Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر

پتروشیمی

buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در شرکت پتروشیمی...

معرفی پتروشیمی آبادان

نام شرکت: پتروشیمی آبادان

نماد: شپترو

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید محصولات شیمیایی – پلاستیک اولیه و مواد ترکیبی

محصولات شرکت: PVC، DDB و سود محرق

محصول اصلی : PVC

بازار فروش: داخلی و صادراتی

معرفی شرکت:

شرکت پتروشیمی آبادان در سال ۱۳۴۵ تاسیس و در سال ۱۳۷۴ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد و طبق اساسنامه هدف از ایجاد آن تولید PVC، DDB و سود محرق می باشد. ظرفیت اسمی تولید این شرکت برای PVC معادل ۱۱۰۰۰۰ تن درسال، DDB با ۱۰۰۰۰ تن در سال و سود سوزآور ۲۳۰۰۰ تن در سال می باشد مشروط بر آنکه روزانه در سه شیفت کاری فعالیت شرکت ادامه پیدا کند.

اطلاعاتی در رابطه با PVC :

Mavared Masraf

سایت های مرتبط :

www.sunsirs.com

دیاگرام تولید PVC:

created_PVC

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) – سهامی عام

۲-۱)سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری – سهامی عام

۳-۱)بیمه مرکزی ایران

۴-۱)تولیدی پلیمرهای صنعتی پولیکانوین

و …

۲)سرمایه گذاری های کوتاه مدت و بلندمدت:

شامل سرمایه گذاری در بازار پول – سپرده بانکی می باشد. از طرفی سرمایه گذاری های بلندمدت شرکت نمایانگر مالکیت بیش از ۹۰ درصدی شپترو در دو شرکت تولیدی پلیمرهای صنعتی پولیکانوین و شرکت کشت و صنعت سبز پاسارگاد می باشد.

۳)حساب های دریافتنی تجاری و غیرتجاری:

عمده حساب های دریافتنی شپترو از شرکت های زیرمجموعه به ویژه شرکت تولیدی پلیمرهای صنعتی پولیکا نوین می باشد.

۴)حساب ها ی پرداختنی تجاری و غیرتجاری:

عمده پرداختنی های شپترو بابت بدهی به تامین کنندگان کالا و مواد اولیه و هم چنین بدهی به شرکت های تابع وزارت نفت می باشد.

۵)فروش شرکت:

۵-۱)محصول اصلی شغدیر PVC  و  DDB و سود محرق(سود سوزآور) می باشد. این شرکت معمولا نصف فروش PVC و تمام فروش سود سوزآور را در داخل و ومابقی را صادر می نماید، هم چنین DDB را نیز فقط صادر می کند.بسته به این موضوع که تغییرات نرخ جهانی PVC و نرخ دلار چگونه باشد سهم فروش داخلی از ۵۰ تا ۷۰ درصد متغیر می باشد.

۶)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد برای مشاهده قیمت جهانی محصول شپترو به نشریه PLATTS رجوع نمایید که با جستجوی این عبارت در تلگرام می توانید به نشریه مربوطه که به صورت هفتگی منتشر می شود دسترسی پیدا کنید.

۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۷)قیمت جهانی PVC و به تبع آن قیمت داخلی آن  از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت PVC  نیز هم رشد پیدا می کند.

۲-۷)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۷-۳)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی آبادان داشته باشد.

۷-۴)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۸)مواد اولیه شرکت:

مواد اولیه شرکت از اتیلن، کلر، EDC و VCM می باشد که بیش از ۹۰ درصد آن از شرکت های داخلی تامین می گردد که به سه شیوه می توان نرخ آن را محاسبه کرد:

استفاده از نرخ های بورس کالا. دوم رجوع به آخرین گزارش حسابرسی شده شرکت و محاسبه نرخ هر کدام از مواد اولیه و اعمال تغییراتی در آن در صورت نیاز. سوم استفاده از روش تحلیل افقی در محاسبه ارزش مواد اولیه که این آیتم را می بایست با روش دوم تلفیق کرد.

۹)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر مواد اولیه به عنوان اصلی ترین آیتم بهای تمام شده، سربار نیز بخش مهمی را در بهای تمام شده ایفا می کند که آن نیز از هزینه برق و گاز، استهلاک، لوازم و ابزار مصرفی و هزینه حقوق تشکیل می شود.

۱۰)سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:

۱)هرگونه افزایش در قیمت محصولات اتیلن، کلر، EDC و VCM می تواند منجر به کاهش حاشیه سود ناخالص گردد.

۲)با توجه به کاربرد گسترده PVC در صنایع مختلف مانند صنعت پوشاک، ساخت بطری، تجهیزات پزشکی و … می توان چنین برداشت کرد که هرگونه گسترش فعالیت این صنایع می تواند منجر به افزایش تقاضای این محصول شده و در نهایت به افزایش سودآوری این شرکت ها کمک نماید.

۳)در صورت اجرایی شدن طرح های عمرانی گسترده در کشورهای مختلف جهان من جمله چین و آمریکا به عنوان دو ابر قدرت اقتصادی در دنیا می تواند قیمت جهانی PVC را افزایش دهد.

۱۱)هزینه های عمومی و اداری و فروش:

عمده هزینه های عمومی و اداری و فروش شپترو را هزینه حقوق و دستمزد تشکیل می دهد که تغییرات آن تابع دو آیتم می باشد:

اول مصوبات دولتی در این زمینه است، دوم افزایش یا کاهش تعداد کارکنان این شرکت.

عوارض آلایندگی تشکیل شده که آن هم تابع تصمیمات دولتی می باشد و در صورت افزایش نرخ این آیتم با افزایش هزینه ها روبه رو خواهد شد.

۱۲)سایر درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی:

سایر درآمدها(هزینه ها)ی عملیاتی عمدتا از سود و زیان ناشی از تسعیر ارز تشکیل می شود. اما سایر درآمدها(هزینه ها)ی غیرعملیاتی از آیتمی تحت عنوان هزینه مستمری کارکنان بازنشسته قبل از موعد اثر می پذیرد.

۱۳)سایر نکات بااهمیت:

شرکت در حال تکمیل واحد کاربری تکنولوژی واحد کلر آلکالی می باشد که پیرو آن کلر دریافتی شرکت به میزان ۲٫۵ برابر افزایش خواهد یافت و در نتیجه EDC تولیدی نیز رشد و در نهایت VCM و سود سوزآور افزایش بیشتری از نظر مقداری خواهد داشت.

یکی از برنامه های مهم و بسیار اثرگذار شرکت تغییر در واحد الفینی شرکت به منظور تبدیل به پروپیلن می باشد در حالی که در حال حاضر DDB به عنوان یک محصول منسوخ شده تولید می گردد.شرکت در حال برنامه ریزی برای جابه جایی از محصول DDB به پروپیلن است و به دنبال ایجاد واحدی با ظرفیت ۱۳۲۰۰ تن می باشد و در این صورت شاهد جهش فوق العاده ای در این سهم خواهیم بود.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)نوسانات نرخ ارز:

با توجه به اینکه تنها ارتباط شرکت با نرخ ارز، در رابطه با درآمدها می باشد بنابراین هرگونه افزایش نرخ ارز می تواند موجب افزایش سودآوری شرکت گردد.توجه فرمایید که تا تاریخ تهیه این گزارش هیچ وام ارزی رویت نشده است پس هیچ نکته منفی در این رابطه نمی توان منظور کرد.

۲)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی آبادان می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شپترو می گردد.

۳)ریسک متغیرهای کلان:

همانطور که پیش از این مطرح شد بخشی از محصولات شرکت صادر و بخش دیگر از طریق بورس کالا به فروش می رسد.بنابراین مسائل تحریم اقتصادی و برخی تصمیمات دولت در رابطه با شیوه قیمت گذاری محصولات در بورس کالا می تواند بر افزایش یا کاهش شدید قیمت محصولات شپترو موثر واقع شود.

۴)ریسک تصمیمات کلان اقتصادی در کشورهای مقصد:

در حال حاضر بازارهای هدف شپترو محدودیت خاصی هم چون اعمال عوارض یا تعرفه بر روی کالاهای ایرانی اتخاذ نشده است در صورتی که چنین محدودیت هایی وضع گردد فروش صادراتی این شرکت با محدودیت های جدی روبه رو می شود.

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در شرکت پتروشیمی...

