Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر
صرافی های خارجیمشاهده‌ی همه
جدیدترین مقاله‌ها

alt for image number
تحلیل روزانه انس جهانی طلا (XAU)| 29 فروردین

با توجه به تحلیل روزانه‌ی دیروز 28 فروردین انس جهانی با منطقه‌ی عرضه (مقاومت) برخورد کرده و به آن واکنش نشان داده، بنابر تحلیل ریزش طلا تا تارگت اول 2360 ادامه دار خواهد بود. منطقه‌ی تقاضای مهم همچنان سطح 2268 است. توجه داشته باشد اخبار جنگ همچنان در روند قیمتی تاثیرگذار است و روند طلا در تایم‌های بالا همچنان صعودی است.

بررسی نمودار انس جهانی طلا در تایم روزانه

مطالعه بیشتر
types-of-Cryptocurrency
انواع ارز دیجیتال چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

انواع ارز دیجیتال را می‌توان از جنبه‌های مختلف نظیر کوین، توکن، آلت کوین و ارزهای رایج به دسته‌های متفاوتی تقسیم کرد. البته خود کوین و توکن‌ها نیز می‌توانند به زیرمجوعه‌های پرایوسی کوین‌ها، توکن‌های کاربردی، توکن‌های اوراق بهادار، توکن‌های خیریه، ان اف تی‌ها، میم کوین‌ها، شت کوین‌ها، استیبل کوین‌ها و ارزهای دیجیتال ملی کشورها تقسیم شوند. در این مطلب یاد می‌گیریم که انواع ارز دیجیتال چیست و  ضمن معرفی مثال‌‌‌هایی از انواع رمز ارزها، به بررسی مزایا و معایب، تفاوت‌های بنیادین و نحوه سرمایه گذاری روی آن‌ها می‌پردازیم.

انواع ارز دیجیتال در یک نگاه

بیت کوین از زمان تولد در سال ۲۰۰۹، به یکی از دارایی‌های دیجیتال انقلابی تبدیل شده و به‌خاطر فراهم‌آوری امکان معامله همتابه‌همتا بدون نیاز به یک واسط مانند بانک، موجی از تولد دیگر رمز ارزها را به‌همراه آورده است که از فناوری بلاک چین استفاده می‌کنند. بلاکچین یک دفتر کل توزیع‌شده است که در آن، اطلاعات هر تراکنش یک «هش (یا هویت)» منحصربه‌فرد را دریافت می‌کند و سپس به انتهای این دفتر کل اضافه می‌شود.

موفقیت بیت کوین نیز تکنولوژی بلاک چین و پتانسیل آن برای تمرکززدایی و بهبود اقتصاد دیجیتال را در مرکز توجهات قرار داده است. اما باید بدانید فقط بیت کوین و دوج کوین نیستند که سروصدا کرده‌اند؛ در واقع هزاران رمز ارز دیگر نیز امروزه در بازار کریپتوکارنسی‌ها وجود دارند.

جدول انواع ارزهای دیجیتال

خلاصه‌ای از پرکاربردترین انواع کریپتوکارنسی‌ها به همراه مثال‌های محبوب آن‌ها را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

نوع ارز دیجیتال وبژگی عمومی زیر مجموعه برخی نمونه‌ها
ارزهای رایج ارزهای بزرگ و برتر (از نظر مارکت کپ) بیت کوین، اتریوم
آلت کوین‌‌ها تمام ارزها به‌غیر بیت کوین اتریوم، دوج کوین
کوین‌ها تمام ارزهایی که دارای بلاک چین اختصاصی هستند
کوین‌های بزرگ
کوین‌های کوچک
پرایوسی کوین‌ها
بیت کوین، اتریوم، دوج کوین
فلاکس، آر ویو
مونرو، زی کش
توکن‌ها ارزهایی که بلاک چین اختصاصی ندارند
توکن‌های کاربردی
توکن‌های اوراق بهادار
توکن‌های خیریه
ان اف تی‌ها
میم‌ کوین‌ها
شت کوین‌ها
استیبل کوین‌ها
ارزهای دیجیتال ملی
اتریوم، بت
پالی مث، ریل بلاکس
بیت کوین گاد، اس ام آرت آو گیوینگ
کریپتوبانکس، بورد ایپ یات کلاب
دوج کوین، ،شیبا اینو
بیت کانکت، وان کوین
تتر، بایننس دلار
ارز ملی چین و روسیه

آشنایی با مفاهیم پایه‌ای ارز دیجیتال

برای این‌که بدانید انواع ارز دیجیتال چیست، ابتدا باید نحوه کار و تفاوت‌های پایه‌ای آن‌ها آشنا شویم. رمز ارز نوعی ارز دیجیتال است که با استفاده از الگوریتم‌های رمزنگاری خود، گونه جدیدی از روش پرداخت را به ارمغان آورده است. استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری یعنی رمز ارزها هر دو عملکرد «ارز» و «سیستم حسابداری مجازی» را در خودشان دارند.

برای استفاده از رمز ارزها به یک کیف پول مخصوص به‌نام “Cryptocurrency Wallet” یا «والت رمز ارزی» نیاز دارید. این کیف پول‌ها می‌توانند به شکل یک نرم‌افزار باشند که روی کامپیوتر یا موبایل شما نصب می‌شوند و از طریق آن‌ها می‌توانید کلیدهای رمزگذاری خود را ذخیره کنید. در واقع این کلیدها هستند که با اتصال به رمز ارزها، هویت شما را به‌عنوان مالک و دارنده تایید می‌کنند.

بنابراین، عبارت “Crypto” در کلمه “Cryptocurrency” به تکنیک رمزنگاری اشاره دارد که امکان ساخت و پردازش دارایی‌های دیجیتال را فراهم می‌کند. در کنار این خصیصه مهم «کریپتویی»، ویژگی متداول غیر متمرکز ماندن هم وجود دارد؛ رمز ارزها عموما توسط تیمی توسعه یافته‌اند که مکانیزم‌هایی را برای ساخت (غالبا، البته نه همیشه، از طریق فرآیندی به‌نام ماینینگ و استخراج) و دیگر موارد مربوط به کنترل آن‌ها ایجاد کرده‌اند.

ظهور اولین رمز ارز بازار: بیت کوین

بیت کوین رمز ارزی است که دنیا را با مفهوم پول دیجیتال آشنا کرد. این ارز دیجیتال به‌عنوان یک شبکه همتابه‌همتای غیر متمرکز برای ارسال پول در سراسر جهان به دور از موانع سیستم‌های بانکی سنتی، در سال ۲۰۰۹ توسط سازنده‌ای ناشناس ملقب به ساتوشی ناکاموتو ساخته شد.

بیت کوین اولین رمز ارزی بود که توانست محبوبیت و پذیرش گسترده‌ای را بین عموم مردم به‌دست آورد و به ارزشمندترین دارایی در بازار کریپتو تبدیل شود. این ارز دیجیتال که از سوی بسیاری از افراد لقب «طلای دیجیتال» را گرفته است، هم به‌عنوان یک دارایی برای سرمایه‌گذاری و هم دارایی جهت ذخیره ارزش محبوبیت دارد. فروشگاه‌های مختلفی نیز تا به امروز بیت کوین را به‌عنوان روشی برای پرداخت هزینه کالاها و خدمات خود پذیرفته‌اند.

انواع ارز دیجیتال چیست؟

تا اینجا با مفاهیم پایه‌ای ارز دیجیتال آشنا شدیم. با مطالعه این بخش، نه‌تنها به‌خوبی یاد می‌گیرید که انواع ارز دیجیتال چیست، بلکه اگر تریدر حرفه‌ای باشید نیز راهنمای خوبی در اختیار دارید تا به کمک آن بتوانید به‌دنبال شناسایی بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری باشید که در انتهای همین مطلب به آن اشاره کرده‌ایم.

دقت داشته باشید که برخی از رمز ارزها به‌خاطر گستردگی ویژگی‌هایشان می‌توانند در دسته‌های مختلفی قرار بگیرند. مثلا ارز دیجیتالی نظیر اتریوم می‌تواند در گروه‌های ارزهای رایج، کوین‌ها، توکن‌های کاربردی، آلت کوین‌ها و دیگر موارد قرار بگیرد.

ارزهای رایج در انواع ارز دیجیتال چیست؟

ارزهای بزرگ و محبوب را می‌توان در فهرست زیر که بر اساس اطلاعات وب‌سایت کوین مارکت کپ تنظیم شده، خلاصه کرد:

  • بیت کوین (BTC): هدف اصلی بیت کوین به‌عنوان بزرگترین ارز دیجیتال بازار، تامین امنیت و تمرکززدایی است که با داشتن محدودیت عرضه حداکثری ۲۱ میلیون واحدی، آن را به گزینه‌ای مطلوب برای سرمایه‌گذاری بلند مدت تبدیل می‌کند.
  • اتریوم (ETH): اتر ارز دیجیتالی است که روی بلاکچین اتریوم فعالیت می‌کند. مشابه بیت کوین، اتر نیز بلاک چین اختصاصی خود را دارد، اما بر خلاف آن، دارای محدودیت عرضه حداکثری نیست؛ از نظر تئوری، بی‌نهایت ارز ETH قابل تولید است. این شبکه از قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیر متمرکز پشتیبانی می‌کند.
  • تتر (USDT): تتر نوعی استیبل کوین است که با اتصال به یک دارایی خارجی، نوسان قیمت بسیار جزئی دارد. هر واحد رمز ارز USDT معادل ۱ دلار آمریکاست که به همین خاطر، نوسان قیمت مشابه دیگر ارزها نظیر بیت کوین و اتریوم را ندارد. بر خلاف دیگر ارزها، تتر عموما برای سرمایه‌گذاری و کسب سود استفاده نمی‌شود و کاربردهای دیگری نظیر حفظ ارزش سرمایه و واسط تبادل را دارد.
  • بایننس کوین (BNB): بایننس کوین ارز دیجیتال اختصاصی صرافی بایننس است. در صورت استفاده از ارز BNB برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها، معاملات شما در این پلتفرم مشمول تخفیف می‌شوند. برای تضمین حفظ ارزشمندی این رمز ارز، صرافی بایننس به‌صورت دوره‌ای عملیات توکن سوزی (Token Burning) را برای آن اجرایی می‌کند.
  • سولانا (SOL): ارز SOL کوین بومی شبکه سولانا است که عملکردی مشابه بیت کوین و اتریوم دارد. شبکه سولانا به‌دلیل توانایی پردازش ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه، جزو پرسرعت‌ترین بلاک چین‌ها محسوب می‌شود که باعث جلب توجه سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان شده است.
۵ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار در سایت کوین مارکت کپ
تصویر ارزهای رایج در وب‌سایت کوین مارکت کپ

مزایا و معایب ارزهای رایج

بالاتر گفتیم که انواع ارز دیجیتال چیست اما اشاره‌ای به نقاط قوت و ضعف ارزهای رایج نکردیم. به‌خاطر وجود سابقه نسبتا طولانی، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال به‌خوبی روی چارت‌های این دسته از رمز ارزها قابل اعمال هستند و بازار معامله آتی آن‌ها نیز نقدینگی نسبتا بالایی دارد. مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال رایج عبارتند از:

  • دسترسی و نقدینگی بالا
  • بازده سود مناسب
  • نوسان کمتر نسبت به ارزهای جدید
  • پذیرش بیشتر از سوی جامعه
  • وجود ETFها برای بیت کوین که هموارکننده راه برای دیگر ارزهاست
  • توجه بیشتر قانون‌گذاران به ارزهای بزرگ (مانند ریپل و ماجراهای شکایت SEC آمریکا)
  • احتمال کلاهبرداری و سودجویی به‌دلیل شناخته‌تر بودن

آلت کوین‌ها

به تمام ارزهای دیجیتال به‌غیر از بیت کوین، آلت کوین گفته می‌شود. واژه “Altcoin” از ترکیب دو کلمه “Alternative” و “Coin” به‌معنای «کوین جایگزین» ساخته شده است. اولین آلت کوین بازار با نام نیم کوین (Namecoin) در سال ۲۰۱۱ وارد بازار شد و پس از آن، لایت کوین (Litecoin) با لقب «نقره دیجیتال» بین تریدرها محبوبیت یافت. هر دوی این رمز ارزها به‌دنبال بهبود ویژگی‌های بیت کوین نظیر سرعت پایین تایید تراکنش‌ها و کمبود حریم خصوصی بودند، اما به مرور زمان رمز ارزهای جدید با اهداف متفاوت متولد شدند.

مثال‌هایی از آلت کوین‌ها به غیر از اتریوم، تتر، سولانا و بایننس کوین که در بخش قبل معرفی کردیم، شامل موارد زیر هستند:

  • ریپل (XRP): ریپل یک سیستم پرداخت بین‌المللی است که در سال ۲۰۱۲ ساخته شد. این شبکه از مکانیزم اجماع اختصاصی خود به‌نام “XRP Ledger Consensus Protocol” استفاده می‌کند که با مکانیزم‌های اجماع متداول اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) تفاوت دارد. در حال حاضر در فروردین ماه ۱۴۰۳، ریپل در جایگاه ششم رمز ارزهای برتر از نظر حجم بازار قرار دارد.
  • لایت کوین (LTC): لایت کوین رمز ارزی است که در سال ۲۰۱۱ طی فورکی از شبکه بیت کوین راه‌اندازی شد. به عبارتی، این شبکه با استفاده از سورس کدهای شبکه بیت کوین توسعه یافته است. این ارز دیجیتال در حال حاضر رتبه ۲۰ام رمز ارزهای برتر بازار را در اختیار دارد.
  • کاردانو (ADA): کاردانو شبکه بلاکچینی است که با مکانیزم اجماع اختصاصی خود به‌نام اوروبوروس (Ouroboros) کار می‌کند. چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، یکی از پنج عضو بنیان‌گذار اتریوم، از هم‌بنیان‌گذاران کاردانو است که پس از اختلاف بر سر ادامه مسیر اتریوم، این گروه را با هدف بزرگتری ترک کرد. بسیاری کاردانو را قاتل اتریوم می‌دانند.
  • پولکادات (DOT): پولکادات خودش را پروتکل بلاکچینی نسل بعدی معرفی کرده است که هدف آن، اتصال بلاک چین‌های تخصصی به یک شبکه واحد است. سرعت و مقیاس‌پذیری بالا نیز از دیگر ویژگی‌های پولکادات هستند که با استفاده از معماری بلاک چین‌های موازی معروف به پاراچین‌ها (Parachains) به‌دست می‌آیند. پاراچین‌ها بخش بزرگی از بار پردازشی را از دوش شبکه اصلی برمی‌دارند.
  • آوالانچ (AVAX): اولانچ یک پلتفرم بلاکچینی متن باز است که بر اساس قراردادهای هوشمند کار کرده و با فراهم‌آوری ابزارها و ویژگی‌های متنوع، اجازه راه‌اندازی برنامه‌های غیر متمرکز دیفای را به توسعه‌دهندگان می‌دهد. این شبکه همچنین دارای مجموعه‌ای از ابزارها برای ساخت دارایی‌های مالی است و امکان معامله و ایجاد راه‌حل‌های مالی سطح شرکت را فراهم می‌کند.

انواع آلت کوین در ارز دیجیتال

مزایا و معایب آلت کوین‌ها

از نظر مباحث سرمایه‌گذاری و تحلیل تکنیکال، تقریبا تمام ویژگی‌های لیست قبل نیز برای آن‌ها وجود دارد، اما آلت کوین‌ها به دلیل گستردگی در فاندامنتال‌های خود، تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. به همین خاطر، هر ارز دیجیتال در این دسته باید به‌طور خاص و جداگانه بررسی شود. به‌طور کلی، مزایا و معایب آلت کوین‌ها به‌صورت زیر است:

  • توسعه با هدف رفع ضعف‌های یک ارز دیجیتال دیگر (به غیر از میم کوین‌ها و شت کوین‌ها)
  • امکان بقای بیشتر
  • انتخاب‌های بسیار متنوع برای تنوع‌بخشی به سبد سرمایه
  • ارزش بازار و محبوبیت کمتر نسبت به بیت کوین
  • نقدینگی پایین‌تر از بیت کوین
  • دشواری در تعیین کاربردهایشان
  • بسیاری از آلت کوین‌های جدید اسکم بوده یا از سمت توسعه‌دهندگان و جامعه رها شده‌اند.

کوین‌ها

به هر رمز ارزی که بلاکچین اختصاصی و مستقل خود را داشته باشد، کوین (Coin) می‌گویند. کوین‌ها در اصطلاح، ارز «بومی» (Native) شبکه خودشان محسوب می‌شوند.

از جمله محبوب‌ترین کوین‌های بزرگ و کوچک بازار ارز دیجیتال از نظر ارزش بازار شامل موارد زیر هستند:

  • بیت کوین (BTC)
  • اتریوم (ETH)
  • دوج کوین (DOGE)
  • سولانا (SOL)
  • بایننس کوین (BNB)
  • کاردانو (ADA)
  • پولکادات (DOT)
  • اولانچ (AVAX)
  • فلاکس (FLUX)
  • آر ویو (AR)

مزایا و معایب کوین‌ها در انواع ارز دیجیتال چیست؟

تمام مزایا و معایبی که برای دو گروه اول گفتیم نیز برای کوین‌ها قابل اعمال است. از دیگر مواردی که مختص کوین‌ها هستند می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • فاندامنتال‌های قوی‌تر در مقایسه با توکن‌ها
  • خرید با هدف ذخیره ارزش به‌جای سوداگری
  • پذیرش بیشتر از سوی جامعه و فروشگاه‌ها

پرایوسی کوین‌ها

پرایوسی کوین‌ها (Privacy Coins) یا ارزهای حریم خصوصی، زیرمجموعه کوین‌ها از انواع ارز دیجیتال به شمار می‌آیند. این نوع از رمز ارزها برای بهبود حریم خصوصی و ناشناسی کاربران طراحی شده‌اند. این ارزها در واقع روی یکی از تصورهای اشتباه نسبت به فناوری بلاکچین یعنی ناشناسی تمرکز دارند.

با وجودی که تراکنش‌های ارز دیجیتال هیچگونه آدرس آی‌پی یا اطلاعات شخصی کاربران را ثبت نمی‌کنند، اما ناشناسی در آن‌ها به‌قدری پایین است که با تحلیل داده‌ها و الگوها، به‌راحتی می‌توان درباره گیرنده یا فرستنده اطلاعات به‌دست آورد. همانطور که از نامشان پیداست، این ارزها بلاکچین اختصاصی خود را دارند.

