گاهی نام ها فراتر از مفهوم های قبلی خود و در زمینه ای کاملا متفاوت، معنا می شوند. مثل «آمازون» که تا قبل از دست به کار شدن «جف بزوس» مردم جهان با شنیدن آن به یاد یک رودخانه بزرگ در طبیعی وحشی و پر هیجان می افتادند. بعد از آنکه بزوس کسب و کار خود را آمازون نامید، نام آن رودخانه کهن سال به دومین حدس آدم های قرن ۲۱ بعد از شنیدن واژه آمازون تبدیل شد. این قدرتی است که تنها به وسیله آدم هایی معمولی با تفکری غیرمعمولی به دست می آید. در این مقاله از خانه سرمایه، به سراغ جف بزوس می رویم و سعی می کنیم از لا به لای ماجراهای تلاش او برای موفقیت، توشه هایی پر حاصل برای خودمان برداریم.

فهرست []

    [bs-quote quote=”نمی توانی بنشینی و طرح یک کسب و کار میلیارد دلاری را بنویسی؛ این کار واقع بینانه نیست. یک کارآفرین خوب، ایده کسب و کار خود را دارد و بر این باور است که می تواند آن را در یک مقیاس معقول اجرا کند. سپس خود را با آنچه پیش می آید تطبیق می دهد و به پیش می رود.” style=”style-9″ align=”center” author_name=”جف بزوس” author_job=”خالق آمازون” author_avatar=”https://panel.khanesarmaye.com/wp-content/uploads/2020/03/جف-بزوس.jpg”][/bs-quote]

    جرقه ای که آمازون را ایجاد کرد

    جف در ۱۲ ژانویه ۱۹۶۴ در «البوکرکی نیومکزیکو» به دنیا آمد. او تحصیلاتش را در زمینه علوم کامپیوتر و مهندسی برق در دانشگاه «پرینستون» تمام کرد.

    حضور بزوس در شرکت کامپیوتری «SHAW»، جرقه تاسیس آمازون را در ذهن او روشن کرد. بعد از آن بود که بزوس به ایجاد یک فروشگاه برای خرید از راه دور علاقه مند شد و تحقیقاتی در این زمینه انجام داد. علت اینکه آمازون در ابتدا کارش را با کتاب آغاز کرد این بود که در آن زمان، تنها محصولی که هیچ شرکتی آن را از راه دور برای کسی ارسال نمی کرد، کتاب بود. البته بعدها آمازون نیز به سمت فروش همه چیز برای همه کس، تغییر مسیر داد.

    یک موفقیت تعجب برانگیز

    جف بزوس، بنیان گذار «Amazon.com» تا قبل از تاسیس «شرکت آمازون» در سال ۱۹۹۴ یک کارمند بانک بود. البته من و شما تنها کسانی نیستیم که از سرعت رشد و درآمدزایی آمازون تعجب می کنیم. خود جف هم از این فرآیند سریع در تعجب به سر می برد و در پاسخ به خبرنگار نشریه «فایننشال تایمز» می گوید:

    «من هم مثل بقیه از اتفاق هایی که برای خودم افتاده شگفت زده هستم؛ از کارمندی بانک تا بنیان گذاری آمازون، از استخدام ۱۰ کارمند تا ۸۰۰۰ نفر در کمی بیشتر از ۵ سال، میلیاردها دلار درآمد و تبدیل شدن به یکی از شناخته شده ترین کسب و کارهای آمریکا. الان که دوباره به آن فکر می کنم باز هم متعجب می شوم!» جف، از آن دست مدیران است که به تشریفات و حضور کاملا رسمی در محل کار اعتقادی ندارد. محل کار او، فقط شامل یک میز ساده چوبی می شود که در دفتری با هشتصد کارمند، هفته ای ۶۰ ساعت از زمانش را در آنجا می گذراند.

    جف در این مورد می گوید: «نمادها و نشانه ها مهم هستند. یک نماد خوب و درست، هرگز معنی تظاهر به خودش نمی گیرد. پس میز ساده محل کارم، نماد تظاهر نیست. چیزی که به هنگام کارمندی در بانک اذیتم می کرد، همین نگاه رسمی به همه چیز بود. انگار که قرار است میز، اتاق و دکوراسیون، قدرت و جایگاه مدیران را به خودشان و دیگران نشان دهند.» از نظر جف بزوس، کارآفرینی یعنی یک ترکیب شگفت انگیز از کله شقی و انعطاف پذیری؛ او می گوید: «اصل ماجرا اینجا است که بفهمی کجا باید کله شق باشی و کجا انعطاف پذیر!»

