اگر بخواهید همیشه به عنوان یک کارمند فعالیت کنید، در اصل کارکردن شما سبب پیشرفت دیگران می شود. ضرب المثلی هست که می گوید “اگر خودتان هدفی نداشته باشید، برای رسیدن دیگران به هدفشان استخدام خواهید شد”. پس بهتر است به جای کارمندی به فکر راه اندازی کسب و کار شخصی باشید و از فرصت های پیش رویتان نهایت بهره را ببرید.

راه اندازی کسب و کار همیشه سخت تر از ادامه دادن آن است. در ابتدای راه مسائل زیادی سر راه کارتان وجود دارد که باید یکی پس از دیگری آن ها را حل کنید. قطعاً زمانی که کارهایتان سر روال بیفتند، راحت تر می شوید و سود و درآمدی که عایدتان می شود، خستگی راه را از تنتان به در می کند. البته اگر می خواهید به درآمد برسید باید اصولی کارتان را شروع کنید و از همان ابتدا پایه ها را قوی بنیان نهید.

پس کسب اطلاعات کافی برای کسب و کارهایی که برایتان مناسب اند به شما کمک شایانی می کند. احتمالاً کسب و کارتان را انتخاب کرده اید و فقط می خواهید آن را شروع کنید. ولی افرادی هم هستند که هنوز این مرحله را هم طی نکرده اند. اگر چندین ایده کاری را در نظر دارید و قصد دارید یکی را که مناسب تر است انتخاب کنید، باید هوشمندانه عمل کنید.

انتخاب شغل جدید و ایده ای نو، ممکن است آن قدرها که فکر می کنید راحت نباشد. درآمد آینده تان، کارهایی که باید انجام دهید، ریسک های سر راهتان و غیره همگی متأثر از ایده ای است که برمی گزینید.

نکاتی که برای انتخاب شغل باید در نظر بگیرید

انتخاب شغل کار ساده ای نیست و باید برای تصمیم گیری در این مورد نکات حساس و دقیقی را مد نظر قرار دهید. برخی از این نکات شامل موارد زیر هستند:

  • اول از هر چیز علاقه تان را در نظر بگیرید. کاری را که از آن لذت می برید انتخاب کنید تا راحت تر مشکلات آن را تحمل کنید.
  • سرمایه و ایده کاری را متناسب با هم انتخاب کنید.
  • در زمینه ای که اطلاعات و تخصص دارید شروع به کار کنید.
  • نیازهای جامعه را بررسی کنید و کسب و کارتان را متناسب با آن تنظیم کنید.
  • زمان بازدهی کار را در نظر بگیرید.
  • توقعات و میزان بازدهی کسب و کار مورد نظر را با همدیگر مقایسه کنید.

هر گاه تمام این نکات را در نظر گرفتید، می توانید در انتخاب کسب و کار هوشمندانه تر عمل کنید و به سود بیشتری هم برسید.

راه اندازی کسب و کار شخصی و اصول مربوط به آن

هر کاری اصول خاص خود را دارد. اگر بدون هدف و ناشیانه شروع به کار کنید، ممکن است آنگاه که به خود می آیید، غرق در مشکلات کاری ریز و درشت باشید و نه تنها چیزی عایدتان نشود بلکه ضرر هنگفت هم از نظر مالی و زمانی متحمل شوید. برای راه اندازی کسب و کار هم باید اصول آن را رعایت کنید و برای قدم به قدم آن برنامه ریزی داشته باشید. همچنین از نظر رفتاری و عملکرد نیز به بهترین نحو ممکن عمل کنید. میزان موفقیت شما بستگی به این دارد که چقدر در پایه ریزی اولیه کارتان موفق بوده اید.

۱- بهانه ها را کنار بگذارید

اگر دقت کرده باشید، وقتی می خواهید کار جدیدی را شروع کنید، مقاومت ذهنتان به شدت بالا می رود. این امر کاملاً طبیعی است. ذهن ما برای خود یک دایره امن ایجاد کرده است که دوست ندارد از آن بیرون بزند. هنگامی که بخواهید پا را از آن فراتر بگذارید، بهانه ها یکی پس از دیگری به مغزتان خطور می کنند و شما را از انجام دادن آن منصرف می کنند.

خیلی از ایده های کسب و کار بسیار پربازده و مناسب هستند؛ ولی بهانه ها و ترس از شکست مانع از این می شود که فرد آن ها را به مرحله عمل برساند. باید همیشه به خودتان تأکید کنید که انجام دادن و حتی شکست خوردن در یک کار همیشه بهتر از این است که بعداً حسرت بخورید. پس بهانه ها را کنار بگذارید و سریع تر دست به کار شوید.

