Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر

دریافت کد بورسی

buffet-(4)
کد بورسی چیست؟ | نحوه دریافت...

مراجعه به هر نهاد مالی و استفاده از خدمات آن مستلزم دریافت یک شناسه کاربری واحد است که با استفاده از آن افراد متوجه می شوند که آن شناسه به شکل خاص برای شما تعریف شده است. جهت ورود به بورس و انجام معاملات در آن شما نیاز به یک کد بورسی دارید که منحصر به فرد است. اما در این مقاله به شما توضیح میدهیم که این کد چیست و نحوه دریافت کد بورسی چگونه است.

کد بورسی چیست؟

همان طور که وقتی شما به بانک جهت افتتاح حساب مراجعه می کنید و یک شماره حساب انحصاری برای شما صادر می گردد و هیچ گاه شماره مزبور با فرد دیگری یکسان نخواهد بود، زمانی که شما تصمیم به سرمایه گذاری در بورس می گیرید با انجام مراحلی یک کد بورسی انحصاری دریافت خواهید کرد. درواقع کد بورسی همانند کد ملی برای هر فرد منحصربه فرد است و تا زمانی که این کد تعریف نگردد شما نمی توانید در هیچ نهادی اقدام به سرمایه گذاری مستقیم نمایید و شخصاً به خریدوفروش اوراق بهادار بپردازید. لازم به ذکر است که به کد بورسی، کد سهامداری نیز می گویند.

کاربرد کد بورسی چیست؟

کد بورسی که به عنوان کد معاملاتی نیز شناخته می شود، یک شناسه 8 کاراکتری بوده و شامل 3 حرف اول نام خانوادگی و 5 عدد تصادفی می شود. این کد همچون کد ملی یا شماره حساب بانکی، برای هر معامله گر به صورت کاملاً انحصاری صادر می شود. درست مانند زمانی که با افتتاح حساب در بانک یک شماره حساب اختصاصی دریافت کرده و با استفاده از آن فعالیت های بانکی خود را انجام می دهید، با استفاده از کد بورسی مختص خود نیز می توانند فعالیت های بورسی خود را شروع کنید.

به این ترتیب می توان گفت کاربران بازار بورس توسط یک شناسه معاملاتی، شناسایی شده و تمام فعالیت های خود را با استفاده از این کد بورسی انجام می دهند. از این رو، تمام افراد حقیقی و حقوقی که به دنبال فعالیت و سرمایه گذاری در بازار بورس هستند، جهت ورود به بازار، پیش از هر چیزی باید کد بورسی منحصر به فرد خود را دریافت کرده باشند.

سایت دریافت کد بورسی

کد بورسی به عنوان کلید ورود به بازار بورسی عمل می کند؛ بنابراین، اگر قصد ورود و فعالیت در بازار بورسی را دارید، باید جهت دریافت کد بورسی خود اقدام کنید. برای این کار می توانید بدون نیاز به پرداخت هزینه تنها با انجام دو مرحله زیر، جهت دریافت کد بورسی اقدام کنید.

  • ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام به آدرسhttps://www.sejam.ir /
  • ثبت نام و احراز هویت در یک کارگزاری رسمی مانند کارگزاری مفید، فارابی، حافظ و…

پس از ثبت نام آنلاین در سامانه سجام و یک کارگزاری معتبر، لازم است جهت احراز هویت خود به یکی از دفاتر پیشخوان دولت که توسط کارگزاری مورد نظر شما معرفی شده است، مراجعه کنید. مدارک هویتی و بانکی مورد نیاز برای احراز هویت حضوری عبارت اند از: اصل و تصویر شناسنامه، اصل و تصویر کارت ملی، آخرین مدرک تحصیلی و یک شماره حساب بانکی.

ساختار کد بورسی چگونه است؟

ساختار کد بورسی از ترکیب سه حرف اول نام خانوادگی افراد و ۵ رقم که به صورت تصادفی توسط سازمان بورس تعیین می گردد تشکیل می شود. فرض کنید که خانم و آقای بهمنیان قصد افتتاح حساب معاملاتی برای بار اول را دارند. این دو پس از تکمیل مدارک و انجام مراحل نهایی ثبت نام دارای دو کد منحصربه فرد بهم۱۲۳۴۵ و بهم۵۴۳۲۱ می شوند.

چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟ (انواع روش های ثبت نام کد بورسی)

همان طور که در قسمت قبل نیز اشاره شد، جهت دریافت کد بورسی لازم است در یک کارگزاری معتبر و مورد تأیید مراحل ثبت نام را طی کنید. بهتر است قبل از ثبت نام، با توجه به شرایط و نیازهای خود و همچنین ویژگی ها و امکانات ارائه شده در کارگزاری، مناسب ترین گزینه را انتخاب کرده باشید.

به طور کلی، در اغلب کارگزاری ها این امکان فراهم شده تا متقاضیان بتوانند از طریق یکی از دو روش حضوری یا غیرحضوری کد بورسی دریافت کرده و وارد بازار بورس شوند. شما می توانید برای دریافت کد بورسی بر اساس شرایط خود، از طریق یکی از دو روش زیر عمل کنید.

روش حضوری دریافت کد بورسی

در این روش ثبت نام کد بورسی، لازم است با در دست داشتن مدارک هویتی، شناسایی و بانکی مورد نیاز، در ساعات کاری به آدرس کارگزاری مورد نظر خود مراجعه کنید. پس از تکمیل دستی فرم های مختلف، ثبت نام و احراز هویت حضوری شما انجام شده و پس از 2 تا 3 روز کاری کد بورسی خود را دریافت کنید.

روش غیرحضوری دریافت کد بورسی

در این روش بدون نیاز به مراجعه حضوری، تنها از طریق آدرس رسمی وب سایت کارگزاری مورد نظر خود می توانید به ثبت نام در کارگزاری و دریافت کد بورسی خود اقدام کنید. در این روش لازم است مدارک خود را اسکن کرده و یا تصاویر واضحی را از آنها تهیه و در سایت کارگزاری آپلود کنید. پس از تکمیل مراحل ثبت نام غیرحضوری، نوبت به انجام مراحل غیرحضوری احراز هویت می رسد. جهت انجام مراحل احراز هویت غیرحضوری می توانید از یکی از سه اپلیکیشن آپ، سیگنال یا کارگزاری آشنا استفاده کنید.

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و دریافت کد بورسی

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقیقی)

  • اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
  • اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
  • شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
  • تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
  • آخرین مدرک تحصیلی (برای دسترسی به معاملات آنلاین دارا بودن حداقل دیپلم و ۱۸ سال سن لازم است)

برای انجام معاملات آنلاین لازم است فرم درخواست کد آنلاین را نیز تکمیل کنید. اگر مدرک تحصیلی در اختیار ندارید، نمی توانید آنلاین معامله کنید و صرفاً به صورت حضوری و آفلاین می توانید به معامله بپردازید. کلیه افراد حقیقی می توانند کد معاملات (فرابورس) دریافت کنند؛ اما تنها افرادی می توانند معاملات آنلاین انجام دهند که حداقل دیپلم آن ها احراز شود.

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقوقی)

  • تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
  • تصویر روزنامه رسمی
  • آگهی کلیه تغییرات
  • تصویر اساسنامه
  • کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
  • تکمیل فرم تعهدنامه
  • تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی

همچنین لازم است، فرم مربوط به سامانه سجام را تکمیل کنید تا اطلاعات شما به عنوان سهامدار در بانک اطلاعاتی ثبت شود. شما می توانید مدارک لازم مانند شناسنامه و کارت ملی را اسکن کرده و در قسمت دریافت کد سایت کارگزاری بارگذاری کنید و برای ادامه ثبت نام و احراز هویت غیر حضوری یا حضوری اقدام کنید.

طریقه دریافت کد بورسی

آیا می توان چند کد بورسی دریافت کرد؟

همان طور که افراد تنها یک کد ملی مشخص و منحصر به فردی داشته و از این طریق شناسایی می شوند، در بازار بورس نیز هر سرمایه گذاری و معامله گر حقیقی و حقوقی تنها مجاز به دریافت یک کد بورسی است. با این حال این امکان وجود دارد تا فرد در سامانه معاملاتی کارگزاری های مختلف ثبت نام کرده و به طور هم زمان مشتری چند کارگزاری مختلف باشد. این بدان معناست که کاربر می تواند با سامانه معاملاتی کارگزاری های مختلف وارد معامله شود؛ اما تنها یک کد بورسی مشخص و انحصاری دارد.

آیا برای دریافت کد بورسی باید هزینه ای بپردازیم؟

دریافت کد بورسی و کد سجام در بسیاری از شرکت های کارگزاری رایگان می باشد. اگر برای دریافت این کد و احراز هویت به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نمایید، احتمالاً باید مبلغی حدود ۱۰۰۰۰ تومان برای آن هزینه نمایید. ولی شما می توانید کد بورسی را با مراجعه حضوری به دفاتر کارگزاری منتخب خود بدون پرداخت هیچ هزینه ای دریافت کنید.

آیا کد بورسی تاریخ انقضاء دارد؟

همانطور که بیان کردیم کد بورسی یک کد کاملاً منحصر به فرد و یکتا است که برای هر فرد یک بار صادر می شود. این کد برای همیشه معرف شما در بازار بورس ایران بوده و تاریخ انقضایی ندارد. در واقع شما نیازی به دریافت مجدد آن نداشته و هر چقدر هم از زمان صدور آن گذشته باشد، باز قابل استفاده خواهد بود.

نحوه بازیابی کد بورسی چگونه است؟

از آنجایی که کد بورسی یک عبارت هشت کاراکتری و متشکل از حروف و اعداد تصادفی است، همواره احتمال فراموشی آن وجود دارد. از همین رو توصیه می شود تا کاربران کد بورسی خود را در یک یادداشت کرده و نزد خود نگه دارند.

با این حال ممکن است کاربری در سال های قبل در بورس فعالیت داشته و اکنون قصد بازگشت به این بازار را داشته باشد، اما کد بورسی خود را فراموش کرده است. برای حل این مشکل، امکانی فراهم شده تا کاربران بتوانند در هر زمانی اقدام به بازیابی کد بورسی خود کنند.

