خلاصه کتاب روانشناسی کاربردی بازار سرمایه

مطالعه ای بر بازار بورس ایران

مقدمه ای از کتاب

یک تحلیلگر خوب الزاما یک معامله گر خوب نیست. هستند کسانی که از نظر تحلیلی در سطح قابل قبولی باشند اما هنگام معاملات عملکرد مناسبی ندارند. آنچه که یک معامله گر حرفه ای را از یک تحلیلگر متمایز می سازد، تسلط وی بر رفتار شناسی بازار و توان کنترل هیجانات در تصمیم گیری های فردی است. نگارندگان این کتاب بورسی با هدف آشنایی با مباحث روان شناسی بازار، به منظور موفقیت در معاملات بازار سهام مطالب مفیدی ارائه کرده اند.

درس اول: اولویت اول؛ حفظ سرمایه

به گفته بزرگان بورس، اولویت اول سرمایه گذاری بایستی حفظ سرمایه باشد. به همین دلیل باید تمرکز خود را در انتخاب سهم هایی که بنیاد قوی دارند بالا برده و تنها راه پی بردن به قوت بنیاد شرکت ها از تحلیل وضعیت شرکت و صورت های مالی آن می گذرد. تجربه نشان داده است که فشار عصبی ناشی از ضرر و کاهش اصل سرمایه از نظر روانی بسیار بیش تر از ضرر در سودهای کسب شده می باشد. هر چند در هر دوی این حالات میزان کاهش کلی پول یک اندازه است اما به یاد داشته باشید که زیان اصل سرمایه اکثر تازه واردها را متقاعد به خروج از بازار می کند. شما اصل سرمایه خود را حفظ کنید فرصت های سود خود به سراغ شما خواهد آمد.

درس دوم: در جهت حرکت آب شنا کنید

در بازار سهام بسیار مهم است که معامله گران روندهای قیمتی را بشناسند و با توجه به آنها دست به خرید و فروش بزنند. مجموعه ای از حرکات صعودی و نزولی یک روند را تشکیل می دهند. مهم ترین کار معامله گران در بازار سهام آن است که روندهای صعودی و نزولی را تشخیص دهند و آنگاه تصمیم به نگهداری یا فروش سهم نمایند. بسیاری از افراد به دلیل گرفتار شدن در هیجانات بازار و یا ترس از خاتمه یافتن و پایان یک روند در دام اشتباهات گرفتار می شوند. در نتیجه بسیار مهم است که بعد از آنکه روند صعودی یا نزولی را تشخیص دادیم در زمان مناسب تصمیم قاطع در مورد نگهداری یا فروش سهم بگیریم.

درس سوم: مدیریت سرمایه داشته باشید

احتمالا بارها برایتان پیش آمده که به دلیل نبود نقدینگی کافی از خرید سهمی که فکر می کردید در قیمت بسیار مناسبی قرار گرفته محروم شده اید. یا پس از خرید سهمی در یک مرحله و به صورت یک جا در روزهای کاری بعد به دلیل افت قیمتی نتوانستید سهام را بفروشید. در واقع همه این مشکلات از عدم داشتن مدیریت سرمایه ناشی می شود. می توانید با داشتن مدیریت سرمایه مناسب از تمامی این مشکلات جلوگیری کنید. همیشه سعی کنید مقداری از سرمایه خود را نقد نگه دارید تا بتوانید در فرصت های مناسب بازار از آن به درستی استفاده کنید.

درس چهارم: اصل تشکیل پرتفوی را رعایت کنید

یکی از اصولی که در اصل و پایه آن همه کارشناسان بازار با هم توافق دارند، تشکیل سبد سهام است. تشکیل سبد سهام بهینه با توجه به میزان سرمایه و گروه های صنایع موجود در بازار، در کارایی شما نقش بسزایی دارد. البته باید توجه داشته باشید که تعداد سهام بیش از حد در سبد سهام علاوه بر پایین آوردن میزان سودآوری تمرکز شما را هم کاهش می دهد. پس بهترین روش حرکت کردن در حد وسط و تشکیل سبدی با تعداد بهینه سهام شرکت ها نسبت به سرمایه می باشد.