۲- تحقیقاتی جامع در زمینه کسب و کارتان داشته باشید

اولین گامی که نیاز است بردارید تا بتوانید به عنوان یک کارآفرین موفق عمل کنید، داشتن ایده های جدید است. ابتدا بررسی کنید که در چه زمینه ای بهتر عمل می کنید و چه محصولات یا خدماتی ارائه می دهید که نیاز روز جامعه باشد. بهتر است در دفترچه ای از همان ابتدا ایده ها کاری و روش های معرفی کسب و کارتان را بنویسید. سپس خواهید دید که روز به روز ایده های بهتر و بیشتری به ذهنتان می رسد که شما را شگفت زده می کند.

برای ایده پردازی می توانید از شنیده ها و دیده هایتان در زمینه کسب و کار حتی در مسیر رفت و آمد خود نیز استفاده کنید. حال که ایده مناسبی پیدا کردید، باید تحقیقات خود را شروع کنید. اکثر اوقات نداشتن تحقیقات کافی قبل از شروع کسب و کار مشکلاتی را پدید می آورد که در میانه راه شکست می خورید. در مورد نیاز بازار، رقبای احتمالی خود، قدرت رقیبان، نقاط ضعف و قوت آن ها و … تحقیق کنید و از نقاط ضعف آن ها برای تأمین بهتر نیازهای جامعه بهره ببرید. این کار سبب می شود تا ضریب ریسک کارتان به مراتب کاهش یابد.

۳- نقشه راه ترسیم کنید

تقریباً تمام افراد برای شروع کسب و کار خود هدف دارند؛ اما بهتر است در جهت پیشبرد اهدافتان برنامه ریزی دقیقی هم داشته باشید. یک ایده کسب و کار خوب، جزئیات کاملی دارد و یک نقشه راه دقیق برای آن ترسیم شده است. پروپوزال در اصل همان چیزی است که نیاز دارید. باید ابتدا اهدافتان را مشخص کنید تا بتوانند راه رسیدن به آن را مشخص کنید.

زمان بندی حدودی را برای رسیدن به هر مرحله نیز تعیین کنید. هر چه جزئیات کارتان بهتر طراحی شده باشد، راحت تر کسب و کارتان را شروع می کنید و اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. البته این نقشه قابل تغییر است و ممکن است در میانه راه متوجه شوید که باید بخشی از آن را تغییر دهید؛ اما بالای ۶۰ درصد از مسیرتان را معین کرده است.

۴- سرمایه راه اندازی کسب و کار را تأمین کنید

افرادی هستند که فقط ایده پردازی می کنند و ایده های خود را با دیگران به اشتراک می گذارند؛ اما برخی افراد نیز خودشان سرمایه لازم را برای ایده هایشان نیز تأمین می کنند. باید حساب و کتاب خود را درست و منطقی پیش ببرید. جزو هر کدام از گروه ها که باشید، تأمین هزینه کسب و کار شخصی بسیار اهمیت دارد و می تواند یکی از محدودیت های مسیر راهتان باشد که باید همواره به آن فکر کنید. اگر باید سرمایه گذار برای ایده تان پیدا کنید، باید هنگام ارائه ایده، آن قدر قوی عمل کنید که بتوانید سرمایه گذار را متقاعد کنید و به او اطمینان خاطر دهید که طرحی پربازده دارید.

۵- بزرگ فکر کنید اما کوچک شروع کنید

همیشه ایده های بزرگ، انگیزه بیشتری به فرد می دهند؛ ولی ممکن است آن قدر به نظر دست نیافتنی باشند که از همان ابتدا نگرانی ایجاد کنند. همچنین کسب و کارهای بزرگ بازدهی طولانی مدتی دارند. بهتر است بدانید که هر ایده ای می تواند به بخش های کوچک تری نیز تقسیم بندی شود که به مرور توسعه یابد.

پس ایده اولیه خود را بزرگ ترسیم کنید و ابتدا در مقیاس کوچک آن را شروع کنید. حتی در صورتی که سرمایه لازم را برای راه اندازی کسب و کار شخصی دارید، بهتر است به یک باره ریسک نکنید و اجازه دهید تا راهی که پیش گرفته اید هم خودش را به شم ا اثبات کند. به آینده دور خود نگاه کنید و برای آن برنامه ریزی کنید. بدانید در هر مرحله چه تعداد نیروی کار نیاز دارید و همین طور مشکلات سر راهتان را پیش بینی کنید.

