خلاصه کتاب همه چیز درباره سهام

در این کتاب نویسنده به آموزش شیوه جدید برای آشنایی با بازار سهام و خرید و فروش سهام پرداخته است. از آنجایی که بازار سهام رفتار بی رحمانه ای دارد، لذا باید قبل از هرگونه سرمایه گذاری در بورس از آنچه ممکن است برایتان پیش بیاید آگاه باشید. یکی از اهداف این کتاب آموزش چگونگی تصمیم گیری به منظور کسب موفقیت در بازار سهام است. آشنایی اصولی با بازار سهام موجب می شود که تصمیم گیری های مالی بهتری انجام دهید. مطالعه خلاصه کتاب همه چیز درباره سهام شما را در فهم صحیح از سرمایه گذاری در بازار سهام و شناخت اصول، چارچوب ها و قواعد سرمایه گذاری یاری می دهد.

آشنایی با بازار سهام

 

بازار سهام را مکانی برای حراج های بزرگ جهانی یا معاملاتی در نظر بگیرید که مردم در آنجا مبادرت به خرید و فروش تکه های کاغذ می کنند و این تکه های کاغذ سهام نامیده می شود. وقتی سهام شرکتی را می خرید، سرمایه گذار یا سهامدار آن شرکت خواهید شد. وقتی سهامدار شرکتی باشید در سود شرکت سهیم هستید. به طور کلی هر شرکت از طریق انتشار سهام سعی در جذب سرمایه دارد. سرمایه گذاران نیز به امید فروش سهام با قیمتی بالاتر از قیمت خرید به سهام شرکت ها علاقه مند می شوند. اگر شما سهام شرکتی سودآور و یا با عملکرد خوب را خریداری کنید قیمت سهام تان نیز افزایش خواهد یافت.

سرمایه گذاران در بازار سهام معمولا سه دسته هستند: افرادی که سهام شرکت های سودآور و با ثبات را می خرند و این سهام را تا مدتی طولانی(معمولا یک سال یا بیشتر) به فروش نمی رسانند. آن ها به نوسانات روزانه سهام توجهی ندارند و آنچه برایشان مهم است تنها افزایش دارایی شان است. دسته دوم معامله گران کوتاه مدت هستند که به چشم انداز آینده ی شرکت ها توجهی ندارند و هدف آن از سرمایه گذاری در بازار سهام کسب سود از نوسانات کوتاه مدت یک سهم می باشد. از جمله ی این سرمایه گذاران، بورس بازان یا دلالان بازار سهام هستند. دسته سوم معامله گران حرفه ای هستند که از سرمایه ی افراد دیگر (و گاهی هم از سرمایه خودشان) به منظور سرمایه گذاری یا داد و ستد به نمایندگی از طرف مشتری شان استفاده کنند. نهادها و سازمان های سرمایه گذار از قبیل صندوق های بازنشستگی، بانک ها و صندوق های سرمایه گذاری مشترک از جمله این سرمایه گذاران هستند.

علاوه بر خرید و فروش سهام، سرمایه گذاری های دیگری در بازار وجود دارد از قبیل اوراق قرضه(اوراق مشارکت)، صندوق های سرمایه گذاری مشترک، گواهی سپرده، املاک و مستغلات که داشتن اطلاعات درباره آن ها شما را در آگاهانه عمل کردن در سرمایه گذاری های خود یاری می کند.

اوراق قرضه: نوعی سرمایه گذاری با درآمد ثابت برای شرکت ها و خود دولت می باشد که طی دوره ای خاص بهره ی ثابتی به شما می پردازد. سه نوع اوراق قرضه وجود دارد: دولتی، شهرداری ها و شرکتی. مزیت داشتن اوراق قرضه دریافت بهره تضمین شده است با این شرط که اصل سرمایه تان نیز به طور کامل به شما بازگردانده می شود. در ایران به جای اوراق قرضه، اوراق مشارکت منتشر می شود.