بازیابی آنلاین کد بورسی

جهت بازیابی کد بورسی خود به سامانه استعلام کد بورسی به آدرس estelam.ime.co.ir مراجعه کرده و سپس مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.

نحوه بازیابی کد بورسی چگونه است؟

پس از ورود به آدرس بالا، صفحه ای مشابه تصویر بالا به شما نمایش داده می شود. در این صفحه اطلاعاتی همچون کد ملی، شماره شناسنامه و شماره موبایل خود را وارد کنید. پس از تکمیل موارد خواسته شده بر روی گزینه جستجو کلیک کنید تا کد بورسی شما نمایش داده شود.

آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی

اکنون با که با مفهوم کد بورسی، نحوه دریافت، بازیابی و سایر موارد مرتبط با آن آشنا شدیم، در این بخش قصد داریم به صورت گام به گام مراحل ثبت نام و دریافت کد بورسی را به صورت تصویری نیز آموزش دهیم.

گام اول: ثبت نام در سامانه سجام

اولین گام از مراحل دریافت کد بورسی، لازم است در سامانه سجام ثبت نام کنید. در واقع سجام کوتاه شده عبارت “سامانه جامع اطلاعات مشتریان” بوده و توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با هدف ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه ایجاد شده است. جهت شروع ثبت نام در این سامانه، ابتدا با کلیک بر روی لینک https://www.sejam.ir/ ، به آدرس رسمی سجام مراجعه کنید.

آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی

پس از ورود به سایت سجام، به صفحه ای مشابه تصویر بالا هدایت می شوید. در این صفحه از طریق منوی بالای صفحه، بر روی گزینه “ثبت نام در سجام” کلیک کنید.

آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی

با انتخاب این گزینه، به صفحه بالا می روید. در این صفحه گام های مورد نیاز برای تکمیل فرایند ثبت نام نمایش داده شده است. جهت شروع فرایند ثبت نام بر روی گزینه سبز رنگ “ثبت نام در سجام” کلیک کنید.

آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی

در این صفحه از شما خواسته شده تا شماره تلفن همراه خود را وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره وارد شده باید به نام شخصی باشد که قصد دریافت کد بورسی دارد.  سپس کد امنیتی را وارد کرده و بر روی دریافت کد تأیید کلیک کنید.

آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی

در این مرحله به صفحه بالا هدایت می شوید. اطلاعات خواسته شده در هر یک فیلدهای موجود در صفحه را پر کرده و بر روی گزینه “تأیید” کلیک کنید. با تکمیل این مرحله به صفحه جدیدی هدایت می شوید، در این صفحه کارمزد ایجاد کد سهام داری و تخصیص اتوماتیک دارایی به مبلغ 10 هزار تومان، از شما دریافت می شود.

پس از پرداخت کارمزد، به صفحه جدیدی رفته و اطلاعات هویتی، اطلاعات تماس، اطلاعات شغلی، اطلاعات مالی و… خود را وارد می کنید. در این مرحله نیازی به اسکن و آپلود تصاویر هویتی نبوده و این سامانه به طور جداگانه صحت اطلاعات هویتی وارد شده را از طریق ارگان های مختلف کشور بررسی و تأیید خواهد کرد. با تکمیل مراحل بالا ثبت نام شما در سامانه سجام تکمیل می شود.

گام دوم: احراز هویت در سامانه سجام

در این مرحله پس از انجام مراحل ثبت نام در سجام، نوبت به احراز هویت در این سامانه می رسد. از آنجایی که در مرحله ثبت نام به صورت کامل اطلاعات هویتی فرد دریافت شده است، در بخش احراز هویت این سامانه دیگر نیازی به ارسال مدارک هویتی یا پرکردن فرم های مربوطه نیست. به این ترتیب جهت احراز هویت در سامانه سجام تنها کافی ست دو مرحله زیر را طی کنید.

  • ارسال تصویر امضای خود.
  • تهیه و ارسال یک ویدئوی سلفی 15 ثانیه از خود.

جهت تهیه ویدئوی سلفی به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • از یک گوشی هوشمند با دوربین جلوی باکیفیت استفاده کنید.
  • در ویدئو از کلاه، ماسک، عینک و هر چیزی که مانع دیدن اجزای صورت میشود، استفاده نکنید.
  • در هنگام تهیه ویدئو سلفی دوربین را با زاویه مستقیم از صورت خود بگیرد تا همه اجزای صورت مشخص باشند.
  • زمینه تصویر در ویدیوی سلفی شما باید کاملاً سفید باشد.
  • دوربین را در حالت زوم قرار ندهید.
  • در هنگام تهیه ویدئو از مناسب بودن نور محیط مطمئن شوید.

جهت شروع مراحل احراز هویت در سامانه سجام، ابتدا به صفحه رسمی احراز هویت الکترونیک به آدرس https://www.sejam.ir/fa/ElectronicAuthentication بروید.

احراز هویت در سامانه سجام

در پایین این صفحه کارگزاری های مختلفی جهت انجام احراز هویت سجام پیشنهاد شده است. به دلخواه خود یکی از گزینه ها را انتخاب کنید.

احراز هویت در سامانه سجام

پس از انتخاب کارگزاری مدنظر، به صفحه جدیدی هدایت می شوید که از طریق آن می توانید مراحل احراز هویت را شروع کنید.

 

گام سوم: ثبت نام در کارگزاری

پس از آنکه دو مرحله قبل را با موفقیت سپری کردید، در گام آخر لازم است در یک کارگزاری معتبر و مورد تأیید بورس ثبت نام کنید. به عنوان مثال ما در این بخش به آموزش مراحل ثبت نام در کارگزاری فارابی می پردازیم. جهت شروع ثبت نام، ابتدا از طریق سرچ در گوگل نام کارگزاری مورد نظر را جستجو کرده و وارد وب سایت رسمی کارگزاری شوید.

ثبت نام در کارگزاری

در این مثال جهت ثبت نام در کارگزاری فارابی می توانید از طریق آدرس مستقیم https://irfarabi.com/ اقدام کنید. پس از ورود به صفحه اصلی کارگزاری بر روی گزینه “ثبت نام غیرحضوری در بورس” کلیک کنید.

پس از انتخاب این گزینه به صفحه ای مشابه تصویر بالا هدایت می شوید. در این صفحه شماره تلفن همراه و کد ملی شما دریافت می شود. پس از تکمیل تمام فیلدهای موجود در صفحه با کلیک بر روی گزینه “ثبت نام” به مرحله بعد خواهید رفت.

ثبت نام در کارگزاری

در این مرحله، کد تأییدی به شماره تلفن همراه شما ارسال می شود. این کد را در فیلد مربوطه وارد کنید.

با وارد کردن کد تأیید، کارگزاری اطلاعات شما را از سامانه سجام دریافت می کند. با انتخاب گزینه “ادامه” به صفه جدیدی هدایت می شوید.

ثبت نام در کارگزاری

در این صفحه تمام اطلاعات هویتی دریافت شده از سجام به شما نمایش داده می شود. هر یک از بخش های موجود را بررسی کرده و در صورت صحت اطلاعات موجود، بر روی گزینه “اطلاعات را تأیید می کنم” کلیک کنید.

در مرحله آخر ثبت نام در کارگزاری، لازم است قراردادها را مشاهده و بررسی کنید. در صورت تأیید و پذیرش تمام قراردادها، کد تأییدی به شماره موبایلی که از قبل در سامانه سجام ثبت کرده اید، ارسال می شود. این کد را در فیلد مربوطه وارد کنید تا ثبت نام شما در کارگزاری تکمیل و نهایی شود.

ثبت نام در کارگزاری

چقدر طول می کشد تا کد بورسی صادر شود؟

حداکثر ۲ روز کاری پس از امضای فرم، کد شما صادر می شود. نام کاربری و رمز عبور معاملات برخط یا آنلاین با ایمیل و پیامک برای شما ارسال می شود. در پیام ارسال شده، آدرس سامانه معاملاتی کارگزار مربوطه نیز موجود است. این نام کاربری و رمز عبور مختص شما است و کسی غیر از شما اجازه استفاده از آن را ندارد. بنابراین در حفظ آن کوشا بوده و اطلاعات آن را در اختیار دیگران قرار ندهید.

تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟ (آیا کد بورسی همان کد آنلاین است؟)

منظور از کد آنلاین، کد بورسی آنلاین است که شخص با آن به صورت مستقیم به سامانه معاملات آنلاین وارد می شود و می تواند سفارش ها خریدوفروش اوراق بهادار را به صورت مستقیم ارسال کند.

برخی از افراد دارای مدرک تحصیلی نیستند، و کد آنلاین برای آن ها صادر نمی شود و فقط می توانند به صورت تلفنی یا حضوری سفارش خودشان را به کارگزار بدهند. به کد بورسی، کد سهامداری یا معاملاتی نیز گفته می شود.

شما با داشتن کد آنلاین می توانید اوراق، سهام و صندوق های قابل معامله را خریداری نمایید. صندوق های سرمایه گذاری مشترک نیازی به کد ندارند و واحدهای آن ها به صورت غیرحضوری یا حضوری صادر می شود.

حداقل مبلغ سرمایه گذاری در این صندوق ها و هزینه ابطال، معمولاً بالاتر از صندوق ETF است. صندوق های قابل معامله در بورس یا ETF این صندوق ها را مانند سهام خریداری کرد و در زمان دلخواه به فروش رساند. بنابراین این کد صرفاً برای خرید سهام نیست و می توانید با آن، صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت یا سایر صندوق ها را خریداری کنید.

با خرید صندوق های سرمایه گذاری، به طور غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری می کنید؛ به عبارت دیگر، صندوق ها سرمایه شما را در بورس مدیریت می کنند. لازم به ذکر است که صدور کد کاملاً رایگان است و لازم نیست هزینه ای به کارگزار پرداخت شود؛ اما چنانچه احراز هویت شما از طریق دفاتر پیشخوان دولت صورت گیرد، مبلغ ۱۲۰۰۰ تومان به عنوان کارمزد دفاتر پیشخوان (برای خدمات احراز هویت)، از شما دریافت خواهد شد.