۶- هزینه های خود را حساب شده پیش ببرید

دلیل این که می خواهید شغل جدیدی داشته باشید این است که درآمد کسب کنید. پس هزینه های اولیه خود را هم باید مدیریت کنید و بدانید در هر مرحله ای چقدر از هزینه هایتان باید صرف شروع کار شود. این کار هنگامی که سرمایه گذار روی کارتان حساب باز کرده است، حساسیت بیشتری دارد؛ زیرا پاسخگوی او نیز باید باشید. اگر برنامه ریزی دقیق مالی نداشته باشید، ممکن است در میانه راه کم بیاورید و کسب و کارتان با پرداخت هزینه، وقت و انرژی زیادی، متوقف شود.

هنگامی که برنامه ریزی مالی خود را انجام می دهید، مبلغی را هم برای هزینه های پیش بینی نشده در نظر بگیرید. بهتر است از همان ابتدا یک سیستم حسابداری مشخص برای خودتان تعیین کنید که ریال به ریال سود و زیان خود را در آن محاسبه کنید. از نمودارهای روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه استفاده کنید تا بتوانید این مسئله را درک کنید که به چه سمتی در حال حرکت هستید. بدین صورت گردش مالی برندتان را راحت تر کنترل خواهید کرد.

۷- محیط کسب و کارتان را مشخص کنید

برای راه اندازی کسب و کار به ابزار و فضای کاری نیاز دارید. البته ممکن است مشاغلی را انتخاب کنید که از تکنولوژی های روز مانند اینترنت بهره می برند و نیاز به دفتر کار نداشته باشید؛ اما در صورتی که مکانی را برای انجام کارهایتان نیاز دارید، باید آن را هم ساماندهی کنید. بسته به نوع کسب و کارتان نیز مکان مناسبی را باید انتخاب کنید.

به عنوان مثال اگر می خواهید محصولات و خدماتتان در دید عموم باشد، بهتر است جایی را که رفت و آمد بیشتری دارد انتخاب کنید یا از ویترینی با کارایی بالا بهره ببرید. بدانید چقدر فضا نیاز دارید، تابلوی محل کسب و کارتان را در کجا باید نصب کنید و چگونه آن را طراحی کنید. ظاهر محل کسب و کارتان در پیشرفت آن مؤثر است، از این نکته هم غافل نشوید.

البته هزینه های مورد نیازتان را هم باید مدیریت کنید و همان قدر که برای اجاره یا خرید ملک و آماده سازی آن در نظر گرفته اید، هزینه کنید، نه بیشتر.

۸- برندتان را ثبت کنید

اگر می خواهید کاری را شروع کنید و آن را روز به روز ارتقا دهید، در همان وهله اول باید آن را هویت دار کنید. ممکن است برخی افراد در شروع کسب و کار شخصی خود این بخش را نادیده بگیرند. همانند نوزادی که می خواهید برای او نام انتخاب کنید، برندتان را هم هوشمندانه و حرفه ای برگزینید. هر چه نام برندتان پرمعناتر باشد در آینده که بزرگ شدید و به موفقیت رسیدید بیشتر از آن لذت می برید.

در مرحله بعد برندتان را به ثبت برسانید تا دیگران اجازه سو استفاده از برندتان را نداشته باشند. تا زمانی که برند مشخصی نداشته باشید، در زمینه برندینگ هم نمی توانید فعالیتی داشته باشید.

۹- مجوزهای لازم را دریافت کنید

برای راه انداز کسب و کار در هر نوعی که باشد باید مجوزهایی را از اصناف و ارگان های مربوطه دریافت کنید. ممکن است برای دریافت مجوز، شرایطی را مجبور باشید فراهم کنید و مدارک خاصی را تحویل دهید. از این رو باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. برخی افراد تصور می کنند برای دورکاری یا کسب و کارهای اینترنتی، نیازی به مجوز نیست؛ بهتر است بدانید که مجوزهای لازم برای این نوع مشاغل با حساسیت بیشتری مواجه هستند و باید بتوانید از نظر امنیتی کارتان را ارتقا ببخشید تا خود و مشتریانتان ضرر نکنید.