صندوق های سرمایه گذاری مشترک: شما می توانید به جای آنکه مستقیما در بازار سهام سرمایه گذاری کنید، صندوق های سرمایه گذاری را بخرید. هر شرکت سرمایه گذاری از طریق سرمایه گذاری مشترک و بکارگیری سرمایه شما در خرید سهام ، اوراق قرضه و … یک صندوق سرمایه گذاری مشترک ایجاد می کند و مانند یک مدیر مالی حرفه ای سرمایه شما را مدیریت می کند.

طبقه بندی سهام

سهام درآمدزا: سهام شرکت هایی است که عایدی سهامداران را به صورت سود تقسیم شده به آن ها پرداخت می کند. از مزایای این سهم ها این است که سهامی که سود منظمی را به سهامداران می پردازد، دارای ثبات قیمت بیشتری هستند. دیگر اینکه سود تقسیمی، منافع سهامداران را به صورت کاهش قیمت حمایت می کند. این نوع سهام معایبی هم دارد. اول اینکه سود این سهام به صورت سود مشمول مالیات پرداخت می شود. دوم اینکه اگر شرکت سود سالیانه اش را افزایش ندهد تورم مانع سودآوری شما می شود.

سهام ارزشی: سهام ارزشی سهام شرکت های سودآوری است که سهامشان را به قیمتی معقول و متناسب با ارزش واقعی شان به فروش می رسانند. سهام ارزشی اغلب سهام شرکت های پرسابقه از قبیل شرکت های بیمه و بانک هستند که به نظر می رسد قیمتشان در آینده هرچند کندتر از سایر شرکت ها رشد می کند.

سهام رو به رشد: سهام شرکت هایی است که سودآوری مداوم دارند (معمولا سالانه ۱۵ درصد یا بیشتر) و انتظار می رود که نسبت به رقبا رشد بیشتری داشته باشند. این سهام اغلب متعلق به صنایع دارای فناوری پیشرفته هستند.

در خصوص انواع سهام، خانه سرمایه مقاله ای تحت عنوان “روش های کسب سود در بورس با شناخت انواع سهام” نوشته است که توصیه میکنیم حتماً آنرا بخوانید.

تنوع بخشی سهام

شما به جای اینکه کل پرتفولیوی خود را به یک یا دو نوع سهام اختصاص دهید، می توانید ریسک خود را به مجموعه ای از اوراق بهادار، بسته به اینکه تا چه میزان و چه مدت می خواهید به سرمایه گذاری ادامه دهید منتقل کنید. متنوع کردن سرمایه این حسن را دارد که اگر یک نوع سرمایه گذاری با شکست مواجه شد سایر سرمایه گذاری هایتان ممکن است با موفقیت رو به رو شود و ضرر را پوشش دهد. تعیین نحوه ی متنوع سازی در سرمایه گذاری نیاز به مهارت قابل توجهی دارد. زیرا سطح تنوع سرمایه بسته به میزان ریسکی دارد که شما متحمل می شوید.

سود مرکب

شیوه ترکیبی سرمایه گذاری بدین گونه است که شما هر درآمدی را که از طریق پس انداز و سرمایه گذاری های دیگر کسب می کنید، مجدداً سرمایه گذاری کنید. هرچه زمان این سرمایه گذاری مجدد بیشتر باشد سود بیشتری عایدتان می گردد.

تجزیه ی سهام (متقاعد کردن دیگران به خرید سهم)

وقتی شرکتی تجزیه سهام دو به یک را اعلام می کند به این معنی است که قیمت سهام این شرکت به نصف ارزش آن می رسد. اما تعداد سهامی که شما صاحب آن هستید دو برابر شده است. دلایل مهمی برای تجزیه سهام وجود دارد. برای مثال شرکت برکشایرهاتاوی متعلق به وارن بافت را در نظر بگیرید. سهام این شرکت به قیمت هر سهم هفتاد هزار دلار دادو ستد می شد. این رقم، رقم بالایی است و اکثر مردم قدرت خرید این سهم را ندارند. بنابراین این شرکت می تواند با تجزیه سهام قدرت خرید مردم را بالا ببرد.