درس پنجم: استراتژی معاملاتی انتخاب کنید و به آن پایبند باشید

در هر کاری باید ابتدا هدف را مشخص کنیم و بر اساس آن استراتژی مناسب برای رسیدن به آن هدف را برگزینیم. بازار سهام نیز از قاعده مستثنی نیست. در بازار سهام چندین گروه سرمایه گذار مشغول فعالیت هستند. حقوقی ها و سرمایه گذاران بلند مدتی در یک طرف و نوسان گیران و سفته بازان در طرف دیگر که هر کدام برای خود استراتژی جداگانه ای دارند.

گروه اول اهداف بلند مدت دارند، بیش تر به دنبال سود نقدی هستند و سود سرمایه را در بلند مدت معمولا برای یک دوره یک الی پنج ساله جستجو می کنند و در این مدت به نوسانات بازار توجهی ندارند. از سویی دیگر،سفته بازان در هر لحظه، روز و هفته به دنبال انجام معامله و نوسان گیری هستند و عموما از تحلیل تکنیکال استفاده می کنند. حال در هر کدام از این گروه ها قرار می گیریم به قواعد و اصول و استراتژای معاملاتی خود پایبند باشیم.

درس ششم: استراتژی خود را مورد ارزیابی قرار دهید

هر سرمایه گذار در بازار سرمایه به دنبال پیدا کردن را و روش مناسب و به کارگیری استراتژی معین برای کسب بازدهی است. اما چیزی که مهم است این است که یک استراتژی خاص را نمی شود برای تمامی بازارها و تمامی بازه های زمانی تجویز کرد. بنابراین هر استراتژی ای که برای معاملات انتخاب می کنید اولا بایستی با توجه به شرایط بازاری که در آن به فعالیت مشغولید برگزینید و ثانیا به طور پیوسته به ارزیابی کارایی آن بپردازید.

درس هفتم: داشتن دید بلندمدت؛ تنها راه ورود و خروج مناسب برای یک سهم

حتما برای شما اتفاق افتاده است که پس از خرید سهمی قیمت سهم مورد نظر طی چند روز کاهش یافته و شما که احتمالا برای تعیین نقطه ورودتان از تحلیل تکنیکال استفاده کرده بودید، با این فکر که تحلیل تان اشتباه بوده سهم را فروخته اید. ولی بعد از مدتی متوجه رشد بالای سهم شده اید. به طور کلی می توان ادعا کرد شانس ورود و خروج به موقع در کف و سقف قیمتی برای یک سهم حتی با در نظر گرفتن تحلیل های تکنیکی و سایر تحلیلها، کم ترین شانس را به خود اختصاص می دهد. پس برای سودآور بودن معاملات خود چاره ای به جز آموزش ذهن برای تفکر بلند مدت و سوار شدن بر موج های اصلی ندارید.

درس هشتم: بازار همواره فرصت خرید بهینه می دهد

بهترین استراتژی در برخی موارد نقد بودن و نظاره کردن بازار است. با انگیزه اینکه صرفا در هر شرایطی مالک سهمی باشید و از نوسانات بازار عقب نمانید نبایستی اقدام به خرید کنید. مطمئن باشید بازار فرصت خرید بهینه در اختیار شما قرار می دهد. معامله نکردن توانایی بزرگی است که اغلب معامله گران از داشتن آن محروم هستند. چراکه توان کنترل و اداره ی خود را ندارند. گاهی اوقات باید به مدتی به نقد به سر برید تا بازار فرصت خرید مناسبی به شما بدهد.

درس نهم: حجم معاملات را جدی بگیرید

حتما تا به حال دیده اید سهم هایی که تا دیروز حجم معاملات کمی داشتند یکدفعه پر حجم معامله می شوند و ارزش معاملاتشان بالا می رود. معمولا در هر زمانی در همه گروه های بازار می توان از این سهم ها پیدا کرد. معولا عده ای این افزایش حجم معامله را به سفته بازی، حبابی بودن سهم و غیره ربط می دهند. اما لزوما اینگونه نیست. بازار بی دلیل به سهمی در یک مقطع چند هفته ای و چند ماهی حجم معاملات بالا نمی دهد. این حجم معاملات برخواسته از پول های معامله گران جز نمی تواند باشد. سعی کنید در این مواقع از دیگران جلو باشید و این سهم ها را شناسایی و بررسی کنید.