معرفی پتروشیمی شیراز

نام شرکت: پتروشیمی شیراز

نماد: شیراز

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه – کود

محصولات شرکت: اوره، نیترات صنعتی و …

محصول اصلی : اوره

بازار فروش: بیش از ۵۰ درصد صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت در سال ۱۳۴۳ تاسیس و در سال ۱۳۸۳ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است و هدف از تاسیس آن تولید، بازاریابی و فروش محصولات شیمیایی و هم چنین واردات و صادرات آن می باشد. طبق اعلام شرکت ظرفیت اسمی تولید مهم ترین محصولات شرکت به شرح ذیل می باشد:

اوره ۱۵۶۷۰۰۰ تن در سال

آمونیاک ۱۰۰۵۰۰۰ تن در سال

فرایند تولید اوره و آمونیاک:

جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:

فاکتورهای مهم بنیادی در شرکت پتروشیمی شیراز

Farayand Tolid Ure Va Amuniac

سایت های مرتبط :

http://fertilizerworks.com/

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea

https://www.cmegroup.com/trading/agricultural/fertilizer/urea-granular-fob-middle-east.html

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان ( پارسان ) – بورسی ـ ۵۱٫۶۷ درصد

۱-۲) سرمایه گذاری مدیران اقتصاد

۱-۳)سرمایه گذاری هامون سپاهان

۱-۴)گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) – ۲٫۲ درصد

۲)دریافتنی های تجاری و غیرتجاری:

عمده مطالبات شرکت از دو محل می باشد:

اول سازمان امور مالیاتی بابت برگشت بخشی از مالیات پرداختی توسط شرکت که در نتیجه اعتراض پتروشیمی شیراز رای به نفع شرکت داده شده است.

دوم مطالبات شرکت از شرکت های وابسته به صنایع خرید کود نیترات که این عامل بیشترین سهم را دارد.

۳)موجودی مواد و کالا:

همچون سایر شرکت های پتروشیمی عمده موجودی مواد و کالای شرکت مربوط به قطعات و لوازم یدکی می باشد.

۴)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:

عمده بدهی شرکت به سه دسته زیر تقسیم می شود:

اول بدهی به پارسان بابت سود سهام مصوب پرداخت نشده.

دوم بدهی به شرکت گاز استان فارس بابت تامین گاز خوراک شرکت جهت راه اندازی فرایند تولید.

سوم بدهی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی بابت تامین مالی ارزی انجام شده جهت خرید طرح اوره و آمونیاک سوم.

توجه فرمایید که بدهی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارزی بوده و بر اساس صورت ۱۲ ماهه ۹۶ نرخ تسعیر با ارز دولتی انجام شده اما در آن سال تفاوتی بین نرخ ارز آزاد و دولتی وجود نداشته است و ممکن است در نتیجه تغییرات سال ۹۷ و به دلیل اختلاف فی مابین ارز دولتی و آزاد، به احتمال زیاد شرکت را مجبور به تسعیر با ارز بازار ثانویه نمایند در نتیجه زیان تسعیر ارز را خواهیم داشت.

۵)تسهیلات مالی:

شرکت پتروشیمی شیراز حجم سنگینی از وام ارزی دارد که شرکت را با ریسک افزایش نرخ ارز به طور قابل ملاحظه ای روبه رو کرده و می تواند در کنار آیتم فوق با زیان سنگین ناشی از تسعیر بدهی های ارزی روبه رو کند.

۶)فروش شرکت:

شیراز علاوه بر اوره به عنوان محصول اصلی خود، آمونیاک، نیترات و تعدادی دیگر از محصولات را درر داخل به فروش می رساند این در حالست که اوره تنها محصول صادراتی شرکت می باشد.

از نظر ریالی سهم اوره صادراتی بیش از ۵۰ درصد از کل فروش شرکت را تشکیل می دهد.

از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.

بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی شیراز به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.

۷)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.

همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک و دیگر محصولات شرکت به جز اوره نسبت به کل فروش شرکت ناچیز می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.

۸)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۸)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.

۲-۸)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی شیراز داشته باشد.

۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۵-۸)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.

۶-۸)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.

۹)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراکی عمده ماده اولیه پتروشیمی شیراز می باشد که با توجه به نقش استراتژیک آن در ایران نرخ گذاری آن کاملا تابع مصوبات دولت می باشد.

۱۰)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر گاز مصرفی، حقوق و دستمزد و هزینه سوخت و استهلاک از جمله عوامل بسیار مهم در تعیین بهای تمام شده شرکت می باشند.

۱۱)هزینه های عمومی و اداری و فروش:

این حساب را می توان به دو بخش تقسیم کرد:

اول هزینه های حقوق و دستمزد و مشتقات مربوط به آن که کاملا تابع مصوبات وزارت کار می باشد.البته در صورت افزایش بیش از حد تعداد نیروهای شرکت می توان انتظار افزایش غیرمنطقی این هزینه را داشت.

دوم هزینه حمل اوره صادراتی می باشد که این عامل کاملا وابسته به وضعیت حمل و نقل دریایی ایران دارد و قطعا در شرایط تحریم به شدت با افزایش نرخ دلاری آن روبه رو خواهیم شد. لازم به ذکر است که معمولا این هزینه را با نرخ ارز آزاد تسعیر می کنند.

۱۲)سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی:

این سرفصل تحت تاثیر زیان یا سود ناشی از تسعیر بدهی های ارزی و تعهد بابت کارکنان وزارت نفت به صندوق بازنشستگی معمولا رقم سنگینی را گزارش می کند و به شدت کاهنده سود شرکت می باشد.

۱۳)نکته بسیار مهم:

با توجه به زیان انباشته سنگین شرکت و مشمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت، پتروشیمی شیراز بایستی در طی سال جاری مجمع عمومی فوق العاده جهت افزایش سرمایه از محل مازاد تجدد ارزیابی دارایی ها اعمال کند و یا اینکه تصمیم به انحلال بگیرد که دومین نکته تقریبا محل است در نتیجه در صورت عدم برگزاری مجمع احتمال تنزل به بازار پایه را دارد.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

۲)ریسک نوسانات نرخ بهره:

شرکت پتروشیمی شیراز به شدت اهرمی بوده و وام سنگین ارزی و ریالی را دریافت کرده است.در نتیجه ریسک مالی شرکت به شدت افزایش پیدا کرده است و از آنجا که بخش سنگینی از وام به صورت ارزی می باشد در نتیجه افزایش نرخ ارز نیز می تواند به شدت اثر بدی بر وضعیت شرکت خواهد گذاشت و حتی در شرایط فعلی نیز امکان استقراض شرکت بسیار پایین آمده است.از طرفی افزایش نرخ بهره در کشور نیز می تواند بر نسبت P/E شرکت اثر منفی بگذارد.

 

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی خراسان

معرفی پتروشیمی خراسان

نام شرکت: پتروشیمی خراسان

نماد: خراسان

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه – کود

محصولات شرکت: اوره، آمونیاک و ملامین

محصول اصلی : اوره و ملامین

بازار فروش: بیش از ۵۰ درصد صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت در سال ۱۳۶۹ تاسیس و در سال ۱۳۹۱ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است و هدف از تاسیس آن تولید، بازاریابی و فروش محصولات شیمیایی و هم چنین واردات و صادرات آن می باشد. طبق اعلام شرکت ظرفیت اسمی تولید مهم ترین محصولات شرکت به شرح ذیل می باشد:

اوره ۴۹۵۰۰۰ تن در سال

آمونیاک ۳۳۰۰۰۰ تن در سال

ملامین ۲۰۰۰۰ تن در سال

و البته ظرفیت اسمی فوق بر اساس ۳۳۰ روز فعالیت در سال می باتشد.

فرایند تولید اوره و آمونیاک:

جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی خراسان

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی خراسان

 

فاکتورهای مهم بنیادی پتروشیمی خراسان

 

Farayand Tolid Mahsulat Khorasan

 

سایت های مرتبط :

http://fertilizerworks.com/

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea

https://www.cmegroup.com/trading/agricultural/fertilizer/urea-granular-fob-middle-east.html

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین(تاپیکو) – سهامی عام – ۴۱٫۶۱٪

۱-۲) پترو فرهنگ

۱-۳)گروه گسترش نفت و گاز پارسیان ( پاترسان) – سهامی عام – ۱۳٫۲۳٪

۱-۴)سرمایه گذاری آتیه صبا

 

۲)سرمایه گذاری های شرکت:

سرمایه گذاری های شرکت تماما مربوط به سپرده های باکی می باشد که سود ناشی از آن در قسمت سایر درآمدهای غیرعملیاتی گزارش می گردد.

 

۳)دریافتنی های تجاری و غیرتجاری:

عمده مطالبات شرکت از دو محل می باشد:

اول سازمان امور مالیاتی بابت برگشت بخشی از مالیات پرداختی توسط شرکت که در نتیجه معافیت مالیات اوره صتدراتی می باشد.

دوم مطالبات از شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان بابت سود سهام می باشد.در این رابطه لازم به ذکر است که پتروشیمی خراسان به شرکت های دولتی فروش انجام داده و طبق توافقات فیمابین قرار بر این شده تا از محل سودهای تقسیمی سال های مالی آتی پارسان این بدهی تسویه گردد.

 

۴)موجودی مواد و کالا:

همچون سایر شرکت های پتروشیمی عمده موجودی مواد و کالای شرکت مربوط به قطعات و لوازم یدکی می باشد.