از جمله شناخته‌شده‌ترین پرایوسی کوین‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • مونرو (XMR): مونرو که در سال ۲۰۱۴ عرضه شد، یک رمز ارز متن باز است که از ترکیب امضاهای حلقه، آدرس‌های مخفی و تراکنش‌های محرمانه برای به‌حداکثر رساندن حریم خصوصی تراکنش‌ها و دشوار کردن ردیابی آن‌ها استفاده می‌کند.
  • زی کش (ZEC): زی کش در سال ۲۰۱۶ عرضه شد. کدهای این شبکه مشابه بیت کوین هستند، اما ویژگی‌های اختیاری حریم خصوصی به‌نام زی‌کی اسنارک‌ها (zk-SNARKs) را نیز در خود دارد. بنابراین کاربران می‌توانند هم آدرس‌های شفاف را داشته باشند و هم از ویژگی زی‌کی اسنارک‌ها برای پنهان‌سازی فرستنده، گیرنده و مقدار تراکنش خود استفاده کنند.
  • دش (DASH): ارز دش نیز مشابه زی کش دارای ویژگی حریم خصوصی اختیاری است. این ارز دیجیتال دارای یک ویژگی داخلی کوین میکسینگ به‌نام PrivateSend است. این ویژگی به کاربران اجازه می‌دهد کوین‌های خود را با یکدیگر میکس و ادغام کرده و تراکنش‌هایشان را خصوصی‌تر کنند.

از جمله مزایا و معایب ارزهای حریم خصوصی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • پنهان‌سازی هویت کاربران در تراکنش‌ها
  • تامین امنیت مالی برای شرکت‌های بزرگ
  • عدم وجود یک دفتر کل عمومی که باعث جلوگیری از مشاهده جزئیات تراکنش‌ها می‌شود
  • کارمزدهای بالا برای حفظ حریم خصوصی
  • ممنوعیت استفاده و غیر قانونی بودن پرایوسی کوین‌ها در برخی از کشورها
  • احتمال انجام فعالیت‌های مجرمانه از طریق آن‌ها

توکن‌ها

تا اینجا به‌خوبی می‌دانیم که انواع ارز دیجیتال چیست و کوین‌ها نیز در این میان چه نقشی دارند. اما در ادامه باید به توکن‌ها نیز اشاره کنیم. بر خلاف کوین‌ها، توکن‌ها شبکه اختصاصی خودشان را ندارند روی یک بلاک چین دیگر میزبانی می‌شوند. از نظر فنی، به توکن‌ها ارزهای «غیر بومی» (Non-native) می‌گویند. خود توکن‌ها را نیز از جنبه‌های مختلف می‌توان به گروه‌های مختلفی تقسیم کرد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

توکن‌های کاربردی

یوتیلیتی توکن‌ها (Utility Tokens) یا توکن‌های کاربردی، عملکردی خاص را در بلاک چین اکوسیستم مربوط به خودشان انجام داده و اجازه دسترسی به ویژگی‌ها یا عملکردهای خاص نظیر دریافت پاداش رمز ارزی را به هولدرهای خود می‌دهند. توکن‌های کاربردی همچنین با جبران خدمت پردازش تراکنش‌ها یا دیگر خدمات شبکه، نقش حیاتی را در پشتیبانی از شبکه‌های بلاکچینی ایفا می‌کنند. این دسته از توکن‌ها به‌عنوان واسط تبادل جهت پرداخت هزینه کالاها و خدمات نیز کاربرد دارند.

از جمله برخی از شناخته‌شده‌ترین یوتیلیتی توکن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • فانفر (FUN): توکن FUN در قسمت‌های مختلف اکوسیستم اتریومی فان‌فر که یک کازینوی آنلاین است، کاربرد دارد. از این توکن برای پاداش‌دهی به توسعه‌دهندگان و فعالین شبکه و همچنین اجرای قراردادهای هوشمند استفاده می‌شود.
  • بیسیک اتنشن توکن یا بت (BAT): ارز BAT که توسط هم‌بنیان‌گذار مرورگر موزیلا و فایرفاکس ساخته شده است، برای بهبود امنیت، عدالت و کارایی تبلیغات دیجیتال کاربرد دارد. این رمز ارز توکن بومی مرورگر بریو (Brave) است و روی شبکه اتریوم فعالیت می‌کند.
  • اتر (ETH): از آنجایی که رمز ارز اتر برای پرداخت کارمزد تراکنش‌های ارزهای ساخته‌شده روی این شبکه، قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیر متمرکز کاربرد دارد، جزو توکن‌های کاربردی محسوب می‌شود.
  • کرونوس (CRO): کرونوس یک توکن ERC20 روی شبکه اتریوم است که برای اهداف مختلفی نظیر لاک‌آپ‌ها، معامله و پرداخت در اکوسیستم کرونوس کاربرد دارد. این رمز ارز همچنین در محصولات و خدمات صرافی Crypto.com نقش مهمی را ایفا می‌کند.
  • چین لینک (LINK): چین لینک یک شبکه اوراکلی غیر متمرکز است که اطلاعات دنیای واقعی را به بلاک چین‌ها متصل می‌کند. چین لینک از طریق اوراکل‌های خود، به قراردادهای هوشمند اجازه می‌دهد داده‌ها را از منابع معتبر دریافت کنند. از توکن LINK برای اجرای کوئری‌های داده استفاده می‌شود.

خرید و فروش توکن‌های کاربردی و سرمایه‌گذاری روی آن‌ها نیز مزایا و معایب مختص به خود را دارد از جمله:

  • انعطاف و کاربرد بیشتر
  • افزایش دسترسی‌ها به طرفداران و هولدرها
  • نوسان قیمت نسبتا بالا
  • مشکلات قانون‌گذاری
  • موفقیت در گرو عملکرد درست

توکن‌های اوراق بهادار

سکیوریتی توکن‌ها (Security Tokens) یا توکن‌های اوراق بهادار که گاهی اوقات به آن‌ها اکوئیتی توکن (Equity Token) نیز گفته می‌شود، گروه دیگری از انواع ارز دیجیتال هستند که نوعی گواهی مالکیت دیجیتال یک دارایی یا بخشی از یک دارایی در بلاک چین محسوب می‌شوند. هر دارایی در دنیای واقعی را می‌توان از طریق بلاکچین به اصلاح توکنیزه کرد. نتیجه این کار، تولید توکنی است که مالکیت دیجیتال را به هولدرهای خود می‌دهد.

توکن‌های اوراق بهادار در واقع نسخه رمز ارزی معادل سهام‌های معاملاتی هستند که بخشی از یک دارایی (یا شرکت) به چندین قسم (سهم) تقسیم شده و برای خرید در دسترس خریداران قرار می‌گیرد. مشابه معامله سهام در بورس، توکن‌های اوراق بهادار نیز باید به تایید کمیسیون بورس و اوراق بهادار برسند.

از جمله مثال‌های سکیوریتی توکن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • پالی مث (PolyMath): پالی‌مث پلتفرمی است که برای ساده‌سازی ساخت و صدور توکن‌های اوراق بهادار طراحی شده و بیش از ۵۰ میلیون دلار تحت مدیریت خود دارد. از جمله شرکای این پلتفرم، شرکت‌های Fidelity Investments و Blockchain Capital هستند.
  • پراپس (Props): این پلتفرم تحت قانون Reg CF ایالات متحده، توکنی را برای سرمایه‌گذاران عرضه کرد و موفق به جمع‌آوری ۱.۰۷ میلیون دلار از سوی 794 سرمایه‌گذار شد. تا ۱۳۳ میلیون واحد توکن PROPS بین کاربران برنامه YouNow توزیع خواهد شد.
  • ریل بلاکس (RealBlocks): این پلتفرم در توکنیزه کردن دارایی‌های حوزه املاک تخصص دارد و توانسته بیش از ۱۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند. توکن‌های این پلتفرم روی شبکه اتریوم فعالیت می‌کنند.
  • بلاک وی سی (BlockVC): بلاک وی‌سی شرکتی است که با ارائه گزینه‌های تامین مالی بدهی به شرکت‌های بلاکچینی نوپا، موفق به جذب بیش از ۲۵ میلیون دلار سرمایه شده و توکن‌های بدهی مربوطه را برای سرمایه‌گذاران مختلف صادر کرده است.

سرمایه‌گذاری در توکن‌های اوراق بهادار نیز مزایا و معایب متخص به خود را دارد از جمله:

  • کمک به شرکت‌ها برای دسترسی سریع‌تر به سرمایه از طریق پلتفرم‌های معاملاتی
  • ممیزی و ردیابی راحت‌تر به‌دلیل شفافیت تاریخچه معاملاتی و مکان‌های سرمایه‌گذاری
  • عدم نیاز به تغییر ماهیت یک شرکت از خصوصی به عمومی
  • جایگزین مناسب و کم‌هزینه‌تر نسبت به برگزاری عرضه اولیه عمومی‌ (IPO)
  • نیازمند صرف هزینه و انرژی بالا
  • گزینه‌های محدود بازیابی سرمایه در صورت وجود خطا در کدهای توکن
  • محدودیت‌های قانونی اعمال‌شده از سوی SEC آمریکا
  • عدم امکان دسترسی شهروندان برخی از کشورها به توکن‌های اوراق بهادار

توکن‌های NFT

توکن‌های ان اف تی (NFT) که به آن‌ها غیرمثلی، غیر قابل‌تبدیل و غیر قابل‌معاوضه نیز می‌گویند، نوع دیگری از انواع ارز دیجیتال هستند. با این حال، عموما به توکن‌های ان اف تی نمی‌توان «رمز ارز» گفت. علت آن است که رمز ارزها قابل تعویض (Fungible) هستند، به این معنا که هر واحد آن‌ها با واحد دیگر برابر است. مثلا هر یک واحد بیت کوین با یک واحد بیت کوین دیگر از همه لحاظ نظیر ویژگی و قیمت برابر است. اما ان اف تی‌ها این خاصیت را ندارند و هر واحدشان با واحد دیگر کاملا متفاوت است و امکان تعویض کردن آن‌ها با یکدیگر وجود ندارد.

ان اف تی‌ها به دو شکل تکی یا یک مجموعه چند صدتایی یا چند هزارتایی ساخته می‌شوند. از جمله معروف‌ترین کلکسیون‌های ان اف تی می‌توان به کریپتوپانکس (CryptoPunks) و بورد ایپ یات کلاب (BAYC) اشاره کرد.

کلکسیونی از ان اف تی های مختلف

سرمایه گذاری در NFTها مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ برخی به مالکیت یک دارایی منحصربه‌فرد علاقه‌مند هستند و برخی ارزش این کار را در توکنیزه شدن یک دارایی واقعی در داخل یک ان اف تی یا یادگیری بیشتر درباره فناوری بلاک چین و رمز ارزها می‌دانند. از جمله مزایا و معایب خرید و فروش توکن‌های غیر قابل‌تعویض عبارتند از:

  • راهی ساده برای ایجاد و تایید مالکیت هر نوع دارایی
  • کاهش تناقضات ادعاهای مالکیتی
  • مالکیت بخشی از یک دارایی که امکان بخش‌بندی کردن مالکیت آن وجود ندارد
  • مستعد دستکاری بازار
  • امکان کلاهبرداری، تقلب و پولشویی
  • نیازمند تحلیل سرمایه‌گذاری دارایی مربوطه

میم کوین‌ها

میم کوین‌ها (Meme Coins) با الهام گرفتن از میم‌های اینترنتی، همان تصاویر یا ویدیوهای طنزمانند، ساخته شده‌اند. با وجودی که اکثر غریب به اتفاق میم کوین‌ها بلاکچین اختصاصی خود را ندارند و در دسته توکن‌ها قرار می‌گیرند، اما بزرگترین و محبوب‌ترین میم کوین بازار به‌نام دوج کوین (DOGE)، یک کوین محسوب می‌شود و شبکه اختصاصی خود را دارد. دوج کوین اولین میم کوینی بود که برای شوخی با بیت کوین در سال ۲۰۱۳ متولد شد.

اکثر میم کوین‌ها فاندامنتال و کاربرد خاصی ندارند و صرفا برای سرگرمی ساخته شده‌اند. با این حال، برخی از پروژه‌های این بخش از بازار نظیر شیبا اینو (SHIB) با ارائه قابلیت‌های متنوع و تهیه یک نقشه راه، سعی داشته‌اند خود را از ماهیت بی‌هدف میم کوین‌ها دور کنند.

از دیگر میم کوین‌های محبوب بازار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • په په (PEPE): ارز پپه میم کوینی است که با الهام از میم اینترنتی محبوب دهه ۲۰۰۰ میلادی معروف به “Pepe the frog” الهام گرفته است. این توکن در آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ۱۴۰۲) روی شبکه اتریوم عرضه شد و طی مدت کوتاهی توانست نظر تریدرهای زیادی را به خود جلب کند.
  • بونک (BONK): بونک یک رمز ارز عرضه‌شده روی شبکه سونا است که در روز کریسمس سال ۲۰۲۲ به کاربران این شبکه ایردراپ شد. تصویر لوگوی این ارز نیز یک سگ از نژاد شیبا اینو است.
  • فلوکی اینو (FLOKI): فلوکی اینو نیز یک میم کوین مبتنی بر شبکه اتریوم است که از یک شخصیت وایکینگی الهام گرفته است. این رمز ارز پس از آنکه ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، نام سگ نژاد شیبا اینو خود را فلوکی گذاشت، متولد شد.

میم کوین ها در انواع ارز دیجیتال

از مزایا و معایب میم کوین‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارایی‌های جالب برای یادگیری درباره فناوری بلاک چین و رمز ارزها
  • احتمال سودآوری هنگفت
  • ریسک و نوسان بالا
  • احتمال پامپ و دامپ
  • ریسک‌های کلاهبرداری

شت کوین‌ها در انواع ارز دیجیتال چیست؟

شت کوین‌ها (Shitcoins) که معادل فارسی‌شان «زرد ارز» است، ارزهای دیجیتالی بی‌ارزش یا کم‌ارزش و بدون هدف مشخص هستند. عدم موفقیت این نوع از رمز ارزها غالبا به‌خاطر عدم توانایی در جلب توجه سرمایه‌گذاران یا عمل به وعده‌هایی است که از سوی توسعه‌دهندگان‌شان مطرح شده است. برخی نیز صرفا با هدف کلاهبرداری ساخته شده‌اند. به همین خاطر، بسیاری از افراد این دسته از توکن‌ها را یک سرمایه‌گذاری بد می‌دانند.

مثال‌های شت کوین‌های معروف شامل موارد زیر هستند:

  • بیت کانکت (BCC): پلتفرم بیت‌کانکت نمونه بارزی از یک طرح پانزی است که با وعده بازده‌های فضایی از طریق یک برنامه وام‌دهی، سرمایه‌گذاران زیادی را به دام انداخت. فروپاشی این رمز ارز در سال ۲۰۱۸ باعث ضرردهی چشمگیر سرمایه‌گذاران شد.
  • یوزلس اتریوم توکن (UET): همانطور که از اسمش پیداست، یوزلس اتریوم توکن به‌معنای «توکن اتریومی بی‌مصرف»، با هدف سنجش اینکه آیا افراد در یک ارز دیجیتال بی‌هدف نیز سرمایه‌گذاری می‌کنند یا خیر، در سال ۲۰۱۷ ساخته شد. جالب است بدانید که برخی افراد این کار را کردند که خود نشانه‌ای از ذات سوداگرانه بازار کریپتو است.
  • وان کوین (OneCoin): شرکت‌های OneCoin Ltd و OneLife Network Ltd در پشت‌پرده ساخت این پروژه کلاهبرداری بودند. بنیان‌گذار این شرکت‌ها به‌نام روجا ایگناتوا (Ruja Ignatova) نیز در سال ۲۰۱۷ ناپدید شد.

شت کوین‌ها همان مزایا و معایب میم کوین‌ها را دارند، اما گاهی اوقات با درصد و شدت بیشتر. از دیگر خصوصیات شت کوین‌ها عبارتند از:

  • ایجاد هایپ بالا در بازار
  • نداشتن کاربرد و هدف
  • عمر کوتاه
  • ریسک‌های امنیتی و سرمایه‌گذاری
  • هزینه ورود پایین
  • نوسان قیمت بسیار بالا
  • نبود شفافیت
  • نقدینگی پایین

توکن‌های خیریه

چریتی توکن‌ها (Charity Tokens) یا توکن‌های خیریه برای امور خیریه و بشردوستی استفاده می‌شوند. البته با وجودی که امروزه خیریه‌های سراسر جهان انواع رمز ارزها را برای انجام فعالیت‌های بشردوستانه خود می‌پذیرند، اما برخی از سازمان‌ها به توسعه ارزهای مخصوصی برای این کار پرداخته‌اند.

به استناد سایت کوین گکو (CoinGecko)، نمونه‌های توکن‌های چریتی شامل موارد زیر هستند:

  • بیت کوین گاد (GOD): بیت کوین گاد یک سازمان غیر انتفاعی بدون مرز است که با استفاده از یک پلتفرم غیر متمرکز، در تلاش برای حل مشکلات ایجادشده توسط سیستم متمرکز فعلی است. توکن‌های تولیدی در روز برای امور خیریه استفاده می‌شوند که از بین آن‌ها، ۱۷ میلیون واحد به هولدرهای بیت کوین ایردراپ خواهد شد.
  • اس ام آرت آو گیوینگ (AOG): هدف این رمز ارز که در سال ۲۰۱۸ عرضه شد، فراهم‌آوری امور خیریه بدون نیاز به اهداهای پولی است. پروژه smARTOFGIVING با استفاده از قراردادهای هوشمند به ارائه بازی‌های موبایلی پرداخته و از درآمدهای خود به کودکان کم‌برخوردار کمک می‌کند.
  • هلپ د هوملس (HTH): هدف این توکن، حمایت و تمرکز بر افراد نیازمند است. این پروژه با تهیه سرپناه، غذا، لباس، شغل، دسترسی به کارفرماهای محلی و توانبخشی درصدد انجام این کار است.

لیست توکن های خیریه سایت کوین گکو

مشابه هر رمز ارز دیگری، ارزهای خیریه نیز مزایا و معایب خاص خود را دارند از جمله:

  • شفافیت به دلیل استفاده از بلاک چین
  • دسترسی جهانی به خیریه‌ها
  • کارمزدهای پایین‌تر در مقایسه با روش‌های سنتی اهدای پول
  • افزایش علاقه به مشارکت با پاداش‌دهی از طریق استیکینگ
  • نوسان قیمت مشابه همه ارزها
  • عدم قطعیت‌های نظارتی و قانونی
  • ریسک‌های امنیتی

استیبل کوین‌ها

تا اینجا به خوبی از می‌دانیم که انواع ارز دیجیتال چیست و برخی از آن‌ها مثل شت‌کوین‌ها و میم‌کوین‌ها را نیز بررسی کردیم. برخلاف ارزهای عادی که دارای نوسان قیمت هستند، استیبل کوین‌ها منحصرا برای حفظ یک ارزش ثابت (عموما به‌صورت ۱:۱ با دلار آمریکا) ساخته شده‌اند. صادرکنندگان استیبل کوین‌ها با نگهداری ذخیره‌ای از دارایی‌های فیزیکی (دلار، طلا و دیگر موارد) معادل تعداد ارزهای در گردش، این کار را انجام می‌دهند.

از آنجایی که استیبل کوین‌ها بیشتر به‌عنوان یک واسط تبادل استفاده می‌شوند، منطقی است که به‌جای داشتن یک بلاک چین اختصاصی، روی بلاک چین‌های دیگر میزبانی شده باشند تا تبدیل کردن آن‌ها به دیگر ارزها راحت‌تر باشد. به همین خاطر، استیبل کوین‌ها در گروه توکن‌ها قرار می‌گیرند. مثلا تتر در حال حاضر روی بیش از ۳۰ بلاک چین فعالیت می‌کند.

