خلاصه کتاب کیش و مات | اسرار روانشناسی موفقیت در معاملات بورس

برای موفقیت در بازار بورس، این مسئله که قادر باشید که با توجه به علاقه خود عمل کنید از پیدا کردن روش های تکنیکی بسیار مهم تر است. مطمئنا همه ما خواستار سودهای هنگفت در معامله هستیم، ولی آنچه که باید همه ما به یاد داشته باشیم این است که ما قادر به کنترل آنچه در بازار رخ می دهد نیستیم. بنابراین باید برای رویایی با نتایج عملکرد بازار آماده باشیم. این کتاب به ۳ بخش تقسیم شده است: بخش اول با عنوان مهارت هایی که نیاز دارید، شامل تمامی مهارت هایی است که برای موفقیت در دنیای معاملات باید داشته باشید می شود. بخش دوم با عنوان مهارت هایی که احتیاج ندارید می باشد. سومین و آخرین بخش کتاب با عنوان چگونه خود را اصلاح کنید، متشکل از ایده هایی هستند که در اصل در سال های بسیار پیش توسط دکتر ماکسول مالتز ارائه داده شده است. این بخش شامل تمرین گام به گام برای آموزش چگونگی عملکرد بر اساس «به صلاح خود عمل کردن» و برخورد با جوانب احساسی معامله می باشد.

★ مهارت هایی که به آن احتیاج دارید

تعیین و مشخص کردن اهداف واقع بینانه: هنگامی که ما هدفی را به وضوح در ذهن تحت نظر داریم، ضمیر ناخودآگاه ما با تمام توان در دستیابی به آن هدف ما را یاری می کند. هدفی که برای خود مشخص می کنیم باید ۳ خصوصیت داشته باشد:

✘ هدفتان باید واقع بینانه باشد

✘ هدف شما باید قابل دسترسی و دست یافتنی باشد

✘ هدفتان باید قابل اندازه گیری باشد

یاد بگیرید که ضرر کردن را دوست داشته باشید: اگر می خواهید یک معامله گر حرفه ای باشید، مجبورید یاد بگیرید که ضرر کردن را دوست داشته باشید. هنگام زیان باید درک کنید که از یک معامله زیان ده بلافاصله پس از تشخیص وجود آن باید خارج شد، در این صورت است که می توانید خود را از اضطراب معاملات زیان ده فارغ سازید.

زمان هیچ ارتباطی با پول ندارد: برای بسیاری از افراد امکان سود کردن و یا ضرر کردن در مدت کوتاه، تجربه ای است که هیچ گاه با آن مواجه نخواهند شد ولی برای یک معامله گر این مسئله تبدیل به تجربه ای روزمره می شود. برای تبدیل شدن به یک معامله گر موفق شما قطعا باید به این مسئله عادت کنید. مورد بعد اینکه فقط به خاطر اینکه بازار در دو دقیقه به شما هزار دلار سود رسانده است دلیل بر این نمی شود که همچنان به این روند ادامه دهد. بازار ملزم به انجام هیچ کاری برای شما نیست.

انعطاف پذیر باشید: هیچ گاه در مورد یک سهم احساساتی نشوید. داشتن احساس به یک سهم قابلیت انعطاف شما را برای خارج شدن از معامله از بین می برد. هنگام یک معامله زیان ده به این فکر کنید که اگر از معامله ضررده خارج نشوید، این معامله سودهای گذشته و آینده شما را از بین خواهد برد. هر چه منعطف تر باشید، معاملات سودآور بیشتری خواهید داشت.