صلاحیت توانایی مشتری برای معامله چگونه انجام می شود؟

طبق دستورالعمل اجرایی سنجش توانایی مشتری مصوب ۰۹/۱۰/۱۳۹۸، صلاحیت داوطلب توسط کارگزار یا کارگزار/معامله گر می تواند از طریق یکی از روش های زیر احراز گردد:

  1. انجام مصاحبه شفاهی
  2. برگزاری آزمون کتبی یا الکترونیکی
  3. دارا بودن هر یک از گواهی نامه های حرفه ای یا گواهی نامه های کاربردی بازار سرمایه
  4. دارا بودن گواهی حضور در دوره آموزشی مشخصی که به منظور آشنایی با نحوه انجام معاملات برخط توسط کانون برگزار می شود.

کارگزار/معامله گر قبل از ارزیابی صلاحیت داوطلب، باید حداقل منابع آموزشی زیر را به صورت کتبی یا الکترونیکی در اختیار وی قرار دهد:

  1. راهنمای کاربری نرم افزار معاملات برخط
  2. دستورالعمل اجرایی معاملات برخط
  3. آئین نامه ها و دستورالعمل های نحوه انجام معاملات در بورس ها
  4. راهنمای نحوه سرمایه گذاری در بورس

در صورتی که شخص مورد نظر صلاحیت لازم را داشت، حداکثر سه روز کاری پس از تکمیل مدارک می تواند به سامانه معاملات بر خط دسترسی پیدا کند.

لزوم آموزش حرفه ای برای ورود به بورس

توجه به چرایی تصویب قوانین جدید در رابطه با صدور کد معاملاتی، بالاخص قراردادن شرط قبولی در آزمون جهت صدور کد معاملاتی نشان از اهمیت موضوع آموزش سهامداران دارد. بدون شک آموزش کافی سهامداران منجر به بهبود تصمیم گیری آن ها، رفتار تحلیلی هرچه بیشتر و جلوگیری از رفتارهای هیجانی می گردد. شناخت فاکتورهای اقتصاد جهانی، اقتصاد کلان داخلی، صنعت و … موثر بر شرکت­ها یکی از مهم ترین دیدگاه های تحلیلی رایج بازار است که از آن با عنوان تحلیل فاندامنتال یاد می کنند، از سویی دیگر شناخت چگونگی رفتار قیمتی سهم در روندها که از ان به عنوان تحلیل تکنیکال یاد می شود نیز یکی دیگر از مهمترین رویکردهای تحلیلی در انتخاب صحیح سهام در بازار سرمایه است. انتخاب صحیح فرصت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه کاملا مبتنی بر یک تصمیم گیری چند معیاره بوده و هرچه ابزارهای بیشتری برای تصمیم گیری وجود داشته باشد، جوانب بیشتری از یک شرکت بررسی می گردد و این امر متعاقبا منجر به انتخاب صحیح تری از سهام یک شرکت می گردد که این مهارت جز با آموزش نیز حاصل نمی شود.

خانه سرمایه با فراهم آوردن کلاس آموزش بورس نخبگان به صورت آنلاین (غیرحضوری) در سالیان اخیر، گام موثری در آموزش صحیح سهامداران جدید بازار سرمایه برداشته، بدون شک انتخاب منبع صحیح و معتبر آموزشی نیز خود یکی از مهم ترین موضوعاتی است که سرمایه گذاران باید به ان توجه داشته باشند که در این راستا نیز بررسی سوابق و تجربیات استفاده کنندگان قبلی هر منبع ضروری به نظر می رسد.

نکاتی در رابطه با کد بورسی

  • بر طبق قانون سازمان بورس و اوراق بهادار، برای اینکه شما بتوانید به صورت آنلاین به خرید و فروش سهام و سایر اوراق بپردازید بایستی حداقل دارای مدرک تحصیلی دیپلم باشید. به همین دلیل چنانچه شما می خواهید کد آنلاین دریافت نمایید بایستی مدرک مزبور را همراه داشته باشید. اما اگر مدرک تحصیلی شما زیر دیپلم می باشد و از طرفی تمایل به سرمایه گذاری دارید مشکلی بابت دریافت کد بورسی ندارید و با مراجعه حضوری و انجام تمامی مراحل برای شما کد سهامداری صادر خواهد شد با این تفاوت که کد معاملاتی آنلاین دریافت نخواهید کرد و برای انجام معاملات می بایست به صورت حضوری و درخواست تلفنی، درخواست خرید یا فروش خود را به کارگزار اعلام فرمایید. در رابطه با دریافت کد بورسی غیرحضوری در مقاله بعدی توضیحاتی ارائه خواهد شد.
  • شما با دریافت کد بورسی، می توانید اوراق بهادار موجود در بازار بورس، فرابورس، اخزا، سخاب، اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق اختیار فروش تبعی و اوراق تسهیلات مسکن را معامله نمایید.
  • تنها نهادی که می توانید جهت دریافت کد سهامداری به آن مراجعه نمایید کارگزاری های مورد تائید سازمان بورس و اوراق بهادار هستند و این نکته را حتماً مدنظر قرار دهید. جهت مشاهده لیست کارگزاران مورد تائید، اینجا را کلیک نمایید.
  • قبل از اقدام به افتتاح حساب در یک کارگزاری در مورد گزینش بهترین کارگزاری تحقیق نمایید تا تنها به یکی از کارگزاری ها برای یک بار مراجعه نمایید و نیازی به مراجعات متعدد به کارگزاری های مختلف به دلیل ضعف کارگزاری های پیشین نداشته باشید.
  • حتماً به این موضوع عنایت داشته باشید که بابت ثبت نام در کارگزاری هزینه ای را پرداخت نخواهید کرد و درآمد اصلی کارگزاری ها از محل معاملات شما است که به اصطلاح به آن کارمزد معاملات می گویند.
  • شما پس از انجام مراحل اولیه ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی در هر زمانی می توانید اقدام به خرید یا فروش اوراق خود نمایید. اما این نکته را مدنظر داشته باشید که چنانچه شما برای یک مدت طولانی (که طبق قانون ۹۰ روز است) معامله ای در حساب کاربری آنلاین خود انجام ندهید حساب شما به منزله یک حساب راکد محسوب شده و مسدود می شود و جهت راه اندازی مجدد آن می بایست به کارگزاری مراجعه کرده و حساب خود را فعال نمایید. اگر سال ها قبل در یکی از کارگزاری ها اقدام به افتتاح حساب کرده اید والان هیچ کدام از موارد رو در ذهن ندارید با توجه به مطالب گفته شده به یکی از کارگزاری ها مراجعه نمایید. آن کارگزاری کد بورسی شما را با توجه به کد ملی استعلام کرده و ثبت نام شما را تکمیل خواهد کرد.
  • همان طور که گفتیم کد بورسی یک کد یکتا است. اما شما درصورتی که تمایل داشته باشید می توانید در چند کارگزاری اقدام به افتتاح حساب نمایید. با انجام این کار بایستی توجه فرمایید برای کد بورسی شما کدهای معاملاتی آنلاین متفاوتی صادر می گردد، درواقع کد سهامداری شما در تمامی کارگزاری ها یکی است ولی هر کارگزاری برای شما یک کد آنلاین معاملاتی متفاوت صادر می کند که شما با ورود اطلاعات خود وارد سیستم معاملاتی آن کارگزاری می شوید.
  • بعضی از افراد چون شماره حساب خود را حفظ هستند دفترچه حساب خود را همراه نمی برند، ولی عنایت داشته باشید که با توجه به اینکه بایستی اطلاعات متعددی را با جزییات وارد نمایید تا اطلاعات تکمیل گردد به همین دلیل حتماً مدارک خود را به طور کامل همراه داشته باشید.
ادامه مطلب
فراموشی کد بورسی سجام
فراموشی کد بورسی سجام

کد بورسی یا همان کد معاملاتی، یک شناسه مختص به هر فردی است که تصمیم دارد وارد بازار سرمایه شود. این کد که ترکیبی از چند حرف اول از نام خانوادگی فرد متقاضی و تعدادی عدد است، به صورت کاملأ رایگان در اختیار فرد متقاضی قرار می گیرد. توجه داشته باشید، کد بورسی به صورت انحصاری و فقط یک بار برای هر فرد صادر می شود. اما تنها دریافت کد بورسی برای انجام معاملات کافی نیست و هر سرمایه گذار علاوه بر آن، باید کد سجام نیز دریافت نماید.

فراموش کردن کد بورسی

در همین راستا، شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، با هدف حمایت از سرمایه گذاران، سامانه سجام را که یک مرجع اطلاعاتی برای ثبت و نگهداری اطلاعات سرمایه گذاران است را راه اندازی کرد. که در حال حاضر، برای دریافت کد بورسی و انجام سایر عملیات در بازار سرمایه، دریافت کد سجام ضروری است.

آیا می دانید، کد سجام خود را چگونه می توانید دریافت کنید؟

برای دریافت کد سجام، ابتدا باید به سایت sejam.ir مراجعه کنید. سپس از سربرگ ثبت نام در سجام، اطلاعات زیر را وارد نمایید:

1- در مرحله اول باید اطلاعات شناسنامه ای خود که عبارتند از:
– نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، سری و سریال شناسنامه را وارد نمایید.
2- سپس اطلاعات ارتباطی خود که عبارتند از:
– آدرس محل سکونت، محل کار، کد پستی، تلفن ثابت و تلفن همراه را وارد کنید.
3- در مرحله آخر، باید اطلاعات بانکی خود را تکمیل نمایید که شامل موارد زیر است:
– شماره حساب، نام بانک، نام شعبه، کد شعبه و شماره شبا.

