیم

روش دریافت سود تقسیمی

روش دریافت سود سهام تقسیمی در شرکت های پذیرفته شده در بورس متفاوت است و معمولا به دو روش انجام می گیرد که عبارتند از:

1. واریز به حساب بانکی

در این روش، سهامدار باید مشخصات حساب بانکی خود را برای شرکت بفرستد. بسیاری از شرکت ها، پرداخت ها تنها به حساب بانکی خاصی انجام می شود که چنین شرایطی شما باید در بانک موردنظر حساب باز کرده و پول خود را دریافت کنید.

2. مراجعه حضوری به بانک خاص

در روش حضوری، عموما شرکت ها با یک بانک مشخص قرارداد دارند تا سود سهامدارانشان توسط آن بانک پرداخت شود. برای دریافت سود سهام از طریق این روش، کافیست با کارت ملی و کد معاملاتی خود به یکی از شعب بانک موردنظر مراجعه کنید.

برای اطلاع از مقدار سود سهام و روش پرداخت آن از روش زیر اقدام کنید:

  • ورود به سایت کدال
  • انتخاب گزینه جستجوی اطلاعیه
  • انتخاب تماد بورسی شرکت در فیلد نمادها (در سایت tsetmc.com نماد شرکت ها مشخص است)
  • قرار دادن گزینه نوع اطلاعیه بر مورد زمان بندی پرداخت سود
  • انتخاب گزینه جستجوی اطلاعیه ها در پایین فرم
  • دانلود فایل pdf یا عکس با انتخاب اطلاعیه موردنظر
  • در اطلاعیه، معمولا نحوه دریافت سود ذکر شده است

تصویب سود نقدی چطور انجام می شود؟

اگر سهامی خریداری کرده اید و می خواهید بدانید سود سهام چگونه محاسبه می شود، باید ابتدا به این نکته واقف باشید که صورت های مالی شرکت ها، همراه با گزارش حسابرس مستقل، در مجمع عمومی عادی سالیانه که سالی یک بار برگزار می شود، در اختیار سهامداران شرکت قرار می گیرد.

لازم به توضیح است طبق ماده ۷۸ قانون تجارت، برای رسمیت اجلاس مجمع عمومی عادی، حضور حداقل بیش از نصف سهامداران دارای حق رأی الزامی است. براساس این قانون اگر در دعوت اول، حد نصاب مذکور حاصل نشود، جلسه بعدی (دوم) با حضور هر عده از صاحبان سهام دارای حق رأی، رسمیت داشته و مصوبات آن نیز قانونی است. البته این درصورتی است که در دعوت دوم، نتیجه دعوت اول (عدم تشکیل آن)، قید شده باشد.

دستور کار اصلی این مجمع، تصویب صورت های مالی توسط سهامداران شرکت است؛ یعنی بعد از قرائت گزارش حسابرس مستقل و توضیحات مدیران شرکت، در مورد کارهای انجام شده و برنامه های آتی، تصویب صورت های مالی به رأی گذاشته می شود.

در نهایت، تصویب صورت های مالی، بدین معناست که سهامداران، عملکرد مدیران شرکت را تائید کرده اند. پس از تصویب صورت های مالی، نوبت تصویب مقدار سود تقسیمی می رسد. هیئت مدیره شرکت با توجه به مقدار سود، وضع نقدینگی شرکت، برنامه های آتی و سایر موارد، مقدار سود تقسیمی را به مجمع پیشنهاد می کند.

«رکن تصمیم گیرنده برای تصویب مقدار سود تقسیمی، مجمع عمومی عادی سالیانه است. مجمع امکان دارد همان سود تقسیمی پیشنهاد شده توسط هیئت مدیره را تصویب کند، یا سودی غیر از آن.»

تصویب سود سهام نقدی

میزان سود تقسیمی

بر اساس ماده ۸۶ قانون تجارت، مجمع عمومی عادی می تواند نسبت به کلیه امور شرکت به جز آنچه در صلاحیت مجمع عمومی مؤسس و فوق العاده است، تصمیم بگیرد؛ بر این اساس، تصمیم گیری در خصوص سود قابل تقسیم، بر عهده مجمع عمومی است.