 

۵)فروش شرکت:

خراسان هم چون سایر شرکت های اوره ساز اوره و آمونیاک را هم در داخل و هم به خارج می فروشد، اما تفاوت اصلی این شرکت نسبت به سایرین تولید ملامین می باشد که یکی از محصولات گران قیمت به حساب می آید و ارزش حدود ۵ تا ۷ برابر قیمت اوره دارد ر حالی که از اوره بدست می آید.

از نظر ریالی سهم اوره صادراتی بیش از ۳۰ درصد از کل فروش شرکت را تشکیل می دهد و ملامین در مرتبه دوم ارزش فروش قرار دارد.

از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.

بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی خراسان به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.

 

۶)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.

همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک و دیگر محصولات شرکت به جز اوره نسبت به کل فروش شرکت ناچیز می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.

برای محاسبه نرخ دلاری و ریالی فروش ملامین نیز می توانید از گزارش های عملکرد ماهانه پتروشیمی خراسان استفاده نمایید.

۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۸)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.

۲-۸)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی خراسان داشته باشد.

۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۵-۸)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.

۶-۸)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.

 

۸)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراکی عمده ماده اولیه پتروشیمی خراسان می باشد که با توجه به نقش استراتژیک آن در ایران نرخ گذاری آن کاملا تابع مصوبات دولت می باشد.

۹)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر گاز مصرفی، حقوق و دستمزد، برق و سوخت و گاز و تلفن و هزینه تعمیرات ماشین آلات از جمله عوامل بسیار مهم در تعیین بهای تمام شده شرکت می باشند.

۱۰)هزینه های عمومی و اداری و فروش:

این حساب را می توان به سه بخش تقسیم کرد:

اول هزینه های حقوق و دستمزد و مشتقات مربوط به آن که کاملا تابع مصوبات وزارت کار می باشد.البته در صورت افزایش بیش از حد تعداد نیروهای شرکت می توان انتظار افزایش غیرمنطقی این هزینه را داشت.

دوم هزینه حمل اوره و ملامین صادراتی می باشد که این عامل کاملا وابسته به وضعیت حمل و نقل دریایی ایران دارد و قطعا در شرایط تحریم به شدت با افزایش نرخ دلاری آن روبه رو خواهیم شد. لازم به ذکر است که معمولا این هزینه را با نرخ ارز آزاد تسعیر می کنند.

سوم هزینه مربوط به عوارض آلایندگی می باشد که علی رغم ناچیز بودن ارزش ریالی آن نسبت به کل هزینه های عمومی و اداری اما در صورت افزایش نرخ مربوطه می تواند به شدت بر سودآوری خراسان اثرگذار باشد.

۱۱)سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی و عملیاتی:

سایر درآمدها و هزینه های عملیاتی عمدتا بابت سود و زیان ناشی از دارایی ها و بدهی های ارزی می باشد و سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی عمدتا مربوط به سود سپرده بانکی شرکت می باشد.

۱۲)نکته بسیار مهم:

طبق اظهارنظر حسابرس جهت دریافت وجوه ارزی، شرکت با پرداخت کارمزد به شرکت واسط ماکرو اینترنشنال با سرعت بیشتری نسبت به سایرین وجوه را دریافت می نماید که با توجه به شدت تحریم ها می تواند مشکلاتی را برای شرکت در دریافت وجوه ارزی اایجاد نماید.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

۲)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت وام سنگینی را دریافت نکرده و به همین دلیل در صورت شرایط نرمال تجاری افزایش نرخ بهره تاثیر چندانی بر وضعیت سودآوری شرکت ندارد اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی خراسان می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله خراسان می گردد.

 

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی غدیر...

معرفی پتروشیمی غدیر

نام شرکت: پتروشیمی غدیر

نماد: شغدیر

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه به جز کود

محصول اصلی : PVC

بازار فروش: داخلی و صادراتی

معرفی شرکت:

شغدیر در ابتدا و با نام بازرگانی فرآورد کارون جنوب کار خود را آغاز و در سال ۱۳۸۰ به شرکت پتروشیمی غدیر تغییر نام داد. این شرکت در سال ۱۳۹۷ در فرابورس پذیرفته شد. در حال حاضـر شرکت پتروشیمی غدیر جزء شرکتهای فرعی شرکت سرمایه گذاری پتروشیمی نفت وگاز تامین بوده و واحد تجاری نهایی گروه شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی می باشد . مرکز اصلی شرکت در تهران و کارخانه شرکت در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) واقع است.

فعالیت اصلی شرکت ایجاد و اداره واحدهای تولیدی در زمینه های صنایع شیمیایی، نفت و پتروشیمی در داخل و خارج از کشور و همکاری با سایر شرکت ها که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر فعالیت شرکت اثرگذار و یا می توانند مفید باشد، است.

نام محصول تولیدی آن وینیل کلراید مونومر (VCM) با ظرفیت تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن و پلی ونیل کلراید (PVC) با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ هزار تن در سال است که در ساخت انواع لوله ها، شیلنگ ها، عایق های الکتریکی، چارچوب درب و پنجره، کابینت و صنایع خودروسازی و … کاربرد دارد.

اطلاعاتی در رابطه با PVC:

برای تولید PVC، ابتدا ترکیب اتیلن و کلر،EDC   را به وجود می آورد. در مرحله بعدی EDC به VCM تبدیل شده و در آخرین مرحله این ماده به PVC تبدیل می گردد. شرکت در حال حاضر ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن VCM و ۱۲۰ هزار تن PVC را دارا می باشد.

Mavared Masraf

created_PVC

سایت های مرتبط :

www.sunsirs.com/

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱) اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱) سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) – سهامی عام

۲-۱) پتروشیمی بندر امام

۲) سرمایه گذاری های کوتاه مدت:

شامل سرمایه گذاری در بازار پول – سپرده بانکی می باشد.

۳) حساب های دریافتنی تجاری و غیرتجاری:

این حساب عمدتا لز دو بخش تشکیل شده است:

اول حساب های دیافتنی تجاری است که همان طلب از مشتریان شرکت است.

دوم سپرده های موقت است که شرکت به صورت ضمانت در بانک قرار داده تا بتواند محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه نماید.

۴) حساب ها ی پرداختنی تجاری و غیرتجاری:

این حساب عمدتا به بدهی پتروشیمی غدیر به تامین کنندگان مواد اولیه اشاره دارد که تعدادی از طلبکاران شرکت های وابسته و مابقی شرکت های مستقل می باشند.

۵) فروش شرکت:

۵-۱) محصول اصلی شغدیر PVC 65 (گرید ۶۵) می باشد و در تعداد محدود PVC-OFF  تولید می نماید که به لحاظ ارزش ریالی بیش از ۹۵ درصد از فروش شرکت متعلق به PVC 65 می باشد.

۵-۲) از نظر ارزش ریالی، حدود ۶۰ درصد از فروش شرکت داخلی و مابقی صادراتی می باشد.

۶) منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد برای مشاهده قیمت جهانی محصول شغدیر به نشریه PLATTS رجوع نمایید که با جستجوی این عبارت در تلگرام می توانید به نشریه مربوطه که به صورت هفتگی منتشر می شود دسترسی پیدا کنید.

۷) سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۷) قیمت جهانی PVC و به تبع آن قیمت داخلی آن  از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت PVC  نیز هم رشد پیدا می کند.

۲-۷) با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۷) نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی غدیر داشته باشد.

۴-۷) باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۸) مواد اولیه شرکت:

مواد اولیه شرکت از اتیلن، کلر، EDC و VCM می باشد که بیش از ۹۰ درصد آن از شرکت های داخلی تامین می گردد که به سه شیوه می توان نرخ آن را محاسبه کرد:

استفاده از نرخ های بورس کالا

دوم رجوع به آخرین گزارش حسابرسی شده شرکت و محاسبه نرخ هر کدام از مواد اولیه و اعمال تغییراتی در آن در صورت نیاز.

سوم استفاده از روش تحلیل افقی در محاسبه ارزش مواد اولیه که این آیتم را می بایست با روش دوم تلفیق کرد.

۹) بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر مواد اولیه به عنوان اصلی ترین آیتم بهای تمام شده، سربار نیز بخش مهمی را در بهای تمام شده ایفا می کند که آن نیز از هزینه برق و گاز، استهلاک، لوازم و ابزار مصرفی و هزینه حقوق تشکیل می شود.

۱۰) سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:

۱) هرگونه افزایش در قیمت محصولات اتیلن، کلر، EDC و VCM می تواند منجر به کاهش حاشیه سود ناخالص گردد.

۲) با توجه به کاربرد گسترده PVC در صنایع مختلف مانند صنعت پوشاک، ساخت بطری، تجهیزات پزشکی و … می توان چنین برداشت کرد که هرگونه گسترش فعالیت این صنایع می تواند منجر به افزایش تقاضای این محصول شده و در نهایت به افزایش سودآوری این شرکت ها کمک نماید.