    [bs-quote quote=”ایده داشتن، ساده است. اما اینکه بتوانی ایده ای را به یک محصول موفق تبدیل کنی بسیار دشوار خواهد بود. برای طی کردن این مسیر باید گام های بسیاری برداری و البته پشتکار و استقامت داشته باشی.” style=”style-9″ align=”center” author_name=”جف بزوس” author_job=”خالق آمازون” author_avatar=”https://panel.khanesarmaye.com/wp-content/uploads/2020/03/جف-بزوس.jpg”][/bs-quote]

    اولین قدم های آمازون روی زمین سیمانی

    جف در مورد شیوه آغاز به کار و راه اندازی آمازون می گوید: ما برنامه ریزی بی عیب و نقصی نداشتیم. فقط یک فضای ۴۰ متری در اختیارمان بود. ما حتی یک میز معمولی برای بسته بندی سفارش ها نداشتیم و همه کارها را به صورت دستی، در حالی که روی زمین سیمانی زانو زده بودیم انجام می دادیم. ما کارمان را از یک گاراژ کوچک شروع کردیم چون هم هزینه کافی برای اجاره یک دفتر رسمی نداشتیم و هم می خواستیم خاطراتی از جنس استارت آپ های گاراژی داشته باشیم.

     وقتی در سال ۱۹۹۹ مشغول افتتاح اولین مرکز توزیع محصولاتمان بودیم، یکی از برنامه نویس های تیم در حالی که متعجب به دَر و دیوار مرکز نگاه می کرد گفت: «نمی دونم کاری که داریم می کنیم، شکل مثبتی از یک خوش بینی به حساب میاد یا نمونه ای از یک اقدام اشتباه تاسف آور!» واقعیت این است که این حس مشترک همه ما بود؛ ما هم نمی دانستیم که این مسیر به کجا ختم می شود. فقط می دانستیم که می توانیم و باید انجامش دهیم!

    یک کتاب فروشی که به فروشگاهی تمام عیار تبدیل شد

    از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را می توانید در فروشگاه آمازون پیدا کنید. اما آمازون در ابتدا این گونه نبود. این فروشگاه پر محصول، در اوایل کارش تنها یک کتاب فروشی بود.

    بعد از گسترش کار آمازون به کشورهای کانادا، ژاپن، انگلستان و فرانسه، او ایمیل هایی از مشتریان خود دریافت کرد که در آن درخواست محصولات متنوع تری مانند سی دی ها و لوازم خانگی مطرح شده بود. جف، خیلی زود دست به کار شد و این محصولات را در سایتش قرار داد.

    آمازونی که قرار نبود آمازون باشد!

    انسان ها تغییر می کنند و عقاید آن ها در اثر ارتباط با دیگران به تکامل می رسد. این یکی از نکته های مثبت زندگی اجتماعی به شمار می رود. جف بزوس نیز از این قافله مستثنا نبود. نامی که جف برای وب سایتش انتخاب کرده بود «Abracadabra» به معنی «ورد و طلسم»، چیزی معادل همان «اجی مجی لا ترجی» خودمان بود. اما دوستانش او را متقاعد کردند که انتخاب چنین نامی نمی تواند با اهداف تجاری او همخوانی داشته باشد. در نتیجه، او نام «آمازون» (amazon) را برای کسب و کارش انتخاب کرد. جف در مورد این نام می گوید: «آمازون، نام بزرگ ترین رود جهان است. من نیز باور داشتم که سایت کوچکم روزی به بزرگ ترین کتابخانه جهان تبدیل خواهد شد.»

    چرا آمازون محبوب شد؟

    بزوس، چهار معیار اصلی را برای آمازون در نظر گرفت:

    • تمرکز روی مشتری به جای تمرکز روی رقبا
    • اشتیاق برای اختراع های جدید
    • تعهد برای عمل کردن به بهترین شکل
    • تفکر بلند مدت

    آمازون، یک شرکت خرده فروشی اینترنتی است که شاید ارزانی را بتوان زیر مجموعه ای از اولین معیارهای موفقیت آن در نظر گرفت. به همین دلیل، بزوس تلاش می کند تا هزینه های مجموعه اش را در کمترین حالت ممکن نگه دارد و به این ترتیب، خریدی ارزان قیمت را برای مشتریان خود فراهم کند. علاوه بر این، آمازون، رابط کاربری ساده ای دارد که امکان استفاده از آن را برای هر کاربری با هر اندازه آگاهی از دانش کامپیوتر، آسان می کند. البته همین سادگی بیش از حد، مورد نقد عده ای از کاربران قرار گرفته است. مثلا یکی از کاربران در این سایت می نویسد: «با وجود آن که از آمازون خرید می کنم اما هرگز نتوانستم با این سایت، احساس راحتی کنم. اینجا همه چیز درهم و برهم است!» با وجود این انتقادها جف بزوس هنوز هم بر سادگی آمازون، اصرار دارد.