از مثال‌های استیبل کوین‌های محبوب بازار که از انواع ارز دیجیتال باید نام ببریم، شامل موارد زیر هستند:

  • تتر (USDT): تتر با نماد USDT بزرگترین استیبل کوین بازار تا سال ۲۰۲۴ به شمار می‌آید که سومین رمز ارز برتر از نظر مارکت کپ پس از بیت کوین و اتریوم است. هر واحد تتر معادل ۱ دلار آمریکا قیمت دارد و عرضه در گردش آن توسط شرکت Tether Ltd متعلق به شرکت iFinex مدیریت می‌شود.
  • یو اس دی کوین (USDC): یو اس دی سی یا یو اس دی کوین دومین استیبل کوین بازار است که از طریق کنسرسیومی به‌نام CENTRE طی همکاری صرافی کوین بیس با شرکت سیرکل راه‌اندازی شد.
  • بایننس دلار (BUSD): بایننس دلار یا بی یو اس دی کی استیبل کوین مبتنی بر دلار آمریکاست که توسط شرکت Paxos و تحت حمایت صرافی بایننس ساخته شده است.
  • دای (DAI): ارز دای یک استیبل کوین الگوریتمی غیر متمرکز است که توسط میکردائو ساخته شده و به‌صورت ۱:۱ با دلار آمریکا برابری می‌کند. این رمز ارز بیشتر برای وام‌دهی دارایی‌های رمز ارزی استفاده می‌شود.

از جمله ویژگی‌های مهم استیبل کوین‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارزهای غیر متمرکز با ویژگی‌ها نسبتا متمرکز
  • شفافیت بیشتر نسبت به پول سنتی
  • نوسان نزدیک به صفر
  • نقدینگی بالا
  • مشکلات قانونی احتمالی
  • ابزاری مناسب برای ورود و خروج در بازار
  • مناسب برای حفظ ارزش سرمایه (خصوصا سرمایه ریالی در مقایسه با دلار فیزیکی)
  • احتمال نوسان قیمت در صورت فروپاشی زیرساخت‌ها

ارزهای دیجیتال ملی

ارزهای دیجیتال ملی یا ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (Central Bank Digital Currencies) که به اختصار به آن‌ها CBDC می‌گویند، نوعی ارز دیجیتال ساخته‌شده توسط بانک مرکزی یک کشور هستند. این ارزها شباهت زیادی به رمز ارزها دارند، اما شدیدا متمرکز هستند و ارزش‌شان هم توسط بانک مرکزی کشور مربوطه تعیین شده و معادل ارز ملی آن خواهد بود.

در حال حاضر بیش از ۲۰ کشور در حال کار روی CBDC خود هستند و برخی نیز آن‌ها را پیاده‌سازی کرده‌اند از جمله:

  • چین
  • باهاماس
  • روسیه
  • نیجریه
  • سوئد
  • ایالات متحده

از جمله مزایا و محدودیت‌های ارزهایی ملی شامل موارد زیر هستند:

  • عدم وجود مشکل نقدینگی
  • هزینه‌های پرداخت برون‌مرزی پایین‌تر
  • حمایت دولت مربوطه
  • نیازمند تغییر ساختار پولی کشور
  • مشکلات امنیتی و حریم خصوصی
  • مشکلات امنیت سایبری

تفاوت‌های بنیادی انواع ارز دیجیتال چیست؟

در این قسمت بد نیست نگاهی به تفاوت‌های هر نوع از رمز ارزها داشته باشیم.

۱. فناوری

فناوری پشتیبان یک رمز ارز می‌تواند بر عملکرد، امنیت و مقیاس‌پذیری آن تاثیرگذار باشد. مثلا، ارزهایی مانند بیت کوین و لایت کوین از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده می‌کنند که برای انجام محاسبات پیچیده جهت اعتبارسنجی تراکنش‌ها و افزودن بلاک‌ها به بلاکچین، به نودها نیاز دارند. این امر نیازمند منابع زیاد است که مصرف انرژی را افزایش می‌دهد و بر محیط زیست اثر می‌گذارد.

گزینه‌های جایگزین اثبات کار مانند اثبات سهام و اثبات سهام نمایندگی‌شده (DPoS) که در ارزهایی مانند اتریوم، سولانا و بایننس کوین دیده می‌شود، مصرف انرژی کمتری دارند و تراکنش‌ها در آن‌ها سریع‌تر و کارآمدتر هستند.

۲. تمرکززدایی

تمرکززدایی به میزان توزیع قدرت و کنترل بین نودهای یک شبکه اشاره دارد. رمز ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم فوق غیر متمرکز هستند، به این معنا که گروه بزرگی از نودها در سراسر جهان آن‌ها را کنترل می‌کنند. اما رمز ارزهایی مانند ریپل تنها تعداد انگشت‌شماری نود دارند که باعث تمرکزگرایی بیش از حد آن‌ها می‌شود. میزان تمرکززدایی روی امنیت، ثبات و پایداری یک ارز دیجیتال اثرگذار است.

۳. سرعت تراکنش‌ها

سرعت پردازش تراکنش‌های یک ارز دیجیتال نیز می‌تواند روی کاربرد و پذیرش آن تاثیرگذار باشد. ارزهایی مانند بیت کوین به‌خاطر مکانیزم اجماع و اندازه بلاک‌هایشان قادر به پردازش تعداد محدودی تراکنش در ثانیه هستند که منجر به افزایش کارمزدها و طولانی‌تر شدن مدت انتظار در مواقع افزایش تقاضا می‌شود.

اما ارزهایی مانند ریپل و کاردانو با هدف تسریع تایید تراکنش‌ها به‌وجود آمده‌اند و برخی مانند سولانا، ادعای توانایی پردازش هزاران تراکنش در ثانیه را دارند.

۴. جایگاه در جامعه و نوسان قیمت

میزان حمایت جامعه و توسعه‌های یک رمز ارز نیز روی پایداری، امنیت و آینده آن تاثیر می‌گذارد. ارزهای بزرگ و برتر نظیر بیت کوین و اتریوم که دارای جامعه طرفداری فعال هستند، عموما ثبات و امنیت بیشتری دارند.

این در حالی است که ارزهای کوچکتر و جدیدتر (خصوصا میم کوین‌ها و شت کوین‌ها) به‌دلیل ماهیت سرگرم‌کننده بودن خود نوسان قیمت بیشتری دارند که از یک جهت می‌توانند پتانسیل سودآوری شما را افزایش دهند و از جهت دیگر، ریسک ضرردهی سنگین را به‌همراه داشته باشند.

۵. قانون‌گذاری‌ها

محیط قانونی پیرامون ارزهای دیجیتال روی کاربرد و پذیرش آن‌ها اثر زیادی دارد. در برخی از کشورها، رمز ارزها شدیدا تحت نظارت و قوانین سختگیرانه قرار دارند در حالی که در دیگر کشورها، ترید و معامله آن‌ها به‌صورت آزادانه انجام می‌شود. محیط قانونی نه تنها بر پایداری و امنیت، بلکه بر توانایی جذب سرمایه‌گذاری‌ها و نوآوری‌های ارزهای مجازی نیز تاثیر می‌گذارد.

چگونه روی انواع ارز دیجیتال سرمایه گذاری کنیم؟

اکنون که یاد گرفتیم انواع ارز دیجیتال چیست، برای سرمایه گذاری روی آن‌ها باید چند مرحله را طی کنید که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

۱. تحقیق و شناسایی فرصت‌ها

پیش از سرمایه‌گذاری و اقدام به خرید و فروش، باید تحقیقات کاملی را روی انواع ارزهای دیجیتال که در این مطلب معرفی کردیم، انجام دهید. با این کار، با پیچ و خم‌های بازار آشنا شده و قادر به کاهش ریسک‌ها و شناسایی فرصت‌های سودآور هستید.

در حال حاضر بیش از ۲ میلیون رمز ارز در دنیا وجود دارد که انتخاب گزینه مناسب را چالش‌برانگیز می‌کند. همانطور که در بخش قبل گفتیم، بهتر است انواع پروژه‌ها را از نظر فناوری، نوسان قیمت، جامعه طرفداران، موارد قانونی و میزان تمرکززدایی و سرعت تراکنش‌ها مقایسه نمایید.

۲. دانلود و نصب کیف پول رمز ارزی

کیف پول ارز دیجیتال یک نرم افزار یا دستگاه سخت افزاری است که اجازه ذخیره‌سازی، ارسال و دریافت این نوع دارایی‌ها را به شما می‌دهد. انواع والت‌های رمز ارزی شامل موارد زیر هستند:

  • کیف پول‌های گرم: نوع نرم افزاری والت‌ها هستند که روی مرورگر، موبایل یا دسکتاپ نصب شده و با اتصال به اینترنت، اجازه انجام تراکنش را به شما می‌دهند.
  • کیف پول‌های سرد: نوع سخت افزاری والت‌ها که برای ذخیره آفلاین رمز ارزها طراحی شده‌اند. این نوع والت‌ها بیشترین امنیت را در بین دیگر گزینه‌ها دارند.
  • کیف پول‌های کاغذی: نوع دیگری از والت‌ها که کلیدهای خصوصی و عمومی رمز ارزها را می‌سازند و سپس می‌توانید آن‌ها را روی یک تکه کاغذ پرینت بگیرید.

پس از انتخاب والت مناسب خود، باید آن را روی موبایل یا کامپیوتر خود نصب کرده یا نسخه سخت افزاری آن‌ها را خریداری نمایید.

۳. انتخاب صرافی ارز دیجیتال

مرحله بعد، انتخاب صرافی ارز دیجیتال است. امروزه صرافی‌های بین‌المللی زیادی مانند بایننس، کوکوین و کوین بیس راه‌اندازی شده‌اند که از آن‌ها می‌توان برای خرید و فروش رمز ارزها استفاده کرد. اما متاسفانه به‌دلیل تحریم‌ها و ریسک‌های امنیتی که برخی از آن‌ها به‌همراه دارند (مانند تعطیلی صرافی هات بیت و ورشکستگی FTX)، بهتر است از صرافی‌های ایرانی برای این کار استفاده کنید.

با جستجو در اینترنت می‌توانید صرافی‌های داخلی مختلف را پیدا کرده و با مقایسه خدمات، کارمزدها و تعداد ارزهای پشتیبانی‌شده در آن‌ها، گزینه مناسب خود را انتخاب نمایید.

۴. مدیریت ریسک

از آنجایی که رمز ارزها ریسک بالایی دارند و قیمت آن‌ها نوسان بیشتری نسبت به دیگر دارایی‌های سنتی دارد، باید پیش و پس از سرمایه‌گذاری در آن‌ها، بازار را به دقت زیر نظر داشته باشید. دنیای کریپتوکارنسی‌ها دائما در حال تغییر است، بنابراین مدیریت ریسک ارزهای دیجیتال و توجه به اتفاقات جدید که بر دارایی‌های شما تاثیرگذارند، اهمیت بسیاری بالایی دارد.

بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری چیست؟

اگر تا اینجا مطلب را مطالعه کرده باشید، به خوبی می‌دانید انواع ارز دیجیتال چیست و چگونه روی آن می‌توان سرمایه‌گذاری کرد. شاید بتوان گفت بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری می‌توانید یکی از ارزهای دیجیتال بیت کوین، اتر، سولانا، آوالانچ، پولیگان و کاردانو است. البته نباید یک جواب ساده و مستقیم را برای سوال در نظر گرفت چراکه اگر برای سویینگ‌های شدید آمادگی ندارید، شاید بهتر باشد که درگیر ارزهای دیجیتال نباشید اما با وجود ریسک‌های موجود، ارزهایی که ذکر شد را می‌توان به عنوان بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری در نظر گرفت.

جمع‌بندی

اگر مطلب را تا انتها مطالعه کرده باشید، به خوبی یاد گرفته‌اید که انواع ارز دیجیتال چیست و بهتر است کدام را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید. با وجودی که شاید رمز ارزها از دید بیرونی دارای ساختاری منسجم باشند، اما این دنیا از هزاران دارایی تشکیل شده است که هر کدام عملکرد، ویژگی و مزایا و معایب متخص به خود را دارند. در این مطلب به مبحث انواع ارز دیجیتال چیست پرداختیم و پروژه‌های مختلف را بررسی کردیم. این دنیای چندگانه از پروژه‌ها، سرویس‌ها و ابزارها، فرصت‌های عالی را برای سودآوری در اختیار افراد قرار داده است. با این حال، بهتر است پیش از انتخاب، درباره هر نوع رمز ارز و ویژگی‌های فاندامنتال و تکنیکال آن‌ها تحقیقات کاملی را انجام داده و از روش‌های مدیریت ریسک برای کاهش ضررها استفاده کنید.

مطالعه بیشتر
alt for image number
تحلیل روزانه انس جهانی طلا (XAU)| 28 فروردین

باتوجه به روند صعودی طلا در هفته‌های گذشته در صورتی که قیمت با محدوده عرضه (مقاومتی) 2431 برخورد کند ‌احتمال ریزش تا محدوده‌ی 2324 را می‌دهیم و محدوده‌ی تقاضا (حمایتی) برای انس محدوده‌ی 2291 است. دقت داشته باشید امروز سخنرانی فدرال رزرو می‌تواند هیجاناتی در بازار بوجود بیاورد و همچنین اخبار جنگ نیز می‌تواند عامل صعودی شدن و افزایش قیمت طلا و حتی ایجاد سقف‌های بالاتر در انس جهانی شود. توجه داشته باشید روند طلا در تایم های بالاتر همچنان صعودی می‌باشد.

تحلیل روزانه انس جهانی طلا تاریخ ۲۸ فروردین

مطالعه بیشتر
alt for image number
تحلیل ماهانه انس جهانی (XAU) | فروردین 1403

روند انس جهانی برای افرادی که در تایم فریم ماهانه معامله می‌کنند، از یک منطقه‌ی رنج (بی‌تصمیم) خارج شده و اصطلاحا سقف رنج شکسته شده، بنابر‌این روند طلا همچنان صعودی بوده و تا زمانی که کف 1810 به سمت پایین شکسته و قیمت به زیر این کف کاهش نیافته در هر اصلاح می‌توان خریدار بود و در صورتی که کف شکسته شود روند ماهانه طلا نزولی می‌شود و می‌توان برای تارگت های مشخص شده که کف رنج بوده، فروشنده بود.

تحلیل ماهانه انس جهانی

مطالعه بیشتر
alt for image number
تحلیل هفتگی انس جهانی (XAU) | هفته سوم فروردین 1403

روند انس جهانی در تایم فریم هفتگی روندی کاملا صعودی بوده و طبق پیش‌بینی دو سناریو مدنظر است:

سناریو اول که سناریو قوی‌تری است ادعا می‌کند در صورتی‌که قیمت از کف مشخص شده به سمت پایین کاهشی نشود، ادامه روند صعودی و به سمت سقف‌های بالاتر می‌باشد.

در صورتی که قیمت از کف مشخص شده 1997 به سمت پایین کاهشی شود سناریو دوم به وقوع می‌پیوندد به این معنا که روند کاهشی است و اولین تارگت‌ ما 1900 است.

توجه داشته باشید که در هفته‌ی پیش رو اخبار مهم زیادی برای دلار نداریم و تنها اخبار هفته برای شاخص خرده‌فروشی و آمار رشد محصولات کارخانه‌ای است.

چارت تحلیل هفتگی بازار انس جهانی

مطالعه بیشتر
what-is-a-digital-whale
نهنگ ارز دیجیتال چیست و چگونه بر بازار تاثیر می‌گذارد؟

در پاسخ به پرسش نهنگ ارز دیجیتال چیست، به بیان ساده می‌توان گفت نهنگ ارز دیجیتال به فرد یا نهادی گفته می‌شود که مالکیت حجم قابل توجهی از یک ارز دیجیتال را در اختیار دارد و می‌تواند با انجام تنها یک تراکنش، به صورت مستقیم بر ارزش آن ارز دیجیتال در بازار، اثر بگذارد. معمولاً نهنگ ارز دیجیتال به فردی نسبت داده می‌شود که مالک ۱۰ درصد از کل موجودی یک ارز دیجیتال باشد.

البته از دیدگاه برخی از کارشناسان، یک پاسخ دیگر نیز برای پرسش نهنگ ارز دیجیتال چیست وجود دارد. گروه دیگری از کارشناسان می‌گویند، مالک کیف پول ارز دیجیتالی که بیش از ۱۰ میلیون دلار از یک رمز ارز در آن وجود داشته باشد، یک نهنگ ارز دیجیتال است. اقیانوس ارزهای دیجیتال پر از نهنگ است و معمولاً کوچک‌ترین فعالیت این نهنگ‌ها، تحت نظارت سایر فعالین بازار است، زیرا تنها انجام یک تراکنش توسط آن‌ها، می‌تواند به شکل جدی بر ارزش دارایی ارز دیجیتال سایرین اثر بگذارد و تغییرات قابل توجهی را در بازار رقم بزند.

برای مثال، در مورد ارز دیجیتال بیت کوین، بر اساس گزارشی که «بیت‌اینفوچارتس» در ماه می ۲۰۲۳ منتشر کرده است، ۱۱۰ کیف پول برتر، بیش از ۱۰ هزار بیت کوین را در خود ذخیره کرده‌اند؛ مالکین این کیف پول‌ها ۱۵.۳۵ درصد از کل بیت‌کوین‌های در گردش را کنترل می‌کنند. جالب است بدانید که این تعداد کیف پول، تنها ۰.۱٪ از کیف پول‌هایی هستند که در آن‌ها بیت کوین وجود دارد، اما تصمیمات مالکین آن‌ها می‌تواند بازار را کاملاً تحت تاثیر قرار دهد. نکته اینجاست که ۴ کیف پول برتر در این زمینه، هر یک بیش از ۱۰۰ هزار بیت کوین را در خود جای داده‌اند، که این رقم در مجموع برابر ۳.۴۲ درصد از کل بیت کوین‌های موجود است.

اهمیت نهنگ ارز دیجیتال چیست؟

اهمیت نهنگ ارز دیجیتال بسیار واضح است، از آنجایی که یک نهنگ ارز دیجیتال مالکیت بخش بزرگی از موجودی یک ارز دیجیتال را در اختیار دارد بر هر فروش یا خرید می‌تواند بر زنجیره عرضه و تقاضای آن ارز دیجیتال اثر بگذارد، این تاثیر سبب می‌شود که قیمت آن ارز دیجیتال نیز بیشتر یا کمتر شود.

معمولاً نهنگ‌های ارز دیجیتال معاملاتی را بر پایه میلیون دلار انجام می‌دهند، و هر فعالیت آن‌ها یک سیگنال جدی و موثر محسوب می‌شود که منجر به تحول موثر در بازار خواهد شد. برای اینکه دقیقاً‌ بدانید اهمیت نهنگ ارز دیجیتال چیست اجازه دهید با مثال این موضوع را باز کنیم. وقتی نهنگ یا نهنگ‌های ارز دیجیتال، اقدام به خرید یک ارز دیجیتال مشخص می‌کنند، این اقدام به عنوان سیگنالی برای جامعه تریدرهای ارز دیجیتال محسوب می‌شود که تقاضا در مورد آن ارز دیجیتال افزایش پیدا خواهد کرد.