۱۱- از تجربه افراد متخصص در زمینه کاری خود بهرهمند شوید و تیمتان را تشکیل دهید

اگر برای اولین بار است که وارد یک حوزه شده اید، داشتن تجربه بدون شک از ابتدای راه برایتان امکان پذیر نیست؛ ولی می توانید از تجربیات دیگران استفاده کنید. کسانی که در شغل جدیدتان سابقه دار هستند، بهترین گزینه برای مشورت و دریافت راهنمای کار محسوب می شوند. افرادی که متخصص هستند و تجربه های بالایی دارند، راهی را که قرار است بروید، می شناسند و همین امر باعث می شود تا به شما بگویند که چه مشکلاتی ممکن است سر راهتان قرار گیرد یا چه چالش هایی را احتمال دارد تجربه کنید. در این صورت خودتان را برای مقابله با آن ها بیشتر آماده می کنید.

۱۲- تخصصی کار کنید و تمرکز خود را بر بخش خاصی بگذارید

حوزه کاری شما ممکن است بخش های متفاوتی داشته باشد. به عنوان مثال اگر می خواهید خدمات تولید پوشاک ارائه دهید، طیف وسیعی از طرح و جنس را در ژورنال های مختلف می بینید. همچنین می توانید برای افراد زیادی محصول تولید کنید؛ اما سعی کنید حداقل اوایل شروع کار، روی بخش خاصی کار کنید و تمرکز خود را بر آن بگذارید. به عنوان مثال از لباس کودک شروع کنید.

در این زمینه آن قدر تخصص پیدا کنید که مشتریان خود را راضی نگه دارید. حال می توانید در آینده و زمانی که این بخش را به اندازه کافی تخصصی کردید، روی طراحی لباس برای بزرگسالان، خانم ها یا آقایان کار کنید. شاید در این صورت، جامعه هدف کمتری داشته باشید؛ ولی همان مشتریان کم هم رضایت بالایی از کار شما خواهند داشت.

۱۳- راه اندازی کسب و کار و نوآوری

در دنیای امروز، رقابت اقتصادی بسیار نفس گیر است. پس اگر می خواهید کاری متفاوت انجام دهید و خود را در بین رقیبانتان بالا بکشید، باید خلاقیت داشته باشید. تولید و ارائه محصولات و خدماتی مشابه دیگران، شما را در حد متوسط نگه می دارد. نوآوری در کسب و کارتان ایجاد کنید. حتی می توانید از روش های جدید و فناوری های نوین بهره ببرید. این کار باعث می شود تا خدمات بهتری ارائه دهید و مشتریان تفاوت های شما را در بازار مشاغل مشاهده کنند و به سمتتان جذب شوند. برای داشتن خدماتی بهتر از افراد متخصص و دارای مهارت زیاد بهره ببرید.

۱۴- برنامه ریزی دقیق برای راه اندازی کسب و کار و بیزینس پلن خود را آماده کنید

سعی کنید نتایج کارتان را پیش بینی کنید. این مهم در صورتی امکان پذیر است که برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. بسته به این که شرایط کاریتان چگونه باشد، زمان شروع را انتخاب کنید؛ مثلاً برای این که بازدهی بالاتری داشته باشید، برای شروع به کار فروشگاه اینترنتی تان، بهتر است زمانی را انتخاب کنید که نیاز مردم به خرید بیشتر است. ایام قبل از عید بازدهی بالایی در این زمینه دارد و برای سوددهی سریع تر به شما کمک می کند.

در صورتی که همه جنبه های کار را در نظر بگیرید و شروع به راه اندازی کسب و کار شخصی کنید، فشار کمتری در اوایل کار روی دوشتان خواهد افتاد. بیزینس پلن، در واقع نقشه و طرحی است که همه ابعاد و زوایای کسب و کار نوپای شما در آن توضیح داده است. هدفی که دنبال می کنید، دلایلی که برای موفقیت اهداف خود دارید و ایده هایی که جهت رونق تجارتتان ارائه می دهید، همه باید به طور کامل و مشخص در بیزینس پلن آورده شود تا اگر نیاز به تیم جدید یا سرمایه گذار دارید، این طرح بتواند آن ها را قانع کند که همکاری با شما موفقیت آمیز و سودآور خواهد بود.

در نوشتن بیزینس پلن لازم است که به چند نکته توجه کنید. اول اینکه بیزینس پلن شما کوتاه، مفید و کاربردی باشد. ممکن است سرمایه گذاری که در صدد جلب نظر او هستید، اطلاعاتی در زمینه کسب و کار شما نداشته باشد؛ بنابراین از نوشتن جملاتی که موجب سردرگمی او می شود خودداری کنید و در نهایت سادگی، اهداف و برنامه های خود را توضیح دهید. تجزیه و تحلیل جزییات بازار هم باید در بیزینس پلن آورده شود تا مشخص شود که چقدر علمی و آماری به حرفه آینده خود نگاه کرده اید.