    آنلاین یا آفلاین، مسئله این است!

    جف معتقد است که کسب و کار آنلاین به معنای ایجاد یک کانال توزیع جدید است و اصلا نباید آن را شعبه ای دیگر از کسب و کار فیزیکی به حساب آورد. اگر یک کارآفرین چنین طرز فکری داشته باشد، بدون شک شکست می خورد. با تمام این حرف ها، بزوس، فروشگاه هایی برای عرضه کالاهایش افتتاح کرده است. اولین پرچم دار این فروشگاه ها، یک کتاب فروشی بود که در سیاتل افتتاح شد.

    شیوه چینش کتاب ها در این فروشگاه، کاملا بر اساس الگوی خرید و رفتار مشتریان آنلاین بود. مثلا بخش هایی از فروشگاه به کتاب هایی اختصاص داده شده بود که امتیازهای بالایی از کاربران گرفته بودند. تجربه خوب این فروشگاه، آمازون را متقاعد کرد تا فروشگاهی برای محصولات دیگرش هم افتتاح کند. آمازون، نام این فروشگاه ها را «۴ ستاره» گذاشت و سعی کرد همان سیاستی که در کتاب فروشی استفاده کرده بود را در اینجا هم پیاده کند.

    در این فروشگاه، فقط محصولاتی که چهار ستاره از مشتریان دریافت کرده باشند به فروش می رسند. علاوه بر این، به جای برچسب یا کارت هایی کاغذی از نمایشگرهایی کوچک برای نشان دادن قیمت محصولات استفاده شده است تا با کوچک ترین تغییر در قیمت، بتوان آن را در سرتاسر فروشگاه اعمال کرد. واکنش صاحب نظران به حضور فیزیکی آمازون در میان مردم، جنبه های روشنی از افکار جف بزوس را به ما نشان می دهد. بیایید چند مورد از این واکنش ها و نظرات را با هم بخوانیم:

    • افتتاح یک فروشگاه آفلاین، برای کسب و کاری که همیشه بر آنلاین بودن تاکید داشت نشان دهنده این است که با وجود پیشرفت های تکنولوژی، هنوز هم لذت گردش در میان محصول های مختلف، لمس و دریافت مستقیم آن ها به قدرت خود باقی مانده و می ماند.
    • عده ای دیگر، این حرکت آمازون را تنها یک استراتژی تبلیغاتی می دانند و می گویند: «این حرکت آمازون، درست مانند راه اندازی یک نمایشگاه دائمی است و تنها با هدف تبلیغات بیشتر انجام شده است. به این ترتیب، ما آمازون را نه تنها در فضای مجازی بلکه در محیط فیزیکی پیرامونمان هم خواهیم دید!»

    هر کشور، یک آمازون

    بعضی کشورها قوانینی متفاوت برای شرکت های اینترنتی در نظر گرفته اند. آمازون برای این که بتواند بازار خود را در این کشورها گسترش دهد، چاره ای جز همراهی با این قوانین نداشت. به همین دلیل برای آن کشورها سایتی اختصاصی و جداگانه راه اندازی کرد. در حال حاضر این سایت های اختصاصی  برای کشورهایی مثل انگلیس، ایرلند، فرانسه، کانادا، آلمان، اسپانیا، هلند، استرالیا، برزیل، ژاپن، چین، هند و مکزیک طراحی شده اند.

    قوانین و سنت های عجیب و غریب در آمازون

    غیرمعمولی بودن، یکی از سخت ترین کارهایی است که تنها از عهده برخی از مردم برمی آید و بر حسب اتفاق، ۱۰۰ درصد کارآفرین های بزرگ، کسانی که دنیا به خاطر وجودشان به جای بهتری تبدیل شد، غیرمعمولی و حتی گاهی دیوانه به نظر می رسیدند. آن ها به خاطر طرز نگاه متفاوتشان، توانستند مسیری تازه برای خودشان بسازند و مردم را نیز با خود همراه کنند. در مجموعه آمازون نیز سنت ها و قوانین جالب و گاهی عجیبی وجود دارند که خواندن آن ها خالی از لطف نخواهد بود.