تاثیر نهنگ ارز دیجیتال بر بازار

در توضیح این موضوع، «لارس سیر کریستنسن»، بنیان‌گذار پلتفرم معاملات آنلاین «سکسو بانک»، می‌گوید: «معمولاً بازار ارزهای دیجیتال، بسیار سریع و جدی از حجم معاملات تاثیر می‌پذیرند. به همین علت، خرید و فروش قابل توجه یک ارز دیجیتال توسط یک تریدر، به سرعت می‌تواند نرخ آن ارز دیجیتال را افزایش یا کاهش دهد. بدیهی است در این شرایط، سایر معماله‌گران، با دقت فعالیت‌های نهنگ‌های ارز دیجیتال را دنبال کنند تا از این طریق بتوانند روندهای قیمتی را پیش‌بینی کرده و برای دارایی‌های خود برنامه‌ریزی کنند.»

ارائه سیگنال افزایش قیمت توسط یک نهنگ ارز دیجیتال

نهنگ‌های ارز دیجیتال، دقیقاً مثل افرادی هستند که مالکیت بخش بزرگی از سهام یک شرکت را در اختیار دارند. پر واضح است که چنین افرادی به راحتی می‌توانند منجر به ایجاد نوسان در بازار شوند.

برای مثال، «ایلان ماسک»، در ژانویه ۲۰۲۱ تنها با اضافه کردن هشتگ بیت کوین به توضیحات پروفایل توییتر خودش، باعث شد که ارزش بیت کوین ۱۴٪ افزایش پیدا کند. خبرگزاری رویترز، در همان زمان گزارش کرد که این افزایش قیمت، باعث شده است برای نخستین بار ارزش بازار ارزهای دیجیتال به بیش از ۱ تریلیون دلار برسد.

در میان این توضیحات مسلماً‌ یک نکته نیز پر رنگ می‌شود، نهنگ‌های ارز دیجیتال کنترل بخش عمده‌ای از زنجیره عرضه و تقاضا را در اختیار دارند و معمولاً دارایی ارز دیجیتالی که در اختیار دارند برای آن‌ها بسیار ارزشمند است. معمولاً وقتی این افراد دارایی خود را نگه داشته و اقدام به فروش آن نمی‌کنند، به نوعی در بازار ثبات ایجاد می‌کنند و البته سیگنال حمایت از آن ارز دیجیتال را نیز به سایرین می‌دهند.

ارائه سیگنال کاهش قیمت توسط یک نهنگ ارز دیجیتال

سرنوشت صرافی ارز دیجیتال متمرکز FTX، مثال خوبی برای این موضوع است. از چندی قبل شایعاتی در مورد ورشکستگی این پروژه که متعلق به «سم بنکمن-فرید» به گوش می‌رسید، اما در نهایت FTX زمانی سقوط کرد که صرافی رقیب، بایننس که ۵ درصد توکن‌های این پروزه را در اختیار داشت برنامه خود برای خروج از آن را اعلام کرد.

بایننس در ۲۲ نوامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد ۵ درصد دارایی پیش‌تر اشاره شده که ارزش آن‌ها در آن زمان به ۵۸۰ میلیون دلار می‌رسید را نقد کرده است. همین اعلام کوتاه باعث آشفتگی در بازار شد و پنج روز بعد FTX به صورت رسمی اعلام ورشکستگی کرد و «سم بنکمن-فرید» از سمت خود به عنوان مدیرعامل استعفا داد.

تاثیر نهنگ‌ها بر بحث نامتمرکز بودن ارزهای دیجیتال

یکی از ارکان و ارزش‌های اصلی ارزهای دیجیتال نامتمرکز یا غیر متمرکز بودن آن‌ها است و البته، نهنگ‌های ارز دیجیتال می‌توانند به نوعی تهدیدی برای این موضوع محسوب شوند. اگر بخواهیم بگوییم که علت به خطر افتادن این موضوع توسط نهنگ‌ ارز دیجیتال چیست، باید به موضوع به صورتی که در ادامه بیان می‌شود نگاه کنیم.

هر بلاک چین را می‌توانید مانند یک کشور در نظر بگیرید که دارندگان توکن‌های آن در اصل حاکمشان هستند. میزان اثرگذاری تصمیمات هر حکمران بر حسب مقدار دارایی است که در اختیار دارد. بنابراین هر چه دارایی‌ها در دست عده‌ای خاص بیشتر باشد،‌ نقش این افراد در سرنوشت آن بلاک‌چین پر رنگ‌تر می‌شود و به این ترتیب، ممکن است کار به جایی برسد که دیگر نتوانیم بگوییم یک پروژه غیر متمرکز است و گروه مشخصی از افراد نمی‌توانند به آن جهت‌دهی کنند.

در چنین شرایطی، احتمال دارد مسیر یک پروژه ارز دیجیتال به صورت کامل تغییر کند و اگر چه اکثریت جامعه آن با موضوعی مخالف یا موافق باشند، ولی حرف آخر را نهنگ‌های آن پروژه بزنند. در اصل نهنگ‌ها صدای بلند و تاثیرگذار هر پروژه ارز دیجیتال هستند، تا جایی که وقتی در مورد تغییری در ساز و کار یک ارز دیجیتال رای‌گیری می‌شود، ممکن است ۸۰ درصد آرا مخالف و ۲۰ درصد آرا موافق باشند؛ اما رای یک نهنگ، به کل نتایج را عوض کرده و آمار موافقین به ۹۶ درصد رسیده و مخالفین ۴ درصد آرا را تشکیل دهند.

اینجا است که می‌توانید متوجه شوید تاثیر نهنگ ارز دیجیتال چیست و چطور می‌تواند منجر بر مفهوم غیر متمرکز بودن ارزهای دیجیتال اثر بگذارد.

تاثیر نهنگ‌ها بر میزان نقد شوندگی ارزهای دیجیتال

تا اینجای کار حتماً متوجه شده‌اید که یک نهنگ ارز دیجیتال به راحتی می‌تواند روی نوسانات قیمت در بازار اثر بگذارد. اما می‌توان ردپای نهنگ‌ها را در بحث نقد شوندگی ارزهای دیجیتال نیز دید.

اینطور فرض کنید که یک نهنگ مقدار زیادی از یک ارز دیجیتال را خریداری می‌کند و تصمیم می‌گیرد آن را برای مدت طولانی در کیف پول خود نگه دارد. بسیاری از ارزهای دیجیتال مقدار مشخص و محدودی دارند، وقتی یک نهنگ حجم قابل توجهی از مالکیت یک ارز را در اختیار می‌گیرد این یعنی اینکه دیگر معماله‌گران خرد، برای انجام معاملات روزمره در یک چرخه کوچک‌تر از عرضه و تقاضا باید به فعالیت بپردازند. کوچک‌تر شدن چرخه عرضه و تقاضا به معنی دشوارتر شدن خرید و فروش و در نهایت نقد کردن یک ارز دیجیتال خواهد بود.

در بسیاری از مواقع،‌ نهنگ‌های ارز دیجیتال برای جلوگیری از تلاطم در بازار و البته پدید نیامدن مشکل نقد شوندگی، فعالیت‌های معاملاتی خود را پنهان نگه داشته، داراییهای خود را به بخش‌های کوچکتری تقسیم کرده و طی یک بازه طولانی و به مرور زمان به بازار عرضه می‌کنند.

گفتنی است، روش دیگری که نهنگ‌های ارز دیجیتال برای خرید و فروش استفاده می‌کنند، بهره‌گیری از معاملات «برون زنجیره‌ای» (over-the-counter trading) است. این معاملات در خارج از صرافی‌های رایج ارز دیجیتال به سرانجام می‌رسند و جزئیات آن‌ها بر روی بلاک‌چین اصلی آن ارز دیجیتال ثبت نمی‌شود. بنابراین، یک نهنگ ارز دیجیتال به این شکل می‌تواند معملات خود را به شکل خصوصی و پنهان از دید دیگران انجام دهد.

شناخته شده‌ترین نهنگ‌های ارز دیجیتال چه کسانی هستند؟

معمولاً کیف پول‌های دیجیتال به نام یک فرد واقعی مشخص متصل نیستند، اما فعالیت نهنگ‌های ارز دیجیتال را می‌توان از طریق آدرس کلید عمومی کیف پول آن‌ها ردیابی کرد. کلید عمومی یک رشته از اعداد و حروف است که هیچ اطلاعاتی را در مورد کاربر فاش نمی‌کند، اما به نوعی بیانگر فعالیت هر فرد در بلاک‌چین است و به شفافیت بلاک‌چین‌ها کمک می‌کند.

نهنگ های ارز دیجیتال

لیستی که در ادامه آمده و به برخی از بزرگترین نهنگ‌های ارز دیجیتال اشاره می‌کند، توسط «کریپتو اسلیت»‌ و «بنکلس تایمز» تهیه شده است. از این لیست اسامی شرکت‌ها و دولت‌ها حذف شده و تنها کیف پول‌هایی پوشش داده شده‌اند که گمان می‌رود متعلق به افراد مشخصی هستند.

  • ساتوشی ناکاموتو: ناکوموتو خالق بیت‌کوین است و طبق تخمین‌ها یک میلیون بیت کوین در اختیار دارد که ارزش این مقدار در ماه می ۲۰۲۳ برابر ۲۶ میلیارد دلار بوده است. هیچکس تا به امروز هویت واقعی ناکوموتو را نمی‌داند و حتی کسی مطلع نیست که این نام متعلق به یک فرد مشخص است یا به گروهی از افراد اشاره دارد. ساتوشی ناکاموتو در اصل یک اسم مستعار است که در وایت پیپر یا همان مقاله سفید بیت کوین به آن اشاره شده است.
  • برایان آرمسترانگ: آقای آرمسترانگ مدیرعامل صرافی کوین‌بیس، یکی از بزرگترین صرافی‌های ارز دیجیتال است. او در سال ۲۰۲۲ در یک توییت اعلام کرد که کوین‌بیس مالک ۲ میلیون بیت‌کوین است. برای اینکه تخمینی از این مقدار داشته باشیم باید بگوییم دو میلیوت بیت کوین در ماه می ۲۰۲۳ ارزشی برابر با ۵۳ میلیارد دلار داشته است.
  • مایکل سیلور: آقای سیلور هم بنیانگذار و عضو هیئت مدیره پلتفرم «میکرو استراتژی» است. او در اکتبر ۲۰۲۰ با انتشار یک توییت اعلام کرد که مالکیت ۱۷,۷۳۲ بیت‌کوین را در اختیار دارد. این مقدار بیت‌کوین در ماه می ۲۰۲۳ ارزشی معادل ۴۷۶ میلیون دلار داشته است.
  • کریس لارسن: که هم-بنیانگذار چندین استارتاپ مطرح در سیلیکون ولی است، ۱۷ درصد از کل موجودی ارز دیجیتال ریپل را در اختیار دارد که معادل ۵.۱۹ میلیارد واحد از این ارز دیجیتال است. در ماه می ۲۰۲۳ ارزش این دارایی به ۲.۴ میلیارد دلار می‌رسیده است.
  • چانگ پنگ ژائو: یکی از شناخته شده‌ترین نهنگ‌های دنیای ارز دیجیتال و مدیرعامل صرافی بسیار معروف بایننس است. ثروت ژائو در ماه مارس ۲۰۲۲ حدود ۶۵ میلیارد دلار تخمین زده شد ولی به دلیل سقوط بازار ارزهای دیجیتال در دسامبر همان سال این تخمین به ۴.۵ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. گفته می‌شود بخش عمده دارایی و ثروت آقای ژائو در قالب بیت‌کوین و بایننس کوین است.
  • تیم دراپر: دراپر، سرمایه‌گذار خطرپذیر، در سال ۲۰۱۴ و در پی یک پرونده تاریخی مرتبط با ضبط بیت‌کوین، ۳۰,۰۰۰ واحد از این ارز دیجیتال خریداری کرد که در ماه می ۲۰۲۳ ارزش آن برابر با ۸۰۶ میلیون دلار بود. همچنین گفته می‌شود او در دارایی‌های دیجیتال دیگری همچون توکن ANT پروژه آراگون نیز سرمایه‌گذاری کرده است.

آیا می‌توان تبدیل به یک نهنگ ارز دیجیتال شد؟

حالا که می‌دانید نهنگ ارز دیجیتال چیست، حتماً با خود فکر می کنید که برای نهنگ شدن باید ثروت زیادی داشته باشید. اما این گونه نیست و فقط لازم است در زمانی که برخی توکن‌ها با قیمت بسیار کمی به فروش می‌رسند عاقلانه تصمیم بگیرید، زیرا در این شرایط امکان تبدیل شدن شما به یکی از نهنگ‌ها در بازار ارزدیجیتال زیاد است.

این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که همیشه قبل از سرمایه‌گذاری در هر پروژه به خوبی تمام جوانب آن را بررسی کنید که از ارزش بالایی برخوردار باشند و پروژه‌های پانزی یا کلاهبرداری نباشند.

جمع‌بندی در مورد نهنگ ارز دیجیتال چیست؟

در این مقاله با مفهوم نهنگ در دنیای ارزهای دیجیتال به صورت کامل آشنا شدیم. همچنین از توانایی‌های این افراد و اثرگذاری که می‌توانند بر بازار داشته باشند نیز آگاهی بدست آوردیم. اهمیت دنبال کردن نهنگ‌های ارز دیجیتال از طریق ردیابی فعالیت‌های کیف پول‌های دیجیتال، ابزارهای تحلیل بلاک‌چین و توجه به شبکه‌های اجتماعی را متوجه شدیم و همینطور، دریافتیم که چطور می‌توان بر حسب فعالیت‌های مختلف یک نهنگ ارز دیجیتال سیگنال‌های گوناگونی را متوجه شد و برای معاملات آتی برنامه‌ریزی کرد.

مطالعه بیشتر
alt for image number
تحلیل روزانه انس جهانی (XAU) | 21 فروردین 1403

باتوجه به روند صعودی انس جهانی در هفته گذشته دو سناریو پیش‌بینی می‌شود:

سناریو اول: باتوجه به نوسانات طلا تا زمانی که قیمت طلا پایین تر از کف 2156 نیامده، روند همراه با نوسانات کوچک افزایشی در نظر گرفته می‌شود و امکان ثبت سقف‌های بالاتر وجود دارد.

سناریو دوم: اگر قیمت طلا پایین‌تر از کف 2156 بیاید و پس از آن کاهش قیمت تایید شود، روند انس کاهشی بوده و احتمال می‌دهیم قیمت حداقل تا 2040 کاهشی باشد. دقت داشته باشید اخبار جنگ باعث ایجاد هیجانات در بازار می‌شود و احتمال سناریو اول برای طلا بیشتر است.

نقاط کلیدی طلا

مطالعه بیشتر
1ab162b3-6f17-40a4-9965-9e15f04f83cb
تفاوت بروکر و صرافی چیست؟ : ۶ فرق مهم که باید بدانید.

اگر از علاقه‌مندان به بازارهای مالی و دارایی هستید حتماً تا کنون اسم صرافی و بروکر به گوش شما خورده. صرافی‌ها و بروکر‌ها عناصر جدا نشدنی دنیای فارکس و ارز دیجیتال هستند که بیشتر فعالان این حوزه با آن‌ها سر و کار دارند. اما تفاوت بروکر و صرافی چیست؟ و چه مشکلی را در اکوسیستم سرمایه حل می‌کنند؟

ممکن است افراد مبتدی در نگاه اول، دو پلتفرم صرافی و بروکر را مشابه و حتی یکسان ببینند؛ درحالی که نه تنها مشابه نیستند بلکه تفاوت‌‌های مهم و کلیدی دارند. در این مطلب از خانه سرمایه، به تعریف ماهیت صرافی‌ها و بروکرها، درک کاربرد هر پلتفرم، و تفاوت بروکر و صرافی می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

آشنایی با تفاوت بروکر و صرافی

برای آگاه‌شدن از تفاوت بروکر و صرافی در ابتدا باید بدانیم هرکدام از آن‌ها به تنهایی چه مفهومی دارند. صرافی‌ها کسب و کار هایی هستند که وظیفه‌ی آن‌ها معاوضه و معامله ارزهای ملی یا همان ارزهای فیات (Fiat Currency) با مشتریان است. صرافی‌های سنتی نیاز به توضیح خاصی ندارند، افراد برای خرید و فروش ارزهای ملی مختلف به آن‌ها مراجعه می‌کنند و صرافی معاملات بین ارزی را تسهیل می‌بخشد.

در صرافی سنتی و فیزیکی، مشتریان با مراجعه و خرید ارز کشورهای خارجی، صاحب ارز خریداری شده می‌شوند و می‌توانند تا هر زمان، ارز خریداری شده را نگهداری کنند. مشتریان صرافی‌های سنتی معمولاً ارز خارجی خریداری شده را برای سفر و یا سرمایه‌گذاری تهیه می‌کنند. مدتی پس از خریداری ارز خارجی، قیمت ارز افزایش می‌یابد و سرمایه‌گذاران می‌توانند ارز را دوباره به صرافی بفروشند و کسب سود کنند.

اما روند معاملات سنتی ارز بسیار کند انجام می‌شود و برای کسب سود چشمگیر، فرد ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها برای کسب سود صبر کند. این در حالی است که نهنگ‌های سرمایه مانند بانک‌ها، صندوق‌های سرمایه گذاری و معامله‌گران شرکتی، دهه‌هاست که با معاملات بازار بین ارزی، یا معاملات بازار فارکس (Forex)، با معاملات سریع کسب سود می‌کنند.

اگرچه در گذشته این معاملات مختص بانک‌ها و نهنگ‌های سرمایه بوده، اما امروزه با حضور بروکرها دسترسی برای معاملات فارکس برای عامه مردم آسان شده. اما تعریف بروکر چیست و چگونه به معامله‌گران کمک می‌کند؟

یک مرد در حال آموزش تفاوت بروکر و صرافی

کارگزاری یا بروکر فارکس (Forex Broker) را می‌توان یک پلتفرم واسطه بین بازار و معامله‌گران در نظر گرفت که در ازای دریافت کمیسیون (Commission) و اسپرد (Spread)، معاملات فارکس را برای افراد عام جامعه با سرمایه‌ی کمتر، سریع، آسان، امن و ممکن می‌کند. برای درک بهتر سازوکار یک بروکر، نیاز به مثالی قابل درک است.

تصور کنید فردی قصد دارد یک آپارتمان را به فروش برساند اما نمی‌داند از کجا یک مشتری مطمئن پیدا کند و چگونه معامله فروش آپارتمان را با امنیت و آسودگی خاطر انجام دهد. به همین دلیل به یک بروکر املاک مراجعه ‌می‌کند تا به عنوان یک واسطه، برای آپارتمان یک خریدار پیدا کند و در ازای دریافت مبلغی مشخص، از امنیت و سهولت معامله اطمینان حاصل کند‌. بروکرهای دو بازار املاک و فارکس در واقع واسطه‌هایی هستند که معاملع‌گران را به بازار متصل می‌کنند و دستورات خرید و فروش (Buy & Sell Order) را آسان، سریع و امن به انجام می‌رسانند.