مسائل مالی و توضیحات روشن پیرامون آن، یکی دیگر از مسائلی است که حتماً باید در بیزینس پلن به طور کامل به آن پرداخته شود. بازه های زمانی هر بخش از کار باید مشخص باشد. به عنوان مثال باید بدانید سال بعد این موقع در چه مرحله ای از کسب و کارتان هستید و تا چه حد آن را رشد داده اید. این بخش همان طور که گفته شد شامل هزینه های مورد نیاز و سود دریافتی نیز می شود.

۱۵- استخدام نیروی متخصص را جدی بگیرید

از قدیم گفته اند، “کار را باید به کاردان سپرد”. هر کسی در زمینه خاصی تخصص دارد و اگر بخواهید همه اصول کار را یاد بگیرید، زمان زیادی از شما گرفته می شود. پس به فکر استخدام نیروی متخصص در هر زمینه ای باشید. ورود افرادی که تجربه و تخصص کافی در کارهایتان را دارند، به شما کمک می کنند تا بتوانید سریع تر رشد کنید و خطاهای کار به مراتب کمتر می شود. حتی ممکن است نیاز باشد برای به کار گرفتن افراد متخصص، هزینه بیشتری صرف کنید؛ ولی قطعاً بازخوردی که از این کار می بینید به مراتب بهتر خواهد بود و این هزینه به شما برمی گردد.

۱۶- کیفیت را از همان ابتدای راه اندازی کسب و کار بالا ببرید

یکی از اشتباهاتی که افراد برای راه اندازی کسب و کارشان مرتکب می شوند، این است که فکر می کنند در اوایل کار باید هزینه های خود را کمتر کنند و به خدمات سطح پایین راضی شوند. این کار شاید در ابتدا جلوی هزینه های بالا را بگیرد؛ ولی قطعاً از دست دادن مشتری اولین اثری است که بر روی کسب و کارتان می گذارد.

در هر صورت شما باید چیزی را به فروش برسانید، ممکن است محصول خاصی داشته باشید، خدماتی ارائه کنید یا حتی علم و هنرتان را بفروشید. اگر کیفیت محصول و خدماتتان پایین باشد، مشتریان و وجهه کاری خود را همان ابتدا از دست می دهید. از آن به بعد نه تنها از صفر بلکه باید از منفی شروع کنید؛ زیرا دیدگاه افراد در موردتان منفی شده است.

۱۷- برای مشکلات مسیر راه حل بیابید

قبلاً گفتیم که با افراد با تجربه در زمینه کاری تان مشورت کنید و از آن ها بخواهید که مشکلات احتمالی را برایتان شرح دهند. این کار به شما کمک می کند تا آمادگی بیشتری داشته باشید و راه حل بسیاری از مسائل پیش رویتان را از یک فرد باتجربه دریافت کنید. از طرفی این نکته را هم مد نظر قرار دهید که همیشه کارها آن گونه که تصور می کنید، پیش نمی روند.

پس باید همیشه اتفاقات غیرمنتظره را پیش بینی کنید. حتی اگر نتوانید ماهیت آن ها را به خوبی تصور کنیدَ؛ ولی وقت و هزینه لازم برای اتفاقات احتمالی را در نظر بگیرید. پیدا کردن راه حل برای مشکلات سر راهتان باعث می شود تا روز به روز قوی تر شوید و به یک فرد خبره و صاحب نظر در زمینه کاریتان تبدیل شوید.

۱۸- در مورد تجارتتان با دیگران صحبت کنید

صحبت کردن در مورد کسب و کار شخصی این امکان را به شما می دهد که اطلاعات جدید و تجارب بیشتری به دست آورید. حتی ممکن است مشتریان جدیدی را پیدا کنید که در آینده به سمتتان بیایند. برخی افراد تصور می کنند که فقط با افراد با تجربه صحبت کنند و کسانی را برگزینند که به خدمات یا محصولاتشان نیاز دارند. ممکن است افراد مختلف اطلاعاتی داشته باشند که از دیگران کسب کرده اند و بتوانند در زمینه ای خارج از فعالیت خودشان نیز شما را راهنمایی کنند. برای رشد کسب و کار، به تعامل با دیگران نیاز دارید. حتی اگر به صورت مستقیم از آن ها بهره ای نبرید، حداقل شغلتان را به دیگران معرفی کرده اید.