پس از تکمیل اطلاعات درخواستی، در 24 ساعت آینده، کد پیگیری ده رقمی به شماره موبایلی که در سامانه سجام ثبت کرده اید، ارسال می شود.
آیا می دانید، چگونه کد پیگیری سجام خود را بازیابی کنید؟

ممکن است پس از ثبت نام در سامانه سجام، به هر دلیلی، کدپیگیری ارسالی را فراموش کنید و دیگر به آن دسترسی نداشته باشید. برای دریافت مجدد این کد، باید مراحل زیر را طی کنید:

1- به سایت sejam.ir مراجعه کنید.

فراموشی کد بورسی سجام

2-مطابق تصویری که در زیر مشاهده می کنید، بر روی بازیابی کد پیگیری کلیک نمایید.

فراموشی کد بورسی سجام

3- سپس کد ملی خود را به همراه شماره امنیتی که در اختیارتان قرار می گیرد را وارد نمایید. در نهایت بر روی بررسی کلیک کنید.

فراموشی کد بورسی سجام

4- کد تأیید به شماره همراه ثبت شده در سامانه ارسال می شود. در مرحله بعد، کد ارسال شده را در قسمتی که در تصویر زیر مشخص است، وارد نمایید. سپس نوع مشتری و کد ملی خود را وارد کرده و در نهایت بر روی گزینه تأیید کلیک کنید.

فراموشی کد بورسی سجام

5- در صورت تأیید اطلاعات وارد شده، صفحه زیر را مشاهده خواهید کرد. در این صفحه کلیه اطلاعات ثبت شده توسط شما در زمان ثبت نام در سامانه سجام قابل رؤیت است.

فراموشی کد بورسی سجام

توجه کنید که کد سجام بازیابی شده، در بالاترین قسمت تصویر بالا قابل مشاهده است.

ادامه مطلب
فعال سازی کد بورس
فعال سازی کد بورس

اولین اقدامی که هر فردی برای انجام معاملات در بورس باید انجام دهد، فعال سازی کد بورسی است. نکته اصلی این است که چگونه می توان  این کد را دریافت کرد؟ کد بورسی و یا کد معاملاتی، شناسه اختصاصی است که برای هر متقاضی دریافت کننده آن به صورت کاملأ رایگان از طریق کارگزاری ها صادر می شود. این کد، که ترکیبی است از چند حرف اول از نام خانوادگی شما و یک عدد چند رقمی؛ برای هر فرد فقط یک بار صادر می شود. بنابراین اگر قصد دارید از طریق چند کارگزاری معاملات بورسی خود را انجام دهید، می توانید با گزینه تغییر کارگزار ناظر، با کد معاملاتی فعال به نام خود معاملات موردنظرتان را انجام دهید. حالا نوبت آن رسیده است که مدارک مورد نیاز برای فعال سازی کد بورسی را آماده کنید. اما با توجه به این که دو گروه اشخاص حقیقی و حقوقی، متقاضی این کد هستند، مدارک مورد نیاز هر گروه متفاوت است که در زیر هر کدام را برایتان شرح می دهیم:

مدارک لازم جهت فعال سازی کد بورسی

اگر شخصی حقیقی هستید و کد معاملاتی را برای خود می خواهید و نه شرکت وابسته به خود برای دریافت آن به مدارک زیر نیازمندید:

  1. اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
  2. اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
  3. شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
  4. تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
  5. تکمیل فرم درخواست کد معاملات آنلاین

اما اگر شخصیت حقوقی به حساب می آیید، مدارک زیر مورد نیازتان خواهد بود:

  1. تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
  2. تصویر روزنامه رسمی
  3. آگهی کلیه تغییرات
  4. تصویر اساسنامه
  5. کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیأت مدیره
  6. تکمیل فرم تعهدنامه
  7. تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی

فعال سازی کد بورس

حالا زمان آن رسیده است که در سامانه سجام ثبت نام کنید. که البته برای این منظور لازم است مبلغ ۱۰ هزار تومان را پردخت نمایید. بنابراین به این لینک https://profilesejam.csdiran.com/session مراجعه کنید و پس از تکمیل مراحل ثبت نام، منتظر ارسال پیامک از طرف سامانه سپرده گذاری سجام باشید و سپس می توانید از صورت آنلاین احراز هویت غیر حضوری خود راانجام دهید و منتظر فعال سازی کد بورس خود باشید. سپس، بعد از جمع آوری مدارک مورد نیاز، لازم است تا یک کارگزاری را به عنوان واسطه خود و بازار سرمایه انتخاب نمایید و کد بورسی را از آن کارگزاری دریافت کنید. با توجه به این که کارگزاری های بسیار زیادی در ایران فعالیت می کنند، بنابراین شیوه ی دریافت کد معاملاتی در هر کدام از آن ها متفاوت است. اما در نهایت می توان شیوه صدور این کد توسط کارگزاری های فعال را به دو دسته تقسیم کرد:

  1. کارگزاری هایی که کد معاملاتی را به صورت حضوری صادر می کنند.
  2. کارگزاری هایی که کد معاملاتی را به صورت آنلاین صادر می کنند.

عمده کارگزاری ها در دسته اول قرار دارند و متقاضیان باید به صورت حضوری به کارگزاری مورد نظر خود مراجعه کنند. اما تعدادی کارگزاری دیگر نیز هستند که این شانس را به شما می دهند که به صورت آنلاین مراحل ثبت مدارک خود را طی کنید. به این ترتیب، در زیر مسیر کلی که کارگزاری ها برای فعال سازی کد بورس به صورت آنلاین پیش روی شما قرار می دهند را بازگو می کنیم:

  1. وارد لینک کارگزاری مورد نظر خود شوید.
  2. بر روی گزینه ثبت نام جدید و یا افتتاح حساب اوراق بهادار کلیک کنید.
  3. اطلاعات هویتی خود را وارد نمایید.
  4. اطلاعات شغلی و تحصیلی خود را وارد کنید.
  5. اطلاعات بانکی مانند شماره حساب، نام شعبه، کد شعبه، نوع حساب و شماره شبا را وارد نمایید.
  6. در مرحله آخر شهر و شعبه مورد نظر خود برای مراجعه حضوری و تکمیل مراحل ثبت نام را انتخاب کنید.
ادامه مطلب
حداقل سن برای دریافت کد بورسی
حداقل سن برای دریافت کد بورسی...

اگر تا به حال درباره حداقل سن برای دریافت کد بورسی نمی دانستید بهتر است بدانید که با هر میزان سن و تحصیلات می توانید اقدام به دریافت کد بورسی و سرمایه گذاری در بورس نمایید.

دریافت کد بورسی افراد زیر ۱۸ سال

حداقل سن برای دریافت کد بورسی

حداقل سن برای دریافت کد بورسی وجود ندارد و برای ثبت نام افراد زیر ۱۸ سال تنها با حضور و رضایت ولی و یا قیم امکان پذیر می باشد. پیش از این برای افراد زیر ۱۸ سال کد بورسی صادر می شد اما برای دسترسی به سامانه معاملاتی “آنلاین” می بایست مدرک تحصیلی حداقل دیپلم می داشتند، لذا افراد زیر ۱۸ سال تنها امکان معامله از طریق سامانه های معاملاتی “آفلاین” را داشتند، اما در حال حاضر امکان دسترسی به سامانه معاملاتی آنلاین نیز برای افراد زیر ۱۸ سال فراهم شده است.

پیشنهاد خانه سرمایه ثبت نام در کارگزاری فارابی است و از لینک زیر می توانید ثبت نام کنید!

افرادی که در سنین زیر ۱۸ سال خواهان دریافت کد بورسی و سپس امکان دسترسی به سامانه معاملاتی آنلاین هستند، باید مراحل زیر را طی کنند:

دریافت کد بورسی برای این دسته از افراد تنها با حضور ولی یا قیم آن ها امکان پذیر است، لذا در گام اول بایستی در سامانه سجام ثبت نام کرده (به نام خود فرد)، در گام بعدی جهت احراز هویت به یکی از دفاتر پیشخوان مراجعه کرده که در این مرحله حضور ولی یا قیم (پدر فرد) و نیز مدارک شناسایی وی شامل کارت ملی و شناسنامه نیز ضروری است.

بعد از اینکه احراز هویت انجام شد باید کارگزاری مورد نظر را انتخاب کرد. بعد از اینکه کارگزاری مورد نظر را انتخاب کردید، باید یک ثبت نام اولیه در سایت آن داشته باشید. در این ثبت نام اولیه مراحل را طی می کنید و اطلاعات شناسایی خود را ارسال می کنید تا به مرحله احراز هویت توسط کارگزاری برسید.

مرحله احراز هویت توسط کارگزاری هم مانند احراز هویت سجام است، یعنی سرپرست و متقاضی هر دو باید مدارک شناسایی لازم (کارت ملی و شناسنامه) را به یکی از شعب کارگزاری مورد نظر ببرند تا احراز هویت انجام شود که پس از آن رمز و کلمه عبور برای ورود به پنل خرید و فروش برای متقاضی ارسال می شود.

جهت دسترسی به سامانه معاملاتی آنلاین، بایستی تعهدنامه ای در این راستا از جانب پدر فرد (ولی یا قیم فرد) امضا شود. لذا مدارک لازم برای مراجعه سرپرست به کارگزاری به شرح زیر است:

  • اصل شناسنامه فرد و سرپرست به همراه کپی صفحه اول و صفحه توضیحات
  • اصل کارت ملی فرد و سرپرست به همراه کپی از پشت و روی آن
  • کد رهگیری که در مرحله آخر ثبت نام سجام برایتان ارسال شده بود

تفاوت کد بورسی آنلاین و کد بورسی آفلاین چیست؟

حداقل سن برای دریافت کد بورسی

تفاوت این دو کد بورسی در سامانه معاملاتی می باشد که افراد از آن استفاده می نمایند. افرادی که موفق به دریافت کد بورسی آنلاین شدند از سامانه معاملاتی آنلاین معاملات خودشان را انجام می دهند، ولی اشخاصی که کد بورسی آفلاین دارند، از سامانه معاملاتی آفلاین استفاده می نمایند.