درس دهم: به دست آوردن موفقیت در سرمایه گذاری نیازمند ضریب هوشی بالا نیست

صرف داشتن ضریب هوشی بالا متضمن کسب سود در بازار سرمایه نیست. تأثیر هوش و استعداد نسبت به مؤلفه های مهم دیگر از جمله تلاش و تجربه و مطالعه بسیار ناچیز است. افراد موفق همیشه به جای تکیه صرف بر هوش خود، به آموزش و بهایی که برای یادگیری اصول بازار پرداخته می شود تأکید می کنند.

درس یازدهم: ذهنتان را از پیش فرض ها بشویید

معمولا افراد در بازار به دنبال اخبار و اطلاعاتی می روند که باورهای آن ها را تأیید کند. و از اطلاعاتی که در تضاد با باورهایشان باشد پرهیز می کنند. این خطای رفتاری در بین بعضی از سرمایه گذاران شایع است که وقتی برای بار اول سهمی را می خرند و در سهم مربوطه زیان می کنند در ذهنشان نوعی بدبینی نسبت به آن سهم شکل می گیرد و حالت تدافعی نسبت به آن می گیرند. تئوری اقتضایی عنوان می کند در هر شرایطی با توجه به موقعیت ها و شرایط پیش آمده و با توجه به اطلاعات حال حاضر بایستی تصمیم گیری کرد.

درس دوازدهم: قبل از خرید و فروش اقدام به تحلیل کنید

سعی کنید در هر لحظه تصمیم به خرید سهمی نگیرید حتی اگر برای آن سهم صف خرید در شرف تشکیل شدن باشد.برای فروش نیز احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید.حواستان باشد تنها به دلیل نوسان گیری و بررسی تکنیکالی سهم نمیتوان مسائل دیگر را نادیده گرفت.به دلیل ماهیت بازار سهام ایران ،سهام یک شرکت باید از تمامی جهات (هم نمودارهای تکنیکالی و هم گزارشها و صورتهای مالی وسایر اخبار و اطلاعات) مورد بررسی قرار گیرد.

درس سیزدهم: زیان های شروع کار،هزینه آموزش شماست

معمولا افراد بدون مقدمه و آموزش لازم وارد بازار می شوند و با اولین یا دومین زیان احتمالی چون آمادگی لازم برای اینگونه مواقع را نداشته اند،به این نتیجه می رسند که بازار را ترک کنند. به جرأت میتوان گفت هزینه های آموزش به بالا رفتن تجربه و بهتر شدن عملکردتان در بازار سرمایه منجر می شود.پس هزینه های آموزش و زیان های ابتدایی که ممکن است در بازار سهام به سراغ شما بیاید بگذارید به حساب هزینه آموزش.

درس چهاردهم: سهم هایی بخرید که روند حرکتی شان با روحیات شما همخوانی دارد

باید در انتخاب سهم هایی که برای سرمایه گذاری بر میگزینید به روحیات و خلق و خوی منحصر به فرد خود توجه کنید. اگر روحیه آرامی دارید دنبال سهم های آرام باشید و بامنفی های یک درصد و دو درصدی آن در روزهای منفی و مثبتهای مشابه در سایر روزها لذت ببرید.اگر روحیه عکس دارید،روح خود را فرسوده نکنید و دنبال سهم هایی باشید که روند شارپ دارند و صفهای خرید و فروش آنها برای شما لذت بخش است.

درس پانزدهم: در سود صبور باشید و در زیان عجول

معمولا سهامداران تمایل دارند سهم هایی را که در سود هستند سریع تر بفروشند و سود خود را شناسایی نمایند.هراس از دست دادن سود به دست آمده و کسب زیان باعث این تصمیم می گردد.از طرف دیگر سهامداران میل و رغبتی به فروش سهم های زیان ده خود ندارند. آنها به امید به تعویق انداختن شناسایی زیان و امید به بازگشت قیمتی سهم اقدام به نگهداری آن می کنند.راه درست آن است که سعی کنید به سهام سود ده خود میدان دهید و بگذاریید به رشدش ادامه دهد و برای فروش سهم های زیان ده خود با لمس حد ضررتان لحظه ای درنگ نکنید.