۱۹- مارکتینگ پلن را از یاد نبرید

یکی از مهم ترین بخش هایی که باید به آن توجه داشته باشید، مارکتینگ پلن است. هر چقدر که محصولات با کیفیتی تولید کنید و خدماتی عالی ارائه دهید؛ ولی دیگران آن را نبینند و نشناسند، نمی توانید پیشرفت کنید. مارکتینگ پلن همان نقشه ای است که برای بازاریابی و تبلیغات در نظر می گیرید. قبل از هر کار باید نیاز بازار و جامعه را بشناسید و گروه هایی که به خدمات یا محصولاتتان نیاز دارند مشخص شوند.

این کار سبب می شود تا مارکتینگ پلنتان کاملاً هوشمندانه باشد و هزینه هایی که در این مسیر صرف می کنید از بازدهی بالایی برخوردار باشند. در مارکتینگ پلن از روش هایی که قرار است استفاده کنید، درصد آن ها، بازدهی که از هر کدام انتظار دارید، هزینه هایی که برای هر یک در نظر می گیرید و … نیز یاد کنید و برنامه ریزی دقیقی پس از تحقیق کافی در این زمینه داشته باشید.

۲۰- خودتان را ارزیابی کنید

بدانید با خودتان چند چندید! شما اگر اصول راه اندازی کسب و کار را انجام داده باشید، برنامه ای هم در دست دارید که باید طبق آن پیش بروید. این برنامه ها شامل هزینه، زمان کار، درصد پیشرفت کار و غیره است. نباید آن قدر سرگرم پیشبرد اهدافتان شوید که خودارزیابی را کنار بگذارید. در بازه های زمانی مشخصی برگردید و ببینید چه مقدار به برنامه ها و پیشرفتتان پایبند بوده اید.

ارزیابی تان از نحوه انجام کار، باعث می شود تا در صورت نیاز فعالیت های جدیدی داشته باشید یا حتی رویه کاری خود را تغییر دهید. می توانید بازه های، هفتگی، ماهانه و حتی به صورت سالانه را انتخاب کنید. این که چند وقت یک بار به پشت سر و راه رفته تان نگاه کنید، بستگی به وسعت کسب و کارتان دارد.

۲۱- فروش را آغاز کنید

آنچه شما را به سود می رساند، فروش است. اگر بهترین کسب و کار را شروع کنید؛ ولی در فروش موفق عمل نکند، انگار هیچ کاری نکرده اید. سعی کنید فروش را از همان ابتدا شروع کنید. برخی از صاحبان مشاغل، پیش فروش را سرلوحه کار خود قرار می دهند تا مقداری از هزینه های راه اندازی کسب و کار را از این طریق به دست آورند. این کار می تواند به شما انگیزه دهد و نشان می دهد چقدر مردم از محصولات یا خدماتتان استقبال خواهند کرد. البته بدون شک در فروش واقعی، وضعیت بسیار بهتر از پیش فروش خواهد بود. پس اگر در این مواقع خیلی موفق عمل نکردید، نگران نباشید و ناامید نشوید.

۲۲- تجارتتان را توسعه دهید

حال نوبت راه اندازی کسب و کار شخصیتان رسیده است؛ سریع تر شروع کنید. اگر مراحل قبل را به درستی انجام داده باشید نیازی به نگرانی نیست. شما موفق خواهید شد. همیشه به یاد داشته باشید که موانع اول کار ممکن است ناامیدتان کند ولی از هدفتان دست نکشید و کسب و کار خودتان را راه اندازی کنید. تمام برندهای بزرگ و مطرح جهانی همگی از همان نقطه صفری که شما اکنون در آن هستید شروع کرده اند، پس شما هم می توانید به آن ها برسید.

به کم قانع نشوید! هر چند باید همیشه هوشمندانه عمل کنید، ولی زمانی که احساس کردید می توانید کسب و کارتان را به خوبی مدیریت کنید، خود را به چالش جدیدی بکشانید. تجارتتان را توسعه دهید و روی پروژه های جدید کار کنید. یادتان باشد هنگامی که می خواهید این کار را انجام دهید، باید حداکثر ۲۰ درصد به روال قبلی کسب و کارتان بیفزایید. این احتمال وجود دارد که پروژه های جدید موفقیت آمیز نباشد. در این صورت جمع و جور کردن خود و شغلتان راحت تر خواهد بود و به ناگاه ضررهای هنگفت و شکننده را تحمل نخواهید کرد.