سود نقدی هر سهم شرکت به چه سهام دارانی تعلق می گیرد؟

سود هرسهم به سهامداری تعلق می گیرد که در تاریخ برگزاری مجمع عمومی سالیانه شرکت، مالک آن سهم باشد؛ بنابراین زمان خرید یا فروش سهام ملاک نیست. شما حتی اگر دو روز قبل از برگزاری مجمع، سهام شرکت را بخرید و در زمان برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشید، سود نقدی به شما تعلق می گیرد.

در شرکت های سهامی عام در چه صورت سود سهام به سهام داران پرداخت می شود؟

در این شرکت ها، پرداخت سود سهام، مشروط به وجود سود قابل تقسیم و تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام در مورد تقسیم سود است.

سود سهام چگونه پرداخت می شود؟

عموماً مجامع بسیاری از شرکت های بورسی، از خرداد تا پایان مرداد برگزار می شود. همان طور که می دانید، طبق قانون تجارت، شرکت ها موظفند، حداکثر ۸ ماه پس از تصویب سود نقدی در مجمع، نسبت به پرداخت آن به سهامداران اقدام کنند. در نهایت، نحوه پرداخت سود سهام در مجمع عمومی و یا جلسه هیئت مدیره باید مشخص شود؛ این پرداخت می تواند به صورت نقدی و یا غیر نقدی باشد.

در بسیاری از موارد، شرکت ها سود سهام را از طریق کالاهای تولیدشده به سهامداران پرداخت می کنند. همچنین ممکن است بخشی از سود نقدا توزیع شده و بخش دیگری صرف سرمایه گذاری در بخش های جدیدتر شود.

البته در اساسنامه شرکت ها می توان مهلت کوتاه تری برای پرداخت سود سهام تعیین کرد. بعضی شرکت ها ممکن است پس از انقضای مهلت هشت ماهه نیز از پرداخت سود سهم به سهامداران خودداری کنند. در چنین شرایطی، سهامداران با توجه به مفاد قانون، می توانند در صورت دیرکرد پرداخت سود نقدی، مطالبه رسمی خود را با ارسال اظهارنامه قانونی اعلام کرده و مشمول خسارت تأخیر تأدیه شوند.

البته عدم پرداخت سود سهام توسط مدیران، به هیچ عنوان وجه کیفری نداشته و سهامداران برای وصول مطالبات سود سهام، تنها می توانند اموال شرکت را توقیف کنند.

سود سهام چگونه پرداخت می شود

اطلاع از نحوه دریافت سود نقدی هر سهم شرکت (DPS)

برای اطلاع از مبلغ و نحوه دریافت DPS هر شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، می توانید اطلاعیه شرکت را در سایت codal.ir پیدا کرده و یا با امور سهام شرکت مربوطه ارتباط برقرار کنید.

اگر به تازگی سهام داری یک شرکت را تجربه می کنید و با مراحل دریافت سود آشنایی درستی ندارید، باید به این نکته آگاهی داشته باشید که فرایند پرداخت سود سهام و زمان آن، در مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت اعلام می شود؛ اگر یک شرکت، در مجمع برگزار شده، تاریخ واریز سود سهام را اعلام نکند، در نهایت موظف است به محض روشن شدن تاریخ دقیق اطلاعیه ، آن را از طریق سامانه کدال منتشر کند تا در اختیار سهام داران قرار بگیرد.

لازم به ذکر است که در مواردی، شرکت ها پیش از برگزاری مجمع، زمان بندی پرداخت سود را از طریق کدال اعلام می کنند. در میان سهامداران یک شرکت، افرادی وجود دارند که به دلیل عدم آگاهی از چگونگی دریافت سود، سال های زیادی، سود سهام خود را دریافت نکرده اند.

هر شرکتی که سهام آن در بورس و فرابورس معامله می شود، بخشی به نام امور سهام دارد که افراد حاضر در آن، مسئول پاسخگویی به سؤالات و ابهامات سهامداران هستند. در نتیجه به سهامداران اجازه می دهد که برای دریافت سود خود، با امور سهام شرکت مربوطه تماس گرفته و نسبت به مراحل قانونی دریافت سود آگاهی پیدا کنند.