درس شانزدهم: قیمت ها در بازار تعیین می شوند نه در ذهن ما

عده ای از سهام داران تعصب زیادی روی تعیین قیمت های خاص و بعضا دور از انتظار برای ورود یا خروج به سهام شرکت ها دارند، بدون اینکه به واقعیت ها توجه داشته باشند. اصولا قیمت هر سهمی در بازار و توسط عرضه و تقاضا تعیین می گردد. حال این تغییر قیمتی و روند عرضه و تقاضا خواه به مذاق ما خوش بیایید یا نیاید بازار کار خود را خواهد کرد. به یاد داشته باشید وقتی با تجزیه و تحلیل نسبت به خرید سهمی اقدام می کنید اما قیمت سهم مطابق میل شما بالا نمی رود، به این معنی نیست که تجزیه و تحلیل تان اشتباه بوده بلکه علت آن است که بازار احتمالا آن موضوع را به نحو دیگری تجزیه و تحلیل کرده. پس در این صورت نباید بیش از حد روی نظر خود پافشاری کنید و تعصب به خرج دهید.

درس هفدهم: قیمت ها بر اساس انتظارات شکل می گیرند، نه واقعیت ها

در بحث ارزش گذاری سهام شرکت ها علاوه بر توجه به P/E و بازدهی واقعی لازم است به بازده انتظاری سهم و چشم انداز آتی سهم نیز توجه شود. ممکن است سهمی P/E پایین داشته باشد ولی به دلایلی انتظارات عمومی از آینده سهم رشد قیمتی آن را پیش بینی کند. پس یکی از اصول حاکم برای نوفقیت در بازار سرمایه، همسو شدن با انتظارات عمومی اهالی بازار از سهم یا صنعت خاص است.

درس هجدهم: فقط کاری را که می فهمید انجام دهید

معمولا عادت معامله گران این است که برای خرید خود هیچ سهمی از بازار را از قلم نیندازند، حال آنکه در اکثر مواقع می توان با شناخت روند حرکتی چند گروه و یا چند سهم خاص و تمرکز بر خرید و فر.وش آن ها به سود مناسب تری دست یافت. پیگیری روند قیمتی تمامی سهم های بازار امری غیر ممکن است و باعث سردرگمی و کاهش تمرکز معامله گر می شود.

درس نوزدهم: مسئولیت خرید و فروش خود را به عهده بگیرید

خطای فرافکنی در مالی رفتاری از این ویژگی انسان ناشی می شود که افراد سعی می کنند تا حد امکان موفقیت ها و پبروزی ها را ناشی از هوش و استعداد خودشان قلمداد کنند و شکست ها بیندازند گردن عوامل بیرونی. در معاملات هم این گونه است. هر چه قدر که میزان شانس در معاملات یا سفته بازی وجود داشته باشد ولی باز هم نقش خود ما در فرآیند خرید و فروش ها از همه عوامل پررنگ تر است. با قبول اشتباهاتمان در معاملات و سعی در بهبود تصمیم گیری ها و استراتژی های معاملاتی خود می توانیم به نتایج مطلوبی در بازار دست یابیم.

درس بیستم: مدام خرید و فروش نکنید

یکی از رفتارهایی که اهالی بازار سهام به آن عادت کرده اند، خرید و فروش پی در پی در بازه های زمانی کوتاه مدت است. شاید به کرات برایتان اتفاق افتاده است که پس از خرید سهمی و در جا زدن چند روزه ی آن اقدام به فروش کرده اید و بلافاصله پس از خروج شما از سهم شروع به رشد شارپ کرده است. علت اصلی این مشکل عادت به خرید و فروش مداوم است.

درس بیست و یکم: نقاط حمایت و مقاومت تکنیکالی را بدانید

سعی کنید فارغ از نوع روش تحلیلی خود نیم نگاهی به نقاط حمایتی و مقاومتی سهم ها بیندازید. دانستن این نقاط مانع خرید شما پیش از شکستن مقاومت و یا فروش سهم در حمایت آن می شود.