اما علاوه بر صرافی‌های سنتی و فعالیت بروکر‌ها بر روی بازار فارکس، فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال و بروکر‌های ارز دیجیتال از مباحث داغ و محبوب دنیای سرمایه است. بروکر‌های ارز دیجیتال تفاوت چندانی با سایر بروکر‌ها ندارند و مشابهاً پلتفرمی برای معاملات و کسب سود از تفاوت قیمت را فراهم می‌کنند. اما صرافی‌های ارز دیجیتال تفاوت‌های اساسی با صرافی‌های سنتی دارند و برای درک کامل این تفاوت‌ها نیاز است تا با انواع صرافی‌های دیجیتال آشنایی کامل داشته باشید.

به بیان ساده، صرافی ارز دیجیتال یک پلتفرم خرید و فروش ارز دیجیتال با ارز فیات یا سایر ارز‌های دیجیتال است. صرافی‌های ارز دیجیتال برخلاف صرافی‌های سنتی در ۲۴ ساعت روز و ۷ روز هفته به کاربران خدمات آنلاین می‌‌دهند. در دنیای ارز دیجیتال انواعی از صرافی‌‌های ارز دیجیتال وجود دارد که ماهیت، مدیریت و سازوکار هر کدام با دیگری متفاوت است.

اکنون که به درکی پایه از تعریف و ماهیت این پلتفرم‌ها رسیده‌ایم، می‌توانیم با تفاوت بروکر و صرافی نیز آشنا شویم و در نهایت با درک مزایا و معایب این تفاوت‌ها، استفاده از بروکر و صرافی را مقایسه کنیم.

تفاوت بروکر و صرافی در هدف استفاده از این پلتفرم‌ها

تفاوت‌های مهم بین صرافی و بروکر

۶ تفاوت بروکر و صرافی ذکر شده در پایین، مهم‌ترین و اساسی‌ترین تفاوت‌ها هستند؛ و عبارت‌اند از:

  • هدف استفاده از پلتفرم
  • مالکیت دارایی در معاملات
  • شیوه و شرایط انجام معاملات
  • جفت ارز‌های تحت پشتیبانی پلتفرم
  • سادگی و راحت بودن رابط کاربری
  • خدمات مشتریان و پشتیبانی آنلاین

هدف پلتفرم

در نگاه اول، شاید هدف صرافی و بروکر‌ها مشابه به نظر برسد. اما حقیقت این است که هر کدام از این پلتفرم‌ها برای رفع نیاز خاصی از جامعه ایجاد شده‌اند. صرافی‌ها برای خرید و فروش ارز به وجود آمده‌اند اما بروکر‌ها برای انجام معاملات بر روی جفت دارایی‌ها (دارایی‌هایی مثل سهام، ارز فیات، کالا، و از دیجیتال). در واقع کاربران از هر دو پلتفرم برای انجام معاملات ارزی یا فارکس می‌تواند استفاده کنند اما پلتفرم بروکر‌ها برای انجام معاملاتی تخصصی و حرفه‌ای ساخته شده و طیف گسترده‌ای از ابزار‌های تحلیل تکنیکال قیمت را در اختیار کاربران قرار می‌دهند.

برای درک بهتر تفاوت بروکر و صرافی، یک خودرو سواری و یک وانت بار را در نظر بگیرید. هر دو وسیله‌ی نقلیه قادر به حمل بار هستند اما وانت‌ بار می‌تواند بار بیشتری را با سرعت و کیفیت بهتری جابجا کند. خودرو سواری نیز قادر به جابجایی بار است اما به صورت تخصصی برای این کار طراحی نشده است. مشابه این شرایط را می‌توانید در مقایسه صرافی و بروکر ببینید؛ اگرچه معامله‌گری از طریق صرافی‌ها ممکن است اما بروکر‌ها به صورت تخصصی برای انجام معاملات طراحی شده‌اند.

مالکیت دارایی در معاملات

تصور کنید شخصی قصد سفر به یک کشور خارجی را دارد و برای خریداری ارز آن کشور به یک صرافی مراجعه می‌کند. صراف بعد از دریافت ریال، در ازای آن به خریدار ارز ملی کشور هدف را می‌دهد. با خرید ارز خارجی، مالک ارز خریداری شده چه کسی است؟ جواب مسلماً شخص خریدار ارز خارجی است. در واقع در تمامی معاملات اسپات (Spot) صرافی‌ها، مالک دارایی خریداری شده شخص خریدار ارز است.

اما هنگام معامله‌گری با یک بروکر، حتی اگر شما مبلغی را برای باز کردن یک پوزیشن خرید باز کنید، شما مالک دارایی نیستید و صرفاً یک قرار داد CFD باز کرده‌اید. قرارداد ما به التفاوت (Contract For Difference) یا قرارداد CFD، نوعی قرار داد است که فرد با بروکر می‌بندد و در صورتی که قیمت طبق پیش‌ بینی معامله‌گر حرکت کند، ما به التفاوت قیمت باز شدن و بسته شدن قرارداد به صورت سود معامله به حساب معامله‌گر واریز می‌شود. بازار فارکس و ارز دیجیتال از جمله بازارهای دوطرفه هستند؛ به این معنی که هم با پیش بینی سقوط و هم با پیش بینی صعود قیمت، معامله‌گر می‌تواند کسب سود کند. درک بیشتر سازوکار معاملات CFD نیاز به درک معاملات Short و Long و مفاهیمی چون اهرم لورج (Leverage) و مارجین (Margin) دارد.

یک تریدر در حال مشخص کردن مارجین برای معامله

با ظهور ارز دیجیتال و رواج معاملات اسپات و فیوچرز بر بستر پلتفرم‌های آنلاین صرافی‌های ارز دیجیتال، برخی از صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال ابزار‌های معاملاتی پیشرفته و قابل رقابت با بروکرهای ارز دیجیتال را به کاربران خود ارائه می‌دهند. برخی از این صرافی‌ها ابزار‌های کامل و پیشرفته‌ی معاملات ارز دیجیتال را به صورت امن، ساده و سریع، در اختیار کاربران خود می‌گذارند، به طوری که بسیاری از کاربران مستقیم از طریق صرافی و بدون استفاده از بروکر، معاملات پیشرفته را انجام می‌دهند. معاملات فیوچرز مشابه قرار داد CFD، نوعی قرارداد ما به التفاوت بر اساس قیمت نوع خاصی ارز دیجیتال است که معامله‌گر مالکیت دارایی را در اختیار ندارد و صرفا بر اساس سقوط یا صعود قیمت کسب سود یا ضرر می‌کند. این نوع معاملات را می‌توان به نوعی شرط بندی تشبیه کرد؛ بدین صورت که معامله‌گر مبلغی را درگیر در یک معامله لانگ (شرط بر روی افزایش قیمت) یا شورت (شرط بر روی سقوط قیمت) می‌کند و اگر پیش‌بینی معامله‌گر درست باشد کسب سود می‌کند و اگر اشتباه باشد دچار ضرر می‌شود.

شیوه و شرایط انجام معاملات

قیمت دارایی از موارد تفاوت بروکر و صرافی محسوب نمی‌شود، چرا که نقاط کلیدی عرضه و تقاضا هستند که قیمت یک دارایی را مشخص می‌کنند و نه پلتفرم معاملاتی. اما اگر کمی به شرایط خرید و فروش دارایی دقت کنید، متوجه‌ی فاصله‌ی قیمتی بین قیمت خرید و فروش می‌شوید. به این صورت که اگر شما یک دارایی را در یک لحظه به قیمت 110 دلار خریداری کنید، در همان لحظه می‌توانید آن را به قیمت 109 دلار بفروشید. به این تفاوت بین نقطه‌ی خرید و فروش اسپرد (Spread) گفته می‌شود که معمولاً سود پلتفرم معاملاتی از معاملات انجام شده است. برخی دیگر از پلتفرم‌های معاملاتی در کنار اسپرد یا بجای آن، مقداری کمیسیون برای باز کردن و بستن پوزیشن‌های معاملاتی دریافت می‌کنند.

علاوه بر اسپرد و کمیسیون معاملات، بروکرها به ازای هر شب باز نگه‌داشتن پوزیشن معاملاتی، مبلغی تحت عنوان سواپ دریافت می‌کنند. اما معاملات صرافی‌ها هیچگونه سواپ شبانه‌ای ندارند و حتی در معاملات Futures با اهرم لورج بالا، سواپ دریافت نمی‌کنند. معاملات فیوچرز (Futures) صرافی‌های ارز دیجیتال مشابه معاملات CFD بروکرها هستند اما از آنجا که صرافی هزینه سواپ برای معاملات ارز دیجیتال دریافت نمی‌کند، معامله‌گران معمولاً صرافی ارز دیجیتال را ترجیح می‌دهند.

یک نمایشگر درحال نشان دادن انواع سبک های معاملاتی مثل فیوچرز یا اسپرد

به طور کلی به مجموع اسپرد، کمیسیون و سواپ دریافتی پلتفرم معاملاتی، فی یا کارمزد معاملات (Trading Fee) می‌گویند. در طولانی مدت کارمزد معاملات می‌تواند عدد چشم‌گیری بشود و به همین علت پلتفرم‌های معاملاتی بر سر کمترین اسپرد، کمیسیون و سواپ با یکدیگر رقابت می‌کنند. حتی برخی بروکر‌ها برای جذب کاربران بیشتر، برنامه‌هایی در نظر گرفته‌اند که کاربران درصدی از کارمزد پرداختی به بروکر را باز پس بگیرند.

علاوه بر شرایط معاملاتی، شرایط احراز هویت نیز شامل تفاوت بروکر و صرافی می‌شود. تقریبا تمامی بروکر‌ها و صرافی‌های معتبر دنیا بدلیل تحریم‌های ایالات متحده آمریکا به کاربران ایرانی خدمات نمی‌دهند. به همین دلیل کاربران ایرانی مجبور به استفاده از صرافی‌ها و بروکر‌های خاصی هستند که معمولاً از رگولاتوری (Regulatory) و امنیت کمتری برخوردارند. اما در این بین برخی صرافی‌های ارز دیجیتال از جمله مکسی (MEXC) و کوین اکس (CoinEx)، احراز هویت اجباری (KYC) ندارند‌ و کاربران آزادانه می‌توانند معامله کنند.

جفت ارزهای قابل معامله

تعداد جفت ارز‌های قابل معامله در صرافی‌ و بروکرها یکسان نیست و هر صرافی و بروکر خاص، تعدادی دارایی خاص را برای معاملات آماده کرده‌اند.  به عنوان مثال در صرافی ارز دیجیتال بایننس بیش از ۳۵۰ ارز دیجیتال قابل معامله‌اند اما در صرافی کوکوین این رقم به بیش از ۸۵۰ ارز دیجیتال می‌رسد. در صرافی‌های غیر متمرکز ارز دیجیتال مثل پنکیک سواپ (PancakeSwap)، رگولاتوری و نظارت قدرتمند و متمرکز وجود ندارد و افراد به راحتی می‌توانند توکن ارز دیجیتال خاص خود را بسازند و بفروشند؛ به همین علت در صرافی غیر متمرکز پنکیک سواپ بیش از ۲۰۰۰ ارز دیجیتال قابل معامله وجود دارد.

در مقابل، بروکر‌ها ممکن است دارایی‌های مختلفی از چند بازار مختلف در اختیار معامله‌گر قرار بدهند. به عنوان مثال علاوه بر بازار فارکس، جفت دارایی‌هایی از جمله ارز دیجیتال، سهام، و بورس کالا را نیز برای معاملات در اختیار کاربران قرار می‌دهند. از انجا که تعداد ارز‌های هر صرافی و هر بروکر متفاوت است، صرفاً می‌توان صرافی و بروکرها را از لحاظ تنوع بازار مقایسه کرد؛ اکثر صرافی‌ها فقط روی یک بازار(مثل بازار ارز دیجیتال یا بازار ارز) فعالیت می‌کنند اما بروکرها ممکن است از بازار‌های مختلف، دارایی‌های متنوعی را برای معامله‌گری در اختیار کاربر قرار دهند.

رابط کاربری

اگرچه ممکن است رابط کاربری بروکر‌ها در نگاه اول ساده بنظر برسد، اما کار با پلتفرم بروکر درصد کمی از زمان شما را در معاملات می‌گیرد و شما بیشتر زمان خود را بر روی نرم‌افزار‌های معاملاتی مثل متا تریدر چهار و پنج (Metatrader 4&5) می‌گذرانید. در واقع برای استفاده از بروکر برای انجام معاملات، شما باید از نحوه کارکرد پلتفرم بروکر و نرم افزار معاملاتی جداگانه اطلاع داشته باشید.

برای اشاره به یکی دیگر از موارد تفاوت بروکر و صرافی می‌توانیم بگوییم کار با صرافی ساده‌تر است، چرا که بخش معاملات بر روی وب سایت صرافی طراحی شده و نیاز به استفاده از نرم‌افزار دیگری نیست. از سوی دیگر‌، بسیاری از صرافی‌ها اپلیکیشن همراه نیز تدارک دیده‌اند که کاربر می‌تواند بسیار ساده معاملات خود را دنبال و یا معاملات جدیدی را باز کند.

خدمات مشتریان و پشتیبانی

خدمات مشتریان و پشتیبانی پلتفرم تا حد زیادی به نوع صرافی و بروکر بستگی دارد. صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال همگی پشتیبانی سریع، قدرت‌مند و حرفه‌ای دارند و در سریع‌ترین زمان ممکن به مشکلات و سوالات کاربران رسیدگی‌ می‌کنند. اما متاسفانه پشتیبانی بسیاری از صرافی‌های خارجی از زبان فارسی پشتیبانی نمی‌کند

از سوی دیگر، صرافی‌های غیر متمرکز هیچگونه پشتیبانی رسمی ارائه نمی‌دهند. عدم حضور پشتیبانی رسمی صرافی‌های غیر متمرکز باعث می‌شود کاربرانی که سوال یا مشکلی برایشان پیش آمده به شبکه‌های اجتماعی مراجعه کنند که مسیر را برای افراد سودجو و کلاهبرداری‌های آنلاین هموار می‌کند.

بروکر‌ها نیز مشابه صرافی‌های متمرکز معمولاً سیستم پشتیبانی آنلاین قدرتمندی دارند و به سرعت به مشکلات و سوالات کاربران پاسخ می‌دهند. برتری دیگر بروکرها در پشتیبانی از زبان فارسی است؛ بسیاری از بروکرهایی که به ایرانیان خدمات می‌دهند، پشتیبان فارسی زبان و وب سایت فارسی نیز دارند. در بحث خدمات مشتریان، بسیاری از بروکر‌ها با برگزاری مسابقات و  رویدادهای مختلف به کاربران جایزه می‌دهند. برخی بروکرها منابع آموزشی در اختیار کاربران می‌گذارند و حتی درصدی از کارمزد معاملات را در برنامه‌هایی به معامله‌گران برمی‌گردانند.

صرافی‌ها نیز خدماتی مانند کاهش کارمزد معاملات و حتی کسب درآمد از دعوت دوستان، کسب درآمد از طریق استیک کردن ارز دیجیتال و تامین نقدینگی، و انواعی از منابع آموزشی را برای کاربران خود فراهم می‌کنند. اما با در نظر گرفتن همه‌ی این خدمات، عدم حضور پشتیبانی و خدمات مشتریان در صرافی‌های غیر متمرکز، کفه‌ی ترازو را به سمت بروکرها متمایل می‌کند.

نمایش کاهش کارمزد روی دسکتاپ به عنوان یکی از خدمات صرافی ها

نکات مهم انتخاب صرافی و بروکر

با مقایسه شش تفاوت بروکر و صرافی، نوبت به نکات مهم انتخاب صرافی یا بروکر مناسب برای معاملات شما می‌رسد. جدول زیر در یک نگاه این تفاوت‌ها را جمع بندی می‌کند.

تفاوت/پلتفرم صرافی بروکر
هدف پلتفرم خرید و فروش/معاوضه معاملات بر روی جفت ارزها
مالکیت دارایی در معاملات اسپات خریدار مالک دارایی است اما در معاملات فیوچرز صاحب دارایی نیست. در معاملات CFD بازار فارکس معامله‌گر صاحب دارایی نیست.
شراط معاملات کارمزد معاملات کم و بدون سواپ کارمزد معاملات متغیر و همراه با سواپ
تنوع جفت ارزها تعداد جفت ارز معاملاتی بالا و تنوع کم جفت ارزهای متنوع
رابط کاربری نسبتاً ساده نسبتاً پیچیده
پشتیبانی و خدمات صرافی متمرکز قوی، غیرمتمرکز ضعیف پشتیبانی و خدمات مشتریان قوی

انتخاب صرافی یا بروکر مناسب تا حد زیادی به استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. اگر به دنبال خواباندن سرمایه، خرید و نگهداری بلند مدت دارایی هستید، صرافی‌ها گزینه مناسب‌تری هستند. با خرید دارایی از صرافی ارز دیجیتال شما مالک آن دارایی هستید و می‌توانید دارایی خریداری شده را به کیف پول شخصی خود انتقال دهید و آن را برای بلند مدت نگهداری کنید. در صورتی که یک پوزیشن معاملاتی را در یک بروکر در بلند مدت نگه دارید، حتی اگر در سود معامله را ببندید، هزینه‌‎ی سواپ بقدری زیاد خواهد شد که ممکن است سرمایه شما را دچار ضرر کند.

از سوی دیگر اگر استراتژی سریع معاملات اسکالپ را ترجیح می‌دهید، باید به دنبال پایین‌ترین کارمزد معاملات باشید. کارمزد صرافی‌ها معمولاً ثابت است اما کارمزد معاملات بروکرها بر اساس سیاست‌های بروکر، تکنولوژی معاملاتی (شامل ECN و STP) و حجم معاملات جفت ارز مدنظر، متغیر است.  معمولاً جفت ارز یورو در مقابل دلار آمریکا یا EUR/USD بیشترین حجم معاملات و پایین‌ترین کارمزد را دارد.

از سوی دیگر اگر به دنبال نوسانات شدید قیمت و کسب سود حداکثری هستید، بازار ارز دیجیتال باید انتخاب شما باشد چرا که نسبت به بازار فارکس نوسان قیمت بسیار شدیدتری را تجربه می‌کند. اما نواسانات شدید قیمت شمشیر دو لبه است و همانطور که می‌تواند سود شما را چند برابر کند خطر از دست رفتن سرمایه‌ی شما را نیز چند برابر می‌کند. اگر تمایل به معاملات سریع، پر سود و پر خطر ارز دیجیتال دارید صرافی متمرکز ارز دیجیتال مقصد شماست؛ اما اگر نوسانات ملایم و قابل پیش بینی قیمت را ترجیح می‌دهید بازار فارکس انتخاب هوشمندانه‌تری است.

ملاک دیگری که در بحث تفاوت بروکر و صرافی باید به آن توجه داشته باشید سرمایه اولیه است. بازار فارکس بدلیل نوسانات کمتری که تجربه می‌کند برای کسب سود معقول از معاملات باید سرمایه‌ی بیشتری داشته باشید. در مقابل، بازار ارز دیجیتال بدلیل نواسانات بالا و اهرم لورج بالای معاملات فیوچرز سرمایه‌ی کمتری برای کسب سود نیاز دارد. اگر به تازگی وارد دنیای معاملات شده‌اید، مطمئن شوید که برای کسب علم، دانش و تجربه‌ی لازم برای معامله‌گری، با حساب دمو و پول غیر حقیقی تمرین و از سودآوری استراتژی خود اطمینان حاصل کنید.