افرادی که از سامانه معاملاتی آنلاین استفاده می نمایند، می توانند سفارش خرید یا فروش سهام را خودشان در سیستم به صورت آنلاین و لحظه ای ثبت نمایند و زمانی که قیمت سفارش شما به قیمتی که دیگران در سفارششان برای سهم گذاشتند برسد، معامله انجام خواهد شد.

اما افرادی که از سامانه معاملاتی آفلاین استفاده می کنند سفارش خرید یا فروش را داخل سیستم خودشان ثبت می نمایند و معامله گر از کارگزاری سفارش آن ها را حداکثر با ۱۵ دقیقه تأخیر به سیستم معاملات بورس ارسال می نماید و اگر قیمت سفارش به قیمت بازار سهم برسد، معامله انجام خواهد شد.

ادامه مطلب
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی

همان گونه که برای انجام عملیات بانکی، داشتن حساب بانکی ضروری است، برای خرید و فروش سهام در بازار سرمایه نیز نیاز به کد بورسی داریم که به آن کد سهامداری نیز گفته می شود. افرادی که قصد فعالیت در بازار سرمایه دارند می توانند هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین، نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کنند.

دو روش آنلاین و حضوری برای دریافت کد بورسی وجود دارد. نکته ای که باید سهامداران به آن توجه داشته باشند آن است که قبل از دریافت کد سهامداری باید نسبت به دریافت کد “سجام” اقدام کنند.

چگونه کد سجام دریافت کنیم؟

شرکت “سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه” به منظور ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به سهامداران و ایجاد درگاه واحد خدمات دهی به تمامی ارکان بازار، نهادهای مالی، ناشران و به خصوص سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی، “سامانه جامع اطلاعات مشتریان” موسوم به “سجام” را راه اندازی کرد. بر اساس قوانین، اخذ هرگونه خدمات برای تمامی مشتریان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه منوط به ثبت اطلاعات در “سجام” است. با ثبت نام در این سامانه، هر شخص می تواند از کلیه خدمات بازار سرمایه استفاده کند. برای ثبت نام در “سجام” باید به سایت https://www.sejam.ir رجوع کنیم و به مدارکی همچون، تصویر صفحه اول شناسنامه، کارت ملی و آخرین مدرک تحصیلی، نیاز است.

پس از تکمیل مراحل ثبت نام در “سجام” باید احراز هویت انجام شود که به چند روش امکان پذیر است:

احراز هویت غیرحضوری

  • استفاده از اپلیکیشن سیگنال
  • استفاده از اپلیکیشن آپ
  • استفاده از اپلیکیشن کارگزاری آشنا

احراز هویت حضوری

  • مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت
  • مراجعه حضوری به یکی از شعب کارگزاری مربوطه
  • حضور نماینده کارگزاری در محل کار یا منزل شما

نوبت به کد بورسی رسید

همان گونه که گفته شد دو روش برای دریافت کد بورسی وجود دارد.

  • اینترنتی

مدارک کد بورسی

در روش اول می توانید بدون مراجعه به کارگزاری و از طریق اینترنت، نسبت به دریافت کد بورسی اقدام کنید. برخی از کارگزاری ها این امکان را فراهم آورده اند تا با ثبت نام اینترنتی، کد بورسی شما را صادر کنند. برای این امر باید به سایت کارگزاری که قصد استفاده از خدمات آن ها را دارید، مراجعه کنید.

در ثبت نام اینترنتی مدارکی همچون “تصاویر شناسنامه، کارت ملی” لازم است. علاوه بر این، اطلاعات شناسنامه ای، شغلی، تحصیلی و حساب بانکی شامل کد شعبه، نام شعبه و شماره شبا لازم است.

شایان ذکر است تا چندی پیش حداقل داشتن دیپلم برای دریافت کد معاملات آنلاین ضروری بود اما؛ به تازگی برای گسترش بازار سرمایه و تسریع در ورود نقدینگی، این شرط حذف شد و از این پس هر شخص بالای ۱۸ سال سن، می تواند کد معاملات آنلاین دریافت کند و خود نسبت به خرید و فروش سهام مبادرت ورزد.

البته باید مدنظر داشت که برای تکمیل مراحل ثبت نام اینترنتی خود، در نهایت حضور در هر یک از شعب کارگزاری منتخب الزامی است. در واقع، ثبت نام اینترنتی به نوعی فرایند دریافت کد را تسریع می بخشد. البته برخی از کارگزاری ها مدارک مشتری را با پیک برای او ارسال می کنند و احراز هویت را نیز به همین طریق انجام می دهند.

  • حضوری

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی

روش دوم دریافت کد بورسی این است که شخص از همان ابتدا به یکی از شعب کارگزاری مراجعه کند و تمام مراحل ثبت نام در کارگزاری و در حضور مسئول پذیرش شعبه انجام دهد.

در این روش نیز مدارکی چون شناسنامه، کارت ملی و مدرک تحصیلی لازم است و پس از تکمیل و امضای فرم های مربوطه، شرکت کارگزاری، اطلاعات شما را به شرکت بورس و همچنین شرکت سپرده گذاری اوراق بهادار ارسال می کند تا برای شما کد بورسی صادر شود.

به طور معمول، بین ۳ تا ۷ روز کاری زمان جهت صدور کد سهامداری نیاز است. در خاتمه لازم به ذکر است که کد بورسی از سه حرف ابتدایی نام خانوادگی شما و ۵ عدد تصادفی تشکیل می شود.

به عنوان مثال، برای شخصی با نام خانوادگی “غلامرضایی” کد معاملاتی به صورت “غلا ۷۵۱۴۶” خواهد بود. این نکته را مدنظر داشته باشید که کد بورسی کاملا منحصربه فرد است و هر سرمایه گذار فقط می تواند یک کد بورس داشته باشد.

به این ترتیب، با صدور کد بورسی، سرمایه گذاران می توانند از طریق نرم افزار معاملات آنلاین یا پنل معاملات اینترنتی کارگزاری مربوطه، نسبت به معامله سهام اقدام کنند.

لیست تمامی شرکت های کارگزاری فعال در بازار سرمایه را می توانید از طریق لینک زیر مشاهده کنید:

https://www.seo.ir/Page/MNSDmt-Etp66GC6ZpJ4CUg==/

ادامه مطلب
نمونه سوال
نمونه سؤالات آزمون معاملات آنلاین بورس...

معامله در بازار بورس تهران روش های متفاوتی دارد. نخستین روش آن است که به صورت حضوری با به کارگزاری مراجعه کرده و پس از تکمیل فرم مربوط به خرید و فروش سهام کارگزاری به وکالت از شما معامله را انجام دهد. روش دیگر برای انجام معامله، معاملات تلفنی است که شخص در ساعات معاملاتی با کارگزار خود تماس گرفته و دستور خرید یا فروش را صادر می کند. روش سوم که در ادامه به شرح آن می پردازیم انجام معاملات به صورت آنلاین است که پیش نیاز آن کسب نمره قبولی در آزمون معاملات آنلاین بورس است.

شرایط دریافت کد معاملات آنلاین

همان طور که مشخص است استفاده از دو روش بالا محدودیت های مکانی و زمانی زیادی را با خود به همراه دارد و شاید در دنیای مدرن امروز کمی عجیب به نظر برسد. البته لازم نیست نگران نباشید چراکه راه سومی هم برای انجام معاملات در بازار بورس وجود دارد و آن روش، انجام معاملات به صورت آنلاین است. دریافت کد معاملات آنلاین دارای دو شرط مهم است؛ اولین شرط این است که مدرک تحصیلی شما باید بالاتر از دیپلم باشد و دومین شرط کسب حدنصاب نمره ی آزمون ورود به بازار سرمایه است که در هنگام دریافت کد معاملات آنلاین از شما گرفته خواهد شد. سؤالات آزمون ورودی بازار سرمایه عموماً از مفاهیم ساده و اولیه بازار بورس بوده که دانستن آن ها برای ورود به بورس ضروری است.

در ادامه مجموعه ی کاملی از این سؤالات را همراه با پاسخ آن ها بررسی خواهیم کرد. گزینه صحیح با علامت   و در انتهای گزینه مشخص شده است.

نمونه سوالات آزمون معاملات آنلاین بورس

۱ منظور از EPS سهم چیست؟

الف) درآمد هر سهم است که از تقسیم سود خالص شرکت پس از کسر مالیات، بر تعداد کل سهام شرکت، محاسبه می شود.

ب) میزان سود تقسیمی هر شرکت به ازای هر سهم

ج) معیاری است که درآمد سالانه یک سهم را با قیمت بازار آن مقایسه می کند

د) از تقسیم قیمت بازار به درآمد یک سهم دست می آید

 

۲ حداقل و حداکثر نوسان مجاز در بازار بورس و فرابورس (قبل از گره معاملاتی) چه میزان است؟

الف) مثبت و منفی ۴

ب) مثبت و منفی ۵

ج) مثبت و منفی ۳

د) مثبت و منفی ۹

 

۳ نماد معاملاتی «سفارس» متعلق به کدام شرکت بورسی است؟

الف) سیمان فارس

ب) سیمان فارس و خوزستان

ج) کارخانه فارسیت درود

د) سیمان درود

 

۴ نماد معاملاتی «خزامیا» متعلق به کدام شرکت بورسی است؟

الف) زامیاد

ب) سایپا دیزل

ج) ایران خودرو دیزل

د) صنعتی نیرو محرکه

 

۵ سهام کدام یک از بیمه های زیر در بورس معامله نمی شود؟

الف) بیمه ایران

ب) بیمه آسیا

ج) بیمه البرز

د) بیمه دانا

 

۶ مدیرعامل فرابورس در چه شرایطی معامله یا معاملات اوراق بهادار را حداکثر تا پایان ساعات اداری روز کاری برگزاری جلسه ی معاملاتی باطل می نماید؟

الف) اعلام کارگزار مبنی بر وقوع اشتباه و احراز آن توسط مدیرعامل فرابورس

ب) خطای معاملاتی متأثر از اشکال سامانه معاملات

ج) عدم رعایت سهمیه اعلام شده برای خرید یا فروش اوراق بهادار بر اساس مقررات که موجب ابطال کل خرید یا فروش کارگزار می شود.