درس بیست و دوم: واقع بین باشید

بسیاری از معامله گران بازار سهام با وجود اینکه به تحلیل های تکنیکی و بنیادی تسلط کافی دارند و اغلب دارای استراتژی معاملاتی مناسبی نیز می باشند، همچنان قادر به کسب سود مناسب در بلند مدت نمی باشند. علت اصلی شکست آن ها در افکار غیرواقع بینانه نهفته است. کسب سودهای چند صددرصدی سالانه از جمله این افکار است. آفت این افکار غیر واقع بینانه آن است که معامله گران تازه کار که شاید تجربیات موفقی هم با سرمایه اندک داشته باشند، با هدف کسب بازده های خیلی بالا دست به انجام معاملات سنگین بزنند و با کوچکترین نوسان نا مطلوب بازار با شکست از آن خارج می شوند.

درس بیست و سوم: همیشه ریسک ها بالا متضمن بازدهی های بالا نیستند

در بازار سرمایه میزان ریسکی که یک فردی که با مطالعه و بررسی سهمی را می خرد با فرد مبتدی که مشابه همان خرید را انجام می دهد یکسان نیست. باید هر فرد با توجه به میزان سابقه، تجربیات و روحیات خود دست به معامله بزند و از پذیرش ریسک های نا معقول برای رسیدن به بازدهی احتمالی خودداری کند. لزوما ریسک های بالا دلیل کسب بازدهی بالا نیستند و شما می توانید با تحمل ریسک های منطقی و عقلایی بازدهی به مراتب بالاتری به دست آورید و استرس کم تری نیز داشته باشید.

درس بیست و چهارم: پیگیر روند سهم هایی باشید که فروخته اید

سهم هایی که چند روز یا چند هفته بعد از فروش شما درجا زده و مقداری افت قیمتی نیز داشته اند از دید خود خارج نکنید و روند آن ها را پیگیری کنید و در موقع مناسب اگر معتقد به هدف های بالاتر برای آن ها بودید دوباره وارد شوید. چراکه به دلیل آنکه قبلا سهام دار این سهم بودید با اطلاعات بنیادی و سایر اطلاعات شرکت آگاهی دارید. نکته مهم اینکه بین اصلاح ، نزول و ریزش در سهم ها تفاوت قائل شوید.

درس بیست و پنجم:همیشه یک گام جلوتر از بازار باشید

روند قیمتی سهم را باید زمانی که دیگران هنوز متوجه ارزشمندی سهم نشده اند شناخت و اقدام به خرید کرد. در صفوف خرید هم باید زمانی از بازار خارج شد که دیگران هنوز امید به رشد سهم دارند، اما سهم در پله های آخر رشد قرار دارد. پس بهترین اقدام خرید در قیمت های پایین است که بنا به شرایطی دیگران حاضر به فروش سهم خود هستند و صبر بر روی سهم مربوطه است.

درس بیست و ششم: اشتباهات سرمایه گذاری خود را بپذیرید

عدم پذیرش اشتباهات سرمایه گذاری باعث بروز خطاهای زیادی می شود. مثل اینکه وقتی می بینید سهامی برایشان زیان ده شده باز هم آن را نگه می دارند چون فکر می کنند تا زمانی که سهام مورد نظر را درقیمت پایین نفروشند متحمل زیان نمی شوند که این تصور غلطی است.

درس بیست و هفتم: احساسی عمل نکنید

معامله گران موفق هنگامی که به طور پیوسته ضرر می کنند مدتی معامله گری را متوقف کرده و به بازنگری استراتژی معاملاتی خود می پردازند. اما بازندگان چون نمی توانند هیجان خود را کنترل کنند در هنگام زیان به معاملات خود ادامه می دهند. یکی از راه های کنترل تصمیم های احساسی این است که زمانی که تحت فشار شدید هستید با بازار نگاه نکنید و چند روزی از بازار و نوسانات آن فاصله بگیرید.

درس بیست و هشتم: ترس از تغییر وضعیت موجود (دگرگونی گریزی)

تمایل افراد به حفظ وضع موجود و ترس از تغییر بهینه یکی از موارد و مشکلات اکثر افراد و سرمایه گذاران در بازارهای مالی است. از ایستادگی و تعصب بی جا خودداری و در بازار فرصت سوزی نکنید. آنجایی که روند معاملات همیشه مطابق میل ما نیست، گاهی لازم است از سهام یا صنعتی که در رکود است چشم بپوشیم و به ترس خود از تغییر غلبه کنیم و به سراغ سهم ها و گروه های دیگر برویم.