عرضه اولیه اوراق بهادار

سهامی که برای اولین بار به عموم افراد فروخته می شود عرضه اولیه اوراق بهادار یا IPO نام دارد. بزرگترین مزیت عرضه عمومی سهام این است که امکان جمع آوری سرمایه برای آن شرکت فراهم می شود.

درک قیمت سهام

قیمت نقدی همان قیمت فعلی سهام است. بهای سهام برای اغلب مردم بیشترین اهمیت را دارد. زیرا آنها با آگاهی از قیمت سهام برآورد می کنند که برای خرید سهام دقیقا چقدر باید هزینه کنند و چنانچه بخواهند سهامشان را بفروشندو چه میزان سود کسب خواهند کرد. جدول مربوط به قیمت سهم اطلاعاتی نطیر حجم معاملات یک سهم، قیمت عرضه و تقاضای سهم، ارزش بازار شرکت، میزان سهام منتشره و … را در اختیارتان قرار میدهد.

مکانیزم فعالیت کارگزاری ها

 

کارگزاران خدماتی شامل راهنمایی های سرمایه گذاری، انجام معاملات و تحقیقات، خدمات بانکی و آموزش مهارت های لازم برای خرید و فروش سهام، اوراق قرضه، صندوق های سرمایه گذاری مشترک  و … ارائه می دهند. این کارگزاران علاوه بر راهنمایی و مشورت شخصا کلیه سفارش ها و تقاضاهای شما را اجرا می کنند و به همین دلیل در هر معامله کارمزد جداگانه ای نیز دریافت می کنند. کارگزاران سهام اساساً کارمزدشان را برای مدیریت موجودی شما و اطلاعاتی که در اختیارتان قرار می دهند دریافت می کنند.

انواع سفارش های شما به حساب کارگزاری

سفارش به قیمت بازار: اجرای سریع، اما نه به بهترین قیمت. سریع ترین و ساده ترین نوع سفارش، سفارش به قیمت بازار است. برای مثال قیمت کنونی سهام یک شرکت ۲۰ دلار و چنانچه شما همین حالا قصد خرید سهام این شرکت را داشته باشید، باید به ازای هر سهم این مبلغ را هزینه کنید. وقتی بهای سهام را به همان نرخ اعلام شده و پرداخت کردید سفارشتان به سرعت اجرا می شود.

سفارش به قیمت معین: اجرای کندتر، با قیمت رقابتی. نوع دیگری از سفارش، سفارش به قیمت معین است که کمی پیچیده است اما امکان معامله با قیمت مناسب تر را برای شما فراهم می کند. مزیت این نوع سفارش این است که شما می توانید قیمت خرید و فروش سهام تان را خود پیشنهاد دهید. نقطه ضعف این نوع سفارش هم این است که اجرای این نوع سفارش ها نیاز به صرف وقت زیادی دارد. در واقع اگر قیمت پیشنهادی شما خیلی زیاد یا خیلی کم باشد این سفارش ها اجرا نخواهد شد.

سفارش جلوگیری از زیان: محافظ شما در برابر بحران های مالی هدف این نوع سفارش حمایت از منافع شما در صورت خوب بودن وضعیت سهام و یا کاهش ضررهایتان در صورت بد بودن وضعیت سهام می باشد. سفارش جلوگیری از زیان کارگزارتان را وادار می کند که دستور فروش سهام شما را به قیمت دلخواه شما بدهد.

*نکته: بهترین زمان برای سفارش دادن ۱۰ صبح است و دلیل آن هم این است که دلالان حرفه ای و سرمایه گذاران نهادی اغلب در این زمان از موجودی شان برای هدایت قیمت ها در جهت دلخواه استفاده می کنند.