آیا شما لایق پول درآوردن هستید؟ : تصویری که ما از خود در ضمیر ناخودآگاه مان داریم، تصویر خودساخته است. این تصویر خود ساخته تمام آنچه را که در زندگی انجام میدهیم کنترل می کند. برای اینکه عملکرد موفقی در بازار سهام داشته باشید، باید تصویری که از خود در ذهن دارید در قالب شخصی باشد که لیاقت پول درآوردن در محیط بازار سهام را دارد. اگر این تصویری نیست که در حال حاضر از خود در ذهن دارید یا اگر تصویر خودساخته ای مبنی بر درست نبودن سود کردن در زمان کوتاه را از خود دارید، باید آن را تغییر دهید.

قوانین معامله را رعایت کنید: اگر تصمیم بگیرید بدون هیچ قانونی معامله کنید، هیچ گاه موفق نمیشوید. قوانین به شما کمک می کند که در مورد معاملات خود قاطعانه تصمیم بگیرید.

عملکرد بی عیب و نقص: عملکرد بی عیب و نقص به معنی داشتن یک معامله کامل نیست بلکه به معنی توانایی در عملکرد بدون درنگ در مورد فرصت هایی است که در بازار ایجاد می شود. برای بالابردن این توانایی بهترین راه تمرین از طریق انجام معاملات مجازی(بدون پول واقعی) است.

استفاده از stop order: استفاده از stop order برای محافظت از معاملات به شما اجازه می دهد، در معاملاتتان کمتر درگیر احساسات شوید. نداشتن stop order باعث می شود یک معامله زیان ده، تبدیل به یک معامله زیان ده بزرگ شود. علاوه بر توقف زیان معاملات ضررده، دریابی stop orderها برای تثبیت سود به دست آمده در معامله کارایی دارد.

نحوه برخورد با بازار در حال نوسان: بازار همواره در حال حرکت است. مهم ترین چیزی که شما می توانید فرابگیرید این است که باید تصمیماتتان در مورد ورود به بازار و خروج از آن بر اساس نحوه حرکت بازار اتخاذ شود.

بازنده یا برنده فعالی باشید: stop orderهای خود را ردیابی کنید تا سود را تثبیت کنید، هنگامی که به محدوده انتظار خود از بازار نزدیک می شوید سعی کنید موقعیت را کاملا تحت کنترل داشته باشید و مواردی از این قبیل. همیشه برنامه داشته باشید و دست روی دست نگذارید.

معاملات کاغذی پس از یک ضرر: وقتی در یک معامله ضرر می کنیم و پول خود را از دست می دهیم، در ضمیر ناخودآگاه با ناامیدی در پی راهی برای بازیابی هرچه سریعتر پول هستیم. این طرز فکر باعث می شود در معامله بعدی هم موفق عمل نکنیم و نتیجه این می شود که دو معامله زیان ده پشت سرهم داشته باشیم. پیشنهاد ما این است که بعد از معامله ضررده معامله بعدی را به صورت کاغذی انجام دهید. این کار باعث می شود معامله ناموفق خود را فراموش کرده و با تفکر بهتر برای معاملات بعدی واقعی آماده شوید.

خود را اصلاح کنید: برای این کار لازم است ترس از اشتباه کردن را از خود دور کنید و به سادگی بپذیرید شما تنها شخصی هستید که مسئول نتایج اعمالتان هستید. با خودتان صادق باشیدو نتایج معاملات خود را بپذیرید. ملامت کردن بازار، کارگزاران و… تنها موجب تأخیر در اصلاح شما خواهد شد.

★ مهارت هایی که به آنها نیاز ندارید

✔ بدترین اشتباهی که می توانید انجام دهید: برای موفق بودن در بازار سهام باید مطابق یکسری قوانین خودساخته عمل کنیم. مطمئنا در طول مدت فعالیت در بازار سهام، زمانی خواهد رسید که وسوسه شوید و قوانین خود را نادیده بگیرید. لازم است بدانید این اشتباه تا چه حد بزرگ است، به خصوص اگر از این کار نتیجه مثبت بگیرید و سود کنید. پول درآوردن با قانون شکنی ممکن است برای مدتی سودآور باشد ولی پس از آن به راحتی شما را وادار خواهد کرد که دوباره قوانین تان را زیر پا بگذارید.