برای دریافت شماره تلفن امور سهام، کافیست عبارت امور سهام شرکت را جستوجو کنید تا شماره آن از طریق سایت اصلی شرکت در اختیار شما قرار گیرد.

سخن پایانی

پس از تصویب سود نقدی سهام یک شرکت در مجمع سالیانه، باید منتظر بمانید تا زمان توزیع سود برسد. گاهی شرکت در اطلاعیه زمان بندی پرداخت سود، از سهامداران درخواست می کند تا شماره حساب بانکی را همراه با کد بورسی، به ایمیل شرکت ارسال کرده و یا برای امور سهام شرکت فکس کنند.

در این حالت، پس از دریافت مشخصات و شماره حساب، سود تعلق گرفته به حساب شما در موعد مقرر واریز می شود. هرچند در اکثر موارد، شرکت ها، بانک موردنظر خود جهت پرداخت سود به سهامداران معرفی می کنند.

در نهایت، شما با در دست داشتن کارت شناسایی و کد سهامداری، باید به بانک مراجعه کرده و با تکمیل فرم دریافت سود نقدی شرکت در بانک، سود تعلق گرفته را به صورت نقدی دریافت کرده یا درخواست کنید آن را به حساب شما واریز کنند.

ادامه مطلب
buffet-(4)
برای سرمایه‌گذاری در بورس و خرید...

سرمایه گذاری در بورس فقط مختص افراد ریسک پذیر یا حرفه ای نیست. بلکه افراد ریسک گریز یا حتی کسانی که تخصص کافی در مسائل مرتبط با سرمایه گذاری ندارند هم می توانند از طریق خرید اوراق مشارکت، اوراق اجاره، سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری، استفاده از خدمات شرکت های مشاور سرمایه گذاری، استفاده از خدمات سبد گردانی و … در بورس سرمایه گذاری کنند. قبل از هر کاری به دنبال پاسخ این پرسش می گردیم که برای سرمایه گذاری در بورس و خریدوفروش سهام باید به کجا مراجعه کرد؟ در ادامه این مقاله به صورت مختصر و مفید در این خصوص با هم صحبت می کنیم.

[irp posts=”36618″ name=”نحوه ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی از کارگزاری”]

کارگزار بورس چه کسی است و چه کاری انجام می دهد؟

شاید اسم کارگزار بورس را شنیده باشید. خرید و فروش سهام و انواع اوراق بهادار در بورس فقط از طریق کارگزاران رسمی بورس انجام می شود. بنابراین برای سرمایه گذاری در بورس، هیچ نیازی نیست که در تالار بورس حضور داشته باشید. کارگزاران بورس این وظیفه را بر عهده دارند. آنها افرادی آگاه، خبره و مورد اعتماد هستند که پس از کسب مجوزهای لازم از سازمان بورس و اوراق بهادار، اقدام به خرید و فروش سهام و سایر انواع اوراق بهادار می کنند. کارگزاران بورس در ازای ارائه خدمات، مبلغ بسیار اندکی را به عنوان کارمزد می گیرند. سازمان بورس به طور مستمر و دقیق بر شیوه فعالیت کارگزاران بورس نظارت دارد و همین امر سبب می شود تا سرمایه گذاران، با اطمینان بیشتری کارهای بورسی شان را به آنها بسپارند.

[irp posts=”36769″ name=”بهترین کارگزاری های بورس سهام تهران”]

گام نخست سرمایه گذاری در بورس و خریدوفروش سهام

بنابراین، سرمایه گذاری در بورس سهام فقط از طریق کارگزاری های رسمی بورس که در اغلب شهرهای کشور مستقر هستند، انجام می شود. برای مشاهده اطلاعات کارگزاران بورس به پایگاه اینترنتی «سازمان بورس و اوراق بهادار» به نشانی «www.seo.ir» مراجعه کنید. اما اولین گام برای سرمایه گذاری در بورس چیست؟ اگر از شما بپرسند مدارک لازم برای عملیات بانکی مثل واریز وجه به حساب، انتقال وجه از حساب، صدور چک و… چیست؟ حتما پاسخ خواهید داد که برای انجام همه عملیات های نام برده شده باید حساب بانکی داشته باشیم. در بورس هم چنین چیزی وجود دارد. هر فردی برای سرمایه گذاری در بورس و خرید و فروش اوراق بهادار، باید کد سهام داری داشته باشد. در واقع، کد سهام داری، همانند حساب بانکی است.