[irp posts=”34650″ name=”خلاصه کتاب جعبه ابزار بورس | ابزارهای سرمایه گذاری در بورس”]

انواع استراتژی های سرمایه گذاری (اگر می خواهید به تدریج سود کسب کنید)

 

خرید – نگهداری؛ محبوب ترین استراتژی سرمایه گذاران

حسن این استراتژی در این است که شما سهام را می خرید و شاهد افزایش قیمت آن خواهید شد بدون آنکه پیوسته نگران قیمت های روزانه سهام باشید.

استراتژی خرید در افت قیمت؛ روشی بدیع در خرید و فروش

در این استراتژی وقتی یک سهم کاهش می یابد، مخصوصا وقتی مطمئن هستید این افت قیمت موقتی است سهام بیشتری خریداری می کنید و چون معمولا روند کلی بورس سهام رو به رشد است لذا ارزش سهام که به قیمت پایین خریداری کرده اید حتما افزایش خواهد یافت.

بزخری؛ پیدا کردن سهام ارزان از میان سهم های بی مشتری

حرفه ای ها دائما در بورس در جست و جوی یافتن سهام بی ارزش و بی مشتری هستند. از آنجایی که گاهی اوقات سال ها طول می کشد تا قیمت سهام بدون مشتری افزایش یابد لذا شما باید صبور باشید.

رویکردی نظام مند برای خرید سهام

 

شما می توانید به جای اینکه هر وقت پول اضافی گیرتان آمد سهام بخرید، با میانگین گیری بر اساس یک قاعده ی ثابت اقدام به خرید سهام بکنید.

سرمایه گذاری ارزشی؛ خرید سهام شرکت های ممتاز به قیمت ارزان

سرمایه گذاران ارزشی اساساً از تحلیل های بنیادی برای انتخاب سهم های مرغوب استفاده کنند. قیمت سهام این شرکت ها در مقایسه با ارزش واقعی شان مفت است.

کانسلیم؛ شیوه ای منضبظ در انتخاب سهم

این الگو که توسط ویلیان اونیل طراحی شده است ترکیبی از دو شیوه ی تحلیل بنیادی و تحلیل فنی است. اگر می خواهید مطالب بیشتری در مورد روش کانسلیم بدانید توصیه می شود خلاصه کتاب کانسلیم را مطالعه بفرمایید.

استراتژی های سرمایه گذاری اگر می خواهید به سرعت سود کسب کنید

 

استراتژی های زیر نمونه هایی از استراتژی هایی است که توسط معامله گران که به سرعت و با استفاده از قیمت های ناپایدار سهام سود کسب می کنند به کار گرفته می شود.

داد و ستد روزانه؛ خرید و فروش سهام در چند دقیقه

خرید و فروش روزانه ی سهام یک استراتژی خرید و فروش است که می توان از طریق آن دائماً اقدام به داد و ستد کرد. با استفاده از تحلیل فنی، دلالان سعی می کنند پیش بینی کنند که قیمت یک سهم در آینده(نزدیک) تا چه میزان افزایش خواهد یافت و طبیعتا بر همان اساس داد و ستد می کنند.

فروش استقراضی؛ عکس استراتژی خرید-نگهداری

در این شیوه شما به جای خرید سهام باقیمت پایین برعکس عمل می کنید. وقتی ارزش سهام تان به طور ناگهانی افزایش یافت سریعا سهام را به صورت استقراضی می فروشید و مجددا به قیمت پایین تر خرید می کنید که این روش ریسک زیادی دارد.

معرفی تحلیل بنیادی

 

دو روش مهم انتخاب سهام برای اغلب افراد استفاده از تحلیل بنیادی و تکنیکال می باشد.