    • هیچ یک از کارمندان آمازون، جای پارک رایگان ندارند. اگر پارکینگ بخواهند باید کرایه آن را پرداخت کنند.
    • هیچ نوع تنقلات یا خوردنی برای کارمندان وجود ندارد. در آمازون، هر کسی خودش مسئول خوراکی هایش است.
    • قانون خوراکی ها شامل سگ ها نمی شود. کنار درب ورودی ساختمان آمازون، بیسکوییت هایی مجانی برای سگ ها قرار داده شده است.
    • نزدیک آسانسورها روی یک صفحه فلزی سیاه رنگ با حروف سفید، چنین نوشته ای حک شده است: «چیزهای بسیاری هستند که هنوز اختراع نشده اند. اتفاق های جدید بسیاری در آینده رخ می دهند. مردم هنوز هیچ ایده ای ندارند که اینترنت چگونه بر زندگی آن ها تاثیر خواهد گذاشت. ما هنوز در روز اول این راه طولانی هستیم.»

    استفاده از اسلاید در شرکت آمازون ممنوع است. جف بزوس معتقد است که کارمندان به جای وقت تلف کردن برای ساختن ورقه های اسلاید، باید ایده و گزارش خود را در قالب یک متن حداکثر شش صفحه ای بنویسند و در جلسه ها آن را بخوانند. او معتقد است که چنین کاری باعث می شود تفکر نقادانه در میان کارمندانش شکل بگیرد.

    • اگر کارمندان آمازون، کارهای بی خاصیت و فعالیت هایی که تنها کاغذبازی به شمار می روند را کشف کنند، به آن ها جایزه داده می شود.
    • بر خلاف چیزی که اکثر مردم فکر می کنند، محیط کاری در آمازون بسیار سرد است و اصلا نمی توان آن را با محیط کاری شرکتی مثل گوگل مقایسه کرد.

    [bs-quote quote=”یکی از نخستین قوانین کسب و کار این است که نق زدن و شکایت کردن را نمی توان به عنوان یک استراتژی در نظر گرفت. شما باید با دنیا همان گونه که هست، روبه رو شوید و کار کنید. اعتراض کردن به شرایطی که باید باشد و نیست، کمکی به شما نمی کند.” style=”style-9″ align=”center” author_name=”جف بزوس” author_job=”خالق آمازون” author_avatar=”https://panel.khanesarmaye.com/wp-content/uploads/2020/03/جف-بزوس.jpg”][/bs-quote]

    نقاط قوت سایت آمازون

    شاید این کنجکاوی برای شما هم ایجاد شده باشد که چه نکته های مثبتی، آمازون را به چیزی که اکنون می شناسیم تبدیل کرده است. بیایید نگاهی به چند مورد از این نکته ها بیندازیم.

    • مدیریت هزینه، تمایز و تمرکز، سه نقطه قوت مهم در مورد وب سایت آمازون است. این راهبردهای استراتژیک سه گانه، سود زیادی را برای جف بزوس و سهام داران این شرکت فراهم می کنند.
    • اگر جایی وجود داشته باشد که در آن ارزش مشتری از سود مهم تر باشد، بدون شک آنجا آمازون است. بخش خدمات مشتریان آمازون، رفتار خریداران را مورد بررسی قرار می دهد تا بتواند به بهترین شکل به مشتریان خود خدمت رسانی کند. آمازون ادعا می کند که حدود ۵۵ درصد از مشتریانش، خریدهای قبلی خود را تکرار کرده اند. این بدان معنا است که تلاش های آمازون برای ایجاد مشتریان وفادار نتیجه بخش بوده است. بدون شک، حفظ مشتریان قدیمی، هزینه هایی بسیار کمتر از تبدیل کاربر به مشتری جدید خواهد داشت.
    • داشتن مشتری از سرتاسر جهان – نمایندگی آمازون در ایران وجود ندارد. اما کاربران ایرانی می توانند با استفاده از پرداخت ارزی، خرید خود را انجام دهند – یکی از نقاط قوت فوق العاده برای آمازون به شمار می رود. این جامعه بزرگ و متنوع از افراد و سلیقه ها با فرهنگ ها و خواسته های متفاوت، زمینه رشد جهانی آمازون را فراهم کرده است.
    • یکی از مزیت های رقابتی آمازون، سیستم تحویل منحصربه فرد و تدارکات حرفه ای آن است. با در اختیار داشتن این مزیت، آمازون توانسته به خواسته های مشتریان خود برای تحویل راحت و سریع، جامه عمل بپوشاند.
    • رهبری هزینه یا «Cost Leadership» یکی از استراتژی های مهم بزوس برای اداره کردن آمازون است. او می کوشد تا محصولات سایت را با کمترین هزینه به دست مشتریانش برساند.
    • استراتژی «جهانی باش اما محلی عمل کن» به آمازون این امکان را داده تا بتواند کسب وکارهای الکترونیک محلی را به چالش بکشد. این شرکت با تشکیل زنجیره هایی از تامین کالاها در محل، توانسته به دورترین مشتریان خود خدمت رسانی کند. سایت هایی مثل «IMBD.com» و «woot.com» نمونه هایی محلی از زنجیره تامین آمازون در کشورهای مختلف به شمار می روند.
    • مورد بعدی، فعالیت هم زمان در سه بخش کلیدی شامل «بازارها»، «خدمات وب سایت آمازون» و «سرویس Prime» است که مثل یک پازل در کنار هم قرار می گیرند و تصویری کامل از آمازون واقعی را به نمایش می گذارند.