سرمایه گذاری در بورس و خریدوفروش سهام در بورس

 چگونه کد سهامداری یا کد بورسی بگیریم؟

کد سهام داری، شناسه ای ۸ کاراکتری است که از سه حرف اول نام خانوادگی و یک عدد تصادفی ۵ رقمی تشکیل شده است. مثلا کد سهام داری فردی با نام خانوادگی «رضایی» چیزی شبیه به این می شود: «رضا ۱۲۲۳۶». کد سهام داری منحصر به فرد است و هر سرمایه گذار تنها یک کد معاملاتی دارد. برای دریافت کد سهام داری، کافی است به یکی از شرکت های کارگزاری بورس مراجعه و مدارک شناسایی خود شامل کپی شناسنامه و کارت ملی را به کارگزار ارائه دهید. ظرف مدت دو روز، کد سهام داری صادر و تحویل شما می شود. صدور کد سهام داری کاملا رایگان است و لازم نیست برای دریافت آن هزینه ای به کارگزار بپردازید.

چطور نزدیکترین کارگزاری بورس را به خود پیدا کنیم؟

با دریافت کد سهام داری، به طور رسمی قدم در دنیای بورس گذاشته اید و می توانید در این بازار سرمایه گذاری کنید. توجه داشته باشید که همه شیوه های سرمایه گذاری در بورس مانند خرید و فروش اوراق مشارکت، اوراق اجاره، سهام، سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری و… به کد سهامداری نیاز دارند. بنابراین دریافت کد بورسی از طریق مراجعه به کارگزاران رسمی بورس، اولین گام برای ورود به بازار سرمایه، سرمایه گذاری در بورس و خریدوفروش سهام است.

لطفا ویدیو مرتبط یا این مقاله را نیز مشاهده کنید.

ادامه مطلب
buffet-(4)
۱۰ پرسشی که باید قبل از...

سرمایه گذاری در بورس، فعالیتی است که اطلاعات در آن حرف اول را می زند. هر اندازه که اطلاعاتتان در مورد یک سهم بیشتر باشد، بهتر می توانید در مورد خرید یا فروش آن تصمیم بگیرید. قبل از سرمایه گذاری تمام دارایی خود در بازار بورس، بهتر است تکالیفی را انجام دهید که اکثر مردم آن ها را نادیده می گیرند. تا پایان این مقاله از خانه سرمایه با ما همراه باشید تا با ۱۰ پرسشی که باید قبل از خرید سهام به آنها پاسخ داد آشنا شوید.

۱۰ پرسشی که باید قبل از خرید سهام به آنها پاسخ داد

«Brad Barber» پروفسور دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده مقاله «all that Glitters» می گوید: «برخی از سرمایه گذاران تصمیم های خود را با دقت بررسی نمی کنند. او هم چنین در مورد تأثیر اخبار روی رفتار خرید سهامداران گروهی و فردی صحبت می کند. به گفته او سهامداران خرد، گروه زیادی از خریداران هستند که به طور مرتب، اخبار را دنبال می کنند. اتفاقات بازار بورس به ما آموخته است که سرمایه گذاری بدون دقت و فکر سودآور نیست. در واقع، موفقیت این گونه سرمایه گذاری ها ناگهانی تمام می شود. بهتر است سرمایه داران از این موضوع درس گرفته و سپس وارد مرحله بعد شوند.»

با توجه به مسائل گفته شده، ۱۰ پرسش و پاسخ برای سرمایه داران قبل از خرید سهام مطرح شده است. اگرچه دانستن تمام پاسخ ها، برنده شدن و موفقیت را ضمانت نمی کند، اما در بلند مدت و توجه به این سؤالات، از او یک سرمایه گذار آگاه تر و بهتر می سازد. با هم ۱۰ پرسشی که باید قبل از خرید سهام به آنها پاسخ داد را مرور می کنیم.