علاوه بر تمرین و تست استراتژی با حساب دمو، روش‌های متعددی برای بالا بردن دانش مالی و سودآوری معاملات است. بسیاری از صرافی‌ها و بروکرها و حتی پلتفرم‌های تحلیل قیمت مانند تریدینگ ویو (TradingView) این منابع آموزشی را در اختیار شما قرار می‎‌دهند.

معرفی برترین بروکر‌ها

بروکرهای متعددی به معامله‌گران ایرانی سرویس‌ می‌دهند. از جمله بهترین بروکرهای آزاد برای ایرانیان می‌توان به موارد زیر لشاره کرد:

  • بروکر HYCM
  • بروکر Alpari
  • بروکر AMarkets

در ادامه با هر کدام از این بروکر‌ها بیشتر آشنا می‌شوید.

بروکر HYCM

HYCM یک بروکر معتبر است که بیش از ۴۰ سال در صنعت حضور داشته است. HYCM حساب‌های ECN با هزینه‌های کم CFD، محتوای آموزشی عالی و راحتی باز کردن حساب را ارائه می‌دهد. همچنین، این بروکر توسط CySEC، FCA و Dubai Financial Services Authority (DFSA) نظارت می‌شود که امنیت استفاده از این بروکر را افزایش می‌دهد. HYCM همچنین حساب‌های اسلامی بدون سواپ برای معامله‌گران مسلمان فراهم و از تکنولوژی ECN در حساب‌های خود استفاده می‌کند.

بروکر HYCM بازار‌های کالا، سهام، فارکس و شاخص‌ها پشتیبانی می‌کند؛ فرآیند افتتاح حساب آن آسان و کاملا دیجیتال است و انواع متنوعی از ابزارهای آموزشی با کیفیت را ارائه می دهد. همچنین، بروکر HYCM دارای پشتیبانی فارسی کامل و سرعت میانگین اجرایی زیر 12 میلی ثانیه و اسپرد از 0.1 پیپ است.

از نقاط ضعف بروکر HYCM ، می توان به پشتیببانی نکردن از بازار ارز دیجیتال و لورج نسبتاً پایین اشاره کرد. علاوه بر این، بروکر HYCM پس از 90 روز عدم فعالیت اکانت، هر ماه 10 دلار هزینه بی فعالیت از شما دریافت می‌کند.

بروکر HYCM

بروکر Alpari

Alpari یکی از بزرگترین بروکرهای فارکس در جهان است که بیش از ۲ میلیون مشتری دارد. Alpari حساب‌های ECN با شرایط معاملاتی رقابتی ارائه می‌دهد، از جمله اسپرد و کمیسیون کم، و لورج بالا. این بروکر توسط کمیسیون خدمات مالی (FSC) در موریس، اداره خدمات مالی (FSA) در سنت وینسنت و گرنادین و کمیسیون خدمات مالی بین‌المللی (IFSC) در بلیز نظارت می‌شود. Alpari همچنین حساب‌های اسلامی بدون سواپ برای معامله‌گران مسلمان، حساب STP و حساب ECN ارائه می‌دهد.

اما ورشکستگی چند شعبه از آلپاری و نظرات منفی برخی کاربران Alpari موجب شده بسیاری از انتخاب این بروکر برای معامله‌گری منصرف شوند.

بروکر Alpari

بروکر AMarkets

بروکر آمارکت یک بروکر معتبر در دنیای مالی است که خدمات معاملاتی جذابی مثل حساب‌های STP و حساب ECN را برای معامله‌گران فراهم می‌کند. این بروکر تحت نظر چند نظام نظارتی شامل نظارت کمیسیون خدمات مالی (FSC) در سنت وینسنت و گرنادین، کمیسیون خدمات مالی بین‌المللی (IFSC) در بلیز، و کمیسیون مالی سرویس‌های مالی (FSCA) در آفریقای جنوبی قرار دارد.

از جمله مزایا می‌توان به اجرای سریع معاملات، اسپردهای رقابتی و انعطاف‌پذیر اشاره کرد. همچنین، این بروکر ویژگی‌هایی نظیر حساب‌های اسلامی بدون سواپ برای معامله‌گران مسلمان ارائه می‌دهد.

با وجود مزایا، آمارکت نیز برخی محدودیت‌ها و نقاط ضعف دارد. برخی از معامله‌گران ممکن است از محدودیت در نوعیت و تعداد ابزارهای مالی یاد کنند. همچنین، ممکن است برخی از مشتریان به گزینه‌های آموزشی کمتری برخوردار باشند که برای تازه‌کاران ممکن است مهم باشد.

بروکر AMarkets

بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال

برخی صرافی‌های ارز دیجیتال به احراز هویت نیازی ندارند و ایرانیان می‌توانند از طیف گسترده‌ای از ابزارها، انواع معاملات و جفت ارز‌های قابل خرید و فروش آن‌ها استفاده کنند‌. از بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال قابل استفاده برای ایرانیان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صرافی نوبیتکس
  • صرافی بیت پین
  • صرافی بیت ۲۴
  • صرافی MEXC
  • صرافی CoinEx
  • صرافی BingX

صرافی نوبیتکس

صرافی نوبیتکس بزرگ‌ترین بازار ارز دیجیتال ایران است و از لحاظ کارمزد، انواع معاملات و سرویس‌هایی چون استیکینگ و شرکت در استخر نقدینگی، حرف اول و آخر را در ایران می‌زند. امکان خرید بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال، بیش از ۶ میلیون کاربر، حجم معاملات بالا، کمترین کارمزد معاملات، معاملات اسپات و تعهدی، خدمات درآمد غیر فعال، و آکادمی نوبیتکس گویای طیف گسترده‌ی خدمات و امکانات صرافی نوبیتکس است.

طیف گسترده خدمات نوبیتکس، شرایط معاملات رقابتی از جمله سرعت بالا و کارمزد پایین معاملات، نوبیتکس را با قدرت در لیست بهترین صرافی‌های ایرانی قرار می‌دهد.

معرفی صرافی نوبیتکس

صرافی بیت پین

صرافی بیت پین(BitPin) یکی دیگر از پرچم داران بازار ارز دیجیتال ایران است. این صرافی علاوه بر قرار دادن بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال برای خرید و فروش، قابلیت استکینگ و کسب درآمد غیر فعال را برای سرمایه گذاران تعبیه کرده. همچنین، معامله‌گرانی که نیاز به سرمایه‌ی بیشتر دارند، می‌توانند با گذاشتن وثیقه، از صرافی بیت پین برای معاملات خود تا ۱۰۰ میلیون تومان وام دریافت کنند.

علاوه بر امکانات و امتیازات معاملاتی، صرافی بیت پین در آکادمی خود آموزش‌های لازم را به علاقه‌مندان دنیای ارز دیجیتال می‌دهد. همچنین، ابزار‌های تحلیل و چارت قیمت دارد که می‌توانید از آن برای تحلیل تکنیکال قیمت استفاده کنید. معاملات بیت پپین امن، سریع و با کارمزد پایین صورت می‌گیرند تا معامله‌گران از معاملات سود حداکثری ببرند.

معرفی صرافی بیت پین

صرافی بیت 24

صرافی Bit24 با بیش از ۶۰۰ ارز دیجیتال قابل خرید و فروش، امکان معامله پیشرفته، سرعت بالای معاملات، کیف پول ارز دیجیتال امن، رابط کاربری ساده و خلاقانه، احراز هویت سریع و راحت، منابع آموزشی و پشتیبانی شبانه روزی در  ۷ روز هفته، یکی از بهترین گزینه‌های کاربران ایرانی بین صرافی‌های داخل کشور است.

صرافی بیت ۲۴ علاوه بر امتیازات ذکر شده، اپلیکیشن اندروید و IOS نیز دارد که با استفاده از آن می‌‌توانید معاملات خود را در گوشی همراه خود انجام دهید. اضافه بر اپلیکیشن همراه، بیت ۲۴ یک سیستم کسب درآمد از دعوت دوستان نیز تعبیه کرده که کاربران با استفاده از آن می‌توانند درصدی از کارمزد معاملات دوستان خود را دریافت و از آن کسب درآمد کنند.

معرفی صرافی بیت 24

اگر به شناخت بهترین صرافی‌های ایرانی و امتیازات هر یک علاقه‌مندید، می‌توانید در این مطلب با این صرافی‌ها بیشتر آشنا شوید.

اگرچه نسبتاً کار با صرافی‌های ایرانی از صرافی‌های خارجی ساده‌تر است، اما برخی ویژگی‌های صرافی‌های خارجی می‌تواند برای کاربران بسیار جذاب باشد.

صرافی BingX

صرافی بینگ ایکس یکی از صرافی‌های معتبر ارز دیجیتال است که از سال 2020 شکل گرفته است. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد صرافی BingX این است که کاربران ایرانی مجاز به استفاده از این صرافی هستند، که این مسئله در بسیاری از صرافی‌های معتبر دیگر امکان‌پذیر نیست. کاربران این صرافی علاوه بر معاملات سریع و امن اسپات، می توانند بر روی بسیاری از جفت ارز‌های دیگر با اهرم لورج بالا معاملات فیوچرز انجام دهند.

صرافی BingX

صرافی CoinEx

صرافی کوین اکس یکی دیگر از صرافی‌های معتبر ارز دیجیتال خارجی است که کاربران ایرانی می‌توانند براحتی از طریق وبسایت صرافی یا اپلیکیشن همراه آن از خدمات صرافی بهره‌مند شوند. صرافی CoinEx با پشتیبانی بیش از ۹۰۰ ارز دیجیتال، حجم معاملات بالای ۵۰۰ میلیون دلار ارزش معاملات روزانه، رابط کاربری آسان و مناسب برای مبتدیان، کیف پول ارز دیجیتال مطمئن، خدمات مشتریان و پشتیبانی آنلاین شبانه روزی در هفت روز هفته، پشتیبانی از زبان فارسی و انواع معاملات از جمله اسپات، مارجین و فیوچرز، به یکی از مقاصد اصلی برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال تبدیل شده.

صرافی CoinEx

صرافی MEXC

صرافی مکسی برای ایرانیان یکی از بهترین انواع صرافی‌های ارز دیجیتال است. صرافی پرطرفدار و پیشرو MEXC، در سال 2018 تأسیس شد و با تمرکز بر ارائه خدمات با کیفیت و امنیت برای کاربران، به سرعت به یکی از مقصدهای اصلی برای تجارت ارز دیجیتال تبدیل شده است. تاریخچه‌ی کوتاه صرافی MEXC نشان می‌دهد که این صرافی با سرویس‌دهی قدرتمند و رشد پایدار خود، اعتماد و رضایت بسیاری از کاربران را به دست آورده است.

رابط کاربری ساده صرافی مکسی به کاربران اجازه می‌دهد تا به راحتی معاملات خود را انجام دهند و از امکانات مختلفی که صرافی ارائه می‌دهد بهره‌مند شوند. همچنین، امنیت بالای MEXC و استفاده از فناوری‌های رمزنگاری مدرن، کاربران را از هرگونه خطر امنیتی در زمینه معاملات ارز دیجیتال محافظت می‌کند.

صرافی MEXC

صرافی PancakeSwap

صرافی PancakeSwap یکی از بزرگترین صرافی‌های غیرمتمرکز در صنعت ارز دیجیتال است که مبادلات On-chain و Cross-chain را پوشش می‌دهد. این صرافی بیش از ۱۵ میلیون معامله‌گر ماهانه و تقریباً ۲ میلیارد دلار دارایی در اختیار دارد که در بین صرافی‌های غیر متمرکز عدد چشمگیری است. صرافی PancakeSwap به صورت اصلی از بلاکچین Binance Smart Chain استفاده می‌کند اما ۹ زنجیره بلاکچینی مختلف دیگر را نیز پوشش می‌دهد.

صرافی PancakeSwap

اگر به مطالعه و مقایسه بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی دارید، می‌توانید با مطالعه‌ی این مطلب با معایب و مزایای هر یک بیشتر آشنا شوید.

سخن پایانی

اگر به دنیای معامله‌گری علاقه‌مندید و رویای تریدر شدن را دارید، شناخت و درک تفاوت بروکر و صرافی یکی از قدم‌های اساسی این مسیر است. در این مطلب از خانه سرمایه به تعریف بروکر و صرافی پرداختیم و بعد از درک هدف و کارکرد هر کدام، به شش تفاوت مهم صرافی و بروکر پرداختیم.

بطن پلتفرم صرافی برخلاف بروکر، با هدف خرید و فروش و مالکیت دارایی ساخته شده است، در حالی که بروکرها واسطه‌هایی برای انجام معاملات بر روی جفت ارزها هستند و معامله‌گر مالکیت دارایی را دریافت نمی‌کند. از آنجا که بروکر‌ها با هدف اختصاصی معامله‌گری به وجود آمده‌اند، تنوع جفت ارزی بهتری نسبت به صرافی‌ها دارند.

اگر رویای معاملعه‌گر شدن را دارید، به یاد داشته باشید که برای یک تریدر موفق شدن نیاز به آموزش تئوری و  تمرین عملی با حساب دمو دارید. آشنایی با انواع صرافی‌های ارز دیجیتال، انواع بروکر‌ها، مدیریت سرمایه، مدیریت ریسک، انواع تحلیل قیمت و اصول معامله‌گری از جمله مفاهیم تئوری ضروری برای شروع مسیر معامله‌گر شدن است. پس از یادگیری مفاهیم تئوری می‌توانید با حساب دمو و پول غیر واقعی تمرین کنید تا به یک استراتژی با سودآوری مستمر برسید. سفر خوبی را برای شما آرزومندیم.

مطالعه بیشتر
927f61d2-99ee-48d1-b072-db1023dcb327
حساب دمو چیست و چرا ترید را با این حساب ها شروع کنیم؟

انجام معاملات در بازارهایی مانند فارکس و ارزهای دیجیتال به‌حدی از مهارت نیاز دارد و اگر نمی‌‌خواهید بی‌گُدار به آب بزنید، امکانی وجود دارد که با استفاده از آن می‌توانید خود را برای ورود به بازار اصلی آماده کنید. همگام با پیشرفت و توسعۀ بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری امکانات و ابزارهای نوینی نیز برای استفاده‌های گوناگون تریدرها ایجاد شده که هر کدام به دردی می‌خورند. این تنوع ابزاری گاه باعث پیچیدگی و سردرگمی کاربران تازه‌وارد می‌شود. گذشته از این، خود بازار سرمایه استرس‌آور است و سرمایه‌گذاران حرفه‌ای هم بعضاً از باختن سرمایه‌شان در این بازارها می‌ترسند. حساب دمو دقیقاً برای حل این معضل پدید آمده و با شبیه‌سازی بازار و اعتبار مجازی فرصتی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند تا ابزارها و استراتژی‌های معاملاتی خود را تمرین کنند؛ بی‌انکه دغدغۀ ازدست‌دادن پولشان را داشته باشند. در این مقاله می‌کوشیم به سوال حساب دمو چیست و چه اهمیتی دارد پاسخ بدهیم، امکانات آن را معرفی و مزایای و معایبش را برشمریم. ضمن اینکه نحوۀ استفاده از حساب دمو را توضیح می‌دهیم، مهارت‌های لازم برای انتقال از حساب دمو به حساب اصلی را توضیح خواهیم داد.

حساب دمو چیست؟

حساب دمو محیطِ شبیه‌سازی از بازار واقعی است که کاربران می‌توانند با استفاده از آن بازار را یاد بگیرند و درعین‌حال هم پولی از دست نخواهند داد. مزیت حساب دمو این است که آنچه در آن اتفاق می‌افتد دقیقاً همانی است که در بازار واقعی رخ می‌دهد؛ یعنی داده‌ها و حرکات قیمت واقعی است. تنها تفاوتش در این است که به شما پول مجازی تعلق می‌گیرد تا با آن ترید کنید و به تجربیات خود افزوده و آمادۀ ورود به بازار واقعی شوید.

حساب دمو چیست؟

به بیان ساده‌تر برای پاسخ به سوال حساب دمو چیست باید بگوییم نوعی حساب تمرینی و مجازی است که از سوی کارگزاری‌های فارکس و صرافی‌های ارز دیجیتال برای استفادۀ کاربران طراحی شده است. در این محیط بازار شبیه‌سازی می‌شود و تفاوتش با بازار واقعی تنها در استفاده از پول مجازی است. درنتیجه خاطرجمع خواهید بود که در عین یادگیری مهارت‌های معاملاتی پولی از دست نخواهید داد. هدف از طراحی حساب دمو یادگیری، آموزش، کسب مهارت و آزمون استراتژی‌ها است و قرار است تا تریدر تازه‌وارد خود را در شرایط واقعی بازار تصور کند.

اگر می خواهید شنا یاد بگیرید بهتر است به‌جای آنکه از اقیانوس شروع کنید، اول به سراغ برکه‌های کوچک بروید. دورانی را به یاد بیاورید که در کودکی می خواستید شنا یاد بگیرید. در آن دوره مربی اول مقدمات را آموزش می‌داد و بعد، به کمک تیوب شما را به قسمت‌های نیمه‌عمیق می‌برد و پس از آنکه مطمئن می‌شد مهارت لازم را یاد گرفته‌اید، اجازه می‌داد در قسمت‌های عمیق به‌تنهایی شنا کنید.

بازار ارزهای دیجیتال و فارکس هم دقیقاً حالت مشابهی دارد. بهتر است ابتدا مقدمات کار را یاد بگیرید و تجربیات خود را در محیطی امن به آزمون و آزمایش بگذارید. گاهی شرایطی در بازار پیش می‌آید که فهمش برای سرمایه‌گذاران باتجربه هم دشوار است؛ چه برسد به تازه‌واردان این عرصه. در تلاطم بازار هم به مهارت نیاز دارید و هم به سرعت عمل.

اهمیت استفاده از حساب دمو چیست؟

با اینکه حساب دمو بیشتر برای تریدرهای نوآموز طراحی می‌شوند، اما تریدرهای حرفه‌ای هم می‌توانند برای امتحان استراتژی‌های نوآورانه یا ابزارهای پیچیده از حساب دمو استفاده کنند. در اینجا به چند دلیل عمده اشاره می‌کنیم که توضیح می دهند اساساً چرا باید از حساب دمو استفاده کرد:

اهمیت و مزایای استفاده از حساب دمو

امتحان کردن  استراتژی‌های معاملاتی مختلف و متفاوت

مهم‌ترین دلیل استفاده از حساب دمو امتحان‌کردن استراتژی‌های معاملاتی است. اگر یک استراتژی درست اجرا نشود یا اشتباه باشد، می‌تواند خسارت‌های فراوانی در بازار واقعی برایتان به بار بیاورد. سرمایه را نباید به ریسک گذاشت، بلکه باید ابتدا مهارت کسب کرد و بارها مهارت را به آزمون گذاشت. هرچه استراتژی‌های خود را در محیط دمو بیشتر تمرین کنید، شانس موفقیت شما در بازار واقعی بیشتر خواهد شد.