۳) در صورت اجرایی شدن طرح های عمرانی گسترده در کشورهای مختلف جهان من جمله چین و آمریکا به عنوان دو ابر قدرت اقتصادی در دنیا می تواند قیمت جهانی PVC را افزایش دهد.

توضیحات بالا بدین معنی است که، شرکت پتروشیمی غدیر به میزان قابل توجهی اهرمی بوده، به این معنی که کوچکترین تغییر در نرخ دلار، نرخ جهانی PVC یا نرخ جهانی اتیلن منجر به تغییرات زیادی در حاشیه سود و سودآوری شرکت خواهد شد. همچنین این شرکت همچنان در معرض تامین کاتالیست برای تولید محصول خود قرار داشته و ریسک های پنهان ناشی از تحریم نیز برای شرکت قابل تصور است.

۱۱) هزینه های عمومی و اداری و فروش:

عمده هزینه های عمومی و اداری و فروش شغدیر را هزینه حقوق و دستمزد تشکیل می دهد که تغییرات آن تابع دو آیتم می باشد:

اول مصوبات دولتی در این زمینه است

دوم افزایش یا کاهش تعداد کارکنان این شرکت.

۱۲) سایر درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی:

سایر درآمدها (هزینه ها) ی عملیاتی شرکت از عوارض آلایندگی تشکیل شده که آن هم تابع تصمیمات دولتی می باشد و در صورت افزایش نرخ این آیتم با افزایش هزینه ها روبه رو خواهد شد.

سایر درآمدها (هزینه ها) ی غیرعملیاتی عمدتا از سود سپرده بانکی و سود و زیان ناشی از تسعیر ارز تشکیل می شود.

ریسک ها و فرصت های شرکت پتروشیمی غدیر:

۱) نوسانات نرخ ارز:

با توجه به اینکه تنها ارتباط شرکت با نرخ ارز، در رابطه با درآمدها می باشد بنابراین هرگونه افزایش نرخ ارز می تواند موجب افزایش سودآوری شرکت گردد.توجه فرمایید که تا تاریخ تهیه این گزارش هیچ وام ارزی رویت نشده است پس هیچ نکته منفی در این رابطه نمی توان منظور کرد.

۲) ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی غدیر می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شغدیر می گردد.

۳) ریسک متغیرهای کلان:

همانطور که پیش از این مطرح شد بخشی از محصولات شرکت صادر و بخش دیگر از طریق بورس کالا به فروش می رسد. بنابراین مسائل تحریم اقتصادی و برخی تصمیمات دولت در رابطه با شیوه قیمت گذاری محصولات در بورس کالا می تواند بر افزایش یا کاهش شدید قیمت محصولات شغدیر موثر واقع شود.

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی کرمانشاه

نام شرکت: صنایع پتروشیمی کرمانشاه

نماد: کرماشا

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیر گروه: تولید کود و ترکیبات نیتروژن

محصولات شرکت: اوره و آمونیاک

محصول اصلی : اوره

بازار فروش: عمدتا صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت با هدف احداث؛ راه­ اندازی و بهره ­برداری و انجام فرایندهای مختلف شیمیایی و پتروشیمیایی و فروش محصول نهایی می باشد. ظرفیت اسمی تولید این شرکت معادل ۶۶۰ هزار تن اوره و ۳۹۶ هزار تن آمونیاک می باشد با این وجود کرماشا در سطحی بالاتر از ظرفیت اسمی خود تولید و فروش دارد.

فرایند تولید اوره و آمونیاک:

جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی کرمانشاه

Farayand Tolid Ure Va Amuniac

سایت های مرتبط :

http://fertilizerworks.com/

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea

https://www.cmegroup.com/trading/agricultural/fertilizer/urea-granular-fob-middle-east.html

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان ( پارسان ) – بورسی ـ ۴۶٫۲٪

۲-۱)گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان(پترول) – بورسی – ۲۱٫۶۹٪

۲)حساب های دریافتنی تجاری و غیرتجاری:

عمده حساب های دریافتنی کرماشا مربوط به مطالبات این شرکت از اداره مالیاتی بابت مالیات ارزش افزوده سال های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۶ می باشد.لازم به ذکر است که در مصوبه ی اخیر مالیات ارزش افزوده اخذ شده از فروش صادراتی بایستی به شرکت ها بازگردانده شود.

۳)فروش شرکت:

پتروشیمی کرمانشاه دو محصول اوره و آمونیاک را تولید و عمدتا به به خارج از کشور صادر می کند..البته لازم به ذکر است که به لحاظ ارزش ریالی فروش اوره سهم اصلی و بیش از ۹۵٪ را به خود اختصاص داده است.لازم به ذکر است که بین ۵۰ تا ۶۵ درصد از اوره تولیدی این شرکت صادر می گردد.توجه گردد که سهم مهمی از فروش داخلی شرکت به سازمان خدمات حمایتی کشاورزی و اتحادیه های ایران انجام می گیرد که قیمت گذاری آن تابع دستور ذیل می باشد.

بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی پردیس به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است.

۴)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.

همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک نسبت به کل فروش شرکت ناچیز و زیر ۱۰ درصد می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن آمونیاک را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.

۵)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۵)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.

۲-۵)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۵)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی کرمانشاه داشته باشد.

۴-۵)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۵-۵)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.

۶-۵)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.

۶)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراک و گاز اکسیژن  به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد، لازم به ذکر است که تامین کننده اصلی گاز خوراک و یوتیلیتی شرکت ملی گاز ایران می باشد.لازم به ذکر است که از گاز اکسیژن به عنوان سوخت استفاده می شود که این آیتم در بخش سربار گزارش می گردد.

۷)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی، دستمزد غیرمستقیم و استهلاک (آیتم های موجود در سربار) در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که دو مورد اول تابع تصمیمات دولتی و مورد سوم یک آیتم حسابداری بوده که نیازمند برآورد نزدیک به واقعیت می باشد و برای این منظور می توانیم از صورت های مالی سال های پیش شرکت کمک بگیریم.

۸)هزینه های عمومی و اداری و فروش:

توجه شود که در این سرفصل هزینه حمل رویت می شود اما هزینه حمل مربوط به انتقال محصول صادراتی از انبار شرکت تا بندر امام خمینی می باشد بنابراین تماما ریالی بوده و نیازی به محاسبات جداگانه ندارد.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱) گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت ملی گاز ایران تامین می­گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند اعمال محدودیت هایی از سوی این شرکت برای کرماشا می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.هم چنین مبنای نرخ گذاری مواد اولیه شرکت ملی گاز است به همین دلیل زمانی که مبنای دلاری یا نرخ تسعیر ارز مبنا جهت تعیین نرخ گاز خوراک و سایر مواد اولیه افزایش پیدا کند منجر به کاهش حاشیه سود ناخالص می گردد.

۲)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت وام سنگینی را دریافت نکرده و به همین دلیل در صورت شرایط نرمال تجاری افزایش نرخ بهره تاثیر چندانی بر وضعیت سودآوری شرکت ندارد اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی کرمانشاه می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله کرماشا می گردد.

۴)نرخ فروش اوره داخلی:

با توجه به سطح با اهمیت فروش داخلی اوره(از منظر ریالی) در صورتی که نرخ فروش داخلی اوره از حالت دستوری به آزاد تغییر پیدا کند می تواند سودآوری این شرکت را بهبود بخشد و در نقطه مقابل بازگشت به حالت دستوری سودوری کرماشا را محدودتر خواهد کرد.

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی پردیس

نام شرکت: پتروشیمی پردیس

نماد: شپدیس

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیر گروه: تولید کود و ترکیبات نیتروژن

محصولات شرکت: اوره و آمونیاک

محصول اصلی : اوره

بازار فروش: عمدتا صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت با هدف احداث؛ راه ­اندازی و بهره­ برداری و انجام فرایندهای مختلف شیمیایی و پتروشیمیایی و فروش محصول نهایی می باشد.تا نیمه اول سال ۱۳۹۶ این شرکت ظرفیت تولید ۱۳۶۰۰۰۰ تن آمونیاک و ۲۱۵۰۰۰۰ تن اوره داشته است اما از آبان ۹۶ ظرفیت تولید به ترتیب ۲۰۴۰۰۰۰ تن آمونیاک و ۳۱۵۰۰۰۰ تن اوره رسیده است که در سه فاز تولید می کند.

فرایند تولید اوره و آمونیاک:

جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی پردیس

Farayand Tolid Ure Va Amuniac

سایت های مرتبط :

http://fertilizerworks.com/

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea

https://www.cmegroup.com/trading/agricultural/fertilizer/urea-granular-fob-middle-east.html

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان ( پارسان ) – بورسی ـ ۶۸٫۶۷

۲-۱)شرکت بازرگانی پتروشیمی

۳-۱)توسعه و مدیریت سرمایه صبا

۴-۱)سرمایه گذاری سپه (وسپه) – ۱٫۳۹

۵-۱)بانک تجارت (وتجارت) – ۱٫۱۷

۶-۱)گروه مالی ملت

۲)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:

بر اساس قرارداد فیمابین شپدیس و شرکت پتروشیمی مبین به ازای تامین مواد اولیه و یوتیلیتی شرکت مبین صورتحساب ارسال کرده و بر اساس صورتحساب صادره بدهی ایجاد و پرداخت می گردد.