د) همه موارد

 

۷ کدام یک از موارد زیر نادرست است؟

الف) برای خریدار حق تقدم خرید سهام در بورس، «گواهینامه نقل و انتقال حق تقدم» صادر خواهد شد و معاملات دست دوم بر مبنای گواهینامه مذکور انجام می شود.

ب) دارنده حق تقدم خرید سهام درصورتی که مایل به پذیره نویسی سهام جدید باشد، با تأدیه مبلغ پذیره نویسی و طی کردن فر آیند آن جهت تبدیل حق تقدم به سهم اقدام می نماید و کارگزار مربوطه و بورس در این خصوص مسئولیتی نخواهند داشت.

ج) دارنده گواهی حق تقدم خرید سهام که مایل به فروش حق تقدم خود می باشد، در دوره پذیره نویسی به شرکت های کارگزاری مراجعه و نسبت به تکمیل درخواست فروش و تحویل گواهی حق تقدم خرید سهام به کارگزاری، اقدام می نماید.

د) هیچ کدام

 

۸ بازگشایی نمادهای معاملاتی ورقه بهادار با اعلام سازمان و طبق چه شرایطی انجام می شود؟

الف) حداکثر دو روز کاری پس از برگزاری مجمع عمومی عادی ناشر پذیرفته شده که تصمیمات آن تصویب صورت های مالی یا تقسیم سود باشد، بدون محدودیت دامنه نوسان

ب) حداکثر دو روز کاری پس از برگزاری مجمع عمومی فوق العاده ای که تصمیمات آن منجر به تغییر سرمایه ناشر پذیرفته شده نگردد، با اعمال محدودیت دامنه نوسان

ج) حداکثر دو روز کاری پس از برگزاری مجمع عمومی و یا جلسه هیأت مدیره در خصوص تغییر سرمایه یا انتشار هرگونه اوراق بهادار دیگر به منظور تأمین مالی، بازگشایی نماد طی مهلت مقرر در این بند منوط به افشای پیش بینی پس از اعمال اثرات تغییر سرمایه یا انتشار اوراق بهادار، بدون محدودیت دامنه نوسان

د) همه موارد

 

۹ نماد معاملاتی اوراق بهادار در بورس در کدام یک از موارد زیر توسط بورس متوقف می شود؟

الف) یک روز کاری قبل از برگزاری مجامع عمومی صاحبان سهام بر اساس اطلاعیه دعوت به مجمع منتشره توسط سازمان

ب) یک روز کاری قبل از برگزاری جلسه هیئت مدیره ناشر پذیرفته شده جهت تصمیم گیری در خصوص تغییر سرمایه بر اساس اطلاعیه منتشره توسط سازمان

ج) یک روز کاری قبل از سررسید پرداخت سود علی الحساب اوراق بهادار در صورت تقاضای ناشر پذیرفته شده

د) همه موارد

۱۰ در کدام موردقیمت سهامپس از افزایش سرمایه کاهش بیشتری خواهد داشت؟

الف) افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران

ب) افزایش سرمایه از محل سود انباشته

ج) افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

د) افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی

۱۱ کدام یک از گزینه ها زیر جزء مزایای معاملات آنلاین نمی باشد؟

الف) سرمایه گذار مطمئن است که سفارش او دقیق در زمان موردنظر وارد سامانه معاملات می شود.

ب) نقل و انتقال وجه بدون مراجعه به کارگزاری و بانک در کسری از ثانیه انجام می شود.

ج) امکان مشاهده صورت حساب خود در هرلحظه

د) بروز اختلاف احتمالی میان کارگزار و مشتری در خصوص زمان ورود سفارش.

۱۲ معاملات برخط یا Online Trading چیست؟

الف) ارسال سفارش های خرید و فروش به کارگزار جهت ورود به سامانه معاملات از طریق اینترنت.

ب) مشاهده صورت حساب و سبد سرمایه گذاری را از طریق اینترنت.

ج) دسترسی سریع و آسان سرمایه گذاران به سامانه معاملات بازارهای اوراق بهادار بدون هیچ واسطه انسانی و به طور اتوماتیک از طریق اینترنت.

د) همه موارد

۱۳ افزایش قیمت جهانی نفت و محصولاتپتروشیمیبر سودآوری کدام گروه از شرکت های زیر مستقیماً تأثیر نمی گذارد؟

الف) پتروشیمی خارک و فن آوران

ب) پتروشیمی اصفهان و پتروشیمی اراک

ج) تجارت الکترونیک پارسیان و خدمات انفورماتیک

د) همه موارد

۱۴ کدام یک از گزینه های زیر از مزایای صندوق های سرمایه گذاری است؟

الف) وجود مدیریت حرفه ای

ب) نقدشوندگی بالا

ج) صرفه جویی در هزینه ها

د) همه موارد صحیح است

۱۵ کدام گزینه از آثار رشد و گسترش فعالیت بورس بر اقتصاد جامعه است؟

الف) افزایش رشد اقتصادی

ب) جذب سرمایه های کوچک به سمت تولید

ج) مشارکت مردم در اقتصاد

د) همه موارد

۱۶ کدام گروه از شرکت ها از مزایا و معافیت های خاص مالیاتی برخوردارند؟

الف) شرکت های تجاری

ب) شرکت های سهامی خاص

ج) شرکت هایی که سهام شان در بورس پذیرفته شده است

د) شرکت سهامی خاص زیان ده

۱۷ یک سرمایه گذار برای خرید سهام یک شرکت در بورس باید به چه نوع تحلیل هایی توجه کند؟

الف) تحلیل صورت های مالی و اقتصاد شرکت

ب) تحلیل سودآوری سال های آتی

ج) تحلیل تکنیکال

د) همه موارد

۱۸ منافع سهامداران شرکت های بورسی شامل کدام یک از موارد زیر نمی باشد؟

الف) سود سالانه شرکت ها

ب) افزایش قیمت سهام

ج) پاداش هیئت مدیره

د) حق تقدم افزایش سرمایه

۱۹ در بورس اوراق بهادار تهران چه اوراقی مورد معامله قرار نمی گیرد؟

الف) سهام شرکت های سهامی عام

ب) سهام شرکت های سهامی خاص

ج) حق تقدم سهام شرکت های سهامی عام که افزایش سرمایه داده اند

د) اوراق مشارکت و گواهی سپرده شرکت ها

۲۰ کدام یک از موارد زیر صحیح می باشد؟

الف) سرمایه گذاران می بایستی بر مبنای سود حاصله ناشی از خرید و فروش سهام در بورس مالیات پرداخت نمایند

ب) به طور کلی خرید و فروش سهام در بورس معاف از مالیات است

ج) سرمایه گذاران در بورس در هر بار فروش سهام معادل ۰٫۵ درصد قیمت فروش سهام مالیات پرداخت می نمایند و در موقع خرید مالیاتی پرداخت نمی نمایند

د) درآمد ناشی از معامله سهام در بورس مشمول مالیات ۴ درصد می باشد.

۲۱ ارزش اسمی هر سهم شرکت های سهامی عام معمولاً چند ریال است؟

الف) ۱۰۰ ریال
ب) ۱۰۰۰ ریال
ج) ۱ ریال
د) ۱۰۰۰۰ ریال

۲۲ کدام عبارت تعریف درستی از بازار ثانویه محسوب می شود؟

الف) بازاری که در آن صرفاً حق تقدم سهام شرکت ها ناشی از افزایش سرمایه معامله می گردد.
ب) بازاری که در آن شرکت ها برای اولین بار سهام خود را می فروشند
ج) بازاری که در آن سهام شرکت های بورس پس از عرضه اولیه معامله می گردند
د) بازاری که در آن معاملات سهام خارج از نظارت سازمان بورس انجام می پذیرد

۲۳ تحلیل تکنیکال چیست؟

الف) به مطالعه ساختار مالی شرکت ها می پردازد

ب) تکنیک های مختلف تحلیل یک سهم را با یکدیگر مقایسه می کند

ج) مطالعه رفتار بازار با استفاده از نمودارها و با هدف پیش بینی آینده روند قیمت ها می باشد

د) بررسی تکنیک های مالی رفتاری را انجام می دهد.

۲۴ تحلیل بنیادی چیست؟

الف) تحلیل بنیادی به عوامل تأثیرگذار بر عرضه و تقاضا تمرکز داشته و به مطالعه صورت های مالی می پردازد و سعی دارد ارزش ذاتی شرکت را محاسبه نماید

ب) بر نوسانات قیمت سهام در طی روزهای معاملاتی تمرکز دارد

ج) بر اخبار و شایعات بازار تمرکز دارد

د) همه موارد

۲۵ کدام یک از وظایف مجمع عمومی فوق العاده است؟

الف) تغییر اساسنامه

ب) تغییر سرمایه شرکت

ج) انحلال شرکت

د) همه موارد

۲۶ مفهوم DPS چیست؟

الف) بخشی از سود هر سهم شرکت است که بین سهامداران تقسیم می شود

ب) بخشی از سود پیش بینی شده هر سهم شرکت است

ج) بیانگر پیش بینی تقسیم سود در آینده

د) بخشی از قیمت هر سهم شرکت است که بین سهامداران تقسیم می شود

۲۷ دست کاری در بازار به چه معناست و مجازات شخصی که این عمل را انجام دهد چیست؟

الف) اقدام به ایجاد ظاهری گمراه کننده از روند معاملات، محکومیت به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال

ب) اغوای اشخاص به انجام معاملات اوارق بهادار، پرداخت جزای نقدی معادل دو تا پنج برابر سود به دست آمده یا زیان متحمل نشده

ج) ایجاد قیمت های کاذب، محکومیت به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال و همچنین پرداخت جزای نقدی معادل دو تا پنج برابر سود به دست آمده یا زیان متحمل نشده

د) همه موارد

۲۸ نهادهای مالی شامل کدام یک از موارد ذیل می گردد؟

الف) کارگزاران/معامله گران

ب) مشاوران سرمایه گذاری، شرکت های تأمین سرمایه

ج) صندوق های سرمایه گذاری، شرکت های سرمایه گذاری

د) همه موارد

۲۹ گره معاملاتی چگونه وضعیتی است و در چه مواقعی رخ می دهد؟

الف) گره معاملاتی وضعیتی است که در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف سفارش خرید یا فروش، حداقل معادل یک برابر حجم مبنا حداقل به مدت ده جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد.