۱- حوزه فعالیت شرکت چیست؟

«وارن بافت» می گوید: «در کمپانی هایی که با زمینه کار آن ها آشنا نیستم سرمایه گذاری نمی کنم.» اگر بزرگ ترین سرمایه گذار ۶۰ سال اخیر، شجاعت کافی دارد تا بگوید همه کمپانی ها را نمی شناسد، ما نیز باید او را سرلوحه خود قرار دهیم. این سؤال، بنیادی ترین سؤال است، اما پرسش آسانی نیست. برای پاسخ دادن به این پرسش باید اطلاعات زیادی را از راه های مختلف مانند وب سایت شرکت ها به دست آورد.

۲- آیا شرکت سوددهی دارد؟

این پرسش نیز پرسش ساده ای است که می تواند با تفاوت های موجود در درآمد کمپانی پیچیده شود. سرمایه گذاران می توانند با خواندن گزارش درآمد سالانه و فصلی، میزان درآمد خالص گزارش شده به دلار و به ازای هر سهم را چک کنند. بعدا در این بخش راه هایی برای موانع موجود مطرح خواهد شد.

۳- تاریخچه درآمد شرکت و چشم انداز آن چیست؟

یک نگاه سریع به خبرها و داستان های گذشته شرکت و وضعیت آن می تواند در یافتن پاسخ این پرسش به ما کمک کند. آیا کمپانی، رشد پایدار درآمد را تجربه کرده است؟ آیا درآمدش بی ثبات است؟ به خاطر داشته باشید که همه درختان در بهشت نمی رویند، اگر این شرکت یک شرکت فناوری بزرگ است، آیا می تواند چنین رشد روزافزونی را به عنوان یک شرکت جوان و نوپا داشته باشد؟

۴- سهام شرکت چقدر ارزشمند است؟

پیدا کردن شرکتی که درآمد افزایشی داشته باشد، خوب است. اما در طرف دیگر معادله، ارزشی که بازار برای آن رشد می پردازد و چشم اندازهای آینده قرار دارند. چندین راه اساسی برای تعیین ارزش یک شرکت وجود دارد. راه هایی مانند قیمت درآمد و قیمت فروش در این دسته جای می گیرند. به راحتی می توان این اعداد را در اینترنت پیدا کرد. P/E های چندگانه، بهترین ابزار محاسبه به شمار می روند. اما سرمایه گذاران نیاز دارند تا مبلغ پرداختی برای سهم را در نظر بگیرند.

۵- رقبای شرکت چه کسانی هستند؟

کمپانی ها در یک محیط بی رقیب کار نمی کنند. برای هر کوکاکولا یک پپسی و عده زیاد دیگری از رقیبان وجود دارد. شرکت ها همیشه به دنبال گرفتن تجارت از رقیبان خود هستند. در این بین، سرمایه گذاران باید بدانند که شرکت ها چگونه حمایت شده اند؟ آیا این شرکت، بزرگ ترین بازار را در صنعت خودش دارد؟ آیا یک کمپانی کوچک است که در صنعت رقابتی خودش رشد می کند؟ آیا صنعتی تحت سلطه یک کمپانی است یا یک صنعت انحصاری است؟ همچنین، سرمایه گذاران باید به رقیبان خارجی نیز توجه کنند. جایی که قیمت های ارزان تر می تواند حاشیه سود را تحت فشار بگذارد.

۶- مدیران شرکت چه کسانی هستند؟

برخلاف مدیران مالی حرفه ای، هر سرمایه گذاری نمی تواند قبل از تصمیم به خرید سهام با سرپرست یک شرکت یا مدیر آن صحبت کند. البته این بدان معنی نیست که راهی برای یافتن رهبر یک شرکت یا کمپانی وجود ندارد. هر شرکت معتبر، فهرستی از شرکا و مدیران، مدت زمان همکاری آن ها با شرکت ها، پیشینه شرکت و پیشینه آن ها را در وب سایت خود منتشر می کند. اگر در قسمت اجرایی شرکت، عدم ثبات مشاهده شود، می تواند به عنوان نشانه ای منفی از ثبات شرکت قلمداد شود. فراتر از خط اجرایی شرکت، سرمایه گذاران باید به مطالعه و جست وجوی مقالات در مورد گروه اجرایی بپردازند. انتشارات بازرگانی هر صنعت، فرصت خوبی برای پرس وجو کردن در مورد شرکت را فراهم می کند.