۳)فروش شرکت:

شپدیس دو محصول اوره و آمونیاک را تولید و عمدتا به خارج از کشور صادر می کند..البته لازم به ذکر است که به لحاظ ارزش ریالی، فروش اوره سهم اصلی و در حدود ۸۵٪ را به خود اختصاص داده است.تقریبا حدود ۸۰ درصد فروش اوره شرکت و تمام آمونیاک تولیدی شرکت به خارج از کشور و عمدتا به چین، امارات و برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچون آلمان صادر می کند.

از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.

بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی پردیس به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.

۴)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.

همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک نسبت به کل فروش شرکت ناچیز و زیر ۱۰ درصد می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن آمونیاک را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.

۵)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۵)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.

۲-۵)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۵)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی پردیس داشته باشد.

۴-۵)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۵-۵)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.

۶-۵)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.

۶)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراک و گاز اکسیژن  به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد، لازم به ذکر است که تامین کننده اصلی گاز خوراک و یوتیلیتی شرکت پتروشیمی مبین می باشد.لازم به ذکر است که بخار، آب خنک کننده مدار بسته و برق اکتیو از دیگر مواد اولیه مورد استفاده شپدیس می باشد که به تنهایی مقدار قابل توجهی را ندارند

۷)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی، دستمزد غیرمستقیم و استهلاک (آیتم های موجود در سربار) در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که دو مورد اول تابع تصمیمات دولتی و مورد سوم یک آیتم حسابداری بوده که نیازمند برآورد نزدیک به واقعیت می باشد و برای این منظور می توانیم از صورت های مالی سال های پیش شرکت کمک بگیریم.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱) گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت پتروشیمی مبین تامین می­ گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت پتروشیمی مبین می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.هم چنین مبنای نرخ گذاری مواد اولیه وزارت نفت می باشد به همین دلیل زمانی که مبنای دلاری یا نرخ تسعیر ارز مبنا جهت تعیین نرخ گاز خوراک و سایر مواد اولیه افزایش پیدا کند منجر به کاهش حاشیه سود ناخالص می گردد.

۲)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت وام سنگینی را دریافت نکرده و به همین دلیل در صورت شرایط نرمال تجاری افزایش نرخ بهره تاثیر چندانی بر وضعیت سودآوری شرکت ندارد اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی پردیس می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شپدیس می گردد.

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی فن...

معرفی پتروشیمی فن آوران

نام شرکت: پتروشیمی فن آوران

نماد: شفن

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه به جز کود

محصولات شرکت: متانول، اسید استیک، مونواکسید کربن و هیدروژن

محصول اصلی : متانول

بازار فروش: عمدتا صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت در سال ۱۳۷۷ با هدف تاسیس و راه اندازی کارخانجات جهت بازاریابی و فروش محصولات شیمیایی تاسیس شده است و ظرفیت اسمی تولیدات این شرکت به شرح ذیل می باشد:

متانول با یک میلیون تن،  اسید استیک با ۱۵۰ هزار تن و مونواکسید کربن با ۱۴۰ هزار تن

البته با توجه به محدودیت های موجود پتروشیمی فن آوران در سطح ۸۰ درصد ظرفیت اسمی متانول فعالیت می کند.

مصارف متانول:

جهت مطالعه کاربردها و فرایند تولید متانو، اسید استیک و مونواکسید کربن فایل زیر را مطالعه نمایید:

Usage & PP Of Product

سایت های مرتبط :

https://www.platts.com/latest-news/petrochemicals/singapore/cfr-china-methanol-hits-35-month-high-on-tight-27769174

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین ( تاپیکو) – بورسی ـ ۵۰٪

۲-۱)سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری (وصندوق)  – بورسی – ۱۶٫۳۶٪

۳-۱)پتروشیمی تابان فردا

۴-۱)سرمایه گذاری خوارزمی (وخارزم) – بورسی – ۳٫۴۲

۲)بندهای بااهمیت حسابرس مستقل:

۱-۲)عملیات ارزی شفن از طریق دو کارگزاری indico و golden galaxy انجام می گیرد و حجم زیادی از ارز ناشی از فروش شرکت نزد این دو کارگزاری می باشد که دلیل اصلی آن شرایط تحریمی مصوب آمریکا و مشکلات انتقال ارز می باشد.

۲-۲)شرکت های پتروالفین فن آوران و در پی آن شرکت پتروشیمی کیمیا فن آوران ماهشهر که هر دو شرکت های وابسته شفن می باشند با هدف راه اندازی فاز دو تولید متانول تاسیس شده اند که تا زمان حال حاضر هنوز به بهره برداری نرسیده است.

۳)سرمایه گذاری های کوتاه مدت:

این شرکت در سهام پتروشیمی خارک و سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین سرمایه گذاری کرده است.

هم چنین مالکیت حدود ۱۶ درصدی پتروشیمی مرجان و ۴۹ درصدی پتروشیمی فارابی را داراست.هم چنین ۴۹ درصد پتروشیمی نوین و ۶۰ درصد پتروالفین فن آوران و پتروشیمی کیمیا فن آوران ماهشهر را نیز در در پرتفوی سرمایه گذاری بلندمدت خود دارد

۴)حساب های دریافتنی تجاری و غیرتجاری:

حساب های دریافتنی شرکت عمدتا بابت مطالبات شرکت از مشتریان داخلی و به  ویژه خارجی می باشد و در نتیجه سهم حدود ۵۰ درصدی مطالبات از شرکت های خارجی، ریسک عدم وصول مطالبات ناشی از شرایطی هم چون تحریم وجود دارد.

۵)حساب های پرداختنی تجاری و غیرتجاری:

عمده حساب های پرداختنی شرکت ناشی از خدمات دریافتی پتروشیمی فجر بابت ارایه سرویس های جانبی و خدمات عمومی می باشد.

۶)فروش شرکت:

۱-۶)به لحاظ ارزش ریالی فروش حدود ۲۵ درصد فروش شرکت داخلی و مابقی صادراتی می باشد.

۲-۶)عمده فروش داخلی شفن را متانول و اسید استیک تشکیل می دهد در حالی که این دو محصول نیز تماما فروش صادراتی شرکت را تشکیل می دهند.

۳-۶)همانطور که پیش از این نیز ذکر شد به لحاظ ریالی سهم متانول داخلی و صادراتی بین ۸۰ تا ۸۵ درصد از فروش کل شرکت می باشد.

۷)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد و به همین دلیل شما باید به دنبال نرخ متانول در چین که معروف به CFR China می باشد بوده و به برآورد قیمت صادراتی برای این شرکت باشید.توجه کنید که قیمت متانول در سایر مناطق همچون کره و تایوان و … وجود دارد.برای این منظور می توانید قیمت متانول چین یا CFR China methanol جستجو کنید.البته نشریه معتبر Platts نیز وجود دارد که به صورت هفتگی قیمت محصولات پتروشیمی را ارایه می کند که در تلگرام یا سایر شبکه های اجتماعی می توانید به آن دسترسی داشته باشید.هم چنین می توانید با جستجوی عبارت meyarbot در تلگرام قیمت هفتگی متانول در عرصه جهانی را رصد کنید.

هم چنین برای محاسبه فروش داخلی متانول با مراجعه به سایت بورس کالای ایران از نرخ های چندین ماهه متانول داخلی اطلاع پیدا کنید.

با توجه به سطخ اهمیت پایین سایر محصولات شرکت جهت محاسبه و برآورد فروش آن ها می توان با استفاده از برخی محاسبات ریاضی مقدار ریالی فروش آن ها را لحاظ کرد.

۸)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۸)قیمت جهانی متانول و به تبع آن قیمت داخلی متانول از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت متانول نیز هم رشد پیدا می کند.

۲-۸)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی فن آوران داشته باشد.

۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۹)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراک به عنوان ماده اولیه اصلی شرکت می باشد که نرخ آن به صورت دستوری توسط وزارت نفت تعیین می شود.با توجه به فرایند تولید سایر محصولات شرکت، از متانول، گاز دی اکسید کربن و مونواکسید کربن نیز استفاده می گردد.

۱۰)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر مواد اولیه فوق، شرکت هزینه سنگینی را بابت گاز، آب،برق بخار و هوای تخصیصی و هم چنین لوازم و قطعات یدکی می پردازد که نرخ مرجعی ازین بابت وجود ندارد، البته ناگفته نماند که طبق افشاییات شرکت، این مواد از پتروشیمی فجر تهیه می گردد.