درس بیست و نهم: تمام سود بازار مال شما نیست

باید این واقعیت را بپذیریم که قرار نیست تمام سود بازار به شما برسد. حرص و ولع داشتن برای کسب سود بیشتر در حالی که سود نرمالی به دست آورده اید، یکی از آسیب های رفتاری معامله گران بازار سرمایه است. تجربه نشان داده اغلب افرادی که در بازار سهام به امید سود بیشتر طمع کرده اند، همان سود داشته خود را نیز از دست داده اند. این به معنی قانع بودن به حداقل سود نیست بلکه هشداری است برای اینکه به طمع سود بیشتر دچار تصمیم گیری های اشتباه و وارد شدن به فضای غیر شفاف و نامطمئن نشوید.

درس سی ام: خرید و فروش حقوقی ها را کامل تجزیه و تحلیل کنید

نظریه کلی وجود دارد مبنی بر اینکه خرید حقوقی، دلیل ارزشمندی و فروش حقوقی دلیل بی ارزشی سهم است. اما باید گفت این حکم کلی همیشه درست نیست. بلکه راه درست آن است که باید سایر عوامل مؤثر در خرید یا فروش سهمی توسط حقوقی را بررسی شود. چراکه حقوقی ها استراتژی هایی دارند و گاهی بر اساس استراتژی های خود اقدام به خرید و فروش می کنند پس حتما تمام جوانب را بسنجید.

درس سی و یکم: حرکات گروهی صنایع مختلف را جدی بگیرید و به تحلیل آن بپردازید

با توجه به روند حرکتی سهم ها و گروه های مختلف موجود در بازار بورس در سال های اخیر متوجه می شویم که با وجود صعود و رشد کلی بازار، برخی گروه های خاص بیش از دیگران مورد توجه بازار قرار گرفته اند و در عوض یک بازه زمانی معین بیش ترین بازدهی را نصیب خود کرده اند. بنابراین راهکاری مفید برای داشتن عملکرد مناسب در بازار سهام، تحلیل آینده صنایع مختلف برای سال های آتی و اختصاص دادن درصد نرمالی سبد به آن ها با توجه به اصل تشکیل سهام، و سهام داری بلندمدت روی این شرکت هاست.

درس سی و دوم: قبل از مرگ خودکشی نکنید

در بازار سهام اثر شایعات و زمزمه های بازار می تواند بیشتر از وقوع خود اتفاقات باشد و بایستی با دقت به بررسی علل صف خرید یا فروش سهم ها پرداخت اما در برخی موارد علت واقعی خاصی برای این صف ها یافت نمی شود. یکی از این عوامل اصلی می توان رفتار توده وار یا گله ای در بازار های سهام دانست. اگر شما هم یکی از صف نشینان و دنباله روهای بی دلیل هستید این را نیز بدانید که مواقعی که صف های خرید عرضه می شوند یا صف های فروش برداشته می شوند، بهترین زمان برای تغییر روند از لحاظ تکنیکالی است. یعنی وقتی سهمی در صف خرید نصیب شما می شود و صف نیز عرضه می شود احتمال برگشتن قیمت سهم زیاد است و در صف فروش هم همچنین.

درس سی و سوم: بازار بی رحم تر از آن است که فکر می کنند

قانون نانوشته ای در بازار سهام عنوان می کند که همیشه تعداد بازنده ها بیش تر از برنده هاست. شما سعی کنید قدر سودهایی که کسب کرده اید بدانید و مدام ریسک های غیر معمول نکنید، هر سهمی را بدون مطالعه و تحلیل خرید نکنید و دلسوز سرمایه خود باشید.

درس سی و چهارم: شرکت هایی را که از زیان خارج می شوند، جدی بگیرید

نسبت P/E یعنی نسبت قیمت روز سهام به سود پیش بینی شده سالانه. P/E انتظارات بازار از یک سهم به خصوص را نشان می دهد. در بازار سهام ایران شرکت ها موظف به ارائه گزارش عملکرد خود در دوره های سه ماهه، شش ماهه، نه ماهه و سالیانه هستند. در این میان شرکت هایی از زیان خارج شده اند یا زیان دوره های قبل خود را به طور چشم گیری کاهش داده اند، معمولا دارای پی به ای بالایی می باشند. هرچند سود این شرکت ها در گزارش های اولیه اندک باشد اما زیان خارج شدن این سهم ها حکایت از ایجاد تحولات بنیادین و شگرف در عملکرد آن ها دارد.