۷- وضوح ترازنامه شرکت چقدر است؟

سرمایه گذاران جدی که برای طولانی مدت سرمایه گذاری می کنند، باید بتوانند از ترازنامه شرکت سر در بیاورند. آیا نسبت بدهی و درآمد شرکت با هم هم خوانی دارند؟ تنها بررسی کردن درآمد کمپانی نمی تواند اطلاعات دقیقی در رابطه با بدهی های کمپانی در اختیار ما قرار دهد. همچنین به دست آوردن اطلاعاتی در زمینه مقدار بودجه اختصاصی به تحقیق و توسعه می تواند مفید واقع شود. مثلا اگر بخش توسعه و تحقیق رو به پیشرفت باشد به این معنی است که شرکت دچار مشکلاتی شده است.

۸- آیا گزارش های سالانه ۱۰-q و ۱۰-k شرکت را خوانده اید؟

گزارش ۱۰-K، یک گزارش سالانه است که هر شرکتی باید آن را برای کمیسیون امنیت و تبادل اطلاعات ارسال کند. این گزارش بسیار کامل تر از گزارش های فصلی است که شرکت ها در فصل درآمد ثبت می کنند. ۱۰-Q گزارش سه ماهه شبیه به ۱۰-K است، مگر آنکه به صورت یک ماهه مورد نیاز باشد.

۹- آیا عواملی وجود دارند که صداقت و درستی شرکت را زیر سؤال ببرند؟

در پاسخ به این سؤال، گزارش های ۱۰-K و ۱۰-Q کاربردی خواهند بود. ابتدا هر شرکت نیاز دارد تا از جزئیات عوامل تهدیدکننده ای که ممکن است چشم اندازهای شرکت را ضعیف کنند اطلاع داشته باشد. هم چنین شرکت توضیحاتی حسابداری در رابطه با سطح اهمیت نرخ استهلاک دارایی ها و نرخ رشد مستمری های خود ارائه می دهد تا به شما بگوید آیا شرکت در ارائه گزارش های خود تهاجمی عمل می کند یا خیر.

۱۰- آیا موقعیت های رقابتی شرکت تداوم پذیر است؟

سرمایه گذاران کوتاه مدت که به دنبال سود و دستاوردهای کوتاه هستند نیازی نیست به این پرسش ها پاسخ بدهند. اما سرمایه گذاران پایدار باید در جستجوی یافتن پاسخ این پرسش ها باشند.

ادامه مطلب
boursetime
آیا الان زمان مناسبی برای سرمایه...

اغلب این سوال از من پرسیده می شود که آیا الان زمان خوبی برای سرمایه گذاری در بازار بورس است؟ فرقی هم نمی کند که اوضاع بورس خوب باشد یا بد، چون همیشه عده ای – حتی برخی از حرفه ای ها – این سوال را خواهند پرسید. این مقاله را با هدف پاسخ به چنین دوستانی می نویسم.

پرسیدن این سوال درست مانند این است که چون شما می ترسید رانندگی کنید، از دوستتان می پرسید آیا الان زمان خوبی برای رانندگی است؟ در حقیقت، هیچ پاسخ درستی برای این پرسش وجود ندارد. چون همه چیز به تسلط شما در رانندگی بستگی پیدا می کند. در نتیجه، می توانیم این طور بگوییم که هر لحظه، زمان مناسب برای سرمایه گذاری در بورس است به شرطی که بتوانید بعد از شروع سرمایه گذاری، پول خود را مدیریت کنید. بد نیست به این ویدیو هم نگاهی بیندازید. این کلیپ کوتاه، نمونه ای از شرایط خوب بازار و عدم توانایی سرمایه گذار در تحلیل و مدیریت فرصت های سرمایه گذاری در بازار بورس است.