۱۱)هزینه های عمومی و اداری و فروش:

این هزینه خود به دو بخش تقسیم می گردد:

اول هزینه های حقوق و مشتقات آن که تابع افزایش نرخ مصوب وزارت کار و امور اجتماعی می باشد

دوم هزینه حمل محصولات صادراتی می باشد که برای این منظور بایستی بر اساس آخرین صورت مالی شرکت و با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ هزینه حمل هر تن از محصولات را بطور میانگین باید محاسبه کرد.

۱۲)سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:

۱-۱۲)در حال حاضر واحدهای ایرانی تولیدکننده متانول از گاز خوراک به عنوان ماده اولیه جهت تولید متانول استفاده می کنند در حالی که در چین با بزرگترین بازار عرضه و تقاضا عمدتا از ذغالسنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول استفاده می کنند؛ در نتیجه لازم است همواره نیم نگاهی به قیمت ذغالسنگ و اثرات احتمالی آن بر قیمت متانول نیز داشته باشیم هر چند در حال حاضر – سال ۹۷ ـ چنین اهمیتی احساس نشده است.

۲-۱۲)افزایش قیمت ذغالسنگ می تواند موجب افزایش بهای تمام شده متانول سازان چینی شده و در نتیجه افزایش قیمت متانول چین گردد.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت پتروشیمی فجر تامین می­گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت پتروشیمی فجر می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.

۲)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

به یک رویداد تاریخی مرتبط با نوسانات نرخ ارز در رابطه با شرکت پتروشیمی فن آوران توجه نمایید:

ـ در سال ۹۶ دلار حتی تا ۵۰۰۰ تومان و بالاتر رفت و همین عامل یک رویکرد مثبت نسبت به رشد شدید فروش این شرکت داشت در حالی که نرخ ارزی گاز خوراک تغییر نکرده و بر اساس دلار مبادله ای تسعیر می گردید.اما به یکباره در سال ۹۷ و پس از تصویب ارز تک نرخی در کشور؛ نرخ تسعیر فروش کاهش حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومانی و از طرفی نرخ تسعیر گاز خوراک افزایش حدود ۵۰۰ تومانی را تجربه کرد که معاملات این سهم را با شوک شدیدی مواجه کرد که البته بیشتر جنبه روانی داشت تا جنبه تحلیلی.

۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده بلکه از سال ۹۲ به بعد اقدام به تسویه وام های خود نماید و به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی فن آوران می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شفن می گردد.

 

مولف: احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی خارک

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی خارک

معرفی پتروشیمی خارک

نام شرکت: پتروشیمی خارک

نماد: شخارک

محصولات شرکت: پروپان، بوتان، پنتان، گوگرد، متانول

محصول اصلی : متانول ( بیش از ۵۵٪ از فروش شرکت)

بازار فروش: صادراتی

معرفی شرکت:

موضوع فعالیت شرکت احداث، راه اندازی و بهره برداری کارخانجات صنعتی به منظور تولید، بازاریابی، فروش و صدور انواع محصولات پتروشیمی مانند گوگرد؛ متانول، پنتان، پروپان و مواد نفتی سنگین تر و هرنوع مواد حلقوی نفتی یا خطی و هر نوع ماده مشابه.

این شرکت در سال ۷۵ در لیست بازار بورس اوراق بهادار قرار گرفته و از دی ماه ۱۳۷۷ به طور فعال در بازار بورس معامله می گردد.

ظرفیت تولید متانول این شرکت از سال ۱۳۷۸ به ۶۶۰ هزار تن رسیده است و در حال حاضر پروژه افزایش تولید متانول را استارت زده است و کماکان در جریان است ولی هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده است.

هم چنین ظرفیت تولید اسمی سایر محصولات به شرح زیر می باشد:

۱۱۵ هزار تن در سال پروپان

۱۲۰ هزار تن در سال بوتان

۷۰ هزار تن در سال نفتا

۱۷۰ هزار تن در سال گوگرد

لازم به ذکر است که یکی از طرح های مهم و قابل توجه این شرکت طرح متانول ۲ می باشد که ظرفیت تولید متانول شخارک را ۱٫۴ میلیون تن افزایش داده و به ۲۰۶۰۰۰۰ تن در سال خواهد رساند.طبق اطلاعات منتشره در سایت شرکت، فرایند اداری و اخد موافقت اصولی در سال ۹۶ انجام گرفته و طی ۴ سال به بهره برداری خواهد رسید که در نتیجه طبق ادعای شرکت تا سال ۱۴۰۰ نباید انتظار اثربخشی این طرح را انتظار داشته باشیم.

مصارف محصولات پتروشیمی خارک:

از پروپان بعنوان ماده اولیه جهت تهیه الفین ها و همچنین سوخت استفاده می شود.

از بوتان و نفتا بعنوان سوخت و هم چنین در تولید الفین ها استفاده می شود.

گوگرد بعنوان ماده اولیه در کارخانجات تهیه ترکیبات گوگردی، اسید سولفوریک، کودهای مصنوعی، عایق های الکتریکی، صنایع داروئی و کارخانجات تولید لاستیک، باروت و کبریت و صنایع بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد

متانول ماده اولیه جهت تولید MTBE، اسید استیک و فرم آلدئید و حلال های صنعتی می باشد.

سایت های مرتبط :

https://www.platts.com/latest-news/petrochemicals/singapore/cfr-china-methanol-hits-35-month-high-on-tight-27769174

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)سهامداران

۱-۱)گروه پتروشیمی تابان فردا

۲-۱)سرمایه گذاری نفت و گاز پتروشیمی تامین (تاپیکو) – ۱۸٫۵۲٪

۳-۱)موسسه صندوق بازنشستگی؛ ازکارافتادگی و …

۴-۱)صندوق بازنشستگی کشوری

۵-۱)سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری (وصندوق) – ۷٫۳۳٪

۶-۱)صندوق ب-پ کارکنان صنعت نفت

۷-۱)پتروشیمی فن آوران(شفن) – ۴٫۲۶

۸-۱)گروه توسعه مالی مهرآیندگان

۹-۱)سرمایه گذاری خوارزمی (وخارزم) – ۱ درصد

 

۲)سرمایه گذاری های شرکت:

شامل سرمایه گذاری در بازار پول و اوراق مشارکت بازار پول و سرمایه می باشد.هم چنین شخارک ۵۱٪ سهام شرکت پالایش گاز خارک را نیز در اختیار دارد که این شرکت علی رغم اینکه در مرحله قبل از بهره برداری می باشد اما دارای سود انباشته می باشد.

۳)حساب های دریافتنی:

عمده حساب های دریافتنی شرکت طبیعتا مربوط به طلب پتروشیمی خارک از مشتریان خارجی می باشد که با توجه به رویه تحریمی علیه ایران و شرکت های ایرانی وصول این مبالغ زمان بر می باشد.از دیگر نکات حائز اهمیت این حساب این است که بخشی از طلب شرکت به صورت راکد درآمده و به دلیل شرایط تحریمی هیچ پرداختی از سوی طرف خارجی نداشته است که شخارک را وارد دعواهای حقوقی بین المللی کرده است.هم چنین با توجه به طولانی شدن این دعوی حقوقی با شرکت های HAZEL و ALHUSSAMI مبلغ ۱۰۹۰ میلیارد ریال تحت عنوان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ثبت شده است(توجه گردد وقتی امید شرکت نسبت به وصول بخشی از مطالبات خود کمرنگ می شود و تقریبا زمان بسیار زیادی – معمولا بیش از ۱۸ ماه – از تاریخ وصول آن می گذرد طلب خود را در ذخیره مطالبات مشکوک الوصول گزارش می نماید) و این ذخیره را در سال ۹۵ هزینه کرده است.

۴)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:

لازم به ذکر است که پس از دریافت گاز خوراک، شرکت فلات قاره ایران صورتحسابی را به صورت دوره ای ارسال می کند که بین نرخ و مقدار اعلامی آن شرکت و پتروشیمی خارک اختلافاتی وجود دارد که با توجه به عدم وجود شکایات حقوقی تحت عنوان حساب های پرداختنی در شرکت گزارش شده است و تا زمانی که کاملا تعیین تکلیف نگردد در این حساب باقی خواهد ماند.البته لازم به ذکر است که توضیح فوق بیانگر بخشی از حساب پرداختنی های تجاری و غیرتجاری می باشد و بخش دیگر آن نیز بابت بدهی قطعی شخارک به فلات قاره می باشد.از دیگر نکات حائز اهمیت اینست که در فرایند تولید متانول بخار آب تولید می گردد که این بخار به شرکت فلات قاره ایران فروخته می شود که البته در رابطه با نرخ فروش آن هیچ صحبتی در صورت های مالی شرکت مطرح نشده است.