 افزایش تجربه‌های معاملاتی

فرض کنید سیستم ویژه‌ای برای معاملات دارید و به‌طور معمول این سیستم در سال 30 سیگنال معاملاتی به شما نشان می‌دهد. اگر بخواهید تمام این سیگنال‌ها را در یک حساب آزمایشی دنبال کنید عمری طول خواهد کشید. اما می‌توانید یک ترفند ساده بکار ببرید: به‌جای اینکه یک سال تماممنتظر بمانید، می‌توانید با استفاده از یک حساب دمو و بازه‌های زمانی کوتاه‌تر سرعت خود را افزایش دهید. بدین ترتیب شاید ماهی 30 سیگنال معاملاتی بگیرید. ترید در بازه‌های زمانی کوتاه به شما کمک می‌کند تا سریع‌تر یاد بگیرید و مثل این است که در دوره کوتاه کلی تمرین کنید.

 تمرین تکنیک‌های معاملاتی جدید

مالکوم گلادول کتاب نمادینی نوشت در مورد اینکه چگونه نخبه شویم. او در این کتاب طرحی ارائه می‌دهد به نام قانون 10 هزار ساعت. فرضیۀ نویسنده در این کتاب که براساس شواهد واقعی نوشته شده این است که اگر  10 هزار ساعت روی یک تخصص کار کنید به مهارتی در سطح کلاس جهانی خواهید رسید. گلادول در این کتاب به افرادی مانند بیل‌گیتس، گروه موسیقی بیتلز و ورزشکارانی اشاره می‌کند که پس از تمرین روی تخصص خود به بهترین‌ها در رشتۀ خود تبدیل شده‌اند. ترید هم از این قاعده مستثنی نیست. باید مهارت تریدکردن را بارها و بارها تمرین کنید و در این راه حساب دمو می‌تواند یاری‌گر شما باشد.

یک تریدر در حال تمرین معامله‌گری

سه مهارت اساسی در تمرین‌های حساب دمو

تریدرها می‌توانند با تمرین هنر معاملات دست‌کم سه مهارت را بی‌نقص اجرا کنند: خروج از پوزیشن در سطح استاپ‌لاس مشخص، سوارشدن بر پوزیشن برنده و توقف و عقب‌نشینی در الگوهای بازگشتی.

حساب دمو چگونه کار می‌کند؟

یک حساب دمو معاملاتی تجربه ای شبیه‌سازی شده از بازار ارزهای دیجیتال است و به شما اجازه می‌دهد بدون استفاده از پول واقعی، خرید‌و‌فروش ارزهای دیجیتال  را تمرین کنید. حساب دمو از اجزایی تشکیل شده و عملکرد آن حاصل تعامل این اجزا است. حالا که متوجه شدیم حساب دمو چیست در ادامه نحوۀ عملکرد این حساب و بخش‌های مختلف تشکیل‌دهنده آن را توضیح خواهیم داد:

  • پول مجازی: هنگامی که یک حساب دمو می‌سازید، مبلغی پول مجازی به حساب شما اختصاص پیدا می‌کند که در مقایسه با مبلغی که یک تریدر جدید ممکن است با آن شروع کند زیاد است. مزیت اصلی و بزرگ پول مجازی در این است که دیگر ضرری در کار نخواهد بود.
  • داده‌های بازار زنده: حساب دمو به داده‌های آنی بازار متصل است و به شما امکان می‌دهد تا بازار را به‌صورت پویا و واقعی تجربی کنید و از سازوکار تحرکات قیمت سر در بیاورید.
  • ثبت سفارش: شما می‌توانید مانند یک حساب واقعی سفارش خرید و فروش ثبت کنید. این سفارش‌ها با بازار شبیه‌سازی‌شده تعامل دارند و به شما می‌اموزند که چگونه فشار خرید و فروش می‌تواند بر قیمت یک رمزارز اثر بگذارد.
  • امکان سفارش‌گذاری‌های ویژه: همچنین در حساب دمو می‌توانید از انواع سفارش‌ها استفاده کنید و مثلاً سفارش استاپ‌لاس را برای جلوگیری از ضرر امتحان کنید. همچنین سازوکار ورود و خروج بازار را با استفاده از انواع این سفارش‌ها یاد می‌گیرید.
  • بررسی عملکرد: در حساب دمو بخشی وجود دارد که بر حسب ارزش سبد دارایی شما گزارشی از عملکردتان ارائه می‌دهد. از طریق این قسمت، می‌توانید نتیجۀ تریدهای آزمایشی خود را در قالب ارزش رمزارزهایتان ببینید. این گزارش‌ها می‌تواند معیاری برای ارزیابی استراتژی‌های معاملاتی شما نیز باشند.

مزایا و معایب حساب دمو

حساب‌های دمو می‌توانند برای یادگیری استراتژی‌های معاملاتی گوناگون بسیار مفید باشند، اما مانند هر ابزار دیگری ممکن است معایبی هم داشته باشند.

مزایا و معایب حساب دمو

مزایای حساب دمو معایب حساب دمو
یادگیری مهارت‌های اساسی معاملاتی محیط نمونه‌ای کوچک
آزمایش استراتژی‌های جدید القای اعتماد‌به‌نفس کاذب
بررسی دارایی‌های کلاس جدید حجم غیرواقعی پورتفو
محیطی امن و بدون ریسک دور‌بودن از هیجانات واقعی بازار

در کدام صرافی‌های ارز دیجیتال می‌توان حساب دمو ایجاد کرد؟

صرافی‌های معتبر ارزهای دیجیتال برای حفظ قدرت رقابت خود در برابر سایر رقبا به ارائۀ خدمات ویژه‌ای روی می‌آورند. ارائۀ حساب دمو نیز یکی از همین خدمات ویژه است. بسیاری از صرافی‌ها به کاربران خود حساب دمو ارائه می‌دهند، اما لازم است قبل از انتخاب این امکان ویژگی‌های هر پلتفرم را بررسی کرده و ببینید که کدام برای شما مناسب‌تر است. مثلاً توصیه می‌شود تنوع دارایی‌های، نوع سفارش‌ها و دسترسی به نمودارها و ابزارهای تحلیلی را از پیش بررسی کنید. در ادامه به صرافی‌های معتبر ارز دیجیتالی اشاره می‌کنیم که به کاربران خود حساب دمو ارائه می‌دهند:

  • بایننس (Binance): بایننس محیط شبیه‌سازی‌شده‌ای برای ترید ارائه می‌دهد که کاربران می‌توانند خرید‌و‌فروش رمزارزها را با استفاده از پول مجازی تمرین کنند. این امکان روش فوق‌العاده‌ای برای یادگیری ریزه‌کاری‌های معاملاتی است و حس معاملات واقعی را در شما برمی‌انگیزاند.
  • کوین‌بیس (Coinbase): کوین‌بیس هم از ارائه این خدمت چشم‌پوشی نکرده و شما می‌توانید با استفاده از این امکان به تمرین استراتژی‌ها بپردازید. بازار آزمایشی کوین‌بیس گزینۀ خوبی برای تازه‌واردان به حساب می‌آید تا بتوانند بدون ریسک تمرین کنند.
  • کراکن (Kraken): بازار آزمایشی کراکن برای تریدرهای باتجربه مناسب‌تر است؛ چراکه می‌توانند استراتژی‌های جدید را به آزمون گذاشته و بر مهارت خود بیفزایند.
  • جمینی (Gemini): صرافی جمینی صراحتاً از حساب دمو نام نمی‌برد بلکه روی پلتفرم خودامکانی ارائه داده با عنوان “sandbox mode”. این حالت از معاملات چیزی شبیه به حساب دمو است و بازار را با داده‌های واقعی شبیه‌سازی کرده است.
  • اوکی اکسچنج (OKX): صرافی OKX نحوۀ استفاده از حساب دمو را قدم‌به‌قدم آموزش می دهد.

از میان صرافی‌هایی که به کاربران ایرانی خدمت ارائه می‌کنند و مجهز به حساب دمو هستند می‌توان به صرافی‌های ایکس بینگ (BingX)، صرافی کوکوین (Kucoin)، او‌ام‌پی فینکس (OMP Finex) و صرافی مکسی (MEXC) اشاره کرد.

  • نوبیتکس: صرافی ایرانی نوبیتکس نیز ازجمله صرافی‌های داخلی است که امکان استفاده از بازار آزمایشی را برای کاربران خود فراهم کرده است.

یک مرد در حال انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال برای حساب دمو

چگونه حساب دموایجاد و با آن کار کنیم؟

اکثر صرافی‌های معتبر ارز دیجیتال خارجی و داخلی به کاربران خود حساب‌های دمو ارائه می‌دهند. نحوۀ ورود به این‌ حساب‌ها کمابیش به هم شبیه است. انتخاب حساب دمو روش فوق‌العاده‌ای است برای اینکه در جهان رمزارزها بی‌گدار به آب نزنید. در این بخش شما را با ذکر نکاتی راهنمایی خواهیم کرد تا بتوانید با حسب دمو کار کنید.

  1. پلتفرم معاملاتی مورد نظر خود را انتخاب کنید. صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی و خارجی را بررسی کرده و از میان آنها یکی را که متناسب نیازهایتان است انتخاب کنید. همان‌طور که در بخش قبل اشاره کردیم، از میان صرافی‌های مشهور می‌توانید به سراغ بایننس، کوین‌بیس یا کراکن بروید و در میان صرافی‌های داخلی نیز صرافی نوبیتکس گزینۀ مناسبی است.
  2. در صفحۀ اصلی پلتفرم‌ها به دنبال گزینه‌هایی مانند «Demo»، «Practice» یا «Simulated Trading» بگردید. در صرافی نوبیتکس هم گزینۀ «بازار آزمایشی نوبیتکس» را پیدا کنید. لینک ورود به حساب دمو در پلتفرم‌های مختلف ممکن است در «صفحۀ اصلی» پلتفرم باشد یا در بخش‌های «آموزش» و «یادگیری».
  3. برای استفاده از حساب دمو بعضاً لازم است که در پلتفرم اصلی ثبت‌نام (Sign Up) کرده باشید و در برخی از آنها هم باید مستقیماً در حساب دمو ثبت‌نام کنید.
  4. پس از ثبت‌نام و ورود به حساب دمو مقداری پول مجازی به شما تعلق خواهد گرفت. این مبلغ بسته به نوع پلتفرم معمولاً مبلغی است بین 10 هزار تا 100 هزار دلار.

بهترین تمرین‌ها برای استفاده از حساب دمو

در این بخش پیشنهاداتی ارائه می‌کنیم تا بتوانید استراتژی‌های معاملاتی خود را در حساب دمو تمرین کنید:

شروع ساده: از ثبت سفارش در بازار اصلی شروع کنید. سعی کنید به فرآیند سفارش‌گذاری و اجرای آن تسلط کافی پیدا کنید.

استراتژی‌های سرمایه‌گذاری را تمرین کنید: وقتی تسلط نسبی به سفارش‌گذاری پیدا کردید، نوبت آن است که استراتژی‌های معاملاتی‌ای که آموخته‌اید امتحان کنید؛ مثلاً مقداری ارز دیجیتال را به‌صورت دوره‌ای بخرید یا از استراتژی DCA استفاده کنید (DCA می‌گوید به‌جای اینکه تمام پول خود را در یک مقطع زمانی سرمایه‌گذاری کنید، آن را به بازه‌های زمانی کوچک‌تر تقسیم کرده و به‌طور منظم خرید کنید).

تکنیک‌های مدیریت ریسک را امتحان کنید: انواع خاصی از سفارش‌ها هستند که برای جلوگیری از زیان یا سودگیری سرمایه‌گذار طراحی شده‌اند؛ مانند سفارش‌های استاپ‌لاس (stop-loss) که وقتی قیمت از حد مشخص پائین‌تر بیاید، سفارش به صورت خودکار بسته می‌شود.. همچنین سفارش‌هایی موسوم به سودگیر (take-profit) نیز وجود دارند که در نقطه مقابل، با ورود به محدودۀ سود سفارش را می‌بندند.

سناریو‌های بازار را شبیه‌سازی کنید: در شرایط نوسان و تلاطم بازار سفارش‌گذاری را تمرین کنید تا دقیقاً متوجه شوید که نتایج تصمیمات و اقدام‌‌های شما در هر یک از این شرایط چگونه خواهد بود

بکارگیری ابزار معاملاتی: می‌توانید با استفاده از نمودارها و اندیکاتورهای موجود به تحلیل روندهای بازار بپردازید و تصمیمات آگاهانه‌تری اتخاذ کنید. بکارگیری تحلیل تکنیکال می‌تواند مهارت‌های معاملاتی شما را به‌طرز چشمگیری ارتقا دهد.

به یاد داشته باشید که حساب دمو آزمایشی است و قرار است یاد بگیرید و تجربه به دست بیاورید. نباید از اشتباه‌کردن بترسید. دیکتۀ نانوشته غلطی هم ندارد.

انتقال از حساب دمو به حساب اصلی

بعد از کسب مهارت‌های لازم معاملاتی و تکرار چندین‌بارۀ آنها در حساب دمو باید بتوانید دست‌کم سه مهارت اصلی را یاد بگیرید تا آمادۀ انتقال به حساب اصلی باشید، در ادامه این مهارت‌ها را شرح داده‌ایم.

خارج‌شدن از پوزیشن در حد ضرر تعیین‌شده

شما باید یاد گرفته باشید که با ایجاد یک پوزیشن، از قبل سطح ضرری هم برای خروج تعیین کنید. پوزیشن خود را رصد کنید تا اگر پوزیشن در حال شکستن بود معاملۀ خود را ببندید. چنین مهارتی برای هر تریدری که می‌خواهد با اهرم‌ها کار کند ضروری است. شما باید قادر باشید در زمان مناسب از پوزیشن خارج شوید. عدم خروج به‌موقع هنگام استفاده از اهرم می‌تواند به زیان‌های جبران‌ناپذیری منجر شود؛ چراکه اهرم ضررهای شما را چندین برابر می‌کند.

خارج‌شدن از پوزیشن در حد ضرر تعیین‌شده

وارد‌شدن به پوزیشن‌های سود‌آور

این تکنیک به شما یاد می‌دهد سوار روندهای صعودی شده و سود معاملات خود را حداکثر سازید. اما استفاده از این تکنیک دشوارتر از چیزی است که به نظر می‌رسد؛ چراکه ممکن است معاملات به ضرر تبدیل شوند و تازه حداکثر هم بشوند. به همین دلیل تمرین این موقعیت بسیار مهم است. تمرین مکرر این تکنیک در یک محیط آزمایشی می‌تواند در شما نهادینه شود و بتوانید در محیط واقعی از پس چالش‌ها بربیایید.

توقف و معکوس‌کردن روند

این تکنیک به درد معامله‌گرانی می‌خورد که با الگوهای بازگشتی کار می‌کنند. دلایل زیادی وجود دارد که یک معامله‌گر بخواهد روند را متوقف کرده و دنده‌عقب بگیرد. گاهی اخبار بنیادین باعث بازگشت روندها می‌شود و تریدر هوشیار خوب می‌داند در این شرایط باید بازگشت کند. شما می توانید با تمرین این تکنیک در یک حساب دمو ورزیده شوید و بتوانید پیش از تغییر قیمت پس از اعلام اخبار بنیادین راه بازگشت را در پیش بگیرید.

سخن پایانی

در این مقاله به طور مفصل به سوال حساب دمو چیست و چه کاربردی دارد پاسخ دادیم و متوجه شدیم حساب دمو نوعی محیط آزمایشی و تمرینی برای معامله‌گران تازه‌وارد است که می‌توانند با تمرین به کسب مهارت و تجربه‌های معاملاتی بپردازند. در حساب دمو شرایط بازار واقعی عیناً شبیه‌سازی شده با این تفاوت که ریسکی در کار نیست و مقداری پول مجازی به شما تعلق می‌گیرد تا بتوانید مهارت کسب کنید. حرکات قیمت عیناً شبیه بازار است و می‌توانید واکنش بازار و قیمت‌ها را به‌صورت واقعی مشاهده کنید. صرافی‌های بزرگ و معتبر برای کاربران خود چنین محیطی را تدارک دیده‌اند و علاوه بر نمونه‌های خارجی امکان استفاده از حساب دمو در صرافی‌های ایران هم ممکن است. لازم به ذکر است که حساب دمو تنها مختص تازه‌واردان نیست و تریدرهای حرفه‌ای هم شاید نیاز داشته باشند استراتژی‌های ابداعی و پیشرفتۀ خود را در محیطی بدون ریسک امتحان کنند.

مطالعه بیشتر
centralized-and-decentralized-exchanges
تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز چیست؟ : فرق بسیار مهم

با رشد نماییِ تعداد رمزارزها در سال‌های اخیر، ضرورت و اهمیت صرافی‌های ارز دیجیتال نیز افزایش یافته است. صرافی‌های ارز دیجیتال به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند که به خرید و فروش فوری رمزارزها بپردازند. سوال مهمی که مطرح می‌شود این است که چه جور صرافی‌ای‌ را برای معاملات رمزارزی خود انتخاب کنیم؟ برای پاسخ‌دادن به این پرسش لازم است ابتدا تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز را دریابید.

صرافی متمرکز

قبل از آشنا شدن با تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز بهتر است هر کدام را به تنهایی بشناسیم. صرافی متمرکز (Centralized Exchange)، همان‌طور که از نامش پیداست، همانند واسطه‌ای میان خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال عمل می‌کند. تقریباً تمام تراکنش‌های رمزارزها از طریق صرافی‌های متمرکز انجام می‌شوند و این صرافی‌ها بیشتر از سایر صرافی‌ها مورد اعتماد عموم قرار دارند.

اما صرافی‌ متمرکز یا به‌اختصار CEXs عملاً چگونه کار می‌کنند؟ صرافی‌های متمرکز پلتفرم‌هایی هستند که به کاربران خود اجازه می‌دهند تا با استفاده از ارزهای فیاتی مانند دلار یا یورو و همچنین با استفاده دارایی‌های رمزنگاری‌شده‌ای مثل بیت‌کوین (BTC) و اتریوم (ETH) به خرید و فروش و مبادلة ارزهای دیجیتال بپردازند. صرافی‌های متمرکز همچون کارگزاران قابل‌اعتمادی هستند که از وجوه و دارایی‌های شما نگهداری می‌‌کنند.

از جمله صرافی‌های متمرکز معتبر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بایننس (Bitfinex)
  • کوین‌بیس (Coinbase)
  • جمینی (Gemini)
  • جی‌دی‌ای‌ایکس (GDAX)
  • هوبی گلوبال (Huobi Global)
  • کراکن (Kraken)

مزایای صرافی متمرکز

  1. برخورداری از رابط کاربری آسان و کاربرپسند
  2. بهره‌مندی از یک لایة اضافی امنیت و اطمینان‌پذیری

معایب صرافی متمرکز

  1. آسیب‌پذیری بالا در برابر تهاجم هکرها و تهدیدات سایبری
  2. هزینه‌داشتنِ خدمات صرافی در قالب کارمزدها
  3. کنترل یک صرافی توسط یک نهاد متمرکز ممکن است دست‌کم از لحاظ نظری برچیده و منسوخ شود.

