سطح حمایت و مقاومت، پایه و اساس هر استراتژی معاملاتی را تشکیل می دهد. اگرچه این موضوع در میان معامله گران فارکس بسیار رایج است، اما یکی از مفاهیمی است که عموم سرمایه گذاران به درستی آن را درک نکرده اند. زمانی که صحبت از ترسیم سطح حمایت و مقاومت به میان می آید، معامله گران فارکس به دو دسته تقسیم می شوند:

  • یک دسته کسانی هستند که سطوح بسیار زیادی را ترسیم می کنند
  • دسته دیگر نیز کسانی هستند که به اندازه کافی سطوح را مشخص نمی کنند

 اگر بخواهیم در این مطلب از سری آموزش های رایگان فارکس؛ سطح حمایت و مقاومت را واضح تر توضیح دهیم، ترسیم «صحیح» سطوح مقاومت و حمایت در یک نمودار، یکی از جنبه های اختیاری در معاملات فارکس به شمار می رود. بنابراین جای تعجب نیست که بسیاری از معامله گران در این زمینه دچار مشکل هستند. می توان موضوع ترسیم سطح حمایت و مقاومت را ترکیبی از علم و هنر در نظر گرفت. بنابراین با اینکه برای ترسیم این سطوح روشی مرجع وجود دارد، اما نمی توان تنها به یک رویکرد محدود اکتفا کرد. در این مقاله تلاش می کنیم تا مفاهیم اساسی سطوح حمایت و مقاومت را از نظر فنی و بنیادی مورد بررسی قرار دهیم.

سطح حمایت و مقاومت فارکس چیست؟

می توان سطح حمایت و مقاومت در بازار فارکس را با استفاده از مفاهیم عرضه و تقاضا و همچنین روان شناسی به بهترین شکل توضیح داد. اجازه دهید ابتدا نگاهی به جنبه بنیادی این سطوح در بازار فارکس بیندازیم.

عرضه

هر سطح مقاومت در بازار فارکس با افزایشی در عرضه آغاز می شود. به عبارت دیگر فروشندگان احساس می کنند قیمت فعلی بیشتر از ارزش واقعی آن است و به این امید می فروشند که قیمت آتی کاهش پیدا می کند. توجه داشته باشید که در نمودار زیر چگونه تعداد واحدهای موجود همان گونه که میزان قیمت بالا می رود افزایش می یابد. این تصویر از عرضه، اساسی ترین اصل سطح مقاومت در بازار فارکس را نشان می دهد.

تقاضا

هرگونه سطح حمایت در بازار فارکس با افزایشی در تقاضا آغاز می شود. به عبارت دیگر، خریداران احساس می کنند قیمت فعلی کمتر از ارزش واقعی آن است و به این امید می خرند که قیمت آتی افزایش پیدا می کند. توجه داشته باشید در نمودار زیر چگونه تعداد واحدهای در دسترس همان طور که قیمت پایین می آید، کاهش پیدا می کند. این تصویر تقاضا، اساسی ترین اصل یک سطح حمایت را در بازار فارکس نشان می دهد.

بنابراین روی یک نمودار ساده قیمت، عرضه و تقاضا به چه شکل ترسیم می شوند؟

همان طور که در نمودار بالا مشاهده می کنید، سطوح مقاومت و حمایتی را مشخص کرده ایم که می توان از طریق آنها معامله را انجام داد. بدین صورت معامله گران به سبک پرایس اکشن می توانند از مفهوم عرضه و تقاضا به نفع معاملات خود استفاده کنند.

در پس زمینه سطوح حمایت و مقاومت چه مفهوم روانشناسی پنهان شده است؟

موضوع سطح حمایت و مقاومت فارکس از دو جنبه قابل بررسی است. جنبه اول که آن را به عنوان روشی بنیادی می شناسند مربوط به عرضه و تقاضا بود؛ آن را کمی قبلتر بیان کردیم. جنبه دوم، رویکرد فنی است که روش ترجیحی ما برای استفاده از سطوح مقاومت و حمایت فارکس به شمار می رود. رویکرد فنی به سادگی بیان می کند که اگر تعداد زیادی از معامله گران سطح مشابهی را در بازار مشاهده کنند، آن سطح به احتمال زیاد مورد توجه قرار خواهد گرفت. به همین دلیل است که همیشه گفته می شود هرچه سطح حمایت یا مقاومت های آشکارتری وجود داشته باشند، منجر به وضع معامله کارآمدتری خواهند شد. اگرچه این چیزی شبیه به پیشگویی است، اما ما به عنوان معامله گر، یک سطح مقاومت یا حمایت را مشاهده می کنیم و انتظار داریم که واکنشی اتفاق بیافتد. اکنون دوباره نگاهی به نمودار GBPNZD بالا می اندازیم، اما این بار سطح را ازنظر فنی بررسی خواهیم کرد.

اگرچه ما همیشه از سیگنال حرکات قیمتی به عنوان یک تائیدیه استفاده می کنیم اما در حالت کلی، زمانی که سطح مقاومتی شکسته می شود، معامله گر فنی باید انتظار داشته باشد که سطح شکسته شده به عنوان یک سطح حمایت، عمل کند. بنابراین می توانیم از آن سطح حمایت جدید به عنوان پایه و اساس یک وضع معامله ی بالقوه بهره بگیریم.

نحو ترسیم خطوط حمایت و مقاومت

سطوح حمایت و مقاومت یک بخش اساسی از تحلیل تکنیکی است که برای تشخیص روند و اتخاذ تصمیمات معاملاتی مورد استفاده قرار می گیرند. این سطوح روندها را مورد سنجش قرار می دهند و آنها را تائید می کنند و باید توسط هر معامله گری که تحلیل تکنیکی را بکار می برد مورد استفاده قرار گیرند. سطح حمایت توسط خطی نشان داده می شود که نقاط کف قیمتی در گذشته را به هم وصل می کند. این خط بسته به روند اصلی (جهت غالب حرکات قیمت) می تواند توسط یک خط افقی یا یک خط شیب دار نشان داده شود.

  • اگر روند، صعودی باشد خط روندی که کف های قیمتی را بهم وصل می کند به عنوان یک حمایت با شیب مثبت در نظر گرفته می شود.
  • اگر روند، افقی باشد خط روند تحتانی به عنوان یک حمایت افقی در نظر گرفته می شود.

سطح مقاومت توسط خطی که اوج های قیمتی را بهم وصل می کند مشخص می شود. سطح مقاومت بسته به روند اصلی می تواند توسط یک خط افقی یا یک خط شیب دار نشان داده شود.

  • خط روندی که در یک روند نزولی نقاط اوج قیمتی را بهم وصل می کند، به عنوان یک مقاومت با یک شیب منفی در نظر گرفته می شود.
  • در یک روند افقی، خط روند فوقانی به عنوان یک مقاومت افقی در نظر گرفته می شود.

در انتها لازم به ذکر است، برای بررسی یک خط یا محدوده به عنوان حمایت یا مقاومت، باید واکنش سهم به این محدوده مورد بررسی قرار گیرد.