✔ درآمد حاصل از معامله کردن: منشأ معاملات انتقام جویانه برای جبران ضرر، فقط و فقط از یک نکته می باشد و آن ملامت بازار به خاطر ضررهایتان می باشد. بازار شما را مجبور نکرده که ضرر کنید. وقتی که از بازار عصبانی هستید و سعی کنید با روشی انتقام جویانه ضررهای خود را برگردانید، فقط در حال انجام اشتباهاتی هستید که منجر به از دست دادن سرمایه تان می شود. تلاش برای جبران ضررهای یک معامله در معامله بعدی بی معنی است.

✔ آرزو کردن و امیدوار بودن: امیدواری و آرزومندی برای این که بازار آنچه را که ما به آن علاقه مندیم انجام دهد بسیار مضر است. بسیاری از مواقع این مسئله مارا فلج می سازد و علت وقوع چنین چیزی این است که بازار مطابق میل ما عمل نمی کند.

✔ اضافه کرن به حد نهایی ضرر در یک معامله: به حداقل رسانده ریسک صد برابر مهم تر از انجام معاملات سودآور است. هیچ چیزی به اندازه اینکه به حد نهایی ضرر در موقعیت های زیان ده خود اضافه کنید، ریسک معاملات شما را بیشتر نمی کند.

✔ حرص و طمع: ریشه طمع در این اعتقاد است که هیچ چیز کافی نیست و شخص طماع هیچ گاه ارضا نمی شود. علت اینکه افراد در بازار سهام دچار حرص و طمع می شوند این است که عواملی به غیر از عوامل مؤثر در بازار را در نظر می گیرند. طمع باعث می شود خواهان چیزی زیادتر از آنچه که بازار به شما عرضه می کند باشید و نهایتا نتوانید به نفع خود عمل کنید.

✔ ترس: ترس زمانی به وجود می آید که ما بر روی معاملات زیان ده و اشتباهات خود تمرکز کنیم. هنگامی که ما با ترس معامله می کنیم به آسانی از بعضی چیزها چشم پوشی می کنیم. اگر معامله گری بترسد، ترس او از زیان کردن موجب خواهد شد که ناخودآگاه بر روی آنچه بازار می تواند به او زیان وارد کند متمرکز شود. او بدون توجه به مقدار سود بالقوه باقیمانده در بازار زودتر از موعد بازار را ترک می کند. برای جلوگیری از این موضوع باید سعی کنید بدون ترس معامله کنید و برای انجام معامله بدون ترس باید کاملا به خود اطمینان داشته باشید که همیشه به صلاح خود عمل کنید.

✰ چگونه خود را اصلاح کنیم؟

سایکو – سایبرنتیک چیست و چگونه می تواند شما را در زندگی و کسب و کار یاری کند؟

علم سایکو – سایبرنتیک سیستمی از اطلاعات است که به شما این امکان را می دهد که تغییراتی قابل پیش بینی و صحیح در چگونگی تفکر، احساس، عملکرد و مقدار موفقیت و لذتی که از زندگی به دست می آورید را اعمال نمایید. این علم به شما کمک می کند تا تصویر خودساخته قوی و مثبتی از خود بسازید، یادبگیرید که چگونه آرام باشید و آرام بمانید، بدانید که چگونه با خشم کنار بیایید و … . علم سایکو – سایبرنتیک بر اساس اطلاعات علمی از این که مغز انسان و سیستم اعصاب چگونه برای تولید فکر و رفتار انسانی با یکدیگر کار می کنند، بنیان نهاده شده است. ضمیر ناخودآگاه ما در حقیقت یک مکانیزم خودکار هدف یاب می باشد به عبارت دیگر سیستم هدایت کننده خودکار انسانی است و علم سایکوسایبرنتیک، علم بررسی این سیستم هدایت کننده خودکار انسانی است.