این اساس تحلیل بنیادی است: مطالعه و بررسی ارزش شرکت جهت تعیین ارزش سرمایه گذاری در آن. این نوع تحلیل شامل بررسی عواملی از دارایی های شرکت، درآمد شرکت، مدیران و دست اندرکاران شرکت، رقابت و نوع کسب و کار شرکت و میزان دیون آن شرکت می باشد. نخستین مسئله ای که هر سرمایه گذار در تحلیل بنیادی باید حل کند، انتخاب صنعت مناسب است. پس از آن باید شرکت هایی را از آن صنعت برای سرمایه گذاری انتخاب کرد که نسبت به رقبایشان سودآوری بیشتری دارند. برای شناخت دقیق شرکتی که می خواهید در آن سرمایه گذاری کنید باید ترازنامه ی آن شرکت را بررسی کنید. اقلام مهم ترازنامه شامل دارایی های شرکت، بدهی های شرکت و حقوق صاحبان سهام می شود.

سرمایه گذارانی که با استفاده از تحلیل بنیادی اقدام به خرید سهام شرکت ها می کنند، شیوه های متفاوتی برای گلچین کردن سهام به کار می گیرند. به برخی از رایج ترین این شیوه ها می پردازیم:

صورت حساب سود و زیان (نحوه پول درآوردن شرکت ها)

این گزارش اطلاعات گران بهایی راجع به میزان فروش، هزینه ها، مخارج و عایدی شرکت در اختیار شما قرار می دهد که این اطلاعات برای ارزیابی وضعیت سودآوری شرکت بسیار مفید می باشد.

سود حاصل از هر سهم (تعیین قدرت درآمدزایی شرکت)

اگر شرکتی سودآوری نداشته باشد، بلافاصله ارزش سهامش سقوط خواهد کرد. اینجاست که میزان سود سهام شرکت اهمیت می یابد. شما می توانید با تقسیم میزان سود شرکت پس از کسر مالیات بر سهام منتشره شرکت میزان سود هر سهم را محاسبه کنید.

بررسی نسبت های مالی

با بررسی نسبت های مالی شرکت از جمله نسبت قیمت هر سهم به سود هر سهم (P/E)، نسبت قیمت به رشد سود (PEG)، نسبت قیمت به فروش (PS)، بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) و سایر نسبت های مالی می توان تا حد زیادی اوضاع مالی شرکت را مورد ارزیابی قرار داد.

معایب تحلیل بنیادی

در تحلیل بنیادی شما باید بر اساس آمارهای ارائه شده ی شرکت ها تصمیم گیری کنید. اگر شرکتی آمار و ارقام دقیقی به شما ارائه نکند، ممکن است پیش بینی ها درست از آب درنیاید و شما را گمراه کند. مشکل دیگر تحلیل بنیادی این است که استنباط های شما از میزان درآمد هر شرکت مبتنی بر حدس و گمان است نه بر اساس واقعیت، لذا امکان اثبات آن وجود ندارد. علاوه بر این ها، تحلیل بنیادی سهام شرکت ها، عوامل روان شناختی تأثیرگذار بر قیمت سهام را در نظر نمی گیرد و عیب دیگر تحلیل بنیادی این است که این نوع تجزیه و تحلیل بسیار وقت گیر است.

تحلیل تکنیکی (فنی)

 

تحلیل تکنیکال مبتنی بر نمودارهای سهام است. با بررسی نمودار سهام می توانید اطلاعاتی درباره ی روند آینده بازار سهام و اینکه چه زمانی اقدام به خرید و فروش سهام کنید به دست آورید. یکی از دلایل اصلی بررسی نمودارهای سهام، جلوگیری از احساساتی عمل کردن در تصمیم گیری ها است. به چند ابزار از مهم ترین ابزارهای تحلیل تکنیکی اشاره می کنیم:

نمودار خطی: قیمت پایانی هر سهم را طی دوره ای خاص نشان می دهد و در این نمودار یک خط نقاط قیمت را به هم متصل می کند.

نمودار میله ای: نمودارهای میله ای معمولا به کار سرمایه گذارانی می آید که می خواهند برای کوتاه مدت سرمایه گذاری کنند.