 

صرافی متمرکز

صرافی غیر متمرکز

صرافی غیر متمرکز (Decentralized Exchange) جایگزینی برای صرافی‌ متمرکز ارز دیجیتال به‌حساب می‌آید؛ با این تفاوت که در آن هیچ نهادی مسئول و متصدی دارایی‌های شما نیست. برخلاف صرافی‌های متمرکز کلاسیک، در صرافی‌های غیر متمرکز از قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیر متمرکز برای اجرای خودکار معاملات و تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

این صرافی از امنیت بسیار بیشتری برخوردار است؛ چراکه با فرض اینکه قرارداد هوشمند به‌درستی ساخته شود، هیچ‌ نفوذی در آن ممکن نیست.

اما غیر متمرکز در اینجا به چه معناست؟ تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز در این است که صرافی‌های غیر متمرکز با بهره‌مندی از بلاکچین به کاربران اجازه می‌دهند تا خود ادارة دارایی‌هایشان را در دست بگیرند. اما صرافی‌های غیر متمرکز (DEXs) عملاً چگونه کار می‌کنند؟ صرافی‌های غیر متمرکز یا از الگوی سنتی دفترسفارش استفاده می‌کنند یا از مدل بازارگردانیِ خودکار (AMM) بهره می‌گیرند.

در الگوی دفتر سفارش:

  1. سفارش فروش توسط صاحب توکن ایجاد می‌شود تا بتواند دارایی‌هایش را با سایر دارایی‌های موجود در پلتفرم مبادله کند. صاحب توکن مقدار و قیمت مطلوب توکنی را که می‌خواهد بفروشد تعیین می‌کند و همچنین محدودة زمانی دلخواه برای قبول قیمت‌های پیشنهادی را مشخص می‌کند.
  2. سایر کاربران می‌توانند قیمت‌های پیشنهادی خود برای خرید توکن مورد نظر را در قالب ثبت سفارش خرید ایجاد کنند؛ البته بعد از آنکه سفارش فروش تکمیل شد.
  3. بعد از آنکه فروشندگان زمان را تعیین کنند، هر دو طرف سفارش‌ها را بررسی و تمام آن‌ها را اجرا خواهند کرد و بدین طریق یک معامله انجام می‌شود.

در مدل بازارگردانی خوکار (AMM):

  1. نقدینگی لازم برای معامله و مبادلة دارایی‌ها و همچنین طرف دیگر مبادله در قرارداد هوشمند ذخیره شده است. افراد می‌توانند وجوه خود را در اختیار استخر نقدینگی صرافی‌های متمرکز بگذارند و با کمک به تأمین مالی وجوه مورد نیاز به انجام مبادلات صرافی از کارمزد انجام مبادلات بهره‌مند شوند.
  2. هنگامی که یک کاربر در استخر نقدینگی مبادله (Swap) انجام می‌دهد، تراز دارایی‌های موجود در استخر به‌نسبت 50/50 مجدداً ارزشگذاری می‌شود و قیمت توکن‌ها نیز در پی عرضة جدید تغییر می‌کنند.
  3. وقتی سوآپ بزرگی در یک استخر انجام شود و نقدینگی کافی هم وجود نداشته باشد، در این حالت معامله‌گر با مشکلی به نام لغزش (Slippage) مواجه می‌شود؛ یعنی حالتی که به دلیل کمبود نقدینگی قیمت خرید بیشتر از قیمت بازار تعیین می‌شود.

در مدل بازارگردانی خوکار (AMM)

ازجمله صرافی‌های غیر متمرکز معتبر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

صرافی غیر متمرکز در پی کاستی‌های صرافی متمرکز پدید آمد

صرافی‌های غیر متمرکز ابتدا برای تسریع اجرای تراکنش‌ها و صرفه‌جویی در میزان تراکنش‌ها و در واکنش به صرافی‌های متمرکز پدید آمدند. درواقع صرافی‌های غیر متمرکز با حذف واسطه‌هایی که کارمزد دارند می‌کوشند اهداف خود را تحقق ببخشند.

یونی‌سوآپ یکی از بزرگ‌ترین صرافی‌های غیر متمرکز جهان است که ادعا می‌کند از مزیت «رانت استخراج صفر» برخوردار است. لازم است کمی در مورد مفهوم رانت توضیح دهیم: رانت به منفعتی گفته می‌شود که به عاملین استخراج بیش از آنچه که ارزش‌آفرینی دارند پرداخت می‌شود. درواقع صرافی یونی‌سوآپ ادعا می‌کند که واسطه‌های غیرضروری انجام تراکنش‌ها را کاملاً حذف کرده است و از این طریق مبلغ تراکنش‌ها را به میزان قابل‌توجهی کاهش داده است.

صرافی یونی‌سوآپ در اواخر سال 2021 بابت تراکنش‌های خود 0.05 درصد از ارزش کل تراکنش را به‌عنوان کارمزد دریافت می‌کرد؛ در‌حالی‌که صرافی‌های متمرکز معتبری همچون کوین‌بیس، بایننس و کراکن به‌ترتیب 0.2 درصد، 0.1 درصد و 0.2 درصد از ارزش کل تراکنش را بابت کارمزد اخذ می‌کردند.

تفاوت صرافی‌ها

مزایای صرافی غیر متمرکز

  1. تراکنش‌ها به‌صورت کاملاً خصوصی و ناشناس انجام می‌شوند.
  2. نیازی به حضور نفر سوم یا شخص ثالث نیست.
  3. کارمزدها میان تأمین‌کنندگان نقدینگی توزیع می‌شود و در انحصار یک نهاد متمرکز نیست.

معایب صرافی غیر متمرکز

  1. امکان معاملة ارزهای فیات وجود ندارد.
  2. ریسک ضررهای ناگهانی بزرگ برای تأمین‌کنندگان نقدینگی وجود دارد.
  3. امکان کمبود نقدینگی وجود دارد و این مشکل کار را برای اجرای سفارش‌های کلان دشوار می‌کند.

مقایسه صرافی متمرکز با صرافی غیر متمرکز

حالا که ذهنیت روشن‌تری نسبت تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز پیدا کرده‌اید، بهتر است امکانات، امنیت، تنوعِ دارایی‌هایِ رمزنگاری‌شده، نقدشوندگی، کارمزدها و مقررات قانونی این دو نوع صرافی را با هم مقایسه کرده و به تفاوت‌های اصلی آن‌ها اشاره کنیم.

مقایسه انواع صرافی

امکانات

صرافی‌های متمرکز از نظر امکانات و ویژگی‌ها یک برتری ویژه نسبت به صرافی‌های غیر متمرکز دارند. شما می‌توانید در این صرافی‌ها از امکانات ویژه‌ای مانند معاملات مارجین، ابزارهای مدیریت دارایی و انواع سفارش‌گذاری‌‌های پیشرفته بهره‌مند شوید.

از طرف دیگر، مشتریان صرافی‌های غیر متمرکز دسترسی محدودی به انواع سفارش‌ها دارند و همچنین نمی‌توانند از امکان معاملات مارجین یا چیزی مشابه به آن برخوردار شوند. البته شاید با پیشرفت روزافزون این صنعت صرافی‌های غیر متمرکزی وارد میدان شوند و امکانات بیشتری برای کاربران فراهم کنند.

امنیت

به‌ندرت در صرافی‌های متمرکز کلاهبرداری رخ می‌دهد. اغلب رمزارز ناشناخته‌ای تبلیغ می‌شود و مردم هم به هوای اوج قیمت آن را خریداری کنند و بعد از آنکه سرمایة کلانی جمع شد، متصدیان آن رمزارز پول‌ها را برمی‌دارند و فلنگ را می‌بندند.

علاوه‌براین، صرافی‌های متمرکز اطلاعات حیاتی شما را به‌دقت محافظت می‌کنند تا مثلاً اگر روزی رمز ورود به حساب کاربری خود را فراموش کردید بتوانید آن اطلاعات را به کمک صرافی بازیابی کنید. چنین خدمتی از سوی صرافی‌های متمرکز به کیف‌پول باهت دارد.

اگر در یک صرافی غیر متمرکز طعمة یک کلاهبرداری شوید، هیچ راهی برای بازگرداندن پولتان وجود نخواهد داشت. گذشته از این، اگر عبارت سید (Seed Phrase) خود را فراموش کنید، از آنجا که مالک کیف‌پول خودتان هستید، نمی‌توانید گذرواژة خود را تغییر دهید.

امنیت

تنوع دارایی‌های رمزنگاری‌شده

تا تاریخ نگارش این مقاله چیزی بالغ بر 4000 رمزارز منحصربه‌فرد در بازار کریپتو وجود دارد. برای اینکه یک دارایی رمزنگاری‌شده بتواند در لیست یک صرافی متمرکز قرار بگیرد باید واجد شرایط زیر باشد:

  1. احراز معیار‌های امنیتی
  2. فعالیت‌های معاملاتی
  3. الزامات تنظیم‌گری

اما در مورد صرافی‌های غیر متمرکز چه؟ هر دارایی و رمزارزی باهر شرایطی می‌توانند در لیست یک صرافی غیر متمرکز قرار بگیرند. این یعنی که ریسک چنین صرافی‌هایی بیشتر است و از طرف دیگر هم بدین معناست که می‌توانید دارایی‌های جدیدِ مورد تقاضا را هم معامله کنید. به عبارت دیگر، بدون تحقیق و بررسی لازم ممکن است به سراغ دارایی‌ها و رمزارزهای بی‌ارزش و بنجل بروید.

نقدینگی

یکی دیگر از نقطه‌ضعف‌های صرافی غیر متمرکز نقدشوندگی پایین است و نسبت به صرافی‌های متمرکز در این مورد می‌لنگند. به‌تازگی برخی از صرافی‌های غیر متمرکز برای حل این مشکل به سراغ راهکاری رفته‌اند که سازوکار نقدشوندگی جدیدی را برای حل این معضل ارائه داده است: بازارگردان‌های خودکار (AMMs).

با اینکه چنین راهکاری بسیار ارزشمند است اما متأسفانه این مدل نمی‌تواند به ‌دقت و عملکرد دفترسفارش و نقدشوندگی متمرکز برسد.

تذکر: نقدینگی و نقدشونگی را با هم یکی نگیرید. این دو مفهوم گرچه با هم مرتبطند، اما با هم تفاوت دارند. نقدینگی به جریان وجوه گفته می‌شود و نقدشوندگی یک خاصیت مالی است که به سرعت و سهولت تبدیل‌شدن یک دارایی به پول نقد اشاره دارد.

کارمزدها

اکثر معامله‌گران ارزهای دیجیتال نسبت به کارمزدهای معاملاتی خود حساس هستند. یک صرافی غیر متمرکز لیبل سفید در هر تراکنش درصد مشخصی را به‌عنوان کارمزد از مشتری اخذ می‌کند و از این جهت مشابه صرافی‌های متمرکز است؛ با این تفاوت که صرافی‌های متمرکز بهازای هر معامله کارمزد دریافت می‌کنند.

وقتی در یک صرافی غیر متمرکز تراکنش انجام می‌دهید، برای اینکه تراکنشتان از طریق بلاکچین تأیید شود، باید خودتان را برای پرداخت کارمزدی با عنوان گس (Gas) آماده کنید و این هزینه بسته به نوع بلاکچین می‌تواند برایتان گران تمام شود. البته ناگفته نماند که کارمزدهای یک صرافی متمرکز به‌خاطر هزینه‌های واسطه‌ای بیشتر است.

کارمزد

سرعت

سرعت بالا یکی از مزایای صرافی متمرکز به حساب می‌اید. این صرافی‌ها نسبت به صرافی‌های غیر متمرکز سرعت بیشتری در تکمیل تراکنش‌ها دارند. میانگین سرعت تکمیل تراکنش در صرافی‌های متمرکز به‌طور میانگین 10 ثانیه است و تطبیق و اجرای سفارش در صرافی‌های غیر متمرکز 15 ثانیه.

کاربرد و موارد استفاده

از نظر کاربرد هم صرافی‌ متمرکز دست بالا را دارد و استفاده از آن بسیار آسان‌تر است. کاربران می‌توانند با واسطه‌ و پرداخت کارمزدی ناچیز به‌آسانی به پول خود دسترسی داشته باشند (از طریق کارت‌های اعتباری یا خودپردازها). همچنین ابزارهایی مثل اپلیکیشن‌های بانکداریِ آنلاین در اختیار کاربران قرار دارد که می‌تواند دارایی‌ها را به تصویر بکشد.

حیطه اختیار کاربری

برتریِ صرافی غیر متمرکز در این است که کاربرانش کنترل دارایی‌های خود را در دست دارند. اما در صرافی‌های متمرکز اختیار مدیریت دارایی دیگر با کاربران نیست و به خود صرافی واگذار می‌شود . البته همین‌که دارایی‌ در اختیار کاربران قرار ندارد باعث شده تا سرعت اجرای تراکنش در صرافی‌های متمرکز بیشتر باشد؛ هرچن که ممکن است این دارایی‌های مورد سرقت قرار بگیرند.

یک مثال واقعی از این ریسک در تاریخ کریپتو داریم: 713 میلیون دلار در سال 2018 دزدیده شد که بیشتر آن به‌خاطر حفرة امنیتی موجود در صرافی کوین‌چک بود.

پیروی از مقررات

صنعت کریپتو و اهالی‌اش از ابتدا با چالش‌های تنظیم‌گری روبه‌رو بوده‌اند و صرافی‌های غیر متمرکز هم همواره با بیشترین چالش‌‌ها مواجه شده‌اند. صرافی‌های متمرکز از این جهت وضعیت آسوده‌تری دارند؛ چراکه این صرافی‌ها از مقررات تبعیت می‌کنند و با نهادهای تنظیم‌گری محلی هم مطابقت دارند. صرافی‌های متمرکز با الزامی‌کردن احراز هویت (KYC) و نگهداری از پایگاه داده‌های این فرآیند و همچنین با استفاده از نرم‌افزار سعی می‌کنند تا از صحّت معاملات مطمئن شوند و منفذ و راه‌فراری باقی نگذارند.

تنظیم‌گری و مقررات

دولت‌ها مسئولیت تنظیم‌گری و کنترل اکثر صرافی‌های متمرکز را به عهده دارند. معاملات رمزارزها ممکن است در برخی از کشورها ممنوع باشد ــ ازجمله چین، کره‌جنوبی، هند و روسیه ــ و در نتیجه به نفع صرافی‌های متمرکز است که تابع مقررات عمل کنند.

از سوی دیگر، دولت‌ها و نهادهای تنظیم‌گری کنترلی روی صرافی‌های غیر متمرکز ندارند و این صرافی‌ها از دخالت این نهادها در امان هستند. این بزرگ‌ترین مزیت این صرافی‌هاست؛ هرچند این مزیت با مشکلاتی هم همراه است. مثلاً این صرافی‌ها خدمات پشتیبانی ندارند.

خلاصه تفاوت صرافی متمرکز و غیر متمرکز

ویژگی‌ها صرافی متمرکز (CEX) صرافی غیر متمرکز (DEX)
سهولت استفاده کاربرپسند پیچیده
امنیت ریسک هک‌شدن ریسک سوء‌استفاده از قرارداد هوشمند
امکانات تنوع امکانات امکانات محدود
سرعت سرعت بیشتر محدودیت سرعت به‌خاطر تأیید بلاکچین
کارمزد کارمزدهای بالاتر کارمزد گس
حجم معاملات زیاد اندک
نقدشوندگی زیاد اندک
تنظیم‌گری و مقررات تبعیت از مقررات عدم تبعیت از مقررات
پرداخت فیات دارد ندارد

سخن پایانی

با اینکه پلتفرم‌ صرافی‌های متمرکز کاربرپسندتر و ایمن‌تر است، اما باید بپذیریم که پیدایش صرافی‌های غیر متمرکز به انقلابی مالی شبیه است و احتمالاً در آینده به استاندارد صنعت کریپتو تبدیل خواهد شد. اما معامله‌گران بیشتر از آنکه دل‌نگران آینده باشند فعلاً می‌خواهند سود کسب کنند و باید با آگاهی کامل بر تفاوت صرافی‌ متمرکز و غیر متمرکز دست به انتخاب یکی از آن دو بزنند.

صرافی‌های متمرکز از لحاظ مزیت‌های کوتاه‌مدت دست بالا‌تر را دارند و ورودی امن و راحت برای کاربران فراهم می‌سازند؛ اما نباید فراموش کنید که همراه با این مزایا مخاطرات گران‌تری هم به‌همراه دارند. نکتة کلیدی اینجاست که شما می‌توانید بنا به نیازهایتان و درنظرگرفتن مزایا و معایب هر دو گزینه دست به انتخاب بزنید. قانون طلایی معاملة رمزارزها را فراموش نکنید: «تنها مقداری سرمایه‌گذاری کنید که توان ازدست‌دادنش را داشته باشید».

کاربران می‌توانند دارایی‌های دیجیتال را با استفاده از صرافی‌های متمرکز و غیر متمرکز معامله کنند. هر صرافی از ابزار و روش‌های متفاوتی برای انجام معملات استفاده می‌کند: صرافی متمرکز از سرورهای متمرکز برای مدیریت دارایی‌ها و اعتبارسنجی تراکنش‌ها بهره می‌گیرد و صرافی غیر متمرکز نیز قرارداد هوشمند را به کار می‌‌برد.

هر پلتفرمی دارای مزایا و معایب مخصوص خود است و هیچ نوش‌دارویی وجود ندارد که عاری از عیب باشد.

مطالعه بیشتر
...
قیمت لحظه‌ای ارز‌های دیجیتال
نام رمزارزآخرین قیمت
Bitcoin Logo
بیت کوینBitcoin(BTC)
$63,114$۴٬۲۵۰٬۷۲۸٬۹۸۲تومان
Ethereum Logo
اتریومEthereum(ETH)
$3,053$۲۰۵٬۶۲۹٬۰۹۸تومان
Tether USD Logo
تترTether USD(USDT)
$1.00$۶۷٬۳۵۰تومان
BNB Logo
بایننس کوینBNB(BNB)
$548.56$۳۶٬۹۴۵٬۲۵۳تومان
Solana Logo
سولاناSolana(SOL)
$138.94$۹٬۳۵۷٬۵۹۲تومان
USDC Logo
یو اس دی کوینUSDC(USDC)
$0.9989$۶۷٬۲۷۶تومان
Lido Staked Ether Logo
Lido Staked Ether(STETH)
$3,047$۲۰۵٬۲۱۹٬۸۲۷تومان
XRP Logo
ریپلXRP(XRP)
$0.5001$۳۳٬۶۸۱تومان
Toncoin Logo
تون کوینToncoin(TON)
$6.35$۴۲۷٬۹۳۰تومان
Dogecoin Logo
دوج کوینDogecoin(DOGE)
$0.1494$۱۰٬۰۶۵تومان
جدیدترین ویدئوهای آموزشی
FRAME5
FRAME3
ده کشور در حال مرگ
FRAME4-Recovered
best-investment-methods-in-iran
FRAME4-Recovered
FRAME4-Recovered
FRAME4