دکتر ماکسول مالتز کتابی به نام سایکو – سایبرنتیک نوشت که برای اولین با در سال ۱۹۶۰ به چاپ رسید. این کتاب به عنوان یکی از بهترین کتابها در زمینه روانشناسی و کمک به خود شناخته می شود. دکتر مالتز به عنوان یه جراح پلاستیک بر روی هزاران شخص اقدام به عمل جراحی کرده بود. جراحی پلاستیکی که او بر روی صورت مردم انجام می داد نه تنها باعث تغییر در ظاهر افراد می شد بلکه در بسیاری از موارد موجب پدید آمدن تغییراتی شگفت انگیز در شخصیت این افراد می شد. دکتر مالتز با تحقیق بر روی این مسئله، متوجه شد که تصویر خودساخته یا همان تصویر ذهنی هر فرد از خود در ناخودآگاه خود ساخته کلید اصلی کشف شخصیت و رفتار هر فرد است.

تصاویر ذهنی

تصویری که شما از خود ساخته اید همچنین مشخص کننده موفقیت یا عدم موفقیت شما در معامله است. اگر نتوانید به وضوح خود را در تصور به عنوان یک معامله گر موفق ببینید، هیچ گاه در واقعیت نیز معامله گری موفق نخواهید شد. مکانیزمی خودکار در درون همه ما وجود دارد. اگر ما به طور پیوسته تصویر روشن و واضحی از اهدافمان به این مکانیزم خودکار بدهیم، ضمیر ناخودآگاه ما به طور خودکار تمام لوازم رسیدن به هدف را برای ما فراهم می کند.

مکانیزم موفقیت و مکانیزم شکست

همان طور که گفته شد یک مکانیزم خودکار در درون همه انسان ها وجود دارد. اگر تصورات مثبت در ذهن داشته باشید، این مکانیزم همانند مکانیزم موفقیت عمل کرده و شما را به هدف خواهد رساند. ولی اگر منفی فکر کنید، تلاش می کند که آن تصورات منفی را به حقیقت پیوند دهد.

عفو و بخشودگی

یکی از بزرگترین مشکلاتی که در بین معامله گران وجود دارد، این است که آن ها خود را برای اشتباهاتی که در معامله انجام داده اند نمی بخشند. مهم ترین مسئله در هنگام مواجه با یک معامله زیان ده این است که به خاطر داشته باشیم، ما معاملات زیان ده خود نیستیم. معاملات زیان ده در حقیقت بخشی از معامله است. تنها راه برای موفقیت این است که خود را هنگام اشتباهات کاملا ببخشید. زیان در معاملات بخشی از اصول معامله گری است آن را بپذیرید و در هنگام اشتباه خود را ببخشید. عفو و بخشودن مفهوم کلیدی در علم سایکو – سایبرنتیک است.

✰ چگونه برای بهبود معاملات خود از تکنیک های مجسم سازی استفاده کنیم؟

با استفاده از تکنیک های مجسم سازی به صورت روزانه می توانید تصویر ذهنی خود را به سمت آنچه که می خواهید تغیییر دهید. مهم نیست که دیگران شما را چگونه می بینند؛ مهم ترین چیز آن است که شما خود را چگونه می بینید، فردی شکست خورده یا موفق. تکنیک های مجسم سازی، صدبار بهتر و مؤثرتر از قدرت ارداه برای مجبور کردن خود به تغییر کار میکند. در ادامه یک سری قوانین ذکر شده است که به هنگام استفاده از تکنیک های مجسم سازی برای بهبود تصویر ذهنی خود باید به خاطر داشته باشید:

هنگام شروع کردن به ترسیم تصویر ذهنی، در حالت آرامش باشید.

باید توجه دقیقی به جزییات تصویر ذهنی خود داشته باشید.

باید به گونه ای عمل کنید که گویی در حال حاضر همان شخصی هستید که می خواهید باشید.