     این شرکت در بخش خدمات وب سایت خود، بخشی با عنوان «سرویس وب آمازون» دارد که در آن، فضای مازاد سرورهای خود را به شرکت های دیگر می فروشد. این کار در راستای کاهش هزینه ها و ایجاد یک منبع درآمد جدید برای وب سایت انجام می شود. «Amazon Prime» یکی از طرح های عضویت و خرید از آمازون است که کاربران با پرداخت مبلغ مشخصی در سال، می توانند از خدماتی همچون تخفیف در استفاده از بازی های ویدئویی، دسترسی نامحدود به ویدئوهای پرایم، دانلود ویدئو، اشتراک گذاری پرایم، استفاده از حالت خانوادگی پرایم با ۲۰ درصد تخفیف و ارسال رایگان، بهره مند شوند.

    [bs-quote quote=”برای اینکه به پشتوانه رضایت از خودمان، متوقف نشویم باید همیشه مدل ذهنی تازه کارها را داشته باشیم و به این مورد فکر کنیم که احتمالا کسی وجود دارد که ما او را نمی شناسیم؛ اما خواسته مشتریان را بهتر از ما برآورده می کند.” style=”style-9″ align=”center” author_name=”جف بزوس” author_job=”خالق آمازون” author_avatar=”https://panel.khanesarmaye.com/wp-content/uploads/2020/03/جف-بزوس.jpg”][/bs-quote]

    نقاط ضعف سایت آمازون

    بررسی نقاط ضعف آمازون علاوه برای این که به ما اجازه می دهد تا از دریچه ای متفاوت به این ماشین پول سازی نگاه کنیم، می تواند فرصت هایی را برای استارت آپ های تازه نفس ایجاد کند. چون همیشه یکی از بهترین راه ها برای آغاز تجارتی جدید، پیدا کردن نقطه های تاریکی است که شرکت های دیگر آن ها را به دلایل آشکار و نهان، نادیده گرفته اند. در این بین، می توان درس های خوبی را از اقدام هایی که باعث به وجود آمدن نقطه های ضعف در یک شرکت بزرگ می شوند، یاد گرفت.

    • آمازون در چند سال گذشته، تلاش و منابع زیادی را برای گسترش زمینه های فعالیتش صرف کرده است. این بدان معنی است که جف بزوس، در حال تغییر تمرکز خود از خرده فروشی آنلاین به بخش های دیگر است. شاید اقدام بزوس از نظر تنوعی که به ریسک های کاری اش اضافه می کند عاقلانه به نظر برسد. اما خطری بزرگ پشت این اقدام نهفته است و آن دور شدن و حتی از دست دادن مشتریان اصلی اش خواهد بود. مقایسه کردن این اقدام آمازون با یکی از گفته های خود بزوس، خالی از نیست؛ او می گوید: «شرکت های نوپا باید در حد پرتوی لیزر، متمرکز باشند. بسیاری از استارت آپ هایی که من می بینم و با آن ها صحبت می کنم، می خواهند خیلی کارها را با هم انجام دهند. این مهم است که منابع ارزشمند اولیه خود را که بسیار هم محدود هستند روی یک نقطه، متمرکز کنید.» حالا سوال اینجا است که آیا بزوس در اثر گذشت زمان، گفته خود را در مورد حرکت لیزری فراموش کرده یا اینکه نکته ای مهم تر – شاید افزایش سود در بخش های دیگر یا پاسخ به نیازهای تکنولوژی که در آینده برای آمازون مفید خواهند بود – باعث تغییر نظر او شده است؟
    • ارسال رایگان محصولات، همیشه آمازون را با خطر از دست دادن سود روبه رو کرده است. به همین دلیل در آمازون همه به دنبال پیدا کردن راهی برای کاهش هزینه ها هستند تا این سود از دست رفته به شکلی موثر جبران شود.