اگر ویدئو بالا به خوبی نمایش داده نمی شود با کلیک بر اینجا دانلود کنید .


یک خاطره بورسی

بعد از جلسه ای در دانشگاه در جمع دوستان بورسی خود ایستاده و گرم صحبت بودیم. ماجرا به زمانی برمی گردد که اخبار مذاکرات ایران بسیار داغ بود و همه منتظر بودند ببینند نتیجه مذاکرات چه می شود. ناگهان فرد تازه کاری که تا آن روز اصلا در بورس فعالیت نکرده بود وارد جمع ما شد و پرسید: «دوستان اگر نتیجه مذاکرات خوب شد آیا زمان مناسبی برای ورود به بازار بورس است؟» من طبق معمول چیزی نگفتم و با لبخند به دیگر دوستانم که آنها هم مشاور سرمایه گذاری و سبدگردان بودند نگاه می کردم. ناگهان یکی از دوستان گفت: «بله خوب می شود برو سهم بخر» و بقیه هم سری به نشانه تایید تکان دادند. چند ماهی گذشت و دوباره همان ۴-۵ نفره وسط سالن دانشگاه ایستاده بودیم که دوباره این فرد آمد و گفت: «ای بابا! ما که کلی ضرر کردیم. دوستان چرا گفتید بخرم بازار خوب می شود ؟ اولش سهم هایم صعود کرد ولی بعد ریخت. اما من نگه داشتم و تا الان یک عالمه ضرر کردم!»

بورس


investmentinstockmarket

داستانی که برایتان گفتم و این دوست، یکی از هزاران نفری است که دقیقا به همین شکل و به واسطه عدم توانایی هدایت سرمایه هر روز در بازار ضرر می کنند .

در واقع چیزی به اسم «زمان مناسب برای سرمایه گذاری در بورس» وجود ندارد. برای نخبگان سرمایه گذاری در بازار بورس این سوال اصلا مفهوم ندارد. چون در درجه اول، مثل یک راننده با تجربه در هر شرایطی حتی بحرانی می دانند چطور در بازار فعالیت کنند و گلیم خود را از آب بیرون بکشند و در درجه دوم بازار را به خوبی می شناسند و بهترین زمان های ورود و خروج از بازار را تشخیص می دهند. آنها می دانند که با اتفاق غیرمنتظره ای مثل خبر های ناگهانی، ریزش و غیره، چگونه باید برخورد کرده و چطور با تحلیل، سرمایه خود را هدایت کنند.

پس دو راه داریم، راه اول اینکه آموزش بورس و سرمایه گذاری در بازار را به صورت حرفه ای و کامل یاد بگیریم و راه دوم این است که سرمایه خود را به کسی که این کار را به خوبی انجام می دهد بسپاریم. این موضوع در داستان ما مصداق این است که یا راننده حرفه ای برای خود داشته باشیم و دیگر خودمان رانندگی نکنیم یا رانندگی را به خوبی بیاموزیم. راهی جز این برای موفقیت در بازار بورس وجود ندارد. شرکت های سبدگردانی و شرکت مشاور سرمایه گذاری در بازار بورس در حکم راننده حرفه ای سرمایه شما هستند. اما اگر می خواهید خودتان طعم موفقیت در بازار بورس را بچشید باید به یک راننده تمام عیار در این بازار تبدیل شوید.

و کلام آخر اینکه سرمایه گذاری در بورس مثل شرکت در یک مسابقه رانندگی پرماجراست و نیازمند یک راننده فوق حرفه ای است تا در هر شرایطی بدون توجه به وضعیت راه بتواند به سمت مقصد حرکت کند. نخبگان بورس مثل چنین راننده حرفه ای بدون تاثیر از وضعیت شاخص کل می دانند چگونه باید در هر شرایطی از بازار به سمت حداکثر بازده خود پیش روند.

دوستدار شما، علی صابریان


نویسنده:

علی صابریان، مدرس دوره نخبگان بورس خانه سرمایه

alisaberian7

ادامه مطلب