هر روز حداقل یک بار به سراغ تصویر ذهنی خود بروید و ترجیحا آن را در یک ساعت معین از روز تکرار کنید.

✰ تمرین هایی برای تعیین هدف

تعیین هدف در موفق بودن شما در معاملات از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. اگر برای انجام معاملات خود هدف هایی روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه نداشته باشید، تجسم موفقیت برای شما بسیار سخت خواهدشد.

① به سینمای ذهنی خود بروید و شرایط را تا حدامکان برای خود راحت سازید و با تمرکز به قوه ی تخیل خود سعی کنید تصاویر را در چشم ذهنی خود با جزییات ببینید.

② با این تمرین می خواهیم خود را در پایان یک روز معاملاتی در حالی تصور کنیم که به اهداف واقع گرایانه خود رسیده ایم. مثلا کسب ۲۵۰ دلار درآمد در یک روز.

③ اولین چیزی که می خواهیم تجسم کنیم، روزهایی هستند که در انجام معاملات موفق بوده اید. روزهایی که توانسته اید به اهداف خود دست یابید را با جزییات هرچه بیشتر در ذهن مجسم کنید.

④ این مورد برای افرادی است که معاملات سودآور نداشته اند. به جای آن خود را در حال خروج موفقیت آمیز از معاملات سودآور کنید یا خود را در حال خروج از معاملات زیان ده بعد از اینکه متوجه شدید در این معامله سودی ندارد ببینید. ذهن شما توانایی تمایز بین یک تجربه ذهنی و یک تجربه واقعی را در صورتی که تصویر دارای جزییات کافی باشد ندارد. پس فقط لازم است زمانی را که احساس موفقیت کرده را به یاد داشته باشید.

⑤ حال می خواهیم خود را در حال رسیدن به هدف کسب درآمد ۲۵۰ دلار در روز ببینیم.

⑥ همین کارها را در روز بعد انجام دهید. یعنی خود را در پایان روز دوم، سوم و هفته تصور کنید درحالیکه درآمد ۲۵۰ دلاری را کسب کرده اید.

⑦ پس از اینکه در چشم ذهنی خود مشاهده کردید که به درآمد ۲۵۰ دلاری در روز و برای یک هفته رسیده اید، آنگاه بازگشته و به معاملات موفق خود نگاه کنید. این کار اعتماد به نفس شما را بالا می برد. برای موفقیت فقط کافی است تمرین های مجسم سازی را هر روز و حداقل به مدت ۳۰ دقیقه و در ساعت معینی از روز انجام دهید.

✰ چرا تکنیک های مجسم سازی مؤثرند؟

هر کس دارای تصویر ذهنی خودساخته است و یا به عبارتی دیگر تصویری از این که چگونه خود را می بینید، این تصویر لزوما واقعی نیست ولی بر روی رفتار شما تأثیر بسزایی دارد. هنگامی که تصویر خود ساخته خود را تغییر دهید رفتار شما نیز به سرعت و به شکلی تقریبا خودکار تغییر می یابد. همین مسئله برای معاملات در بازار سهام نیز صادق است. اگر تصور خودساخته شما مبنی بر معامله گری باشد که از کشیدن ماشه می ترسد آنگاه پول درآوردن و موفق بدن در بازار سهام برای شما غیر ممکن خواهد بود. از سوی دیگر اگر تصویر خودساخته از یک معامله گر منضبط دارید که به صلاح خود عمل می کند، همین مسئله موجب موفقیت و پول ساز شدن عملکرد شما می شود. مهارت هایی که در این کتاب می آموزید شما را یاری می دهد که تصویرتان را به گونه ای تغییر دهید که در نهایت مبدل به معامله گر مطلوب خود شوید.

نویسنده: لاری لوین

ترجمه: مهدی سوهانی دربان . هدایت مرویان مشهد