ب) گره معاملاتی وضعیتی است که در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف سفارش خرید یا فروش حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت های با سه میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت ها، به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت پانزده جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره (به استثنای معاملات در نماد ژعمده)، کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.

ج) گره معاملاتی وضعیتی است که در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف سفارش خرید یا فروش حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت های با سه میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت ها، به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت پنج جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد. بورسینس: یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره (به استثنای معاملات در نماد ژعمده)، کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.

د) گره معاملاتی وضعیتی است که در آن یک نماد معاملاتی به رغم برخورداری از صف سفارش خرید حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت های با سه میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت ها، به علت عدم تقارن قیمت های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت ده جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.

۳۰ چه زمانی حجم مبنای شرکت «۱» در نظر گرفته می شود؟

الف) پس از بازگشایی نمادهایی که دامنه نوسان آن آزاد است (مثلاً بعد از مجمع عادی سالانه یا فوق العاده) حجم مبنای آن نماد یک خواهد بود –  همچنین در فرابورس نیز حجم مبنا یک منظور شده است.

ب) پس از تعدیل سود حداکثر ۱۰ درصدی نمادها بعد از مجمع عادی سالانه یا فوق العاده حجم مبنای آن نماد یک خواهد بود.

ج) در مورد شرکت هایی که به دلیل معامله نشدن دارای گره معاملاتی گردیده اند.

د) الف و ب صحیح است.

۳۱ آیا ممکن است کسی در اولین دقایق بازار بورس سهامی را بخرد و ساعتی بعد همان را بفروشد؟

الف) خیر؛ به دلیل تسویه نشدن وجوه معاملاتی

ب) بله؛ با راه اندازی سیستم جدید معاملاتی امکان فروش سهامی که همان روز خریداری شده وجود دارد

ج) خیر؛ فروش همان سهم که در همان روز خریداری شده خلاف مقررات شمرده می شود

د) خیر؛ چون از نظر ناظر بازار و نوسان قیمتی سهم این کار امکان پذیر نیست.

۳۲ در جاهای خالی کدام گزینه باید قرار بگیرد؟

شاخص قیمت بورس تهران، قیمت سهام تمام شرکت های–  –  –  –  –  –  –    در بورس را در برمی گیرد و درصورتی که نماد شرکتی بسته باشد یا برای مدتی معامله نشود، قیمت آخرین معامله آن در شاخص لحاظ –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

الف) معامله شده ــ نمی گردد

ب) پذیرفته شده ــ می گردد

ج) با سرمایه بالاتر از ۱۰،۰۰۰ سهم ــ می گردد

د) فرابورسی ــ می گردد

۳۳ جامع ترین و بهترین گزینه صحیح کدام است؟

الف) قیمت سهام در بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود

ب) قیمت سهام در بازار توسط خریدار تعیین می شود.

ج) قیمت سهام در بازار توسط فروشنده تعیین می شود.

د) قیمت سهام در بازار توسط شرکت بورس تعیین می شود.

۳۴ کارگزار ناظر کیست؟

الف) کارگزاری است که سهامداران می توانند دارایی سهام خود تحت نظر آن کارگزار را صرفاً از طریق همان کارگزار به فروش برسانند.

ب) کارگزاری می باشد که سهامدار از طریق آن شرکت اقدام به خرید سهام نموده است.

ج) کارگزاری می باشد که سهامدار می تواند تعداد سهام های خود را در آن افزایش دهد.

د) همه موارد

۳۵ تسویه معاملات توسط چه مرجعی انجام می پذیرد؟

الف) سازمان بورس اوراق بهادار تهران

ب) شرکت بورس اوراق بهادار تهران

ج) شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه

د) کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران

۳۶ تسویه معاملات چیست؟

الف) تسویه معاملات به معنای جابجایی پول بین فروشنده و خریدار است.

ب) تسویه معاملات به معنای جابجایی اوراق بهادار بین فروشنده و خریدار است.

ج) تسویه معاملات به معنای جابجایی اوراق بهادار و پول بین فروشنده و خریدار است.

د) تسویه معاملات به معنای جابجایی در سیستم معاملات بین فروشنده و خریدار است.

۳۷ قیمت سهام در عرضه اولیه با چه سازوکاری در تابلو درج می گردد؟

الف) با سازوکار حراج

ب) با قیمت پیشنهادی خریدار

ج) با قیمت عرضه کننده

د) با قیمت مشابه آن در همان صنعت.

۳۸ معاملات اوراق بهادار در بورس تهران در چه ساعاتی انجام می گیرد؟

الف) ۸:۵۰ تا ۱۲:۰۰

ب) ۸:۳۰ تا ۱۱:۵۰

ج) ۰۹:۰۰ تا ۱۲:۳۰

د) ۰۸:۳۰ تا ۱۲:۰۰

۳۹ در افزایش سرمایه از محل اندوخته کدام گزینه صحیح می باشد؟

الف) حق تقدم دارد
ب) کمتر از مبلغ اسمی بایستی پرداخت نماید
ج) ۱۰۰۰ ریال مبلغ اسمی بابت افزایش سرمایه به شرکت پرداخت می شود
د) حق تقدم ندارد

۴۰ معاملات روزانه چه مواقعی و توسط چه کسی ابطال می گردد؟

الف) معامله سهام بزرگ تر یا مساوی ۵ درصد برای شرکت هایی که سرمایه پایه آن ها کمتر یا مساوی سه میلیارد عدد سهم یا حق تقدم است و بزرگ تر یا مساوی یک درصد برای شرکت هایی که سرمایه پایه آن ها بیش از سه میلیارد عدد سهم است، در یک جلسه معاملاتی و توسط یک کد معاملاتی بدون رعایت ضوابط معاملات عمده

ب) اعلام کارگزار مبنی بر وقوع اشتباه و احراز آن توسط مدیرعامل بورس، عدم رعایت سهمیه اعلام شده برای خرید یا فروش اوراق بهادار بر اساس مقررات که موجب ابطال کل خرید یا فروش کارگزار می شود.

ج) بعد از ساعات معاملات و خطای معاملاتی متأثر از اشکال سامانه معاملات

د) همه موارد

۴۱ بازارگردانی چیست و به چه منظور انجام می پذیرد؟

الف) کارگزار / معامله گری است با مجوز لازم وظیفه معاملات سهام خاص را دارد.

ب) کارگزار / معامله گری است جهت تنظیم عرضه و تقاضا و تحدید دامنه نوسان دادوستد می نماید.

ج) کارگزار/معامله گری است که تعهد به نقد شوندگی سهام مزبور را دارد.

د) همـه مـوارد

۴۲ چه مشخصه ای در معاملات بلوکی وجود دارد؟

الف) تعداد سهام زیادی معامله می گردد.

ب) محدودیت حجمی دارد و قیمت از طرف بازار تعیین می گردد.

ج) محدودیت حجمی و قیمتی رعایت نمی گردد.

د) محدودیت قیمتی دارد و حجم دارای محدودیت نمی باشد.

۴۳ محدودیت حجمی در ورود سفارشات به چه معناست؟

الف) حداقل تعداد اوراق بهاداری است که در هر نماد معاملاتی طی هر سفارش در سامانه ی معاملات وارد می شود –  این رقم مضرب صحیحی از «واحد پایه معاملاتی متعارف» است.

ب) حداکثر تعداد اوراق بهاداری است که در هر نماد معاملاتی طی هر سفارش در سامانه معاملات وارد می شود –  این رقم مضرب صحیحی از «واحد پایه معاملاتی متعارف» است.

ج) حداقل تعداد سهامی است که در هر روز بایستی معامله گردد.

د) حداقل سهمی که وارد سیستم شده است.

۴۴ منظور ازقیمت اسمی چیست؟

الف) قیمت بازار

ب) قیمت ذاتی

ج) قیمت مورد معامله

د) قیمت ثبت شده در برگه سهام

۴۵ پرداخت سود به سهامداران حداکثر ظرف چند ماه صورت می گیرد؟

الف) ۵ ماه

ب) ۶ ماه

ج ) ۸ ماه

د ) ۱۲ ماه

۴۶ حجم مبنا چیست؟

الف) میزان سهام معامله شده

ب) میزان سهام شرکت

ج) میزان سود شرکت

د ) میزان سهامی که باید معامله شود تا قیمت پایانی سهم تغییر کند.

۴۷ تعهد سرمایه گذاری افراد در شرکت های سهامی عام به چه صورت است؟

الف) میزان سرمایه گذاری افراد

ب) نسبت به مبلغ اسمی سهم

ج) نسبت به آورده خود در شرکت

د) نسبت به تعداد سهام

۴۸ به چه صورت می توان به خرید سهام پرداخت؟

الف) از طریق کارگزار

ب) از طریق بانک

ج) از طریق سازمان بورس

د) از طریق شرکت بورس

ادامه مطلب
buffet-(4)
آموزش گام به گام ثبت نام...

بورس اوراق بهادار، یکی از فعال ترین بازارهای مالی حال حاضر است که سرمایه گذاری در آن به همراه مهارتی کافی می تواند بازده بسیاری برایتان به همراه داشته باشد؛ اما در حال حاضر برای ثبت نام در بورس اوراق بهادار و انجام معامله در آن مانند گذشته دیگر نیازی به حضور فیزیکی در تالار بورس نیست و شما با در اختیار داشتن اینترنت و لپ تاب یا گوشی همراه قادر خواهید بود به راحتی سهام موردنظر خود را خرید و فروش کنید.