۵)فروش شرکت:

توجه گردد که فروش شرکت تماما صادراتی است و در نتیجه قیمت تمامی محصولات شرکت وابسته به قیمت های جهانی می باشد.از طرفی سهم اصلی فروش شرکت را متانول تشکیل می دهد و بوتان، پروپان، پنتان و گوگرد با توجه به مقدار فروش و نرخ جهانی و نرخ تسعیر ارز سهم متغیری از فروش شخارک را به خود اختصاص می دهند.لازم به ذکر است که سهم ریالی فروش متانول عموما بین ۵۰ تا ۶۰ درصد متغیر می باشد که در صورت بهره برداری از طرح متانول ۲ به احتمال زیاد سهم آن به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.

بر اساس اطلاعات موجود در صورت مالی پتروشیمی خارک  عمدتا فروش محصولات به اروپا، چین؛ ژاپن و امارات انجام می گیرد و به همین دلیل عمده طلب شرکت به صورت یورو؛ دلار؛ ین و درهم می باشد.

هم چنین بر اساس افشائیات صورت های مالی شخارک؛ بخار آب حاصل از تولید متانول به شرکت فلات قاره ایران(تامین کننده خوراک این پتروشیمی ) فروخته می شود که با توجه به ناچیز بودن مقدار آن و عدم افشاسازی در حساب درآمد فروش چنین استنباط می گردد که در صورتحساب های ارسالی از فلات قاره به پتروشیمی خارک تعدیلات لازم انجام می پذیرد.

۶)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد و به همین دلیل شما باید به دنبال نرخ متانول در چین که معروف به CFR China می باشد بوده و به برآورد قیمت صادراتی برای این شرکت باشید.توجه کنید که قیمت متانول در سایر مناطق همچون کره و تایوان و … وجود دارد.برای این منظور می توانید قیمت متانول چین یا CFR China methanol جستجو کنید.البته نشریه معتبر Platts نیز وجود دارد که به صورت هفتگی قیمت محصولات پتروشیمی را ارایه می کند که در تلگرام یا سایر شبکه های اجتماعی می توانید به آن دسترسی داشته باشید.

هم چنین می توانید از ربات معیار جهت مشاهده نرخ فروش محصولات استفاده کنید.برای این منظور در تلگرام خود عبارت meyarbot را جستجو نمایید.

لازم به ذکر است که سایر منابعی که شرکت جهت نرخ گذاری محصولات خود معرفی کرده است نشریه های ARGUS و ICIS می باشد که البته دسترسی به این منابع چندان آسان نمی باشد.برای محاسبه نرخ فروش محصولات شخارک به جز متانول با توجه به سهم پایین هر کدام از محصولات، می توانید بر اساس نرخ فروش هر کدام از آن ها بر اساس آخرین صورت مالی منتشر شده شرکت اقدام نمایید و ارزش دلاری آن را برآورد کرده و با توجه به وضعیت قیمت های جهانی کلیه محصولات پتروشیمی نرخی را به عنوان مبنای پیش بینی خود قرار دهید.

۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۷)قیمت جهانی متانول و به تبع آن قیمت داخلی متانول از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت متانول هم رشد پیدا می کند.

۲-۷)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۷)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی خارک داشته باشد.

۴-۷)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۸)مواد اولیه شرکت:

گاز ترش به عنوان اصلی ترین ماده اولیه شرکت به حساب می آید که قیمت گذاری آن بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد که از آن به عنوان ماده اولیه و سوخت استفاده می شود.

۹)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی و دستمزد غیرمستقیم نیز در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که هر دو تابع تصمیمات دولتی می باشند.سایر آیتم های مربوط به بهای تمام شده را می توان بر اساس نرخ افزایش حقوق و دستمزد سالانه تعریف کرد.

۱۰)سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:

۱-۱۰)در حال حاضر واحدهای ایرانی تولیدکننده متانول از گاز خوراک به عنوان ماده اولیه جهت تولید متانول استفاده می کنند در حالی که در چین با بزرگترین بازار عرضه و تقاضا عمدتا از ذغالسنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول استفاده می شود؛ در نتیجه لازم است همواره نیم نگاهی به قیمت ذغالسنگ و اثرات احتمالی آن بر قیمت متانول نیز داشته باشیم هر چند در حال حاضر – سال ۹۷ ـ چنین اهمیتی احساس نشده است.

۲-۱۰)افزایش قیمت ذغالسنگ می تواند موجب افزایش بهای تمام شده متانول سازان چینی شده و در نتیجه افزایش قیمت متانول چین گردد.

۳-۱۰)هزینه های عمومی و اداری و فروش را می توان به سه بخش تقسیم کرد.

بخش اول هزینه های عرف اداری مانند حقوق و دستمزد و بازاریابی و مواردی از این دست.

بخش دوم هزینه حمل متانول که معمولا در طی چندین سال اخیر بین ۳۵ تا ۴۵ دلار متغیر بوده است و بر اساس نرخ دلار آزاد محاسبه می شده است.

بخش سوم هزینه مطالبات مشکوک الوصول است که به بخشی از مطالبات شرکت که در تاریخ اعلام شده به مشتری وصول نشده و آن قدر زمان برده که تقریبا شرکت از بابت دریافت آن ناامید گشته است اشاره دارد که هر موقع شخارک چنین هزینه ای را شناسایی نماید نکته ی منفی در محاسبات ارزش گذاری به حساب آمده و بایستی تعدیلات لازم در محاسبه eps برآوردی انجام پذیرد.توجه نمایید که در دوران تحریم احتمال رشد این هزینه ها افزایش پیدا می کند.

۴-۱۰)زمانی که شخارک وجوه ارزی ناشی از فروش صادراتی را دریافت می کند دو اقدام را می تواند انجام می دهد:

اول : وجوه ارزی را به ریال تبدیل کرده و اختلاف بین زمان ثبت حسابداری(زمانی که فروش را انجام می دهد بر مبنای نرخ قراردادی بین شخارک و مشتری و بر اساس نرخ تسعیر در آن روز برابر ارزش ریالی آن را ثبت می نماید) و زمان تبدیل به ریال کردن را به عنوان سود یا زیان ناشی از تسعیر ارز شناسایی می کند.

دوم : وجوه ارزی مربوطه را به صورت ارز در حساب ها نگه داشته و در زمان گزارشگری مالی و بر اساس نرخ آن روز سود یا زیان ناشی از تسعیر ارز را شناسایی می نماید.

در زمانی که ما شاهد رشد شدید نرخ ارز در کشور می باشیم منجر به شناسایی درآمد غیرعملیاتی سنگین برای شرکت می گردد که می تواند سود هر سهم آن سال را با افزایش شدیدی مواجه کند.در طرف مقابل در صورتی که شرکت وام ارزی اخذ کرده باشد افزایش نرخ ارز در کشور منجر به شناسایی زیان ناشی از تسعیر ارز می گردد.

۱۱)هزینه حمل:

لازم به ذکر است که طبق برآوردهای شرکت به ازای هر تن متانولی که از طریق دریا صادر می کند حدود ۴۰ دلار بر اساس نرخ آزاد (که البته در شرایط فعلی تک نرخی شده است) هزینه حمل می پردازد که با توجه به سهم بالای آن حتما بایستی آن را در محاسبات لحاظ کرد.البته این آیتم جزو هزینه های عمومی و اداری و فروش لحاظ می گردد.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت نفت فلات قاره ایران تامین می­گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت مزبور می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.البته لازم به ذکر است که برای تامین گاز خوراک با شرکت ملی نفت ایران و ادارات تابعه آن هماهنگی بعمل می آورد که طبق هماهنگی های انجام شده در حال حاضر از طریق شرکت فلات قاره ایران نیازهای گاز خوراک را تامین می کند.

۲)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت تماما صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

به یک رویداد تاریخی مرتبط با نوسانات نرخ ارز در رابطه با شرکت پتروشیمی خارک توجه نمایید:

ـ در سال ۹۶ دلار حتی تا ۵۰۰۰ تومان و بالاتر رفت و همین عامل یک رویکرد مثبت نسبت به رشد شدید فروش این شرکت داشت در حالی که نرخ ارزی گاز خوراک تغییر نکرده و بر اساس دلار مبادله ای تسعیر می گردید.اما به یکباره در سال ۹۷ و پس از تصویب ارز تک نرخی در کشور؛ نرخ تسعیر فروش کاهش حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومانی و از طرفی نرخ تسعیر گاز خوراک افزایش حدود ۵۰۰ تومانی را تجربه کرد که معاملات این سهم را با شوک شدیدی مواجه کرد که البته بیشتر جنبه روانی داشت تا جنبه تحلیلی و این خود نقش مهم و تاثیرگذار تصمیمات کلان سیاسی و اقتصادی – ریسک سیستماتیک – را در عرصه سرمایه گذاری نمایان می سازد.

۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده بلکه از سال ۹۴ به بعد اقدام به تسویه وام های خود کرده و عمده بدهی های شرکت مربوط به بدهی شرکت به تامین کنندگان مواد اولیه می باشد و به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی خارک می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شخارک می گردد.