درس سی و پنجم: با شایعه بخر با خبر بفروش

تأثیر شایعه در بازارهای مالی آن چنان است که سهم قبل از آمدن خود خبر تأثیر مثبت یا منفی مربوطه را در قیمت خود تعدیل می کند و اثر آن پیش خور می شود. به طوری که آمدن خود خبر و عدم واکنش قیمتی مجدد سهم عده ای از معامله گران را به تعجب وا می دارد.

درس سی و ششم: از زیان ها نترسید به سودهای کلان بیاندیشید

لازمه به دست آوردن سودهای کلان و موفقیت های بزرگ در بازار سرمایه، نهراسیدن از زیان های احتمالی و تجربه شکست است. شما اگر توانایی تسلط بر افکار و احساس خود را موقع زیان و یأس ناشی از آن پیدا کردید تازه پیشرفت ها سراغ شما می آیند و مطمئن باشید همین زیان ها تجربه شما را بالا می برد و مقدمات سودهای بالا را برای شما فراهم می کند.

درس سی و هفتم: خود تأییدی پس از وقوع

یک خطای رفتاری در روان شناسی تلقی می شود که طی آن ذهن ما به دنبال اتفاقاتی می رود که تا حدودی قبلا درست پیش بینی کرده است و اتفاقات دیگری را که به غلط پیش بینی کرده نادیده می گیرد. این امر می تواند باعث اعتماد بیش از حد خود(فرااعتمادی در سرمایه گذاری) گردد و در بازار سهام بسیار خطرناک است و منجر به زیان های بالایی می شود.

درس سی هشتم: پایین آوردن میانگین قیمت خرید؛ تسکینی برای بازیافتن اعتماد به نفس یا استراتژی معاملاتی

یکی از استراتژی هایی که بین عده ای از معامله گران به عنوان راهی برای جلوگیری از زیان مرسوم شده است، پایین آوردن میانگین قیمت خرید است. این امر بدین معنی است که شما سهمی را در قیمتی خرید کرده اید و سهم مورد نظر دچار افت قیمتی شده است. مثلا ۱۲ درصد از قیمت خرید شما پایین تر آمده است شما با خرید مجدد آن سهم و معمولا با حجم بیشتری از مرتبه اول، در واقع قیمت میانگین خرید خود را پایین می آورید و به امید بازگشت روند قیمتی سهم می مانید. هیچگاه قیمت تمام شده خود را در هیچ سهمی غرق نکنید و سرمایه خود را راکد نکنید.

درس سی و نهم: به گشت و گذار بیهوده در سایت ها و فروم های بورسی عادت نکنید

پیگیری بیش از حد سایت ها و فروم های بورسی علاوه بر اینکه تا حد زیادی باعث اتلاف وقت می شود، آسیب دیگری دارد. در فضاهای مجازی به دلیل مشخص نبودن کامل هویت افراد نمی توان زیاد به آن ها اعتماد کرد و ممکن است افراد را به تصمیم گیری های غلط و تزلزل در استراتژی های معاملاتی وادار کند.

درس چهلم: اطلاعات نهانی و رانت اطلاعاتی؛ واقعیت یا بهانه

وجود رانت های اطلاعاتی و خرید و فروش عده ای با استفاده از آن ها در بازارهای سرمایه غیر قابل انکار است. باید پذیرفت که هرجا که پای پول های کلان در میان باشد فساد و رانت نیز در آن وجود دارد. باید بدانید که دارندگان اطلاعات نهانی نیز در هر حال مجبور به فعالیت و خرید و فروش در همان بازاری هستند که افراد عادی به فعالیت در آن مشغولند.

توجه به نکات رفتاری که در این کتاب آورده شده، شما را در راه موفقیت در سرمایه گذاری کمک شایانی می کند.

مؤلفان: حمید رضا زاده – یحیی خوشرنگ