    [bs-quote quote=”این طور که من فهمیدم، تجربه موفقیت یک شبه، تقریبا به ۱۰ سال زمان نیاز دارد. چون وقتی دانه ای را در فضای کسب و کار می کاریم، پنج تا هفت سال طول می کشد تا اثرات آن را در حد معناداری ببینیم.” style=”style-9″ align=”center” author_name=”جف بزوس” author_job=”خالق آمازون” author_avatar=”https://panel.khanesarmaye.com/wp-content/uploads/2020/03/جف-بزوس.jpg”][/bs-quote]

    آدم های درون ما

    هر آدمی، داستان زندگی خودش را می نویسد. حتی آن ها یی که فکر می کنند، قلم و دفتر زندگی شان در دست دیگران قرار دارد هم با دقت در حال نوشتن داستان خود هستند. آن ها ماجرای کسی را می نویسند که هیچ چیز نمی نوشت و به دیگران این اجازه را داده بود تا دفتر زندگی او را خط خطی کنند. در این بین، عده ای مثل ستاره می درخشند. آن ها کامل نیستند، اشتباه می کنند و شاید دفترشان خیلی بیشتر از دیگران پر از خط خوردگی باشد اما ویژگی پیوسته نوشتن به آن ها این قدرت را می دهد تا اشتباه های خود را به عنوان تمرینی مفید در نظر بگیرند. درون همه ما، یک کارآفرین بسیار موفق، پزشکی حاذق، مهندسی کار بلد، دانشمندی خلاق و سخت کوش، معلمی انسان ساز، نقاشی چیره دست، نویسنده ای رویاپرداز و انسانی تشنه بیشتر جلو رفتن، زندگی می کند. شاید تنها کاری که باید انجام دهیم، قبول کردن مسئولیت دفتر زندگی مان و نوشتنی آگاهانه باشد.

    خلاصه ای از آنچه با هم گفتیم

    • جف بزوس، بنیان گذار سایت آمازون دات کام، صاحب بزرگ ترین خرده فروشی اینترنتی در جهان است.
    • بزوس، مدیری است که از نگاه های رسمی، رفتارهای رسمی، و حتی دفتر رسمی خوشش نمی آید. محل کار او را یک میز چوبی معمولی تشکیل داده است.
    • شرکت آمازون، کار خود را در یک گاراژ ۴۰ متری آغاز کرد.
    • حضور بزوس در شرکت کامپیوتری «SHAW» جرقه تاسیس آمازون را در ذهن او ایجاد کرد.
    • اولین نامی که جف برای شرکتش انتخاب کرد «Abracadabra» به معنی ورد و طلسم بود. اما به علت توصیه دوستانش آن را به «آمازون» (amazon) تغییر داد.
    • آمازون در ابتدا فقط یک کتاب فروشی آنلاین بود.
    • علت محبوبیت سایت آمازون را می توان در چهار مورد خلاصه کرد، تمرکز روی مشتری به جای تمرکز روی رقبا، اشتیاق برای اختراع های جدید، تعهد برای عمل کردن به بهترین شکل و تفکر بلند مدت.
    • با وجود تاکیدهای بزوس بر کسب و کار اینترنتی، او دو تیپ فروشگاه فیزیکی نیز افتتاح کرده است. اولین مورد یک کتاب فروشی و دومین مورد، فروشگاهی برای برترین محصولات سایت بود.
    • مدیریت هزینه، تمایز و تمرکز، سه نقطه قوت مهم در مورد وب سایت آمازون به شمار می روند.

    نظر شما چیست؟

    آیا می توانید چند نکته مثبت و منفی دیگر راجع به آمازون و تصمیم های جف بزوس مثال بزنید؟ اگر روزی این امکان برای ایرانی ها فراهم شود که خیلی راحت و بدون دغدغه از آمازون خرید کنند، فکر می کنید فروشگاه هایی مثل دیجی کالا بتوانند در مقابل آمازون قد علم کنند؟