۴)تحریم های آمریکا:

یکی از مشکلات عمده ای که شرکت های صادرات محور و من جمله شخارک با آن روبه رو هستند وضع تحریم های آمریکا و در نتیجه محدود شدن بازار هدف آن ها، مشکلاتی در زمینه توسعه بازار هدف؛ وصول مطالبات(که در نتیجه نکول مشتری یا ترس آن شرکت از اعمال تحریم شدن از سوی آمریکا) و هم چنین دسترسی به وجوه ارزی ناشی از فروش محصولات می باشد.

مولف : احمد لحیم گرزاده

ادامه مطلب
buffet-(4)
فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی زاگرس

از این پس می خواهیم درباره عوامل بنیادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از آنها می توانیم جهت انتخاب سهام و شروع تحلیل بنیادی کمک بگیریم مطالب مفیدی را ارایه نماییم.در این مقاله درباره عوامل بنیادی شرکت پتروشیمی زاگرس با نماد زاگرس مطالبی را ارایه می کنیم.

معرفی پتروشیمی زاگرس

نام شرکت: پتروشیمی زاگرس

نماد: زاگرس

نام صنعت: مواد شیمیایی

زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه به جز کود

محصولات شرکت: بخار آب و متانول

محصول اصلی : متانول

بازار فروش: عمدتا صادراتی

معرفی شرکت:

این شرکت در سال ۱۳۷۷ تاسیس و در سال ۸۵ اولین واحد متانول با ظرفیت اسمی ۱۶۵۰۰۰۰ تن  و در سال ۱۳۸۸ دومین واحد تولید متانول با همان ظرفیت را بهره ­برداری کرد.بنابراین ظرفیت اسمی تولید متانول این شرکت ۳۳۰۰۰۰۰ تن می­ باشد.

طبق برآورد انجام شده توسط شرکت در سال ۹۵؛ ظرفیت تولید متانول در ایران حدود ۵ میلیون تن می باشد که پتروشیمی زاگرس بین ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز داخل و حدود ۳ درصد نیاز خارج را از این طریق تامین می­ نماید.

مصارف متانول:

جهت مطالعه کاربردهای متانول به صفحه زیر مراجعه نمایید:

http://www.zpcir.com/Modules/CMS/CMSPages/ShowPage.aspx?MItemID=IwfrIwaw

سایت های مرتبط :

https://www.platts.com/latest-news/petrochemicals/singapore/cfr-china-methanol-hits-35-month-high-on-tight-27769174

دیاگرام تولید متانول:

فاکتورهای مهم بنیادی در پتروشیمی زاگرس

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:

۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان ( پارسان ) – بورسی ـ ۳۴٫۰۵

۲-۱)گروه پتروشیمی تابان فردا

۳-۱)گروه صنعتی شیمی پوشینه

۴-۱)الیاف صنعتی مروارید

۵-۱)گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان ( پترول) – ۲ درصد

۲)بندهای بااهمیت حسابرس مستقل:

۱-۲)با توجه به عدم انعقاد قرارداد مورد تایید هیئت مدیره با پتروشیمی مبین در شهریور ۱۳۹۲؛ مبلغ حدود ۱۴۴۰ میلیارد ریال بابت گاز خوراک(دیماند) و نرخ تسعیر ارز ( مبادله ای(۲۵۰۰ تومان) و مرجع(۱۲۲۶ تومان) ) وجود دارد که هنوز وضعیت آن مشخص نشده است

۲-۲)شرکت در مجموع حدود ۲۷۹ میلیارد ریال بدهی مالیاتی دارد که با توجه به اعتراضات انجام شده توسط شرکت؛ آن را گزارش نکرده است.لازم به ذکر است که معافیت مالیاتی شرکت به پایان رسیده و مبلغ فوق ناشی از مالیات عملکرد سال های ۹۲؛۹۴ و مالیات تکلیفی سال های ۸۹؛ ۹۲ و ۹۴ و عوارض آلایندگی محیط زیست می باشد.

۳)سرمایه گذاری های کوتاه مدت:

شامل سرمایه گذاری در بازار پول – سپرده بانکی با سود ۲۲ و ۲۴ درصد می باشد.

۴)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:

شرکت پتروشیمی مبین بابت تامین گاز خوراک زاگرس صورتحساب دوره ای ارسال می کند و شرکت پتروشیمی زاگرس قسمتی از آن را که با مبین اختلاف دارد پرداخت نکرده و ذخیره می گیرد و در صورتی که این اختلاف به نفع شرکت خنم نشود در این صورت هزینه سنگینی را به شرکت پتروشیمی زاگرس وارد خواهد کرد.

۵)فروش شرکت:

۱-۵) محصول اصلی شرکت متانول می باشد که هر ساله به طور میانگین حدود ۵ درصد(مقداری) از آن را در داخل و از طریق بورس کالا به فروش می رساند و مابقی را بر اساس قیمت های جهانی به مشتریان خارجی صادر می کند.

۲-۵) هم چنین در نتیجه تولید متانول بخار آب نیز تولید می گردد که بر طبق توافق فی مابین شرکت های پتروشیمی زاگرس و مبین معادل ۷۰ درصد گاز اکسیژنی که مبین برای زاگرس تامین می کند به مبین می فروشد که البته به لحاظ ارزش ریالی تنها ۱ الی ۲ درصد کل فروش زاگرس می باشد.

۶)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:

بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد و به همین دلیل شما باید به دنبال نرخ متانول در چین که معروف به CFR China می باشد بوده و به برآورد قیمت صادراتی برای این شرکت باشید.توجه کنید که قیمت متانول در سایر مناطق همچون کره و تایوان و … وجود دارد.برای این منظور می توانید قیمت متانول چین یا CFR China methanol جستجو کنید.البته نشریه معتبر Platts نیز وجود دارد که به صورت هفتگی قیمت محصولات پتروشیمی را ارایه می کند که در تلگرام یا سایر شبکه های اجتماعی می توانید به آن دسترسی داشته باشید.

۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:

۱-۷)قیمت جهانی متانول و به تبع آن قیمت داخلی متانول از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت متانول نیز هم رشد پیدا می کند.

۲-۷)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.

برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.

۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی زاگرس داشته باشد.

۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.

۸)مواد اولیه شرکت:

گاز خوراک(SM3) و گاز اکسیژن(NM3) به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد.

۹)بهای تمام شده شرکت:

علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی و دستمزد غیرمستقیم نیز در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که هر دو تابع تصمیمات دولتی می باشند.

۱۰)سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:

۱)در حال حاضر واحدهای ایرانی تولیدکننده متانول از گاز خوراک به عنوان ماده اولیه جهت تولید متانول استفاده می کنند در حالی که در چین با بزرگترین بازار عرضه و تقاضا عمدتا از ذغالسنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول استفاده می کنند؛ در نتیجه لازم است همواره نیم نگاهی به قیمت ذغالسنگ و اثرات احتمالی آن بر قیمت متانول نیز داشته باشیم هر چند در حال حاضر – سال ۹۷ ـ چنین اهمیتی احساس نشده است.

۲)افزایش قیمت ذغالسنگ می تواند موجب افزایش بهای تمام شده متانول سازان چینی شده و در نتیجه افزایش قیمت متانول چین گردد.

۱۱)هزینه حمل:

لازم به ذکر است که طبق برآوردهای شرکت به ازای هر تن متانولی که از طریق دریا صادر می کند حدود ۴۰ دلار بر اساس نرخ آزاد (که البته در شرایط فعلی تک نرخی شده است) هزینه حمل می پردازد که با توجه به سهم بالای آن حتما بایستی آن را در محاسبات لحاظ کرد.البته این آیتم جزو هزینه های عمومی و اداری و فروش لحاظ می گردد.

ریسک ها و فرصت های شرکت :

۱)گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت پتروشیمی مبین تامین می­گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت پتروشیمی مبین می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.

۲)نوسانات نرخ ارز:

توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.

به یک رویداد تاریخی مرتبط با نوسانات نرخ ارز در رابطه با شرکت پتروشیمی زاگرس توجه نمایید:

ـ در سال ۹۶ دلار حتی تا ۵۰۰۰ تومان و بالاتر رفت و همین عامل یک رویکرد مثبت نسبت به رشد شدید فروش این شرکت داشت در حالی که نرخ ارزی گاز خوراک تغییر نکرده و بر اساس دلار مبادله ای تسعیر می گردید.اما به یکباره در سال ۹۷ و پس از تصویب ارز تک نرخی در کشور؛ نرخ تسعیر فروش کاهش حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومانی و از طرفی نرخ تسعیر گاز خوراک افزایش حدود ۵۰۰ تومانی را تجربه کرد که معاملات این سهم را با شوک شدیدی مواجه کرد که البته بیشتر جنبه روانی داشت تا جنبه تحلیلی.

۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:

وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده بلکه از سال ۹۲ به بعد اقدام به تسویه وام های خود نماید و به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی زاگرس می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله زاگرس می گردد.

تحلیل های بنیادی سایر کارگزاری ها:

Zagros

ادامه مطلب