نمودار شمعی: این نمودارها دامنه تعییرات قیمت آغازین و اختتامی هر سهم که طی یک دوره به کار رفته را نشان می دهد.

خطوط روند: هر خط روند صرفا نشان دهنده ی سیر پیشرفت سهام طی یک دوره زمانی خاص است. معمولا سیر نوسان سهام همیشه در یک جهت نیست. به همین دلیل ترسیم نمودار برای نشان دادن سیر حرکت سهم از اهمیت زیادی برخوردار است.

حمایت و مقاومت: سطح حمایتی قیمتی است که قیمت یک سهم کم تر می شود یا موجب یکنواخت شدن مسیر قیمت سهام و یا معکوس شدن روند سهام می شود. بنابراین تقاضای یک سهم باید انقدر قوی باشد که بتواند از افت بیشتر رهایی یابد. سطح مقاومتی سطحی است که در آن قیمت یک نوع سهم از افزایش بیشتر منصرف می شود و یا در جهت معکوس یا سیر یکنواخت حرکت می کند و این همان قیمتی است که در آن اکثر سرمایه گذاران، بنا به دلایل خاص اقدام به فروش می کنند.

معایب تحلیل تکنیکال

از معایب تحلیل فنی می توان به این مسئله اشاره کرد که خواندن درست و دقیق علامت ها و نمودارها در این تحلیل بسیار سخت است. بیشتر سرمایه گذاران با کاربرد زیاد شاخص های نمودار بیشتر دچار ابهام می شوند.

[irp posts=”33248″ name=”خلاصه کتاب روانشناسی سرمایه گذاری | روانشناسی بازار در بورس”]

روان شناسی سهام؛ آشنایی با تحلیل انتظارات

 

تحلیل انتظارات به مفهوم بررسی متغیرهای روانشناختی جهت شناخت جو حاکم بر بازار می باشد. لذا دانستن این نکته که تب بازار در کجا متمرکز شده است، به شما در سرمایه گذاری تان کمک می کند. وقتی در بازار سهام سرمایه گذاری می کنید باید به تمام عواملی که ممکن است بر قیمت سهام تأثیر بگذارد توجه کنید. با شناخت این عوامل می توانید سرمایه خود را بهتر مدیریت کنید. متغیرهایی مثل شاخص دلار، نماگرهای اقتصادی (وضعیت اشتغال، تولید ناخالص ملی، صادرات و واردات و …) و سیاست های دولت از جمله این عوامل بیرونی بازار سهام است که توجه به آن ها می تواند باعث شود که سرمایه گذاری بهتر و موفق تری داشته باشید.

اشتباهات رایج سرمایه گذاران که منجر به ضررشان می شود:

  • سهام زیان آور را نمی فروشند
  • می گذارند سهام سودآور زیان ده شود
  • بیش از حد احساساتی عمل می کنند
  • همه پول خود را در یک یا دو سهم سرمایه گذاری می کنند
  • نتوانسته اند هم مقرراتی باشند هم انعطاف پذیر
  • از اشتباهات درس نمی گیرند
  • تابع جمع می شوند
  • حرف کسانی را گوش می دهند که نباید گوش دهند

جمع بندی

 

 قبل از خرید اولین سهام باید بدانید که می خواهید در جایی سرمایه گذاری کنید که افراد چیره دستی در آن وجود دارند که می خواهند به هر نحو که شده پول شما را صاحب شوند. پس اگر قصد سرمایه گذاری در بازار سهام را دارید باید بتوانید اطلاعات لازم را برای مبارزه در این میدان آماده کنید. ریسک و مزایای سرمایه گذاری در بازار سهام را به دقت ارزیابی کنید و برای موفق شدن سعی کنید آگاه تر و انعطاف پذیرتر از سایر سرمایه گذاران قدم در راه سرمایه گذاری در بورس بگذارید.

مؤلف: مایکل سینسر

مترجم: مهدی خادمی گراشی