ثبت نام در بورس اوراق بهادار:

ما در این مقاله سعی داریم برای ثبت نام در بورس اوراق بهادار و شروع معاملاتتان، شما را مرحله به مرحله راهنمایی کنیم، اما قبل از هر چیز، مراحلی که باید به صورت کلی طی شوند عبارت اند از:

۱- ثبت نام در سجام

۲- دریافت کد بورسی

۳- ثبت نام در کارگزاری و دریافت اطلاعات حساب

۳- شروع معاملات

برای سرمایه گذاری در بورس، چه به صورت یک شخص حقیقی و چه به صورت حقوقی، در ابتدا نیاز به یک کارگزار رسمی و مورد تائید سازمان بورس اوراق بهادار دارید تا “کد بورسی یا کد معاملاتی” خود را از آن دریافت کنید.

این کد برای هر شخص منحصر به فرد است و درواقع شناسه ی او در بازار بورس به حساب می آید که از تعدادی حرف و عدد تشکیل شده است. کد بورسی یکی از الزامات ورود به بورس اوراق بهادار و خرید و فروش در بازار سرمایه است.

چه افراد حقیقی و چه افراد حقوقی در سامانه اطلاعاتی بورس از طریق این کد شناسایی می شوند. نحوه ی ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی در بیشتر کارگزاری ها در شهرهای مختلف، به صورت غیر حضوری و حضوری از طریق شعب کارگزاری انجام می شود.

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی:

  • اصل و کپی شناسنامه (صفحه اول و توضیحات)
  • اصل و کپی کارت ملی
  • تکمیل فرم احراز هویت اشخاص حقیقی
  • تکمیل فرم درخواست کد مشتریان حقیقی در بورس کالای ایران
  • شماره حساب بانکی و شماره شبای آن

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی:

  • کپی آگهی رسمی تاسیس شرکت
  • کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی تغییرات
  • کپی اساسنامه شرکت
  • کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره به صورت کامل
  • کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی در خصوص اعضای هیات مدیره و دارندگان امضای مجاز
  • کپی صورت های مالی که به تایید حسابرس قانونی رسیده باشد
  • تکمیل فرم احراز هویت اشخاص حقوقی
  • تکمیل فرم درخواست کد مشتریان حقوقی در بورس کالای ایران

پس از آنکه از طریق شرکت های کارگزاری برای دریافت کد بورسی خود اقدام کردید، کارگزاری ها مدارک و فرم های مرتبط را برای صدور کد بورسی به سازمان بورس ارائه می دهند و کد بورسی شما معمولا بعد از سه روز کاری صادر می شود که با آن می توانید خرید و فروش سهام خود را انجام دهید.

پس از ثبت نام در کارگزاری ها و دریافت کد بورسی، اکنون باید در سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) ثبت نام کنید، اطلاعات خود را ثبت کنید و کد رهگیری ۱۰ رقمی خود را دریافت نمایید.

این سامانه در واقع مرجع اصلی داده ها و اطلاعات سرمایه گذاران در بازار بورس است. سجام متعلق به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه است که زیر نظر سازمان بورس برای ایجاد سامانه ای یکپارچه و فراگیر و ارائه خدمات بهتر و سریع تر به سرمایه گذاران ایجاد شده است.

برای ثبت نام در سامانه سجام (اشخاص حقیقی):

  • ابتدا به آدرس سایت https://dara.csdiran.com/sejam مراجعه کنید.
  • بر روی گزینه ی ثبت نام در سجام کلیک کنید.

ثبت نام در سجام

  • در مرحله بعد شماره تلفن همراه خود را وارد می کنید و سپس پیامکی مبنی بر کد تائید ورود به سامانه سجام برای شما فرستاده خواهد شد. کد تائید را در کادر موردنظر وارد کنید، مشتری حقیقی با تابعیت ایرانی را انتخاب کنید و شماره ی کد ملی خود را به همراه کد امنیتی وارد نمایید.

ثبت نام در بورس

  • اطلاعات وارد شده در سامانه سجام می تواند متعلق به شخص شما به عنوان “اصیل” باشد و یا اینکه ممکن است شما به عنوان نماینده ی قانونی شخص دیگری اقدام به ثبت اطلاعات در سامانه کرده باشید.

نماینده ی قانونی ممکن است “ولی قهری“، “قیم“، “وکیل” و یا “وصی” باشد که در هرکدام از این حالت ها نیاز به بارگذاری فایل نمایندگی وجود دارد. فراموش نکنید که نماینده ی قانونی باید خودش در سامانه سجام ثبت نام کرده باشد.

ثبت نام در بورس

  • در مرحله ی بعد باید مبلغ ۱۰ هزار تومان بابت کارمزد ایجاد کد سهامداری و تخصیص اتوماتیک دارایی پرداخت کنید.
  • در فرم بعدی باید اطلاعات هویتی خود را منطبق بر شناسنامه و کارت ملی وارد کنید.
  • فرم اطلاعات ارتباطی نیز باید منطبق با کد پستی مندرج در کارت ملی تان باشد.
  • سپس در فرم بعدی کد بورسی (کد سهامداری) خود را وارد می کنید.
  • در صفحه ی بعد، در فرم مربوط به اطلاعات شغلی، مواردی مانند عنوان شغل، تاریخ اشتغال، نام شرکت، سمتتان و نشانی و کد پستی محل کار خود را باید پرکنید.
  • در فرم اطلاعات مالی نیز باید وضعیت فعلی خود را به صورت صحیح وارد کنید.
  • سپس نوبت به اطلاعات حساب های بانکی فعالتان می رسد که این حساب باید مختص به شخص خودتان باشد. بعدها نیز می توانید از طریق همین سامانه حساب های بانکی جایگزین را معرفی کنید.
  • در انتها نیز در فرم تعهدات، باید صحت اطلاعات قبلی را تائید کنید و در صورت اشتباه هر یک از موارد را تصحیح نمایید.

پس از پایان ثبت نام در بورس، استعلام اطلاعات وارد شده توسط فرد از مراجع ذی صلاح گرفته می شود و پس از آن کد پیگیری ۱۰ رقمی برای شماره ی همراه وارد کرده در سامانه ارسال می شود. سپس باید برای احراز هویت حضوری به نزدیک ترین دفتر پیشخوان منتخب دولت مراجعه کرده و با ارائه ی کارت ملی و کد پیگیری ۱۰ رقمی مراحل نهایی را انجام دهید و یا اینکه از طریق اپلیکیشن های سیگنال، آپ و کارگزاری آشنا به سادگی احراز هویت غیر حضوری خود را انجام دهید.

توجه: در سامانه سجام با مراجعه به قسمت مشاهده وضعیت و واردکردن شماره موبایل و شماره ملی تان می توانید وضیعت خود را در مراحل ثبت نام در بورس مشاهده کنید.

پس از طی این مراحل، اکنون قادر هستید معاملات خود را در بورس اوراق بهادار آغاز کنید.

ثبت نام در کارگزاری

معامله در بورس اوراق بهادار و ثبت درخواست خرید یا فروش سهام از طریق کارگزاری ها به چند روش انجام می شود:

  • مراجعه حضوری به کارگزاری و درخواست خرید یا فروش سهام
  • درخواست تلفنی به کارگزاری برای خرید یا فروش سهام
  • درخواست اینترنتی به کارگزاری برای خرید یا فروش سهام
  • خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود شخص، از طریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)

درروش اول می توانید به صورت حضوری به یکی از شعب کارگزاری خود مراجعه کنید و سفارش خود را با پر کردن “فرم سفارش خرید یا فروش” ثبت کنید که نمونه ی این فرم به صورت زیر است:

ثبت نام در بورس

اما مراجعه ی حضوری تنها روش ثبت سفارشتان نیست.

خرید تلفنی از طریق کارگزاری

درروش بعدی برای ثبت نام در بورس می توانید به صورت تلفنی با کارگزاری خود تماس بگیرید و با وصل شدن به سیستم ثبت سفارش تلفنی، با نام کاربری و کلمه عبوری که شرکت کارگزاری در اختیار شما قرار می دهد سفارش خود را ثبت کنید. ثبت سفارش خود را به صورت اینترنتی انجام می دهید. درواقع می توانید در هر ساعتی از شبانه روز با مراجعه به وب سایت ثبت سفارش های شرکت کارگزاری، درخواست خرید یا فروش خود را ثبت کنید.

خرید و فروش آنلاین سهام

درروش آخر، به جای اینکه شما سفارش خود را از طریق کارگزاری ثبت کنید و کارگزار سفارش شما را در ساعات معامله در سامانه خرید و فروش بورس وارد کند، این کار را شخصا خودتان در ساعات معامله انجام می دهید (اگر هم در خارج از ساعات معامله قصد ثبت سفارش دارید باید از روش های دوم یا سوم استفاده کنید).

در این روش شرکت کارگزاری در صورتی که دارای حداقل مدرک دیپلم باشید، سیستم معاملات آنلاین را در اختیار شما قرار می دهند. درروش مستقیم، برای شخص امکان خرید و فروش آنی و لحظه ای سهام وجود دارد و به محض واردکردن سفارش خرید یا فروش، درخواست شما بدون نیاز به کارگزار در سیستم ثبت می شود.

پس از آن نیز می توانید اطلاعات سهام و قیمت ها را به صورت لحظه ای و آنلاین در سایت مدیریت فناوری بورس (tsetmc) پیگیری کنید و آخرین اطلاعات صورت های مالی شرکت ها را نیز در سایت کدال مشاهده کنید.

سخن آخر:

به یاد داشته باشید که معامله در بورس، نیاز به مهارت دارد و بدون اطلاعات و دانش کافی در این خصوص نباید سرمایه ی اصلی خود را وارد بورس کنید چراکه ریسک از دست دادن بخش عظیمی از سرمایه تان را در پی خواهد داشت. در طی انجام معاملات خود، عجله نکنید و از روی احساسات تصمیم نگیرید. کسب درآمد از بورس، نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد که قبل از هر چیز باید برای یادگیری آن اقدام نمایید.

ادامه مطلب